Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

21 apr. 2015

Sărăţele fragede, cu untură

Sunt absolut minunate, în prima zi. Apoi, recomand să fie încălzite.

Reţeta:
200 g untură - sau unt
100 g smântână
150 g iaurt
2 ouă
75 g brânză sau caşcaval ras
un cub de drojdie
puţin lapte
sare, chimen, susan
1 ou pentru uns
Untura moale, la temperatura camerei, se omogenizează, amestecându- se cu lichidele, drojdia desfacută în puţin lapte, ouăle, brânza.
La final se aduagă făina, aproximativ 700 g - 1 kg, depinde cât intră ca să iasă un aluat elastic, nu prea tare.
Se lasă lasă se odihnească 30 de minute, la temperatura camerei.
Din acest aluat se fac cornuleţe rulate, neumplute. Eu am preferat sărăţele, pentru că sunt mai crocante.
Se modelează saleuri, cornuleţe etc., după dorinţă, se ung cu ou şi se presară cu caşcaval ras sau fel de fel de seminţe.





15 dec. 2014

Reţete din carne de porc

Ce mai preparăm din porc, pentru Crăciun?
Multe..
Eu mi-am propus să fac în primul rând cârnaţi şi tobă.
Dar pe data de 22. Până atunci, vă împărtăşesc o reţetă de cârnaţi gustoşi, cu gust de afumat, dar fără a fi afumaţi. Pentru cei care, la fel ca mine, stau la bloc.

Cârnaţi de porc

2 kg de pulpă de porc tocată
500 g de slănină afumată tocată
Se mai pune sare, piper, usturoi pisat - după gust, şi nu uitaţi să turnaţi şi o cească de apă.
După care treceţi la maşină, să umpleţi maţele.
Aceşti cârnaţi se pot păstra la congelator sau se prăjesc în untură, se pun în borcane şi se acoperă cu untură topită.
Dar voi reveni cu amnunte după cei îi fac.
Şi cu toba.

Alte reţete de pe acest blog:

Lebăr

Topirea slăninei

Untura

Drob de proc

Cotlet întreg la cuptor

Toba

Piftie =răcituri=

Sarmale

Chiftele

Pentru patiserie, preprate cu untură:

aluat cu untură

sărăţele

cornuleţe

pişcoturi


Salam de biscuiţi

Am făcut salam fără nucă, mai uşor.

Ingrediente :
400 g biscuiti simpli
50 g cacao
50 g stafide
125 g unt
50 g zahar
150 ml apa
esenta de rom
 
  Intr-o craticioara punem apa, zaharul, cacaoa si untul şi le lasam sa omogenizeze, pe foc, până dau în clocot.
Turnam crema peste biscuiţii zdrobiţi nu foarte mărunt. Punem stafide macinate în rom, turnăm compoziţia într-o tavă de chec tapetată cu hârtie sau folie alimentară şi dăm la frigider câteva ore.
Când îl servim, îl răsturnăm şi îl presărăm cu cacao.
Aceasta, pentru iubitorii de cacao. Dar se poate orna cu cocos etc.
În compoziţie mai putem adăuga nuci sau în mijloc putem aşeza o banană trecută înainte prin zeamă de lămâie.

14 dec. 2014

Supă cu fasole şi cârnaţi

Este bună tare pe vreme de iarnă.
Ingrediente necesare:
2 cepe
2 morcovi
un pătrunjel
o bucată de ţeină
1 - 2 ardei grasi - sau pastă
o cană de fasole boabe
2 cărnaţi afumaţi
o ceaşcă de fidea sau tăieţei
Ulei, pastă de tomate, sare, piper, mărar uscat

Fierbem fasolea separat.
Tocăm ceapa şi o calim foarte uşor cu 3 linguri de ulei.
Adăugăm şi cârnaţii şi îi rumenim.

Apoi punem rădăcinoasele rase.

+ ardeii tocaţi
Adăugăm apă şi lăsăm să fiarbă totul.
Combinăm cu fasolea fiartă, mai lăsăm să fiarbă vreo 10 minute împreună cu fidea, bulion, condimente, adăugând şi apa necesară ca să obţinem supa dorită.



2 dec. 2014

Pui la ceaun cu sos de usturoi

Dacă vreţi să gătiţi ceva consistent, gustos şi clasic, dar să nu staţi prea mult pe la bucătărie, această reţetă este foarte potrivită.
In ultima vreme, am făcut friptura de pui mai mult în stil asiatic (sau asemănător), cu multe condimente exotice şi cu sos soya.
Însă într-o zi mohorâtă şi ploioasă, când e mai nimerit să înlocuieşti plictiseala sau tristeţea cu o dulce melancolie indusă de amintiri plăcute, m-am trezit gândindu-mă la vremurile copilăriei şi la reţetele bunicii.
Şi cum trebuia să gătesc ceva cu pui, mi-am amintit de puiul la ceaun, cu usturoi şi mămăliguţă, pe care îl făcea bunica.
Eu am gătit doar pulpele, pentru că am fost doar două persoane la masă.
Reţeta este extrem de simplă, dar trebuie folosit pui de ţară sau puiul fericit.
Dacă se face cu pasărea întreagă sau se pun şi pieptul şi aripile, reţeta iese mult mai bună.
Mod de preparare:
- se taie puiul în bucăţi, se spală, se şterge şi se pârleşte la flacăra aragazului.
- într-un ceaun se pune o cană de ulei ( atât am pus eu pentru pulpe) sau mai mult ( 2 căni) , dacă aveţi mai multă carne.
- când s-a încins, se pun bucăţile de carne şi se lasă să se aurească întâi pe o parte, apoi pe cealaltă; focul se lasă mai tare şi nu se pune capac.
 - presărăm doare sare şi piper (usturoiul îl vom servi separat).
- punem capac şi lăsăm în continuare carnea să se gătească, la foc mic;
- din când în când o verificăm şi o întoarcem;
- se va găti timp de aprox. 40 de minute, depinde cât de tare este puiul;
- este gata când pătrunde furculiţa uşor în carne;
- dacă mai este nevoie, o mai putem rumeni;
- uleiul şi sucul cărnii vor forma un sos gustos, cu care vom prepara usturoiul, astfel:
pisăm foarte fin usturoi păresărat cu sare, apoi adăugăm sosul din friptura, picurînd câte puţin, până obţinem consistenţa şi cantitatea dorită.


 NU UITAŢI de mămăliguţă.
Pireul de cartofi este foarte potrivit, căci avem unde să turnăm sosul.

23 nov. 2014

Dovlecei cu roşii şi smântână

De obicei, dovleceii cu smântână se fac numai cu adaus de mărar si ceapă.
Sau se mai fac dovlecei numai cu sos de roşii sau doar cu roşii.
Eu am combinat cele două reţete.
Folosim câte 1 dovlecel proaspăt, mai micuţ, de fiecare porţie. Îl radem uşor de coajă, îl tăiem jumătăţi pe lung sau sferturi, apoi felii:


Mai avem nevoie de ceapă, roşii, mărar, smântână. ulei, puţină făină, sare, piper.
Cantităţile variază in funcţie de numărul de porţii, cred că oricine găteşte cât de cât poate aprecia ce cantităţi să folosească, mai ales că acestea nu sunt stricte.
Călim ceapa in puţin ulei.
Adăugăm roşiile tăiate cubuleţe, eventual decojite.
La final punem dovleceii, care au nevoie de doar 15 minute ca să fie fierţi.Eventual, adăugaţi puţină apă-
Punem apoi o ceaşcă de smăntănă amestecată bine cu o linguriţă de făină.
mai lăăsm să fiarbă 5 minute, apoi adăugă, mărar tocat sau pătrunjel.

19 nov. 2014

Pulpe de pui glasate

Am vrut sa fie o friptura la cuptor un pic mai altfel.
Am pus pulpele de pui la macerat într-un sos format din:
ulei, sos soia, usturoi tocat, miere, ghimbir ras, piper si alte condimente, după gust.
După circa o oră le-am crestat şi le-am pus într-un vas de jena acoperit, la cuptor, la foc mediu.
După circa 30 de minte, le verificăm şi le întoarcem pe cealaltă parte, eventual adăugăm apă, dacă este cazul.
După 10 minute, dacă pătrunde uşor furculiţa în carne, înseamnă că sunt gata şi le mai lăsăm în cuptor să scadă şi să se rumenească, la foc mai mare şi fără capac.



16 nov. 2014

Câteva reţete nemţeşti

* Salată de peşte marinat cu cartofi şi cuburi de sfeclă roşie
* Pârjoale mari din carne, servite câte 3 la porţie, cu sos de smântână şi ciuperci, presărate cu pătrunjel tocat fin; se pot face şi din carne de pui şi se coc la cuptor.
* Fasole grasă boabe făcută la cuptor, cu kaiser, roşii şi ardei
* Cartofi gratinaţi:
- se pun felii subţiri de cartofi într-o tavă, suprapuse; deasupra se pune un start gros de caşcaval, cubuleţe de morcovi, pătrunjel, varză, sos alb cu lapte şi smîntână, nucşoară etc.

18 oct. 2014

Zacusca de ciuperci champignon - cu gust pregnant de ciuperci

O RETETĂ RAPIDĂ!
Nu coci, nu toci, nu prăjeşti.
Multe persoane se feresc de ciupercile de pădure, pentru ca nu le cunosc. Dacă le este totusi le este pofta de o zacuscă de ciuperci, pot folosi şi ciuperci cultivate, după plac.
Eu am încercat fel de fel de variante, dar eram nemulţumită pentru că nu prea se mai simţea gustul ciupercilor.
Până la urma, am modificat reţetele în aşa fel încât am obţinut rezultatul dorit.
Pentru că gustul ciupercilor de cultură nu este atât de puternic ca gustul celor de pădure, am diminuat mult din cantitatea de legume care se pune la zacuscă. Căci ajunsesem la concluzia ca legumele acoperă din gustul ciupercilor.
Rezultatul a fost excelent.

De ce avem nevoie pentru o porţie mică (8 borcane):

2 kg de ciuperci
1 kg de ceapă
 1 kg de gogoşari sau capia
o cana de ulei
4 căţei de usturoi
1-2 căni de suc de roşii
boabe de piper şi de enibahar - câteva
sare după gust

Mai întâi ne ocupăm de ciuperci: le spălăm cu multă apă, dar nu le curăţăm de pielea de deasupra.
Le punem la fiert circa 20 de minute, le scurgem şi
apoi le trecem prin maşina de tocat, cu sita mare.
 Ciupercile ies ca şi cum ar fi fost tocate uniform şi se vor vedea frumos în zacuscă:
Până fierb ciupercile, curăţăm ceapă mare, o tăiem în jumătăţi şi o lăsăm să stea deoparte, într-un castron cu apă rece, vreo 10 minute.
Apoi o scurgem şi o punem aşa întreagă să se înnăbuşe într-o tigaie cu capac, la foc mic. Desigur, punem şi jumătate de cană de ulei şi presărăm ceapa cu sare, ca să înmoaie. Va lăsa apă şi nu se rumeneşte. E recomandabil să o ţineţi mai mult, până intră furculiţa în ea, altfel riscaţi să rămână tare, oricât de mult veţi fierbe ulterior zacusca. Am remarcat că în ultimii ani au apărut soiuri de ceapă care fierb mai greu.
După ce am terminat cu ceapa, o trecem şi pe ea prin maşină.
In uleiul rămas vom înnăbuşi gogoşarii, curăţaţi, spăţai şi tăiaţi în jumătăţi. La fel. îi presărăm cu sare şi îi ţinem sub capac la foc domol.Când s-au înmuiat, îi tocăm şi pe aceştia, la maşină.
Eventual, se mai pot îndepărta unele pieliţe mai mari, care se iau foarte uşor.

Gogoşarii pregătiţi astfel sunt foarte buni şi mai dietetici decât cei copţi. Unele persoane îi toacă atunci când sunt cruzi, dar nu ies aşa de buni.
cei mai avem de făcut_
Amestecăm totul şi lăsăm pe foc mic să scadă zacusca.
Sucul de roşii se adaugă mai spre final, atfel se întăresc legumele. De-abia după ce a mai scăzut zacusca putem potrivi gustul cu roşii. Se poate pune şi pastă de tomate. Important e să nu se pună prea mult, căci dacă e prea acră nu se mai simte gustul ciupercilor.
Tot atunci adăugăm şi condimentele, usturoiul tăiat felii mici şi potrivim de sare.
Când este gata, o punem fierbinte în borcane tot fierbinţi, scoase din cuptor şi le capsăm bine.Le acoperim cu pături, până a doua zi.

Prima degustare:


Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori