Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

23 sept. 2012

Ciorbă a la grec


Se face cu: - carne de pasăre - de care vreți, apoi legume pentru supă - o ceapă, 2 morcovi, 1 pătrunjel, o bucată de țelină, o ceașcă de orez, 1-2 lămâi, 4 gălbenușuri, o cană cu smântână, sare, verdeață.
Punem carnea la fiert, cu multă apă rece și sare. După ce o spumuim, adaugăm și legumele și lăsăm supa să fiarbă, la foc mic, circa 40 de minute.
Acum vom strecura supa și vom scoate deoparte carnea și legumele.
In supa strecurată punem la fiert orezul.
Iar acum trebuie să alegem carnea de pielțe și de oase, și apoi vom reintroduce în supă carnea tăiată cubulețe. Unii fac supa numai cu piept de pui, dar iese mai bună și cu alte părți ale puiului, și cu oasele.
După cum se vede, eu am reintrodus în supă și o parte din morcov și pătrunjel, pentru aspect și consistență.
Pregătim dreseala: amestecăm gălbenușurile cu zeama de lămâie, apoi punem și smântâna, și pe urmă adăugăm, cu polonicul, câte puțină supă fierbinte - și batem mereu cu telul.
După ce diluăm totul, turnăm amestecul în supă și stingem focul.
Potrivim de sare și presărăm pătrunjel verde.  

5 sept. 2012

Cartofi scăzuți

Mare lucru, niște cartofi aruncați acolo, într-o oală. Mai pui o ceapă, o roșie, ceva, și gata. Oricine poate face tocană sau mâncărică, e banal.
Ei, nu-i chiar așa. Dacă auzi, ca mine, o rețeta spusă, ca o poveste, de către o bătrânică de pe Valea muntelui, de-abia aștepți să guști minunea. Și ți se face o foameee...
Am întîlnit-o la spital, unde m-am dus în vizită la cineva. Tocmai fusese ora mesei și oamenii erau mai flămânzi ca ânainte de a mânca, după ce au amestecat cu lingurile prin fiertura făcută în bătaie de joc, primită pe post de ciorbă. Sigur, nu se așteptau să mănânce ca la restaurant sau ca la mama acasă, dar ce sa faci cu o zeamă chioară făcută cu apă, delicat (astă o fi bun pentru oameni bolnavi?), dafin și 5 boabe de orez cu 3 fire de fidea, la farfurie? Mai bună iese zeama  de la spălatul unei oale de ciorbă. Mai rău e că pentru o astfel de hrană se cheltuie sume frumușele, din banii asiguraților.
” De ce nu vor bucătăresele astea să facă o mâncare mai bună? - se miră batrina. Că se poate și cu bani puțini.
Doamne, ce mîncare bună încropeam vara, la țară, cînd veneam de la cîmp. Nu era vreme de gătit și ne era la toți foame, aăăa că se făcea ușor și repede. Cel mai des făceam cartofi scăzuți.
Repejor făceam un foc de găteje, puneam ceaunul pe plită, cu puțin ulei, și când sfârâia puneam o ceapă mare, tăiată mărunt - mărunt.
Învârți în oală cu lingura de lemn și ai grijă să nu se ardă. Adaugi o cană cu apă, și apoi cureți cartofi - erau încă pe jumătate ”noi” -, îi tai cuburele, îi pui la fiert peste ceapă - dar ai grijă- să nu se ardă, dar să nu aibă zeamă. Cînd a scăzut apa, pui o roșie mare, coaptă la soare pe rug, tăiată bucăți. Amesteci, pui și sare, și lași să fiarbă în acest sos . Dacă trebuie, mai pui apă. Mai pui și 2 căței de usturoi tăiați mărunt, și pătrunjel verde de pe strat și apoi dai ceaunul deoparte. O mâncam cu castraveți murați de vară, mai făceam și un scrob cu ouă proaspete, în care puneam și 2-3 jumări afumate, toate cu nelipsita mămăligă.”
Toată lumea din salon asculta încântată, cu gândul la un modest paradis pierdut, al vieții tihnite și curate de la țară, cum era cândva.
De fapt, atât de puțin îi trebuie omului să se simtă fericit.
Am preparat și eu ceva asemănător, a fost bun, e altfel decât tocana de cartofi clasică.

12 aug. 2012

Lamington

Ce ziceți de un lamington sau, mai pe românește, o tăvălită?

Rețeta aluatului am preluat-o de la Mihaela:
http://mihaela-bunatati-din-bucataria-mea.blogspot.com/2012/01/tavalita-la-bitza.html

Iată-le, dar mi-a lipsit nuca de cocos, trebuia doar să mă reped până la cel mai apropiat magazin, să cumpăr.

Cînd am revenit, prăjiturelele mele erau aproape pe terminate, așa că am renunțat și eu la cocos.


Da, foarte bune, dar un pic prea dulci, pentru gustul meu. Trebuie să văd ce modificări să aduc rețetei, în acest sens.

31 iul. 2012

A două rundă de clătite - rulate și asortate, cu dulcețuri variate

Ce să-i faci, tigaia Fissler tot îmi face cu ochiul. Așa că am mai încercat o rețetă, mi-am zis să fac clătite franțuzești - mai  subțiri, fine.
De această dată, cu umplutura clasică - cu dulcețuri. Că tot am mostre noi, făcute anul acesta, din vișine, cireșe amare, trandafiri, căpșune, coacăze, caise. Care de care mai aromată.
Pentru aluat, am căutat un aluat mai pufos, și am recurs la o rețetă din cartea de bucate a Silviei Jurcovan, și anume:

- 4-5 ouă, 1 l lapte, 400 g de făină, un praf de sare, o lingură de rom, 4 linguri cu ulei, coajă de lămâie.
Punem separat într-un vas gălbenușurile, uleiul, romul, sarea, 50 ml de lapte - și se bate totul ca să se amestece.
Apoi se adaugă făina și se amestecă și se freacă până nu mai sunt cocoloașe, adăugând câte puțin lapte.

Punem tot laptele - o parte din lapte poate fi înlocuit cu apă  minerală.
Albușul se bate spumă și apoi se amestecă cu compoziția - cu polonicul - care va deveni spumoasă și mai groasă; romul o va menține spumoasă pînă la sfîrșit și clătitele vor fi foarte fragede.
Aici , in această carte, scrie că albușurile nebătute întăresc clătitele.
Nu se pune zahăr, pentru că se vor lipi. Și nici nu are rost.


Pentru prima clătită care se coace, tigaia se unge cu ulei.
In imagine, vedeți tigaia Fissler:
 Clătitele se coc pe ambele părți, ușor rumene.
Cînd vedem că nu mai e umedă și se  prezintă mici umflături, o întoarcem pe cealaltă parte:
Se păstrează acoperite, într-o cratiță așezată pe un vas cu apă fierbinte.
Sau le umplem, pe măsură ce le coacem, sau.. le mîncăm, pe măsură ce le umplem.
Le umplem cu dulceață de caise,


Da, da...........vă invit și pe voi. Repede, pînă nu se termină
Astea-s ultimele:

Friptură de pui - marinat

O rețetă foarte ușoară și foarte bună.
Tăiem puiul în porții - mai mici, apoi îl punem la macerat de seara până dimineața.
Îl frecăm bine cu sare, piper, condimente pentru pui.
Îl așezăm în vasul în care urmează să fie gătit, turnăm apoi o ceașcă de ulei, il stropim cu puțin sos soia, adaugăm căței de usturoi tocați și cimbru. Il acoperim și il dăm la rece.
Il coacem a doua zi, acoperit, circa 35 de minute. Apoi lăsăm friptura descoperită și o mai coacem 10 minute.
Mmmmm........se topește-n gură.

Clătitiada cu tigaia Fissler: clătite cu gem raw

Am primit și eu tigaia Fissler - mulțumesc mult firmei -, am admirat-o și ... am căzut pe gînduri: ce fel de clătite să fac?
Franțuzești, clasice, pancakes, coreene, rusești, brașovene, bănățene? Desert, aperitiv, la cuptor?
Greu de ales.
Până una alta, pentru a testa mai întâi tigaia, ia să facem mai întâi niște clătite clasice, adica după rețeta cea mai comună.
 Și-o să le umplu cu ce se mai găsește prin casă - cel mai la îndemână fiind gemul.
Ce-i drept, cu canicula de-afară, nu prea mă trăgeam la treabă. Însă numai ce sună telefonul și un bun amic, cu care stabilisem o șuetă mai prelungită, căci avem de dezbătut chestiuni arzătoare la ordinea zilei, îmi spune: ”Ajung la tine, dar hai să facem ceva bun. Ce zici de niște clătite? Sunt acum în piată și cumpăr ouă, lapte și ce mai trebuie.”
Bine, bine, gând la gând cu bucurie.
Și am trecut la treabă cu entuziasm, în timp ce amicul meu atacase deja problema crizei mondiale și a grupului Bilderberg. Ei, așa parcă merge treaba mai repede.
Ca niște persoane moderne, informate - după cum ați  observat - am renunțat și la dulceața bunicii și am decis să le umplem cu un gem raw - din căpșune și miere. Deh, fără zahăr, să fim și noi în tendințe.
Și pe măsură ce ne adânceam tot mai mult în teoria conspirației, clătitele dispăreau din farfurie, fără să ne mai dăm seama. Criză teribilă, monșer!

Reteta de clătite

1 l lapte
5-6 ouă
circa 500 g de făină
puțină sare
2 linguri cu ulei
- se poate pune și un plic de zahar vanilat sau esență de rom sau vanilie.

Am amestecat cu mixerul, pînă când a ieșit aluatul potrivit de subțire.

Apoi, am pus tigaia pe foc unsă cu puțin ulei, cum scria la instrucțiuni, dar pe urmă nu am mai folosit ulei.
Tigaia se incinge bine, de aceea ulterior se va ține pe foc mic.
Că ies bune și nu se lipesc, nu mă miră, nici nu mă așteptam la altceva.
Ce am remarcat eu în plus: nefiind nevoie să mai pui ulei, tigaia nu fumegă și nu se face fum în bucătărie și nici prea multă căldură. Din acest motiv, chiar dacă era caniculă, nu mi-a fost greu să fac clătitele.

Gem raw de căpșune
L-am făcut la robot, amestecând căpșunele crude cu miere, după gust.
Se rulează clătitele și se ornează cu frișcă.

24 iul. 2012

varza cu costița afumata

s-a ratacit pe aici o rețeta de asta iarna, nu o voi da deoparte, ca acuși trece și vara asta și iar vine frigul.
o facem cu o varza murata, ceva costița afumata, o ceapa mare, piper.
varza se pune la desarat in apa, cu câteva ore inainte - sau cu o seara inainte, o stoarcem bine și o tocam.

  - carnea afumata se oparește, se spala, se pune la inabușit cu puțin ulei și o ceapa tocata. adaugam și o cana cu apa și o lasam sa fiarba vreo 40 de minute.  

- adaugam varza, condimente  - piper, enibahar, cimbru -   apa cât sa acopere totul și lasam sa fiarba vreo ora, pâna ce varza e moale și carnea se desprinde de pe os.
se serveșe cu mamaliguța și ardei iute.

21 iul. 2012

gogoșele - choux-uri - aperitiv


nu par ele prea aratoase, dar mi-au ieșit  foarte gustoase.
pentru aspect, se pot așeza in forma de movila și se rade cașcaval ras deasupra.
 
- rețea de aluat -

- o cana - 250 ml - de apa
- 150 g de faina
- 100 ml ulei
- 4 oua
- puțina sare

punem la fiert, la foc mic, apa si uleiul. Cand da in clocot, se adauga faina dintr-o data, se ține pe foc si se amesteca bine. Se lasa la racit, sa fie numai cald. Se pun ouale intregi, pe rând.



- omogenizam și punem movilițe de aluat  in tava, pe hârtie de copt . le coacem in cuporul bine incalzit  dinainte.
- in primele 10-14 minute focul va fi mai mare și nu se dechide cuptorul, apoi se da focul mic, pentru ca gogoșelele sa se usuce și in inerior. se mai coc vreo 10-15 minue.
- ca sa le verificam, luam o gogoașa și o rupenm, sa vedem cum e in interior.
dupa ce se racesc, se umplu cu crema de brânza - cumparata sau preparata in casa - amestecând brânza de vaci, smantâna, unt  moale - dupa gust  - și sare, verdețuri, ceapa verde și ce mai vreți.
se mai pot pune masline, hrean, gogoșari etc.  


13 iul. 2012

tigaia pentru clatite, pe Gateste Sanatos/noi venim cu rețeta

In cadrul campaniei "Sunt prea sarac sa cumpar lucruri de proasta calitate!" siteul www.GatesteSanatos.ro va invita sa testati calitatea germana a tigailor marca Fissler.

urmeaza sa testam, dintre Tigaile pentru gatit de pe  www.GatesteSanatos.ro., o Tigaie de clatite, cu suprafata antiaderenta, cu diametrul 25cm.
 acest  site desfașoara o  campanie, pe blogurile culinare, pentru a cunoaște diversele produse de pe  www.GatesteSanatos.ro.
Magazinul on-line www.GatesteSanatos.ro se adreseaza tuturor celor care cauta solutii pentru prepararea si servirea mesei. Cele peste 1.000 de produse pe care le gasiti pe www.GatesteSanatos.ro va ofera cea mai variata gama de articole pentru gatit, pentru servit masa, accesorii si ustensile pentru bucatarie.

10 iul. 2012

brioșe cu caise și afine

Ies pufoase și aromate.

aluatul se face cu:

4 oua, un pahar cu zahar, 1/2 pahar cu apa, 100 g unt, 1 praf de copt, arome, circa 15 linguri cu vârf cu faina.
mai folosim o cana cu afine și vreo 10 caise, dar și gem de caise.

cum se face.
- se bat albușurile spuma, cu puțina sare, apoi punem și zaharul
- se bate in continuare, adaugam apoi galbenusurile, apoi apa, câte puțin.

- punem și untul moale, apoi faina, praful de copt, puțin oțet.
- incorporam și afinele, amestecate cu puțina faina, ca și cuburile de caise.


-punem in formele de brioșe - unse cu ulei - cam câte 2 linguri din aluat, iar deasupra așezam felii de caise.
-le coacem in cuptorul incins, cam 35 de minute, la foc mediu.




- dupa ce s-au copt, le ungem deasupra cu gem de caise sau le pudram.



23 iun. 2012

Supă de curcan cu glușt e de griș

delicioasa

- am cumparat  un fel de carcasa de curcan, foarte mare-adica spatele curcanului
-scriu cam greu, ca mi s-a srica  t   t as  t a  t ura-

-am   taiat spatele de curcan in bucati, ca sa.imi incapa in oala, apoi am spalat-o , am oparit-o și iar am spalat-o.
- am pus din nou carnea la fiert, cu apa rece, la foc mic, și a fiert mai mult de ora - ca la racituri.
- dupa10-15 min., se presara sare, se mai fierbe, se spumuiește.
-    nu uita ca, dupa 30-40 de minute, sa pui in oala și o ceapa mare, unu-doi morcovi, o radacina mai mare de patrunjel, o bucat a de țelina.
- adaugam și boabe intregi de piper
- când carnea e bine fiarta, se scoate deoparte intr-un vas, iar supa se strecoara in cratița.

galuștele din griș

- se bat cu furculița 2 oua, se presara un pic de sare, punem și o lingura de ulei și apoi punem grișul - intre 10-12 linguri - am utilizat din cele mai plate și ceva mai mici, nu linguri mari și adânci de supa.
- 1-2 linguri de griș pot  fi inlocuite cu malai și galuștele vor fi mai galbene și mai gustoase.
- punem și un pic de bicarbonat de sodiu - cine vrea - cit 2 boabe de piper - și vor crește   mai mari și nu vor fi   tari la mijloc.
- omogenizam, punem cu lingura cite o galusca in supa ce fierbe, dupa vreo 10 minute, adaugam o cana cu apa rece și mai lasam sa fiarba pana sunt   gata/ scoatem una și vedem daca e fiarta la mijloc.

la final, punem mult patrunjel   tocat.

carnea ramasa
- am curațat-o de pe oase, am fiert  și 2 oua  cleioase, am stropit -o cu sos de usturoi diluat cu supa

pofta buna 
 

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori