Am gasit reteta intr- o cartulie veche si am facut numai putina, din curiozitate. Astfel ca am pus cantitatile "din ochi", dar astfel incat sa mentin o proportie apropiata retetei.
Reteta originala este urmatoarea:
2 kg gogonele, 2 kg gogosari, 2 kg rosii, 500 ml ulei, 1,5 kg ceapa, ienibahar, sare.
Mod de preparare:
- mai intai am pus gogonelele la fiert, in apa calda cu sare; le-am lasat pana au fost fierte ( eu am avut aceste gogonele, unele foarte mari)
- intre timp am curatat ceapa si am lasat-o intr-un vas cu apa;
- am curatat gogosarii si i-am taiat feliute;
- am trecut ceapa prin razatoare;
- intr-o cratita incapatoare am pus uleiul sa se incinga, am adaugat toata ceapa, am acoperit vasul si am lasat-o sa se inabuse (dar sa nu se rumeneasca deloc);
- cand ceapa a devenit sticloasa am pus si gogosarii si am acoperit din nou cu capacul, lasand sa fiarba la foc domol;
- am trecut gogonelele intr-o strecuratoare, le-am calit cu apa rece si le-am curatat de pielita;
- le-am tocat ca pe vinete, lasand si bucatele intregi;
- cand am considerat ca gogosarii si ceapa sunt bine scazute am adaugat gogonelele, iar dupa vreo 5 minute am pus sucul de rosii;
- se pun arome dupa gust, eu am pus vreo 4 catei de usturoi taiati feliute, boabe de piper si de ienibahar;
- am potrivit de sare; gustul fiind oarecum nedefinit ( usor acru - cum se-ntampla si la sosul de rosii), l-am intregit adaugand vreo 3 linguri cu zahar.
Nu se scade foarte mult, caci se pierde gustul de legume.
Se pune in borcane si se sterilizeaza.
Odata terminata reteta, am si inceput degustarea, caci eram foarte curioasa. Ce sa va spun, divin. Un gust dulce-acrisor deosebit. Mult mai buna decat zacusca de vinete, cu gustul acela de afumat. In plus, reteta e mai dietetica.
Nefiind o zacusca grasa, am descoperit ca nu e musai s-o mancam cu paine. Eu am mancat-o alaturi de orez fiert simplu si a mers de minune.
Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
- Aperitive
(55)
- Băuturi
(2)
- Budinci
(4)
- Conserve
(33)
- Dulciuri
(67)
- Fripturi
(13)
- Garnituri
(2)
- Gustări
(18)
- Mâncăruri
(67)
- Patiserie
(29)
- Pește
(14)
- Salate
(22)
- Sfaturi
(12)
- Sosuri
(1)
- Supe/ciorbe
(18)
-Diverse...
(21)
*
(10)
* - Retete retro
(9)
* Retete de post
(3)
Afine
(4)
Ananas
(2)
ardei
(13)
Banane
(2)
Biscuiţi
(1)
Branza
(38)
Brocoli
(2)
Cacao
(10)
Cafea
(3)
Caise
(9)
Capsune
(9)
Carne de oaie/miel
(1)
Carne de pasare
(50)
Carne de porc/vita
(42)
Carne tocata
(24)
Cartofi
(24)
Castraveti
(3)
Catina
(2)
Ceai
(1)
Ceapa
(3)
Cimbru
(1)
Ciocolata
(6)
Cirese
(3)
Ciuperci
(40)
Coacaze
(2)
Coacăze
(1)
Condimente
(2)
Conopida
(5)
Creier
(5)
De post
(2)
Dovlecei
(8)
Dulciuri
(50)
Faina
(14)
Fainoase
(2)
Fasole
(8)
Fasole pastai
(5)
Făină
(1)
Ficat
(8)
Foitaj/aluat
(9)
Fragi
(3)
Frișcă
(1)
Fructe de padure
(7)
Fructe diverse
(19)
Gem
(1)
Gem/marmelada
(10)
Gogoșari
(11)
Grâu
(1)
Griș
(2)
Gutui
(3)
Hrean
(1)
Iaurt
(4)
Lamai
(8)
Lapte
(10)
Legume diverse
(16)
Limbă
(2)
Linte
(2)
Lobodă
(1)
Mac
(1)
Malai
(3)
Mazăre
(6)
Mere
(13)
Mezeluri
(12)
Morcovi
(8)
Năut
(1)
Nucă de cocos
(2)
Nuci
(9)
Opinii
(3)
Orez
(15)
Ornare
(1)
Oua
(59)
Paine
(8)
Paine/patiserie
(2)
Paste fainoase
(2)
Pepene
(2)
Pere
(2)
Pesmet
(2)
Peste
(31)
Piersici
(8)
Portocale
(4)
Porumb
(3)
Praz
(1)
Prune
(6)
Rahat
(1)
Rosii
(13)
Secară
(1)
Sfecla
(3)
Smantana
(25)
Soc
(1)
Soia
(1)
Spanac
(4)
Surimi
(4)
Ștevie
(1)
Telina
(7)
Unt
(12)
Untura
(7)
Usturoi
(2)
Varza
(15)
Vin
(7)
Vinete
(6)
Visine
(7)
Zaharoase
(5)
Zmeura
(4)
3 oct. 2017
Ciorbă cu fasole şi scăriţă afumată
Să vă mai spun că e excelentă?
Cred că ştiţi deja.
O facem cu:
Fasolea se lasa la inmuiat in apa rece, preferabil 8 ore. Sa schimbam apa in care a stat si se pune la fiert; asa cum stim, mai schimbam apa ince de doua ori, apoi adugam afumatura oparita si taiata bucati si ceapa.
Cand e fiarta carnea pe jumatate adauga radacinoasele taiata cuburi si ardeiul taiat cubulete.
Dupa ce fasolea si afumatura sunt fierte, potrivim de sare si adaugam pasta de tomate, condimentele, pastele/taieteii. Mai lasam sa dea 2-3 clocote si presaram deasupra marar sau alta verdeata. Este foarte buna si frunza de telina , verde.
Cred că ştiţi deja.
O facem cu:
400 g fasole boabe |
1 ceapa mare |
2 morcovi 1 patrunjel radacina/pastarnac o felie telina |
1 ardei gras |
scaricica sau alte afumaturi |
cimbru |
piper |
boia dulce de ardei-iute |
paste fainoase late |
pasta de tomate |
sare |
frunze de telina/patrunjel |
marar proaspat sau uscat |
Cand e fiarta carnea pe jumatate adauga radacinoasele taiata cuburi si ardeiul taiat cubulete.
Dupa ce fasolea si afumatura sunt fierte, potrivim de sare si adaugam pasta de tomate, condimentele, pastele/taieteii. Mai lasam sa dea 2-3 clocote si presaram deasupra marar sau alta verdeata. Este foarte buna si frunza de telina , verde.
Friptura de vinete cu ciuperci
Ciuperci - pe cat posibil, nu le tinem mult in contact cu apa, le clatim rapid sau le stergem, le taiem felii sau jumatati.
Vinete - le taiem cuburi, le presaram cu sare si dupa 30 de minute le clatim si le stoarcem bine.
Calim in ulei, fara sa punem o cantitate mare de legume in tigaie. La final mai punem putina sare si piper.
Servim cu orez.
2 oct. 2017
Crochete (clatite) din dovlecei si porumb
Sunt foarte bune si usor de facut.
Ingrediente:
o conserva de porumb boabe
3-4 dovlecei sau tuchini
4 oua
o cana lapte
circa o cana de faina
putin parmezan/cascaval
verdeata (marar)
usturoi praf
sare, piper
ulei pentru prajit
Dovlecei se rad si se pun la scurs.
Batem putin ouale, punem faina, verdeata, dovlecei bine storsi, restul ingredientelor. Lapte punem numai cate putin, daca e nevoie. Eventual, la final subtiem cu putin lapte /apa minerala. Sa rezulte o compozitie fluida.
Prajim mici clatite, in tigaia cu putin ulei incins. Le scoatem pe hartie absorbanta.
29 sept. 2017
Chutney, conserva pentru iarna - din vinete, ardei, rosii, ghimbir
Este o reteta pe care am preluat-o de la Mary Berry, de pe Paprika TV>
Se face usor si e foarte gustoasa.
Se face usor si e foarte gustoasa.
Un fel de sos condimentat din legume taiate cuburi. Ghimbirul ras confera o aroma aparte:
- 900g roșii
- 1 kg ardei/gogosari
- 3 vinete mari
- 700g ceapă tocată
- 4 catei de usturoi , zdrobit
- 1 bucata de ghimbir ras proaspat
- 350 g zahăr tos
- Oțet de vin -e 300ml
- 1 lingură de sare
- 1 lingură de semințe de coriandru
- 1 lingură de boia de ardei sau ardei iute proaspat
- 2 lingurițe de piper
Mod de preparare:
Rosiile se oparesc, se decojiesc si taie cuburi.
Vinetele se taie cuburi, se presara cu sare si se lasa circa 30 de minute, apoi se storc si se clatesc.
Calim in ulei ceapa tocata cu usturoiul, la foc mic, cu capac, sa se inmoaie.Adaugam vinetele, le calim, apoi ardeii cuburi, rosiile cuburi si le lasam 5 minute pe foc mare, apoi iarasi la foc mic, cam o ora.
Punem zahărul, oțetul, sarea, coriandrul, boia și cayenul în tigaie, la foc mediu, amestecând, până când zahărul se dizolvă. Continuam să fierbem timp de 30 de minute sau mai mult, până când amestecul ajunge la o consistență chutney groasă și excesul de lichid apos s-a evaporat. Aveți grijă spre sfârșitul timpului de gătire, sa nu se prinda pe fundul tigaii.
Turnam compozitia fierbinte in borcane.
Lăsați să se maturizeze timp de cel puțin o lună într-un loc întunecos.
Observatii:
Este foarte - foarte bun , insa:
- mi s-a parut ca este prea mult otet si prea mult zahar, fata de legume.
- am pus cam jumatate de cana de zahar, apoi cam jumatae din otet. Era foarte acru, iar am mai pus zahar, de nevoie. Acum parea prea dulce.
Deci, in concluzie:
Ca gospodine cu simt culnar, daca pot sa spun asa, consider ca este cel mai bine sa punem cam vreo 3 linguri de zahar si 3-4 de otet, si apoi mai adaugam pe parcurs, dupa gust.
Eu am pus si seminte de mustar si sunt foarte potrivite.
2 iun. 2017
Chiftele de peşte oceanic
Le facem cu peste innabusit, cod sau macrou.
Pestele se gateste pe foc, cu putin ulei si apa. Cand s-a racit, dezosam carnea si o sfaramam cu furculita.
Formam chiftele pe care le dam prin pesmet si le prajim putin, pana devin rumene, pe ambele parti.
Pestele se gateste pe foc, cu putin ulei si apa. Cand s-a racit, dezosam carnea si o sfaramam cu furculita.
Adaugam 1 ou, 3 felii de paine inmuiata, stoarsa si racita, patrunjel verde, usturoi psat, o lingura cu pesmet/faina.
Condimentam cu sare si piper.Formam chiftele pe care le dam prin pesmet si le prajim putin, pana devin rumene, pe ambele parti.
1 iun. 2017
Supa de fasole
Neasteptat de gustoasa!
O facem cu:
- o cana cu fasole boabe, 2 morcovi, doua radacini de patrunjel, telina, ceapa, ardei gras sau gogosar, fidea, vegeta naturala (am folosit Mirodenia).
Condimente - se poate folosi dupa gust, piper, enibahar, boia dulce si iute, cimbru.
In plus: o lingura cu ulei, verdeata.
Se fierbe fasolea pe jumatate, se adauga ceapa si radacinoasele si ulei. Dupa 20 de minute punem ardeiul, sarea, condimentele. La final adaugam fidea sau taietei si mai fierbem inca 10-15 minute.
1 mai 2017
Placintele cu caşcaval
Aluat:
1 kg de făină, 50 g unt, 500 ml lapte călduţ, 1 plic de drojdie uscată, 2 ouă, sare.
Se ruleaza invers, cu capatul ascutit in interior.
Se face un aluat din toate ingredientele, se frământă şi se lasă la dospit.
Aşezăm pacheţelele într-o tavă, pe hârtie de copt.
Le ungem cu gălbenuş şi dăm tava la cuptor, până devin rumene.
Le servim calde.
Salată a la rus
Ia uitati ce simplu e:
Morcovi si cartofi fierti si tocati:
+ Radacina de patrunjel:
+ mazare fiarta si ardei in otet si/sau castraveti murati:
+ maioneza, mustar, piper, zeama de lamaie.
27 apr. 2017
Varză cu ciolan afumat si cartofi
O facem cu:
o varza dulce (sau murata)
ciolan sau alte afumaturi de porc
o ceapa mare
1 gogosar sau capia
4-5 cartofi
suc de rosii
condimente: piper boabe, enibahar, cimbru
ulei
Nu am mai calit ceapa sau varza, le-am fiert in zeama carnii afumate si a iesit o mancare excelenta.
Cum se face:
- am oparit carnea, apoi am pus-o la fiert in apa rece, cam o ora. Se lasa chiar si o ora jumate, depinde cat de tare e carnea.
- ceapa tocata se poate adauga mai devreme sau chiar de la inceput; aceasta nu trebuie sa se simta prin mancare.
- cand carnea este aproape fiarta, aproximativ, adaugam varza tocata fin, ardeiul, condimentele. La varza dulce punem un pic de suc de rosii.
Se fierbe circa 30 de minute, sa nu iasa varza terciuita. Dupa caz, se fierbe mai mult, daca e nevoie.
o varza dulce (sau murata)
ciolan sau alte afumaturi de porc
o ceapa mare
1 gogosar sau capia
4-5 cartofi
suc de rosii
condimente: piper boabe, enibahar, cimbru
ulei
Nu am mai calit ceapa sau varza, le-am fiert in zeama carnii afumate si a iesit o mancare excelenta.
Cum se face:
- am oparit carnea, apoi am pus-o la fiert in apa rece, cam o ora. Se lasa chiar si o ora jumate, depinde cat de tare e carnea.
- ceapa tocata se poate adauga mai devreme sau chiar de la inceput; aceasta nu trebuie sa se simta prin mancare.
- cand carnea este aproape fiarta, aproximativ, adaugam varza tocata fin, ardeiul, condimentele. La varza dulce punem un pic de suc de rosii.
Se fierbe circa 30 de minute, sa nu iasa varza terciuita. Dupa caz, se fierbe mai mult, daca e nevoie.
17 mar. 2017
Pasca cu aluat de chec, umpluta cu branza de vaci, smantana sau cu ciocolata
Am facut un aluat de chec cu doua oua - reteta de
Acesta mi-a ajuns pentru doua pasti.
Umplutura cu ciocolata:
Umplutura cu branza de vaci:
Umplutura cu smantana:
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...