9 ian. 2009

Cele mai inedite aparate de bucatarie


Spuneti drept, nu v-ar placea sa aveti cateva astfel de "nimicuri" in bucatarie? Macar un robotel pentru piper.
Facalet gradat din silicon
Platou termic - mentine alimentele calde sau reci

Rasnita de piper
Lingura gradata

Pentru crutoane
Un cuptor cu microunde minuscul - doar pentru o cafeluta ( mi-ar placea la birou)
Un simpatic suport pentru cutite
Suport pentru bere - ca sa nu se incalzeasca de la palma
Rotitor pentru prajirea uniforma a carnatilor
Griill "laptop"
- de pe www.coolest-gadgets.com

5 ian. 2009

Orange marmelade - Calatorie culinara

MAREA BRITANIE
Multe din obiceiurile culinare ale englezilor sunt cunoscute in lumea-ntreaga; five o'clock tea cat si precizia si disciplina orelor de masa le apartin intru totul.
Imi amintesc de un film a carui actiune se desfasura in India; un medic localnic care astepta la cina niste englezi era teribil de ingrijorat ca nu le va putea face pe plac si ii judeca destul de aspru (cam asa: englezii nu se multumesc, ca noi, cu mancaruri simple, naturale, cu fructe si dulciuri, lor le trebuie carne - carne - carne - cu multe sosuri, apoi trebuie sa caut scaune si tacamuri ( ei neavand in casa asa ceva). In plus, fiecare mananca mult, foarte mult, fata de un indian.)
Putem spune ca indienii aveau dreptate, dar numai din punctul lor de vedere.
In India, unde e atat de cald iar oamenii traiesc intr-un ritm mai lent, nu e nevoie de hrana calda, consistenta si cu atatea proteine ca in Anglia (in frig si ceturi si ploi).
Apoi, facand o paralela intre englezi si indieni, sunt alte rase si au cu totul alt metabolism. Nu mai spun ca noi, oamenii, suntem ceea ce mancam, dar si ceea ce au mancat stramosii nostri, fiecare popor creandu-si, in timp, un tipar genetic. In contextul vietii moderne, obiceiurile alimentare se pot schimba treptat, in functie de modificarile intervenite in ritmul vietii de zi cu zi.
Si mancarea noastra traditionala romaneasca ( ca la stana...) este incriminata ca fiind prea consistenta. Este, fireste, consistenta doar pentru o persoana care locuieste intr-un oras, merge la serviciu in masina si are o munca oarecum statica. Dar acest tip de alimentatie a fost creat de un popor de ciobani si agricultori, care trebuia sa faca fata unor ierni aspre si unor munci fizice dure. Pentru ei , bulzul, carnea de porc si mancarea cu smantana era tocmai buna.
Cred ca noi, acum, trebuie sa ne modificam obiceiurile alimentare, dar fara a ne indeparta radical de traditie. Nu sunt de acord cu dietele asiatice ( aici voiam sa ajung!), sa adoptam modul de alimentatie chinezesc, de exemplu, care e cu totul strain de noi.
Desigur ca o seara la un restaurant exotic este ceva foarte tentant si placut, ma atrage si pe mine altceva si tocmai de aceea mi-am propus sa scriu aceste calatorii culinare imaginare. Insa cand e vorba de alimetatia noastra de baza, trebuie sa ne axam pe ceea ce avem la noi si ceea ce suntem noi. Este un principiu sustinut de multi terapeuti, medici si nutritionisti.
Celebrul clarvazator Edgar Cayce recomanda, pentru vindecarea multor boli, consumul de fructe si legume autohtone, crescute in pamantul natal ( el insista mult pe puterea de vindecare si regenerare pe care o au fructele de padure, de care tara noastra nu duce lipsa).
Revenind la Anglia, micul dejun englezesc este inspaimantator pentru dieteticieni si nici un medic nu l-ar recomanda. Eu cred ca englezii au nevoie de el, inainte de a iesi in ceata si frig.

SAU:



Puding sau ...
... paine prajita cu tot felul de gemuri

ORANGE MARMELADE
Am facut acest gem de portocale de multe ori, cu ani in urma. Acum am renuntat, pentru ca portocalele care se gaesc la noi in comert ( majoritatea ) sunt injectate cu diversi conservanti si coaja lor nu mai este comestibila. Daca gasiti portocale bio, faceti acest gem si nu va va parea rau.
Reteta am tradus-o, acum vreo 20 de ani, dintr-o carte cu mancare traditionala englezeasca.

Avem nevoie de 1,5 kg de portocale ( preferabil nu din acelea foarte mari, ci ceva mai mici si mai intens colorate), 2 lamai, 3 litri de apa, 3 kg de zahar.
Spalam portocalele si le punem intr-o oala cu apa timp de 20 de ore. Schimbam apa de vreo doua ori ( amareala va iesi din coaja).
Taiem fructele in doua si le stoarcem de suc. Jumatatile stoarse le trecem cu totul prin masina de tocat si le amestecam cu apa. Lasam sa fiarba in clocot, apoi la foc potrivit, timp de 2 ore. Adaugam zaharul si amestecam sa se dizolve. Tinem la foc mare, sa fiarba in clocote, vreun sfert de ora, apoi dam focul mic. Adaugam sucul de portocale si de lamai. Luam spuma si lasam sa fiarba pana la consistenta dorita.
Este un gem fin, bun la micul dejun dar si la clatite si budinci. Tare as vrea sa-l mai fac, dar nu stiu de unde sa iau niste portocale cat de cat bune.
Sau il fac cu portocale din supermarket, numai ca fara coaja (in acest caz, va trebui sa reduc si cantitatea de apa). Deocamdata, nu stiu, ma mai gandesc, daca modific reteta va voi comunica rezultatul.
E atat de frig la noi incat un ceai si a mancarica calda, ca in Anglia, sunt numai bune.

4 ian. 2009

Aluaturi cu untura - Saratele - Dough with lard


Cat de daunatoare este untura?
Untura de porc topita, preparata corect ( fina si alba) este potrivita pentru prepararea unor aluaturi. Cat despre colesterol, pericolul nu este chiar atat de mare daca ne limitam doar la consumul ocazional de carne de porc si in cantitati mici. Iar fursecuri, daca gustam cateva, nu-i mare lucru. Mai daunatoare este margarina. Organismul nostru "recunoaste" produsele animaliere si le digera ( fiind naturale ), pe cand pe cele chimice - nu. In consecinta, acestea din urma raman stocate in organism si ne intoxica.
Important este sa consumam foarte putin si rar produse animaliere si, pe cat posibil, sa fie de la animale hranite natural si - mai ales - fara hormoni.


Saratele si pateuri cu aluat cu untura
Am obtinut un aluat foarte bun si elastic din 300 g branza de vaci dulce, facuta pasta, cu 300 g untura moale (la temperatura camerei sau usor topita). Am omogenizat cat mai bine, am adaugat sare, 3 linguri de otet si o nuca de drojdie. Apoi am pus faina Dobrogea, cat cuprinde, dar sa nu fie aluatul prea tare.
Am lasat aluatul sa se odihneasca jumatate de ora; cand am intins o foaie, am uns-o cu putina untura si am impaturit-o, de cateva ori, pentru ca aluatul sa fie in straturi. Apoi am inceput sa modelez saratelele, unse cu ou si presarate cu mac, susan sau chimen - simple sau rasucite. Din jumatate din aluat am facut pateuri mici, umplute cu cascaval ras mare amestecat cu ou si un picut de faina. Le-am uns si pe acestea si le-am presarat cu chimen.
Unele pateuri le-am facut ca niste placintele mici:

Altele le-am facut dreptunghiulare, rulate, iar aluatul de deasupra l-am crestat tip plasa, ca acesta:
Am vazut pe un site ca exista si o ustensila in acest scop:
Se coc pana se fac aurii-rumenii, la foc potrivit.
Au fost absolut delicioase.

Aluat cu untura ANGELICA - pentru cornulete

 Aluat Angelica

glitter-graphics.com
Facem o foaie din o cana cu smantana, o cana cu untura moale, 3 linguri de otet, sare, praf de copt sau bicarbonat si faiaa cat cuprinde.
Se imparte in 4 parti. Din fiecare se intinde o foaie care se unge usor cu untura, se presara cu un pic de faina si se ruleaza. Se lasa la frigider o ora,
apoi din fiecare rulou se intinde o foaie, cu sucitorul, si se taie in formele dorite, pentru a face cornulete.
Eu le-am facut in forme de stelute: am taiat patrate pe care le-am crestat in cele 4 colturi, am pus umplutura la mijloc si apoi am adus cate un colt, alternativ, spre mijlocul patratului.
Sunt bune cele umplute cu nuca.
Eu le-am facut cu gem de prune amestecat cu nuca si un pic de pesmet, pentru ca gemul era un pic prea moale. Important este ca gemul sa fie ca o marmelada, sa nu fie moale si sa curga, la copt, pe langa cornulete, caci se va arde si vor avea un gust amarui.
Cornuletele se trec calde prin zahar pudra aromatizat cu vanilie. Sunt foarte fragede.
Acest aluat, fiind fara adaos de zahar, poate fi umplut si cu branza, ciuperci, carnaciori, carne. Eu inca nu am incercat si aceasta varianta.

3 ian. 2009

Si craciunitele va spun "La multi ani!"


M-am bucurat, pe perioada sarbatorilor, de mai multe plante inflorite: craciunite, violete de parma, orhidee si ...altele.

24 dec. 2008

Poveste de Craciun - si un cantec, pentru toate prietenele care m-au felicitat


“Silent Night”, cel mai cunoscut si iubit cantec de Craciun

Acest cantec minunat (pe care il dedic, din inima, fetelor care au fost atat de dragute si m-au felicitat de Craciun) a fost tradus in peste 300 de limbi si dialecte.
Versurile “Stille nacht, heilige nacht” i-au venit in minte lui Joseph Mohr, preot paroh austriac. In ajunul Craciunului, dorind sa cante chiar atunci, la biserica St. Nicholas din Oberndorf (nordul Salzburgului), preotul nu reusea sa gaseasca versurile potrivite. I-a cerut ajutorul lui Franz Gruber, profesor si organist, care, inganand o melodie, a adaugat:
“Round yon virgin, Mother and Child,
Holy infant so tender and mild,
Sleep in heavenly peace!
Sleep in heavenly peace!”

Cei doi au cantat, inspirati si veseli, impreuna, Mohr ca tenor si Gruber ca bas. Iar in acea seara de 24 Decembrie a anului 1818 s-a cantat, prima data, la biserica, aceasta melodie.
Din acel sat, cantecul a ajuns in intreaga lume. Karl Mauracher, un maistru in construirea orgilor, a venit sa repare orga din Arnsdorf, in anul 1819, in final construind una noua. Prin intermediul acestuia, cantecul a ajuns la urechile imparatului Francis I al Austriei, apoi la tarul Alexander I al Rusiei.
In Austria, in anul 1834, la palat s-a cantat acest cantec in fata regelui Frederick William IV al Prusiei, care l-a numit “Cantec al raiului” si a poruncit sa se cante in tara sa, la fiecare Craciun, in biserici.
Apoi cantecul s-a raspandit in intreaga Europa, ulterior si in America, unde era cunoscut sub denumirea de “Cantec popular tirolez”.
Versiunea in limba engleza cunoscuta astazi in intreaga lume a fost definitivata de catre reverendul John Freeman Young si publicata intr-o carte a scolii de duminica, in anul 1863.
Iar de atunci, cantecul a devenit tot mai popular. Fara el, parca nu-i Craciun pe deplin.
Aici, interpreteaza Sarah Brightman:


Silent night, holy night,
All is calm, all is bright.
Round yon Virgin Mother and Child
Holy Infant so tender and mild,
Sleep in heavenly peace,
Sleep in heavenly peace.

Silent night, holy night!
Shepherds quake at the sight
Glories stream from heaven afar,
Heavenly hosts sing Alleluia!
Christ, the Saviour is born!
Christ, the Saviour is born!

Silent night, holy night,
Son of God, love's pure light,
Radiant beams from Thy holy face
With the dawn of redeeming grace,
Jesus, Lord, at Thy birth,
Jesus, Lord, at Thy birth.

21 dec. 2008

Ne-am ascuns sub un nor


Jos, in vale, s-ar crede ca este un rau, pe care s-a adunat ceata.


Dar nu este asa.
Astfel s-a "vazut" orasul Piatra Neamt, de pe Cozla.
Sta camuflat sub ceata, intre munti.

18 dec. 2008

Pentru suflet - de Craciun

In fiecare an, de Craciun, Oratoriul “Messia”

Inainte de marile noastre sarbatori crestine - Nasterea si Invierea Domnului - obisnuiesc sa ascult, ca o cura de purificare, Oratoriul Mesia, uneori zilnic, mai mult sau mai putin, dupa cum simt. Nu voi spune vorbe mari, caci nu-si au rostul, doar veti afla cate ceva din textul urmator si din MUZICA:

Aceasta lucrare monumentala a lui G. F. Haendel este foarte populara, caci unele parti au devenit, in timp, colinde iubite de copii.
Muzica e rascolitoare, coplestoare, imbinand sunetele orchestrei cu vocile umane. Legatura acestui compozitor cu divinitatea (uneori contestata) este evidenta pentru cel care asculta aceasta muzica celesta, care celebreaza intreaga viata a lui Iisus Christos si, mai ales, nasterea Sa, privita ca un dar de la Dumnezeu, pentru omenire.
Cum a aparut aceasta muzica divina, in anul 1741, ne spune - ata de frumos! -scriitorul Stefan Zweig:
Comfort ye (Fii increzator!) - asa incepea textul. S-ar fi zis ca aceste vorbe erau magice. Nu - nu erau cuvinte, ci un raspuns pe care i-l dadea Dumnezeu, strigatul unui inger din inaltul cerului care-i cuprindea sufletul deznadajduit. Abia citise cuvintele, abia le prinsese intelesul si Haendel le auzea transpuse pe muzica, in sunete care pluteau frematande, vibrante, pline de straluicre.

Ce fericire! Se deschisesera niste porti maiestre, iar acum simtea si auzea din nou glasul muzicii. Mainile ii tremurau odata cu intoarcerea paginilor. El era cel menit, cel chemat; fiecare cuvant il patrundea cu o forta irezistibila: ”Thus said the Lord” ( Asa graieste Dumnezeu). Vorbele acestea i se adresau lui, aceeasi mana care-l doborase odinioara il ridica astazi - ce fericire - de la pamant.
“And he shall purify” (si el te va purifica) - da, asta se intampla cu el. Bezna fusese gonita din sufletul lui, stralucirea navalise acolo cu puritatea cristalina a lumii sonore. “Rejoice” (Bucura-te) - cum izbucnea cantul maret al corului! Numai cine a suferit mult cunoaste bucuria, numai cel supus incercarilor isi poate inchipui suprema multumire a izbavirii, numai el este chemat sa vorbeasca oamenilor despre reinvierea care urmeaza mortii in viata.”

Handel se vindecase miraculos dintr-o paralizie, dupa care a compus, intr-o transa de 3 saptamani, Oratoriul Mesia, aproape fara somn si fara mancare.
Dupa aceasta, a dormit timp de 17 ore, epuizat de efortul imens pe care-l facuse, cerand de mancare cat pentru perioada in care nu vazuse si nu auzise nimic decat chemarea lui Dumnezeu.
Oratoriul a fost cantat mai intai la Dublin, apoi, an de an, se executa la Londra, beneficiul fiind cedat, de catre autor, spitalelor.

"Pentru noi, fiul s-a nascut" este cantat si de catre copii, ca o colinda.

Rejoice! Bucurati-va! (aici e cea mai reusita interpretare, dar nu are decat link) sau o ascultati pe Renee Fleming:

14 dec. 2008

Inca mai avem timp sa facem LICHIOR DE OUA - Eggnog


Sunt multe retete pe net, dar eu stiu una mai simpla.
Avem nevoie de:
6 galbenusuri, 400 g zahar, un baton de vanilie, 600 ml lapte, 200 ml alcool si 100 ml rom.
Punem laptele la fiert si-l lasam sa se raceasca. Intr-un castron de portelan frecam galbensurile cu zaharul, cateva minute, apoi adaugam, treptat, laptele rece. Batem cu telul si apoi punem vasul deasupra unei cratite cu apa care clocoteste pe aragaz si mai batem 10 minute (ca la crema de vanilie). Punem apoi batonul de vanilie sau zahar vanilat si lasam sa se raceasca.
Adaugam alcoolul si romul, amestecand continuu.
Turnam in sticle.
Este bun dupa cateva zile, dar de ce sta, de ce se face mai bun.
Inainte de a turna in pahare, scuturam bine sticla.

12 dec. 2008

Semne prevestitoare, superstitii si traditii de Craciun si Anul Nou - Warning signs, superstitions and traditions of Christmas and New Year

Semne de decembrie
Perioada sarbatorilor de iarna este una magica, in care se crede ca se deschid cerurile, mai ales in noptile de Craciun si de Anul Nou.
De plida, daca intr-o astfel de noapte sfanta este luna plina, inseamna ca anul care vine va fi foarte bun si roditor.
Perioada de 12 zile dintre Craciun si dupa Anul Nou reprezinta cele 12 luni ale anului viitor. Astfel, prima zi de Craciun reprezenta luna ianuarie, a doua - februarie si asa mai departe.Vremea din timpul acestor zile corespundea fiecarei luni a anului nou.
De anul nou, se crede ca obiectul pe care il tii in mana la miezul noptii va indica ce anuma va fi important in anul ce vine.

Superstitii populare romanesti
Ce nu ai voie sa faci (sau ce trebuie sa faci) pentru a-ti merge bine in anul care vine

In ajunul Craciunului:
- trebuie adunate acasa toate lucrurile care au fost date cu imprumut.
De Craciun:
- in apa in care te speli, dimineata, trebuie sa pui o nuca, pentru ca sa fii sanatos in anul ce vine; pune si bani de argint, ca sa ai si castig;
- cand se scot din cuptor placintele, se pun intr-o sita si se spune: “ Cum e sita mea de plina, asa sa fie si casa mea de imbelsugata.”
- cine isi pune o dorinta, poate afla daca i se va implini turnand intr-o cana mai mare 9 paharute mici cu apa; a doua zi de Craciun, va masura sa vada daca sunt tot 9 pahare cu apa, ceea ce inseamna ca dorinta sa se va implini. Daca apa a scazut, mai are de asteptat, mai mult sau mai putin;
- nu se da nimic cu imprumut;
- la masa, se mananca mai intai un fel gatit cu carne de pasare, caci vei fi usor ca pasarea (sau peste sau iepure);
- tinerii casatoriti trebuie sa mearga la nasi si la parinti, a doua zi de Craciun.
De 1 ianuarie:
- nu da bani cu imprumut, caci vei da tot anul;
- cine nu are bani asupra sa, tot anul va fi sarac;
- nu se doarme, caci vei fi lenes si somnoros;
- daca cosi in ziua de 1 ianuarie, vei avea mare noroc; un baiat (sau o fata) daca coase, se va casatori curand;
- in noaptea dintre ani, romanii nu pun pe masa preparate din carne de pasare, pentru a "nu da inapoi" sporul din casa;
- in functie de meseria pe care o are fiecare, dimineata, pe nemancate, va manui uneltele ce-i sunt de folos (plugarul va lucra cu sapa, morarul va macina ceva etc.);
- copiii mici se duc la moasa, care-i va da de grindina, pentru a creste mari.


Superstitii de Anul Nou din lumea-ntreaga
Obiceiurile de Anul Nou, de pretutindeni, urmaresc alungarea spiritelor rele si atragerea norocului. Ca la fiecare inceput de an, fiecare se gandeste la ce ar dori/trebui sa faca in cursul anului care tocmai incepe. Iata cateva obiceiuri aducatoare de noroc:
- Este bine sa ii imbratisam pe cei dragi de langa noi, pentru ca relatia frumoasa de prietenie, dragoste etc. sa continue si anul ce vine;
Noul an nu trebuie sa te prinda cu paharul gol, caci asa va fi in continuare;
- Camara sa fie plina si multe monede (bani) sa fie amplasate in toate portofelele, gentile, pentru a garanta prosperitatea;
- Datoriile trebuie platite; anul nou sa nu va gaseasca debitori.
Prima persoana care intra in casa, dupa miezul noptii, va va influenta in anul ce vine.
Aducatori de noroc sunt oamenii cu parul negru, inalti, bine facuti si chipesi, care aduc un mic cadou simbolic (o bucata de carbune, o moneda de argint, un pic de paine, sare, o ramura verde). Blonzii si roscatii alunga noorcul, ca si cei sasii sau schiopi.
Nimic nu iese afara din casa! Absolut nimic, nici gunoiul nu se duce in ziua de 1 ianuarie. Daca aveti ceva de dus cuiva in aceasta zi, lasati bagajul respectiv in masina. Anul sa inceapa cu ceva adus in casa.
Cine locuieste singur, poate pune un obiect norocos intr-un cos legat cu un snur, pe care-l lasa la usa de la intrare, inainte de miezul noptii; dupa ora 12, aduce cosul in casa tragand de snur, peste prag, pentru ca acesta sa fie primul lucru venit in casa.
Daca se mananca mazare, norocul si banii vor intra in casa.
Ceva legat de munca ta trebuie inceput, simbolic.
Nu se spala rufe, caci va muri cineva din familie. Cei mai precauti se feresc si sa spele vasele.
Este bine sa fii imbracat cu o haina noua.
Nu imprumutati bani sau alte lucruri.
Evitati sa spargeti ceva, sa plangeti.
Usile casei sa fie deschise, la 12 noaptea, ca sa iasa anul vechi.
Faceti zgomot, ca sa fuga tot ce e rau; sunati din clopotei.
Buzunarele goale aduc saracie.
Nu se da foc din casa.
Pentru noroc, se danseaza afara, in jurul unui copac; aduce insanatosire.
O fata necasatorita trebuie sa vada ce persoana ii apare inaintea ochilor, dupa miezul noptii, privind pe fereastra; daca este un barbat, se va marita.
Ceasurile trebuie fixate din nou, corect, caci aduc noroc in casa.

Cum va fi vremea in anul care vine?
De Sfanta Varvara, se pun, in vase mari cu apa, mai multe crengi de mar, visin sau alti pomi fructiferi; daca vor inflori pana la Florii, anul va fi manos, iar daca nu, va fi secetos. SF. Varvara a fost pe 4 Decembrie...
Pe data de 1 ianuarie se face calendarul cu foi de ceapa (12 foi pentru 12 luni), pentru a sti care luna va fi secetoasa si care ploioasa. Pentru aceasta, se taie 6 cepe in jumatate, se umplu cu sare si se pun pe o masa sau un pervaz.
Lunile anului vor fi ploioase sau secetoase, in functie de cata “apa” a lasat ceapa, mai multa sau mai putina.
Se mai ghiceste si in carbuni, astfel: se pun pe vatra, pana a doua zi, si fiecaruia i se atribuie numele unei cereale. Cereala corespunzatoare carbunelui facut cenusa se va coace bine, iar carbunele ramas neschimbat indica faptul ca respectiva recolta nu va rodi. Dupa aceste semne, taranii hotarau ce anume sa semene si cand sa desfasoare muncile agricole.
Daca de Sfantul Nicolae ninge, inseamna ca va fi o iarna grea, iar vremea rea va tine pana la Sfantul Ioan (gerul si ninsorile). Anul acesta, la noi nu a nins de Sfantul Nicolae, dar in unele zone din tara, parca a nins ( nu stiu sigur).
Daca in ziua de Craciun sunt nori, ploi sau ninsori, va fi un an bun.
Daca de Craciun e cald si se pot tine usile deschise, inseamna ca de Pasti va fi frig.

Semnificatia unor fenomene meteorologice de la inceput de an
Daca in ziua de 5 ianuarie va fi bura pe pomi, vor fi multe poame, la vara.
Daca in ziua de Boboteaza (6 ianuarie) bate crivatul, va fi un an agricol bogat.
Vremea frumoasa din aceasta zi indica multe fructe si belsug de peste.

Alte date si calendarul popular al lunii decembrie le gasiti pe Natura magica.

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Postări populare

My Headlines