Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

1 apr. 2009

Calatorie culinara _ Fish and chips



Calatoream, acum cateva luni, cu gandul, in Marea Britanie si scriam atunci de micul dejun englezesc si de gemul de portocale. Acum, tot cu gandul la insulari, voi prezenta o reteta traditionala englezeasca - fish and chips - Peste si cartofi prajiti. Poate parea o combinatie indigesta, dar totul depinde modul de preparare. Pestele este totdeauna un peste alb, facut pane, astfel mirosul de peste prajit e atenuat. Iar cartofii se fac in friteoza sau in tigaie, astfel ca sa fie crocanti la exterior si pufosi in interior. Este un fel apreciat in Regatul Unit si Irlanda, de unde a fost raspandit si in alte zone locuite de populatie ce provine din insula- cum ar fi America de Nord, Australia, Noua Zeelanda, Canada, Africa de Sud. Candva, si la noi pestele era mancarea saracului. Era ieftin si oricine isi permitea sa-l cumpere.La fel era si in Anglia.Pestele si cartofii erau cele mai ieftine alimente si se gaseau in toate pub-urile si chioscurile, fiind hrana clasei muncitoare. Este mentionat si in romanele lui Dickens. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, acest fel de mancare deveniseb baza alimentatiei pentru toata lumea. Asa inconjurati de ape cum sunt, nu aveau cum sa n-aiba peste.

Cum fac eu cartofii pai:
Tai cartofii in batoane si ii oparesc 5 minute in apa clocotita; ii scurg, ii clatesc rapid cu apa rece  si ii sterg intr-un prosop. Ii prajesc in ulei incins de palmier, intr-o tigaie mai inalta ( sau ceaun), ca sa fie nivelul uleiului ridicat. Focul trebuie sa fie destul de mare. Ii acopar cu capac si am grija sa-i invart de cateva ori. La final, pun sare fina. Cand sunt gata, de culoare aurie - aramie, sa nu fie arsi; se scurg foarte bine de ulei.Astfel facuti, cartofii sunt moi in interior si mai dietetic, caci prin oparire, au tras apa in ei si nu mai absorb acum uleiul. Tot datoritta oparirii, cartofii elibereaza in apa o cantitate de amidon si nu se mai lipesc si tot de aceea seamana la gust cu cartofii noi. Mai adaug ca se prajesc mult mai repede decat cartofii pusi cruzi in tigaie - pe care riscam sa-i ardem sau sa-i scoatem cruzi. Nu in ultimul rand, uleiul de palmier este rezistent la prajire, nu dezvolta acroleina, ca alte tipuri de ulei (substanta care este cancerigena).
Cum facem pestele: Folosim file decongelat de merluciu, cod sau alt fel de peste. Il stergem de apa, taiem in batoane potrivite, il saram si piperam si il trecem prin faina alba. Pane-ul nu se face asa cum stim, cu ou, ci cu bere. Facem un aluat ca de clatite dintr-o cana de bere, sare, piper, boia de ardei si cateva linguri de faina. Trecem fileurile de peste prin acest aluat, avand grija sa adere bine la peste si il prajim in baie de ulei, pe o parte si alta. Se face repede, in 10 minute. Il scoatem pe hartie absorbanta. Le servim alaturi de cartofi.  Merge de minune si o cana cu bere.

Si cateva pubs:

 

25 mar. 2009

Multumesc, Ina!

Participand la concursul organizat de Ina (Lifestyle blog) am obtinut o mentiune, care a constat  nu numai in notele si aprecierile  acordate de organizatoare, ci si intr-un premiu concret, dar ...tot de suflet:

 - 1 CD, o  carte - "Cele zeci porunci sub atac" si o revista , toate avand ca tematica omul in fata provocarilor lumii actuale.

Revista primita, Semnele timpului, e plina de informatii valoroase si o recomand tuturor: 

Este o revista de analiză şi opinie creştină ; ultimul număr a aparut sub genericul „Sfârşitul Lumii – mit şi realitate?” si marchează 100 de ani de la apariţia primului număr în România. Apariţia revistei, în ţara noastră, a fost întreruptă doar în perioada comunistă. 

Multumesc pentru toate darurile. Le voi citi (asculta)  cu placere.

Musaca cu piure de cartofi - Moussaka with mashed potatoes


Este mult mai buna (ce buna, delicioasa!)decat musacaua cu cartofi felii, chiar si atunci cand s-a racit.
Etapa I:
 Facem un piure de cartofi, obisnuit - batut cu lapte si unt - atat cat sa ne ajunga pentru 2 starturi de piure (in functie de cantitatea pe care dorim s-p preparam si de marimea formei in care o vom coace). Piureul sa fie mai moale, cu ceva mai mult lapte, pentru a nu deveni prea tare dupa copt. Pentru savoare, adagam nucsoara rasa sau putin turmeric.
Etapa a II-a:
Facem umplutura din carne, pentru care avem nevoie de 500 - 700 g carne tocata(de vita - am pus eu,dar se face si cu porc, pui), 2 cepe, 1 ou, patrunjel verde, o cana sos de rosii, piper, boia de ardei, putina faina, ulei.
Intr-o tigaie calim ceapa, taiata foarte marunt, fara a se ingalbeni; adaugam carnea si o calim vreun sfert de ora, subtiind cu putina apa si suc de rosii; lasam sa se raceasca, punem condimentele, oul, o lingura de faina. Compozitia sa nu fie tare, ca la sarmale, ci sa curga, ca un sos gros pentru spagheti ; ideea e ca la copt se va lega.
Etapa a III-a:
Ansamblarea: Intr-un vas de Jena uns cu ulei punem un strat de piure, turnam la mijloc compozitia de carne si apoi acoperim cu alt strat de piure. Deasupra mai turnam un pahar ( 1/2 suc de rosii, 1/2 apa ) si dam in cuptorul incins, dar la foc potrivit. Cand e legata si aproape coapta, ungem musacaua cu 2 oua batute in care am pus putina boia sau ketcup. Dupa ce o scoatem, o presaram cu cascaval ras. Cand e vara (sau cand avem),inainte de a da musacaua la cuptor o ornam cu cateva felii de rosii si ardei.
E prea ... buna...

24 mar. 2009

O pizza reusita


Este o pizza obsinuita, cu aluat de paine, sos de rosii, cascaval, ardei, rosii , masline, busuioc.
O reteta bine stiuta. Astfel ca voi puncta doar cateva mici sfaturi de retinut atunci cand facem pizza: 
- facem aluatul cu faina de calitate si apa calduta si se lasa la crescut acoperit cu un servet gros, ud si bine stors;
- nu se lasa la crescut in tava, pentru ca va iesi aluatul prea inalt;
- dupa ce l-am intins in tava de copt, inainte de a pune orice ingredient, se unge aluatul cu ulei (de masline, preferabil), pentru a nu se umezi aluatul;
- in unele retete, peste ulei se intinde sos de rosii;
- daca punem rosii proaspete, le vom decoji si le vom scurge de zeama;
- deseori branzeturile se usuca la copt, de aceea este mai indicat sa punem un strat de branza pe care sa-l acoperim cu alte ingrediente, pentur a-l proteja, iar dupa ce scoatem pizza din cuptor sa presara restul de branza rasa si apoi o acoperim cu un servet, pentru a se topi;
- peste stratul de legume se toarna iar un pic de ulei de masline;
- frunzele de busuioc se trec si ele prin ulei, pentru a nu se arde;
- vom pastra marginile pizzei intacte,  fara a le unge cu ulei sau sos, pentru a creste mai inalte si mai pufoase;
- pizza s ecoace in cuptor foarte incins, cam 15-20 de minute;
- daca facem pizza cu creveti, scoici sau alte fructe de mare, acestea se adauga tot spre final, pentru ca altfel devin ca guma;
- pentru o pizza reusita, cu aroma specifica, se recomanda numai uleiul de masline;
- ca branzeturi, putem folosi si cas, proapsat sau sarat;
- nu trebuie sa renuntam la condimente- busuioc, maghiran sau salvie, rozmarin.

Aluatul de pizza
Nu se face atat de elaborat ca cel de paine, caci va iesi pizza foarte crescuta si cu mult aluat. Iata ce recomandari am gasit intr-o carte italiana:
se cerne 350 g faina pe planseta, se face o gropita in care se pun  3 linguri de ulei, sare, un praf de zahar, 200 ml apa calduta. Se amesteca cu varfurile degetelor si cand s-a omogenizat adaugam 25 gdrojdie, dizolvata in putina apa calda. Se framanta si se bate de masa 10 minute; se repeta de cate ori putem, ca aluatul sa nu se mai lipeasca de maini. Se lasa la crescut 25 deminte. Se framanta din nou si se pune in forma.

18 mar. 2009

Briose cu ciocolata - Chocolate muffins


Ingrediente: 1 / 2 cană (120 g) unt topit şi răcit, 135 g zahar, 2 ouă mari,  1 cană (250 ml) lapte gras,  esenta de vanilie, circa 260 g făină, un plic de praf de copt,  sare ( o jumatate de  linguriţă),  o cana cu chipsuri de ciocolata sau ciocolata rasa mare (preferabil amaruie). 

Mai intai incingem cuptorul si pregatim formele - le ungem cu ulei. Amestecam ouale cu zahar,  lapte, vanilie; adaugam untul, faina si praful de copt. Sa iasa un aluat ca de chec. La final omogenizam usor ciocolata. Se coc 20 de minute.  Daca nu avem ciocolata, amestecam o parte din aluat cu cacao. Le putem face si cu stafide.

10 mar. 2009

Apel

A trebuit sa ma mut la alta adresa.
Acum incerc sa refac blogul.
Daca am uitat de trecut pe cineva in lista mea de bloguri, sa nu se supere; il rog sa-mi dea un semn. Stiti ca e o treaba migaloasa.
De asemenea, va rog sa ma treceti in blogurile voastre, ca sa revin si eu in timp scurt la traficul normal. Va multumesc.

8 mar. 2009

Sfintisori -Mucenici - moldovenesti -


Se fac din aluat de semicozonac (reteta este aici) sau de paine.
Am folosit faina Dobrogea pentru cozonac si aluatul a iesit foarte pufos.
Pentru cine tine post, se face un aluat de paine putin indulcit - tot cu faina pentru cozonac - respectandu-se toate fazele, ca sa iasa pufos (se lasa la crescut maiaua, apou aluatul, apoi se framanta cu ulei, iar se lasa la crescut si se mai lasa din nou sa creasca si in tava).
De regula, se face un aluat mai tare si nu se mai lasa la crescut in tava - ca sa fie impletitura frumoasa, dar eu ii prefer mai pufosi si mai crescuti ( adica si mai buni), chiar daca nu arata atat de strans impletiti.
Din aluat impletim colacei in forma de opt, iar dupa ce mai cresc in tava vreun sfert de ora, ii ungem cu ou si ii coacem in cuptor.
Inainte de servire, turnam peste sfant un sirop facut din miere subtiata cu putina apa calda (mierea nu se fierebe) si apoi ii presaram cu nuca macinata. Dupa preferinte, se insiropeaza mai mult sau mai putin.

In ziua de 9 martie poporul roman sarbatoreste Mosii, pe cei 40 de mucenici, plecarea babei Dochia, care se preface în stană de piatră, si venirea primaverii. Colaceii in forma de opt se dau de pomana, pentru sufletul mortilor.

De 8 martie

Fetelor, azi avem voie sa ne facem de cap.

3 mar. 2009

Leapsa muzicala

Vine primavara, vine ziua noastra si cred ca ar fi nimerit sa ne facem cate o dedicatie muzicala.
Iata la ce m-am gandit:

- alege o melodie sugestiva si care iti place si trimite-o la 3 posesori de bloguri:
Cel care o primeste trebuie:
- sa trimita un comentariu despre impresia lasata de melodia respectiva;
- sa aleaga o melodie pe placul sau si sa o trimita la alte 3 persoane.


Oriunde ai fi, lasa pentru cateva minute totul deoparte, inchide ochii si asculta!

Am gasit si versurile; autorul lor este anonim. Muzica este a lui Thomas Morley - compozitor englez din epoca elisabetana (a compus si dupa versuri de Shakespeare).
"White as lilies was her face
When she smiled and she beguiled
And I will never find
A love like this again
Lady, as you know
My heart is full of sorrow
For I can"t see a face
Wake up with you tomorrow
Your fair looks inflame my desire
Quenched again with love
If love makes my sweet
Come to the silent grovy shade."

Urarile mele se indreapta catre Ina, Dana si Diana.

(Nu este nici o restrictie, o persoana poate sa primeasca mai multe melodii si sa trimita iarasi altele. Sper sa va placa.)

Retete de post, retete vegetariene - vegetarian recipes


Eu tin postul mai mult ca la catolici. Nu mananc carne, dar mai gatesc cu oua sau lactate, din cand in cand.
Retete interesante de post gasitit pe blogul Natural 100%, unde Maria m-a invitat sa contribui. Voi trimite si eu din retetele mele, dar nu am prea multe.
Daca mai vrea cineva sa faca acest lucru - sa trimita 1-2 retete vegane - pe blog va fi mentionata provenienta retetei si autorul blogului.

1 mar. 2009

A fi intelept (concurs Lifestyle blog)

La primul impuls, prin "intelept" intelegem un batran sfatos, cucernic, care ne da povete si ne indeamna pe calea dreapta. Sau un filosof, o persoana culta, demna,care vorbeste in parabole si citate.
Dar numai batranii sunt intelepti? Sau numai barbatii? Sau numai moralistii? Numai traditionalistii? Numai oamenii foarte inteligenti pot fi intelepti? Numai cei sobri, invatati si cuminti? Este omul modern mai intelept decat cei din vechime? Poate exista intelepciune chiar si in cuvintele unui "nebun"? Si intrebarile pot continua... contrazicand astfel primele afirmatii.
Atunci, cine e adevaratul intelept?
Cred ca fiecare din noi, in anumite situatii.
Si eu ma consider o persoana inteleapta. In primul rand, pentru ca stiu sa fiu toleranta; nu numai eu am dreptate (si drepturi), nu numai opinia si credinta mea conteaza. Este oare cineva singurul detinator al adevarului?
Apoi, in unele circumstante, am fost inteleapta: atunci cand am iertat, dar si atunci cand mi-am cerit iertare; cand am aplanat conflictele; cand am stiut sa ascult; cand am ajutat; cand am tacut; cand, in fata greutatilor, nu m-am revoltat impotriva lui Dumnezeu.
Nu sunt eu atat de buna (si nici lipsita de modestie), caci am fost deseori si egoista, fiind o persoana oarecum introvertita. Dar adevarul e ca niciodata nu am jignit, nu am iscat conflicte, nu am aruncat cu piatra. Destainuirea mea imi aminteste de "spovedania " vechilor egipteni, care luau cu ei, in calatoria spre Lumea de dincolo, un papirus in care era scris tocmai ceea ce nu au facut (Nu am ucis, Nu am oropsit pe altul etc.). Si ei credeau in Judecata de Apoi.
Vorba unui prieten: "Daca nu putem face un bine, macar sa nu facem rau. "
Si atunci, am trai intr-o lume mai buna.
Dar tu voiai, de fapt, o povestire.
Iata una foarte scurta:
"Doctorul mi-o prezenta pe asistenta sa: E o persoana deosebita, care vrea sa colabrati.
Bineinteles, am acceptat. Si astfel, treptat, s-a infiltrat in afacerea mea si, cu perfidie, in viata mea personala. Incepusem sa fiu suspicioasa, dar de fiecare data temerile imi erau spulberate de diversi cunoscuti, care o admirau si o ridicau in slavi (erau sinceri, bietii oameni). Apoi, a inceput dezastrul. S-a intamplat exact invers. De la o vreme, nu era zi sa nu fiu atentionata, discret sau chiar direct, de monstruozitatile inimaginabile pe care le spunea despre mine. Incepuse un razboi al denigrarii ,al calomniilor. Eram siderata si nu intelegeam DE CE? Nu inteleg nici azi. Dar am primit o lectie de viata: nu am fost deloc inteleapta, nu pentru ca am avut incredere (ce ne-am face daca nu am mai avea incredere unii in altii?), ci pentru ca m-am lasat condusa de aparente si de vorbe, fara a astepta sa-mi formez propria impresie, bazata pe observatii reale."
Si atunci, concluzionez: Un om intelept nu se va lasa niciodata inselat de aparente si isi va analiza semenii cu rabdare, discretie si profunzime.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori