22 sept. 2013

Ton la cuptor

Folosim peste proaspat sau congelat.
Dupa ce curatam si spalam pestele, il crestam adinc pentrua a intra condimentele in el.
Il condimentam cu sare si piper, il punem in tava, turnam ulei si mai adaugam rosii taiate cubulete, ardei, usturoi, ceapa - eu am avut verde, o bucata de ardei iute, cimbru, patrunjel verde, frunze de telina, praf de usturoi.


Il dam la cuptor in vas cu capac sau acoperit cu folie si dupa 20 de minute turnam un paharel de vin alb.
Il mai lasam la cuptor 15 minute, fara a fi acoperit, ca sa se rumeneasca.




21 sept. 2013

Fasole nouă la ceaun

Este ca o mîncare de fasole obişnuită, dar cu cantităţi mai mari de legume, care au un gust teribil acum, toamna.
Mai întâi pregătim fasolea:
o spălăm, o punem la fiert cu apă rece, după primul clocot aruncăm apa, apoi o punem din la fiert  - de acum încolo vom folosi numai apa caldă; mai schimbăm o dată apa după 30 de minute, apoi o lăsăm să firabă cât e necesar. Este suficient să se arunce prima apă - ca un fel de spălare suplimentară - şi doar o singură apă de la fiert. Sunt persoane care aruncă apa de 3 ori pe parcursul fierberii fasolei, in credinta ca in acest fel nu va provoca probleme intestinale, dar aceste probleme sunt produse de cantitatea mare de celuloză din fasole. Dacă nu e fiartă bine sau este un soi cu coaja mai groasa, va fi mai grea de digerat.
Dacă schimbăm zeama de la fasole de multe ori, vom arunca inutil toate vitaminele şi sărurile minerale dizolvate în aceasta.
Folosim 300-500 g de fasole.
Truc:
În cazul fasolei mai vechi, care fierbe greu, dupa ce schimbam prima apă adăugăm in apa calda un pic de bicarbonat de sodiu - cât un bob de piper, urmând ca, după ce fierbe 30 de minute să schimbăm  această apă; dacă punem bicarbonatul în apa finală sau punem prea mult, se va simţi gustul acestuia în mâncare. Bicarbonatul înmoaie foarte bine boabele de fasole.
Dacă vedem că se ridică deasupra coji desprinse de pe fasole, cum  mi s-a intîmplat mie, vom turna o cească de apă rece si le vom indepărta pe cât posibil.

Cînd fasolea e fiartă pe jumătate, adăugăm 2 cepe mari tăiate foarte mărunt, 2 morcovi tăiaţi cuburi, 1 pătrunjel şi o felie de ţelină.Acestea vor fierbe ăndelung şi vor da un gust dulce şi aromat mâncării. Tot acum adăugăm şi puţin ulei deasupra, care va grăbi fierberea. Cine vrea, va căli ceapa şi legumele inainte de a le pune in fasole, dar vă garantez că şi această variantă mai dietetică este foarte bună.
După vreo 20 de minute de fiert, punem roşii decojite şi tăiate mărunt şi mulţi gogoşari şi ardei tăiaţi de asemenea mărunt - vreo 3-4 bucăţi.

Lăsăm să scadă pe foc domol, potrivim de sare şi arome - dafin sau enibahar, putin coriandru măcinat, sare, piper, puţin zahăr.
La final, presărăm verdeaţă. Merge bine mărarul.
Fasolea are un gust bun dacă punem deasupra şi puţin cimbru proaspăt.

Tocană de legume pentru iarna

Este foarte gustoasa si se face repede.

Folosim ca măsura un castron obişnuit, nu mare, sau o farfurie cu vârf.
Avem nevoie de 1 castron cu ceapa tăiata jumatati, unul cu morcov, unul cu gogoşari (şi ardei), unul cu roşii.o ţelină, 1 pahar cu ulei, o cană cu orez, suc de roşii, sare, piper, foi de dafin.

1 - ceapa se opareste, se spala, se toaca si se pune in ulei, sa se caleasca uşor.
2 - deasupra punem morcovul trecut prin răzătoare.

şi ţelina:

3 - gogoşarii tăiaţi felii:
4 - roşiile decojite, tăiate cuburi:

După ce fierb toate vreo 30 de minute - se adauga suc de roşii, apă - ca să nu se ardă, ca si sare, piper enibahar - punem orezul  fiert inainte vreo 20 de minute.
Se omogenizează, se pun frunze de ţelină tocate, se fierbe cât credeti că e necesar - să nu se facă terci orezul.
Se pun in borcane care se sterilizeaza.
Se mai pot face si alte combinatii, dupa gust.
Este gustoasă şi dietetica, dacă aveti grijă sa nu o prăjiţi.

18 sept. 2013

Salata de ghebe marinate cu gogosari - pentru iarna

Este o reteta usoara si apreciata de toata lumea.
Ai nevoie de ghebe cat mai marunte.
Se pregatesc usor, în tava mare de la aragaz, astfel:
Ghebele bine spalate si curăţate se pun in tava mare de la aragaz; tava sa fie umpluta cu vârf.
Peste ele se toarna o cana cu ulei si se dau la cuptor, la foc potrivit, pâna se inmoaie - dar nu foarte mult.
Se mai toarna peste ele o cana cu solutie de oţet - o jumătate de cana cu oţet şi o jumătate cu apă.
Se adauga gogoşari sau capia copţi şi decojiţi - după ochi, cum se spune.
Se mai pot pune şi masline, dar opărite dinainte, sa nu dea un gust prea preganat salatei.
Mai punem sare, piper boabe, enimbahar si foi de dafin - dar nu multe, si dam la cuptor din nou.
Când consideram ca sunt făcute, le punem fierbinţi in borcane cu filet, pe care le aşezăm sub pături până a doua zi.
Destul de uşor.
Sunt un deliciu, la aperitive, la fripturi etc.



10 sept. 2013

Limba cu sos de rosii si masline

Am făcut reţeta ca la carte, aşa cum scrie într-una mai veche, al cărei autor nu il mai cunosc, pentru ca lipsesc de mult coperţile. Dar tot ce am făcut de-acolo -mai mult prajituri, căci în rest gătesc după cum ştiu şi după ce am - a ieşit foarte bine.
Aşadar, limbă, adică tot ce e mai bun sau tot ce e mai rău (ca într-o povestioară de-a lui Esop), depinde cum priveşti lucrurile.

Am avut limbă de porc, care e foarte fragedă comparativ cu cea de vită.
Se pune cam o limbă pentru 2 porţii, depinde cît de mult vreţi să gătiţi.
Mâncarea e mai bună rece, aşa că se poate calcula şi pentru a doua zi.
Ingrediente:
2-3 limbi, o ceapă medie, 75 ml ulei, o foaie de dafin, 25 g făină, 100 ml vin alb, 200 ml suc de roşii, 50 de măsline, o lămâie, 10 boabe de piper, 1-2 linguriţă muştar, supă in care a fiert limba, sare şi zahăr pentru potrivit gustul.

1 - mai întâi, fierbem limba.
De regulă, se fierbe în apă rece, cu sare, ceapă şi rădăcinoase, timp de o oră şi jumătate sau 2 ore.
Se spumează, se fierbe pe foc redus.
Când intră furculiţa cu uşurinţă în carne, o scoatem să se răcească numai puţin, căci trebuie să o curăţăm de pieliţă cât e caldă.
Limba fiartă şi curăţată se păstrează in supă, până la întrebuinţare.

2 - ceapa se rade prin răzătoarea cu găuri mici
apoi se căleşte ăn ulei, fără a se rumeni.
3 - Se stinge cu sucul de roşii frecat cu făină şi supă rece
4 - se adaugă celelalte ingrediente, inclusiv limba tăiată felii subţiri..
5 - Se fierbe,
se pun şi măslinele
6 - Se fierbe totul cam 30 de minute. Sosul nu trebuie să fie gros, deoarece când se răceşte se mai îngroaşă.Se potriveşte de sare la final, pentru că şi măslinele vor mai săra mâncarea.
7 - La final se adaugă şi căteva bucăţele de lămâie - atenţie insă, să nu iasă prea acră.
Se serveşte rece, garnisită cu  felii de lămâie.


6 sept. 2013

Mazăre cu găluştele

Cum putem imbunatati o mâncare simplă de mazare?
In general, cu frigănele, dar este bine sa ne ferim de prăjeli. De aceea am optat pentru galuşte fierte.
Au fost foarte bune!
Facem o mâncare de mazăare, cu ceva mai multă zeamă.
Am făcut mai intâi un sos din ceapă trasă in ulei, cu apă, morcov, roşii şi ardei.
Când au fiert, am adăugat mazăre conservată şi mărar, sare şi 2 boabe de enibahar.
Le fierbem 5+10 minute, apoi cu o lingură aşezăm uşor ăn zeama, deasupra mâncării, câte o găluşcă, pe rând.
Le lasam sa fiarba, cu capac.
Daca trebuie, dupa 7 minute le intoarcem pe cealaltă parte.
Cum se fac găluştile:
într-un castronel batem un pic 2 ouă cu 1 praf de sare, apoi adăugăm făină până obţinem un aluat ca de clătite, dar mai gros.

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Postări populare

My Headlines