18 dec. 2008

Pentru suflet - de Craciun

In fiecare an, de Craciun, Oratoriul “Messia”

Inainte de marile noastre sarbatori crestine - Nasterea si Invierea Domnului - obisnuiesc sa ascult, ca o cura de purificare, Oratoriul Mesia, uneori zilnic, mai mult sau mai putin, dupa cum simt. Nu voi spune vorbe mari, caci nu-si au rostul, doar veti afla cate ceva din textul urmator si din MUZICA:

Aceasta lucrare monumentala a lui G. F. Haendel este foarte populara, caci unele parti au devenit, in timp, colinde iubite de copii.
Muzica e rascolitoare, coplestoare, imbinand sunetele orchestrei cu vocile umane. Legatura acestui compozitor cu divinitatea (uneori contestata) este evidenta pentru cel care asculta aceasta muzica celesta, care celebreaza intreaga viata a lui Iisus Christos si, mai ales, nasterea Sa, privita ca un dar de la Dumnezeu, pentru omenire.
Cum a aparut aceasta muzica divina, in anul 1741, ne spune - ata de frumos! -scriitorul Stefan Zweig:
Comfort ye (Fii increzator!) - asa incepea textul. S-ar fi zis ca aceste vorbe erau magice. Nu - nu erau cuvinte, ci un raspuns pe care i-l dadea Dumnezeu, strigatul unui inger din inaltul cerului care-i cuprindea sufletul deznadajduit. Abia citise cuvintele, abia le prinsese intelesul si Haendel le auzea transpuse pe muzica, in sunete care pluteau frematande, vibrante, pline de straluicre.

Ce fericire! Se deschisesera niste porti maiestre, iar acum simtea si auzea din nou glasul muzicii. Mainile ii tremurau odata cu intoarcerea paginilor. El era cel menit, cel chemat; fiecare cuvant il patrundea cu o forta irezistibila: ”Thus said the Lord” ( Asa graieste Dumnezeu). Vorbele acestea i se adresau lui, aceeasi mana care-l doborase odinioara il ridica astazi - ce fericire - de la pamant.
“And he shall purify” (si el te va purifica) - da, asta se intampla cu el. Bezna fusese gonita din sufletul lui, stralucirea navalise acolo cu puritatea cristalina a lumii sonore. “Rejoice” (Bucura-te) - cum izbucnea cantul maret al corului! Numai cine a suferit mult cunoaste bucuria, numai cel supus incercarilor isi poate inchipui suprema multumire a izbavirii, numai el este chemat sa vorbeasca oamenilor despre reinvierea care urmeaza mortii in viata.”

Handel se vindecase miraculos dintr-o paralizie, dupa care a compus, intr-o transa de 3 saptamani, Oratoriul Mesia, aproape fara somn si fara mancare.
Dupa aceasta, a dormit timp de 17 ore, epuizat de efortul imens pe care-l facuse, cerand de mancare cat pentru perioada in care nu vazuse si nu auzise nimic decat chemarea lui Dumnezeu.
Oratoriul a fost cantat mai intai la Dublin, apoi, an de an, se executa la Londra, beneficiul fiind cedat, de catre autor, spitalelor.

"Pentru noi, fiul s-a nascut" este cantat si de catre copii, ca o colinda.

Rejoice! Bucurati-va! (aici e cea mai reusita interpretare, dar nu are decat link) sau o ascultati pe Renee Fleming:

2 comentarii:

CristinaK spunea...

Sarbatori fericite, Didona!

diviana spunea...

Sarbatori fericite alaturi de cei dragi. Craciun Fericit!

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Postări populare

My Headlines