Totuși, bucătăria modernă vine de la ............Paris.
A. Carême a fost fondatorul "Haute Cuisine" - a gastronomiei de „înalt nivel” , din restaurantele și hotelurile de lux din Franța.
El a rafinat cultura alimentară în ansamblu, inspirat de opere arhitecturale, cum ar fi temple si piramide.
A studiat fiecare detaliu al cladirii, apoi mai târziu în detaliu, din turtă dulce şi glazură, a reprodus si a decorat panourile.
Anterior, un bucătar din secolul 17 (şi scriitor),Pierre François La Varenne" a marcat o schimbare în bucataria Evului Mediu, propunând feluri de mâncare oarecum mai uşoare şi prezentări mult mai modeste. Acesta a fost primul pas.
În secolul următor, Antonin Carême, născut în 1784, a publicat cărți de gătit şi ,deşi multe dintre preparatele sale ne par extravagante, a simplificat mult lucrurile.
Rețetele s-au publicat în cartea Gatit pentru regi.
Viaţa lui Antonin Carême
Revenind la Careme, acesta a fost unul dintre cei mai prolifici scriitori din domeniul culinar.În timpul carierei sale, a fost bucătar-şef al lui Talleyrand, ţarul Alexandru I, George IV şi baronul Rothschild.
Datorită cărţilor lui Carême, bucătarii folosesc un vocabular de bază, comun.
L'Art de la cuisine Français au Dix-Neuvième Siècle este un studiu exhaustiv de bucătărie clasica franceza. Publicat aproape de sfârşitul carierei lui Carême, în trei volume, a fost finalizată dupa moartea sa de către prietenul său, Plumerey Armand.
Comentarii