Dacă vreţi să gătiţi ceva consistent, gustos şi clasic, dar să nu staţi prea mult pe la bucătărie, această reţetă este foarte potrivită.
In ultima vreme, am făcut friptura de pui mai mult în stil asiatic (sau asemănător), cu multe condimente exotice şi cu sos soya.
Însă într-o zi mohorâtă şi ploioasă, când e mai nimerit să înlocuieşti plictiseala sau tristeţea cu o dulce melancolie indusă de amintiri plăcute, m-am trezit gândindu-mă la vremurile copilăriei şi la reţetele bunicii.
Şi cum trebuia să gătesc ceva cu pui, mi-am amintit de puiul la ceaun, cu usturoi şi mămăliguţă, pe care îl făcea bunica.
Eu am gătit doar pulpele, pentru că am fost doar două persoane la masă.
Reţeta este extrem de simplă, dar trebuie folosit pui de ţară sau puiul fericit.
Dacă se face cu pasărea întreagă sau se pun şi pieptul şi aripile, reţeta iese mult mai bună.
Mod de preparare:
- se taie puiul în bucăţi, se spală, se şterge şi se pârleşte la flacăra aragazului.
- într-un ceaun se pune o cană de ulei ( atât am pus eu pentru pulpe) sau mai mult ( 2 căni) , dacă aveţi mai multă carne.
- când s-a încins, se pun bucăţile de carne şi se lasă să se aurească întâi pe o parte, apoi pe cealaltă; focul se lasă mai tare şi nu se pune capac.
- presărăm doare sare şi piper (usturoiul îl vom servi separat).
- punem capac şi lăsăm în continuare carnea să se gătească, la foc mic;
- din când în când o verificăm şi o întoarcem;
- se va găti timp de aprox. 40 de minute, depinde cât de tare este puiul;
- este gata când pătrunde furculiţa uşor în carne;
- dacă mai este nevoie, o mai putem rumeni;
- uleiul şi sucul cărnii vor forma un sos gustos, cu care vom prepara usturoiul, astfel:
pisăm foarte fin usturoi păresărat cu sare, apoi adăugăm sosul din friptura, picurînd câte puţin, până obţinem consistenţa şi cantitatea dorită.
NU UITAŢI de mămăliguţă.
Pireul de cartofi este foarte potrivit, căci avem unde să turnăm sosul.