Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

13 aug. 2008

Salata de cremvursti/Sausages salad

Ce poti sa mananci intr-o zi in care te-a istovit canicula si efortul si nu mai ai putere sa gatesti nimic?
O salata, desigur. Dar ceva mai consistenta, pentru a-ti reface fortele.

Eu am folosit cremvursti, rosii, ardei gras, ou fiert - adica ce-am avut. Daca aveam salata verde si masline, le foloseam. N-am pus ceapa, ca parca nu aveam pofta, dar am pus patrunjel. Apoi am stropit totul cu zeama de lamaie si putin ulei de struguri.
Fiecare pune ce are si ce-i place. Este foarte buna si usoara.

6 aug. 2008

Prajituri! Prajituri!













































17




























































glitter-graphics.com

Ce mi-a venit cu prajiturile astea, de-a dreptul imorale? Doar ce-i bun se stie ca...ingrasa si e f. f. imoral.
Cine e la cura de slabire (ca mine), sa le admire si sa se multumeasca cu o "delicioasa" supa de varza.
Si cu multa veselie - ca bonus!

5 aug. 2008

Jeleu (peltea) de zmeura/Raspberries pelt

O metoda originala de făcut jeleu

Unele persoane nu prea agrează gemul de zmeura, din cauza semintelor.
Dar cum sa te lipsesti de aroma unica a acestui fruct?
Fara seminte, pe langa sirop se poate face si jeleu (pe care eu il prefer gemului, fiind foarte fin, parfumat si util la ornarea torturilor, savarinelor etc.).
Reteta clasica este asemanatoare siropului: se fierbe zmeura cu putina apa, se strecoara zeama si amesteca cu zaharul, fierband apoi pina se leaga.
Din dorinta de a face dulceturi mai aromate - si pentru a iesi de calitate, nu trebuie fierte foarte mult - dar si pentru a nu ma chinui prea mult dand fructele prin sita, am gasit solutia: am trecut zmeura proaspata prin separatorul de rosii ( acela care se ataseaza la masina de carne), de doua ori. A rezultat un suc proaspat si nu a trebuit sa mai adaug apa, ca la reteta cu fiertul fructelor.
Image: FreeDigitalPhotos.net

Am amestecat sucul cu zaharul ( 1kg zahar/1 l de suc de fructe), l-am lasat sa se mai dizolve, amestecand din cand in cand in vas. Apoi l-am trecut pe foc, lasand sa fiarba pana la consistenta dorita ( se face proba ca la dulceata, pentru a nu fierbe prea mult). Se toarna in borcane cat e cald.

3 aug. 2008

Aluat pentru placinta dobrogeana - dulce sau sarata / Dobrogea pie dough - sweet or salty

Acest aluat este foarte usor de facut si foarte bun. Avem nevoie de
1/2 kg faina Dobrogea, 1 ou, 100 ml ulei, o nuca de drojdie, sare, lapte cat cuprinde. Se amesteca si se framanta putin un aluat elastic.
Se lasa sa se odihneasca 20 de minute. Se imparte in 3, apoi se intinde cate o foaie subtire, ca la strudel, care se unge cu putin ulei si se increteste, cat mai uniform.
Deasupra se pune umplutura dorita si se ruleaza strans.
Umpluturi:
- branza amestecata cu ou si putina faina - preferata mea (cel mai bun mi-a iesit cu un amestec de branza de vaci si de cas);
- umplutura de brinza cu zahar si stafide;
- umplutura cu ciuperci.
Deocamdata, eu doar pe acestea le-am incercat.
Dupa ce se pun aceste strudele in atva de la aragaz, se torana deaupra un ametsec din oua si lapte ( 4 oua la 3 cani cu lapte ) si se da la cuptor, la foc potrivit, pana se rumenesc.

Hribi cu smântână - exista ceva mai bun? - Penny Buns with cream


O mâncare atat de simplu de preparat si atat de rafinata! Este o reteta specific moldoveneasca.
Am curatat ciupercile, le-am spalat si le-am innabusit, la foc mic, cu putin ulei. In alta tigaie am calit o ceapa in ulei amestecat cu apa, apoi am strecurat si am folosit numai zeama. Din acesta zeama, o lingura de faina si un castronel cu smantana se face sosul( mai mult, e mai bine). Se toarna peste ciuperci, se lasa sa mai fiarba impreuna cateva minute, pina se leaga putin.

Se mai adauga putin piper macinat si un pic de patrunjel verde tocat.
Se mananca cu mamaliguta.
Simplu!
Mai greu (dar si mai placut) a fost cu hribii (dar si alte ciuperci, in special painisoare), pe care i-am cules din padure, ieri.



Alte peisaje minunate din natura, de aici, din zona Neamtului, puteti vedea pe alt blog al meu - NATURA MAGICA, trecut in lista mea de bloguri.

Alti hribi, facuti la tigaie:

Dulceturi si compoturi (de caise) / Jams and compotes (apricot)

Anul acesta a fost anul caiselor. Atat de multe si atat de parfumate...Ce diferenta intre caisele anemice de la supermarket si acestea ale noastre, din gradina!
Am facut compot, pentru iarna, din care inca nu am gustat. Am facut si gem, din care am mancat, cu inghetata, cu clatite si am facut si rulada din pandispan, umpluta cu gem de caise. Un deliciu.... A iesit un gem incredibil de aromat si frumos colorat. Ce-i drept, l-am fiert mai putin, adica l-am lasat mai putin legat si, pentru a nu se strica, l-am sterilizat, ca pe orice alta conserva. Am procedat asa tocmai pentru a-i pastra mai bine culoarea si gustul.



Din piersici am facut compot si dulceata. Dar tot mai bun a iesit gemul de caise!

Gem de caise
Am facut, de fapt, un fel de dulceata, pentru ca am pus 1 kg de zahar la 1 kg de fructe. Dar nu am decojit fructele, ca la dulceata; numai le-am desfacut in jumatati.


Reteta mea de compot de caise
( la fel am facut si de visine, de cirese dulci si de cirese amare)
Am pus in borcane (sticle) fructele spalate, intregi. Am completat continutul borcanelor cu sirop racorit( din apa cu zahar - 300 g zahar la 1 litru de apa - fierte pana la dizolvarea zaharului). Am pus capacele borcanelor, apoi le-am pus la sterilizat intr-un vas incapator.
La fundul oalei se pun cateva ziare sau carpe (sa nu fie borcanele direct pe metal). Alegeti o oala mare, astfel incat borcanele sa fie in apa, pana la buza. Deasupra borcanelor se aseaza un prosop de bucatarie inmuiat in apa. Se fierb 30-40 de minute, depinde cat de mari sunt borcanele. Se lasa in vasul cu apa pana a doua zi, cand se pun in camara.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori