Dulceturi si compoturi (de caise) / Jams and compotes (apricot)

Anul acesta a fost anul caiselor. Atat de multe si atat de parfumate...Ce diferenta intre caisele anemice de la supermarket si acestea ale noastre, din gradina!
Am facut compot, pentru iarna, din care inca nu am gustat. Am facut si gem, din care am mancat, cu inghetata, cu clatite si am facut si rulada din pandispan, umpluta cu gem de caise. Un deliciu.... A iesit un gem incredibil de aromat si frumos colorat. Ce-i drept, l-am fiert mai putin, adica l-am lasat mai putin legat si, pentru a nu se strica, l-am sterilizat, ca pe orice alta conserva. Am procedat asa tocmai pentru a-i pastra mai bine culoarea si gustul.Din piersici am facut compot si dulceata. Dar tot mai bun a iesit gemul de caise!

Gem de caise
Am facut, de fapt, un fel de dulceata, pentru ca am pus 1 kg de zahar la 1 kg de fructe. Dar nu am decojit fructele, ca la dulceata; numai le-am desfacut in jumatati.


Reteta mea de compot de caise
( la fel am facut si de visine, de cirese dulci si de cirese amare)
Am pus in borcane (sticle) fructele spalate, intregi. Am completat continutul borcanelor cu sirop racorit( din apa cu zahar - 300 g zahar la 1 litru de apa - fierte pana la dizolvarea zaharului). Am pus capacele borcanelor, apoi le-am pus la sterilizat intr-un vas incapator.
La fundul oalei se pun cateva ziare sau carpe (sa nu fie borcanele direct pe metal). Alegeti o oala mare, astfel incat borcanele sa fie in apa, pana la buza. Deasupra borcanelor se aseaza un prosop de bucatarie inmuiat in apa. Se fierb 30-40 de minute, depinde cat de mari sunt borcanele. Se lasa in vasul cu apa pana a doua zi, cand se pun in camara.

Comentarii