Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

8 dec. 2013

Ghiveci grecesc, de legume - BRIAM

Se face mai simplu decât ghiveciul românesc, pentru că toate legumele se aşează într-o tavaă , aşa crude cum sunt, se stropesc cu ulei şi se dau la cuptor. Legumele ies întregi cu siguranţă, comparativ cu ghiveciul fiert.
Eu însă am "prelucrat" vinetele înainte, pentru că am vrut să le scot amăreala. Adică, le-am presărat cu sare şi le-am lăsat să stea un sfert de oră, apoi le-am şi opărit.
Se pot folosi orice legume avem. Intre ele se intercalează ceapă bucăţi şi cuburi de roşii. Se presară sare, se stropesc cu ulei.
Eu am folosit dovlecei, vinete, cartofi, morcovi, castraveţi, conopidă, fasole păstăi, ardei, roşii şi ceapă.

După ce le-am aşezat in tavă, punem condimente - usturoi, boabe de coriandru, piper etc.
Acoperim totul cu o folie şi lăsăm la cuptor vreo 40 de minute. Nu se pune apă, legumele vor lăsa zeama lor.

Spre final, lăsăm tava la copt descoperită, să mai scadă zeama - dacă e nevoie, şi totodată să se rumenească uşor. Presărăm verdeaţă.
Servim cu pâine neagră.

Reţeta am văzut-o pe Paprika, dar nu am reţinut-o exactexact. Parcă se turna şi puţin vin. Nu ştiu, dar merită încercat.

4 dec. 2013

Conopida cu carne

Mai intâi preparăm un fel de tocăniţă cu cuburi de carne - de care dorim: porc, vită, pui. Eu am avut pulpă de porc.
Carne tăiată cuburi se pune într-o tigaie cu puţin ulei încins, se căleşte uşor pe toate părţile, pînă se albeşte, apoi se lasă acoperită, la foc mic.Adăugăm o ceapă tocată foarte fin şi un căţel de usturoi, presarăm puţină sare, călim uşor fără a rumeni şi completăm cu o cană de apă fierbinte, ca să fiarbă înnăbuşit.
Lăsăm pâănă ce carnea e moale, adăugăm un ardei gras sau pastă de ardei şi bucheţelele de conopidă şi incă o cană cu apă fiartă şi mai lăsăm să fiarbă circa 20 de minute. Potrivim de sare, punem sos de roşii şi lăsăm să scadă cât dorim. Condimentăm după plac, cu piper, boia, nucşoară, mărar etc.
Se serveşte cu paste late, fierbinţi, sau cu orice altceva vă trece prin minte.

Cantităţi aproximative:
50 g carne
o ceapă
1 căţel de usturoi
o conopidă mai mică
o cana cu suc de roşii
 1 ardei
ulei, sare, condimente

16 nov. 2013

Piftie de curcan aperitiv

Folosim aşa-numitele tacâmuri de curcan, eventual şi aripi. Ideea e că trebuie să avem mai mult oase şi ligamente.
Carnea bine spălată se pune la fiert in apă rece - se pune apă cât să acopere carnea cu 4 cm.
Punem acum şi sare şi fierbem ca o supă, la foc mic. Spumuim şi lăsăm la fiert cam 2 ore, pănă scade. In acest moment adăugăm o ceapă mare şi un morcov tăiat felii, boabe de piper.
Mai lăsăm la fiert cam o oră.
Facem o proba, dand la rece un pic de zeama, sa vedem daca se incheaga.
Putem lăsa sa se raceasca pănă a doua z, şi dacă lichidul s-a inchegat, luăm cu lingura grasimea de la suprafata, apoi reîncălzim supa.
Se pune inapoi pe foc pana cand piftia redevine supa, se scot legumele si carnea: in supa se adauga usturoi pisat, piper, si dupa vreo 5 minute se strecoara zeama.
Carnea curatata de oase si pielite se pune intr-o forma dreptunghiulara ca de chec, se pune si felii de morocvi, apoi se toarna zeama.
Se da la rece, sa fie bine inchegata, se scaote pe un platou, se taie cateva felii si se orneaza cu sfecla marinata cu hrean.
.

14 nov. 2013

Salata a la rus

Varianta fără carne a salatei boeuf.
Sau, mai corect, salata boeuf este varianta cu carne a salatei a la rus.
Salata a la rus este cunoscută în toată lumea, în timp ce salata boeuf este denumită astfel numai la noi.
Ingrediente:
legume fierte
maioneză
castraveţi muraţi şi gogoşari
1-2 mere
măsline
ulei
muştar
1 lămîie
sare, piper

Fierbem legumele şi le tăiem cuburi mici:
- 4 cartofi - care au fiert separat, în coajă
- 3 morcovi, 2 pătrunjei şi o bucată de ţelină - fierte împreună

Adăugăm:
- 200 g mazăre conservată sau congelată
- 4 castraveţi tăiaţi mărunt şi bine storşi de zeamă şi 2 gogoşari de la oţet
- 2 mere rase
Presărăm sare, piper, zeamă de lămâie şi o lingură cu muştar.
Omogenizăm, apoi adăugăm circa 300 ml de maioneză de casă.
Nu o vom amesteca prea mult, căci se poate tăia. Poate ieşi amidonul din cartofi şi capătă un aspect urît.

Observaţii:
- poţi folosi o cantitate mai mică de maioneză, amestecată cu iaurt cremos, şi salata va fi mai uşoară;
- pune ceva mai multă lămâie şi se va digera mai uşor.
- pentru întregirea gustului, dacă morcovii nu au fost prea dulci, se poate adăuga în salată şi un praf de zahăr.

10 nov. 2013

Tochitură rapidă


Dacă eşti atât de flămând încât nu te mai gândeşti la dieta sau la silueta şi vrei să papi ceva rapid, gustos şi consistent, poţi să prepari această tochitură rapidă.
Dai fuga la cel mai apropiat magazin sau la frigiderul personal şi cauţi 1 cârnat afumat trandafir sau 2 cârnăciori proaspeţi de porc, 100 g de şunculiţă ţărănească afumată sau altceva asemănător, 1-2 ouă, un calcaval micuţ sau brânză de burudf, şi bineînţeles mălai.
Astea sunt cam pentru o porţie, iar dacă ai mai mulţi amatori, iei cantităţi mai mari.
Odată ajuns în bucătărie, mai întâi pui apa să fiarbă, cu puţină sare, pentru mămăligă. Intre timp, tai bucăţele cârnaţii şi afumătura şi le pui într-o tigaie cu ulei incins, la foc redus, cu capac , să se înmoaie, până cînd se face mămăliga.
Cănd este gata, o răsturnăm şi apoi o punem intr-un castronel umed, pentru a o răsturna peste farfuria în care am presărat caşcaval ras sau brânza de burduf.
Separat, punem pe foc altă tigaie, cu puţin ulei, in care facem ochiurile.
In jurul mămăligii aşezăm carena şi cârnaţii, deasupra punem oul şi presărăm piper şi caşcaval.
Cîrnd s-a mai răcorit un pic şi vedem că brănza s-a topit, putem mânca, fără să mai stăm pe gânduri.




5 nov. 2013

Pulpe de pui la tava

Este practic de făcut această friptură atunci când sunt multe persoane invitate la masă. Nu mai spun că parcă are gust mai bun când e făcută în cantitate mai mare.
Ca să iasă frageda, cu o seară înainte punem carnea la marinat.
Curăţăm pulpele, le stropim cu ulei amestecat cu puţin muştar şi condimentele dorite - piper, boia, praf de usturoi, cimbru - şi punem şi felii de usturoi.
Le acoperim şi le lăsăm la rece pina a doua zi, când o punem în tavă, o acoperim cu folie de aluminiu şi o lăsăm la foc potrivit circa o oră.
O verificăm între timp, presărăm şi sare şi eventual mai intoarcem carnea.
La final, o stropim cu puţin vin şi o lăsăm fără folie, să se rumenească.
Friputra va căpăta un gust mai plăcut dacă vom adăuga la copt şi feliuţe subţiri de kaiser afumat sau cabanos.

24 oct. 2013

Zacuscă de fasole boabe

Este foarte gustoasă, apreciată, dar nu am mai făcut-o de câţiva ani. Acum a venit şi rândul ei, chiar azi am terminat-o de făcut.

Ingrediente:
1 kg de fasole boabe
1 kg de ceapă
1-2 kg de morcovi
 1 kg de capia sau gogoşari
 1 l de suc de roşii
250 g ţelină
sare
enibahar piper
500 ml ulei

facultativ:
3_4 mere
o lingură de miere

Cum se face:
 - am ales un stil de preparare foarte rapid -
 1 - Fasolea  - cu o seară înainte se pune la înmuiat, adoua zi se fierbe; se schimbă apa de 1-2 ori in timpul fiertului.
Am folosit fasole albă, de mărime medie, dar se poate face cu orice fel de fasole.
fasolele nu se vor fierbe foarte tare.
2 - ceapa:
-o cuăţăm de coajă, o lăsăm în apă rece, deoparte; intre timp, ne ocupăm de rădăcinoase.
Când revenim la ceapă, o trecem repede prin răzătoarea mare sau alt instrument de tocat, o scurgem şi o punem la înmuiat în uleiul fierbinte, presărăm sare, să se înnoae mai repede, dar să nu se ardă de loc. Amestecăm cu lingura de lemn, că să se evapore substanţele iritante.
3- rădăcinoasele le curăţăm, le radem şi le punem peste ceapă. Călim un pic, apoi adăugăm o cană de apă, punem capac peste oală şi o lăsăm să fiarbă vreo 30 de minute. Important e să se topească ceapa, să nu se simtă în zacuscă.
4 ' ardeii - se toacă cuburi se se toacă la mixer şi se pune şi ei in cratiţă.In acest moment, am pus 3 mere rase, ca să dea o tentă mai bogată sosului.
4 cînd ceapa şi răădcinoasele sunt fierte, adăugăm restul ingredientelor - fasolea, sosul de roşii, restul de ulei, condimentele, potrivim de sare.
Lăsăm zacusca să fiarbă pînă ce e destul de scăzută.

Este cu mai puţin ulei, dar aşa e mai uşor digerabilă şi e foarte bună.

Apoi, cînd s-a mai răcit, o repartizăm în borcane de 400 ml şi o punem la sterilizzat, in baie marină.



15 oct. 2013

Tort rapid din budinci şi pişcoturi, cu ananas

In general, mă feresc de prafurile pentru creme şi budinci, nu mai zic de frişca vegetală, pentru acele substanţe nesănătoase pe care le conţin.
Am apelat de această dată la budinci, nu din lipsă de timp, ci mai mult pentru că am citit pe pachetele de la dr. Oetker că nu conţin niciunul din acei coloranţi periculoşi, cum ar fi sunseet yellow pentru culoarea galbenă, deci par a fi mai bune.
Este preferabil să cumpărăm budinci cu aromă de vanilie sau cacao, cele cu fructe având în plus mai mulţte arome sintetice.
La budinca de vanilie , avem :
Praf de budinca cu gust de vanilie 40g Dr. Oetker Original Pudding
Ingrediente:
amidon din porumb, aroma de vanilie (contine lapte), colorant betacaroten.

...apoi:
Praf de budinca cu gust de ciocolata 50g Dr. Oetker Original Pudding
Ingrediente:
amidon din porumb, cacao cu continut redus de grasime (11% unt de cacao), aroma de etilvanilina.

E160a(ii) - adică beta-carotenul este considerat unul dintre E-urile bune. Este substanţa care conferă morcovului culoarea portocalie. Aditivul este un colorant natural, galben-portocaliu, care se transformă în vitamina A.

Pentru acest tort rapid am folosit:
2 budinci de vanilie 
1 l lapte 
6 linguri de zahăr
2 linguri cu unt
piscoturi sau biscuiţi savoiardi
 o cutie de compot de ananas cuburi
o ciocolata amăruie

Preparăm budincile, conform instrucţionilor de pe plic.Adăugam şi 1-2 linguri de unt, mai putem pune vanilie.
O lăsăm deoparte, sa fie doar caldă.
Ne ocupăm apoi de asamblarea tortului.
Punem pe platou un strat de pişcoturi înmuiate în zeamă de compot, ungem totul cu un strat de budincă, apoi presărăm cu ananas.Aşezăm mai multe straturi, acoperim cu cremă şi dăm la rece. Dupa o oră, putem presăra deasupra ciocolata rasă.
Eu l-am servit a doua zi, de la rece, şi semăna mai mult cu un fel de îngheţată. 






 



22 sept. 2013

Ton la cuptor

Folosim peste proaspat sau congelat.
Dupa ce curatam si spalam pestele, il crestam adinc pentrua a intra condimentele in el.
Il condimentam cu sare si piper, il punem in tava, turnam ulei si mai adaugam rosii taiate cubulete, ardei, usturoi, ceapa - eu am avut verde, o bucata de ardei iute, cimbru, patrunjel verde, frunze de telina, praf de usturoi.


Il dam la cuptor in vas cu capac sau acoperit cu folie si dupa 20 de minute turnam un paharel de vin alb.
Il mai lasam la cuptor 15 minute, fara a fi acoperit, ca sa se rumeneasca.




21 sept. 2013

Fasole nouă la ceaun

Este ca o mîncare de fasole obişnuită, dar cu cantităţi mai mari de legume, care au un gust teribil acum, toamna.
Mai întâi pregătim fasolea:
o spălăm, o punem la fiert cu apă rece, după primul clocot aruncăm apa, apoi o punem din la fiert  - de acum încolo vom folosi numai apa caldă; mai schimbăm o dată apa după 30 de minute, apoi o lăsăm să firabă cât e necesar. Este suficient să se arunce prima apă - ca un fel de spălare suplimentară - şi doar o singură apă de la fiert. Sunt persoane care aruncă apa de 3 ori pe parcursul fierberii fasolei, in credinta ca in acest fel nu va provoca probleme intestinale, dar aceste probleme sunt produse de cantitatea mare de celuloză din fasole. Dacă nu e fiartă bine sau este un soi cu coaja mai groasa, va fi mai grea de digerat.
Dacă schimbăm zeama de la fasole de multe ori, vom arunca inutil toate vitaminele şi sărurile minerale dizolvate în aceasta.
Folosim 300-500 g de fasole.
Truc:
În cazul fasolei mai vechi, care fierbe greu, dupa ce schimbam prima apă adăugăm in apa calda un pic de bicarbonat de sodiu - cât un bob de piper, urmând ca, după ce fierbe 30 de minute să schimbăm  această apă; dacă punem bicarbonatul în apa finală sau punem prea mult, se va simţi gustul acestuia în mâncare. Bicarbonatul înmoaie foarte bine boabele de fasole.
Dacă vedem că se ridică deasupra coji desprinse de pe fasole, cum  mi s-a intîmplat mie, vom turna o cească de apă rece si le vom indepărta pe cât posibil.

Cînd fasolea e fiartă pe jumătate, adăugăm 2 cepe mari tăiate foarte mărunt, 2 morcovi tăiaţi cuburi, 1 pătrunjel şi o felie de ţelină.Acestea vor fierbe ăndelung şi vor da un gust dulce şi aromat mâncării. Tot acum adăugăm şi puţin ulei deasupra, care va grăbi fierberea. Cine vrea, va căli ceapa şi legumele inainte de a le pune in fasole, dar vă garantez că şi această variantă mai dietetică este foarte bună.
După vreo 20 de minute de fiert, punem roşii decojite şi tăiate mărunt şi mulţi gogoşari şi ardei tăiaţi de asemenea mărunt - vreo 3-4 bucăţi.

Lăsăm să scadă pe foc domol, potrivim de sare şi arome - dafin sau enibahar, putin coriandru măcinat, sare, piper, puţin zahăr.
La final, presărăm verdeaţă. Merge bine mărarul.
Fasolea are un gust bun dacă punem deasupra şi puţin cimbru proaspăt.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori