O facem cu:
o varza dulce (sau murata)
ciolan sau alte afumaturi de porc
o ceapa mare
1 gogosar sau capia
4-5 cartofi
suc de rosii
condimente: piper boabe, enibahar, cimbru
ulei
Nu am mai calit ceapa sau varza, le-am fiert in zeama carnii afumate si a iesit o mancare excelenta.
Cum se face:
- am oparit carnea, apoi am pus-o la fiert in apa rece, cam o ora. Se lasa chiar si o ora jumate, depinde cat de tare e carnea.
- ceapa tocata se poate adauga mai devreme sau chiar de la inceput; aceasta nu trebuie sa se simta prin mancare.
- cand carnea este aproape fiarta, aproximativ, adaugam varza tocata fin, ardeiul, condimentele. La varza dulce punem un pic de suc de rosii.
Se fierbe circa 30 de minute, sa nu iasa varza terciuita. Dupa caz, se fierbe mai mult, daca e nevoie.
Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
- Aperitive
(55)
- Băuturi
(2)
- Budinci
(4)
- Conserve
(33)
- Dulciuri
(67)
- Fripturi
(13)
- Garnituri
(2)
- Gustări
(18)
- Mâncăruri
(67)
- Patiserie
(29)
- Pește
(14)
- Salate
(22)
- Sfaturi
(12)
- Sosuri
(1)
- Supe/ciorbe
(18)
-Diverse...
(21)
*
(10)
* - Retete retro
(9)
* Retete de post
(3)
Afine
(4)
Ananas
(2)
ardei
(13)
Banane
(2)
Biscuiţi
(1)
Branza
(38)
Brocoli
(2)
Cacao
(10)
Cafea
(3)
Caise
(9)
Capsune
(9)
Carne de oaie/miel
(1)
Carne de pasare
(50)
Carne de porc/vita
(42)
Carne tocata
(24)
Cartofi
(24)
Castraveti
(3)
Catina
(2)
Ceai
(1)
Ceapa
(3)
Cimbru
(1)
Ciocolata
(6)
Cirese
(3)
Ciuperci
(40)
Coacaze
(2)
Coacăze
(1)
Condimente
(2)
Conopida
(5)
Creier
(5)
De post
(2)
Dovlecei
(8)
Dulciuri
(50)
Faina
(14)
Fainoase
(2)
Fasole
(8)
Fasole pastai
(5)
Făină
(1)
Ficat
(8)
Foitaj/aluat
(9)
Fragi
(3)
Frișcă
(1)
Fructe de padure
(7)
Fructe diverse
(19)
Gem
(1)
Gem/marmelada
(10)
Gogoșari
(11)
Grâu
(1)
Griș
(2)
Gutui
(3)
Hrean
(1)
Iaurt
(4)
Lamai
(8)
Lapte
(10)
Legume diverse
(16)
Limbă
(2)
Linte
(2)
Lobodă
(1)
Mac
(1)
Malai
(3)
Mazăre
(6)
Mere
(13)
Mezeluri
(12)
Morcovi
(8)
Năut
(1)
Nucă de cocos
(2)
Nuci
(9)
Opinii
(3)
Orez
(15)
Ornare
(1)
Oua
(59)
Paine
(8)
Paine/patiserie
(2)
Paste fainoase
(2)
Pepene
(2)
Pere
(2)
Pesmet
(2)
Peste
(31)
Piersici
(8)
Portocale
(4)
Porumb
(3)
Praz
(1)
Prune
(6)
Rahat
(1)
Rosii
(13)
Secară
(1)
Sfecla
(3)
Smantana
(25)
Soc
(1)
Soia
(1)
Spanac
(4)
Surimi
(4)
Ștevie
(1)
Telina
(7)
Unt
(12)
Untura
(7)
Usturoi
(2)
Varza
(15)
Vin
(7)
Vinete
(6)
Visine
(7)
Zaharoase
(5)
Zmeura
(4)
27 apr. 2017
17 mar. 2017
Pasca cu aluat de chec, umpluta cu branza de vaci, smantana sau cu ciocolata
Am facut un aluat de chec cu doua oua - reteta de
Acesta mi-a ajuns pentru doua pasti.
Umplutura cu ciocolata:
Umplutura cu branza de vaci:
Umplutura cu smantana:
13 mar. 2017
Prajitura cu cacao si albuş
Blat:
• 6 galbenusuri
• 1 cană de zahăr
• 1 ceasca de lapte
• 1 / 2 cana de ulei
• 3 linguri de cacao
• 1 praf de copt
• 1 cană de făină aproximativ
• 6 galbenusuri
• 1 cană de zahăr
• 1 ceasca de lapte
• 1 / 2 cana de ulei
• 3 linguri de cacao
• 1 praf de copt
• 1 cană de făină aproximativ
Crema de albus:
• 3 albuşuri
• 9 linguri de zahăr
• 3 albuşuri
• 9 linguri de zahăr
• ciocolată pentru glazura
Se bat 6 galbenusuri cu o cană de zahăr, o cana lapte, jumatate cana ulei, 3 linguri cacao, 1 praf de copt şi 1 cană de făină, pui intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se da la copt.
Se bat albusurile cu 9 linguri de zahar, se punepeste blat copt si se mai lasa inca 10 min la copt.
Se lasa sa se raceasca , se pune glazura din 100 gr ciocolata amaruie topita pe foc cu putin unt sau o lingura smantana .
6 mar. 2017
Budinca din clătite umplute cu carne
Facem clatite dupa reteta preferata, desigur fara zahar sau arome. Putem insa adauga in aluat piper, verdeturi, condimente.
Facem clatite din aproximativ 2 oua si 500 ml lapte.
Umplutura:
- circa 300-500 g de carne tocata fin, de orice fel dorim; o ceapa, rosii in bulion - o cutie, 2 oua, putin pesmet sau faina, condimente - piper, boia, cimbru si sare, ulei..
Dupa gust si in functie de ce ingrediente mai dispunem, putem adauga ardei tocat, patrunjel verde, putin cascaval ras.
O lasam sa se raceasca, punem restul de ingrediente. Adaugam suc de rosii cat este necesar ca sa iasa o pasta care curge.
Cu aceasta ungem clatitele si le suprapunem.
Daca e nevoie, mai turnam suc de rosii.
Deasupra le ungem cu ou, eventual amestecat cu smantana.
Se coace pana se rumeneste deasupra.
Cand o scoatem, presaram cascaval ras.
Din pacate, o parte din poze au disparut, fiind facute mai demult.
23 ian. 2017
Pui cu praz si cartofi
Ingrediente:
200 grame de ceapa si 1-2 praji
carne de pui
400 grame de suc de rosii
carne de pui
400 grame de suc de rosii
1 gogosar
4 linguri de ulei
4 linguri de ulei
4 cartofi
sare, piper, enibahar
sare, piper, enibahar
Rumenim carnea in ulei, pe toate partile.
Ceapa si prazul taite marunt se se adauga peste carne, se pune sare, calesc apoi se acopera cu apa si se lasa sa fiarba o ora.Ceapa si prazul vor forma un sos in care punem feli de ardei proaspat sau conservat/congelat.
Punem si cartofii, mai adaugam apa si fierbem 20 de minute.
Se pune sucul de rosii si rosiile decojite si tocate si se lasa sa fiarba la foc mic pana scade sosul. se adauga cateva boabe de piper, un catel de usuroi si frunze de dafin sau alte condimente.
Este o mancare potrivita intr-o zi rece de iarna, f. buna cu mamaliguta.
19 ian. 2017
Fasole păstăi în sos de smântână
O mancare usoara de vara,pe care o putem savura si iarna, cu fasole congelata sau conservata.
4 linguri ulei
sare, piper
o lingura de faina
400 ml smantana
marar tocat
Se curata fasolea si se spala foarte bine, apoi se rupe in bucatele.
O punem la fiert in apa sarata, pana se inmoaie..
Sosul se face separat, dintr-o ceapa tocata foarte marunt, sotat pana se inmoaie. Peste aceasta adaugam sare, piper, apoi smantana subtiata cu apa si amestecata cu o lingura de faina. Se potriveste sa se obtina un sos potrivit in care se pune mararul si fasolea fiarta. Se mai fierb 5-10 minute.
Servim cu marar si mamaliguta.
Ingrediente:
1 ceapa4 linguri ulei
sare, piper
o lingura de faina
400 ml smantana
marar tocat
Se curata fasolea si se spala foarte bine, apoi se rupe in bucatele.
O punem la fiert in apa sarata, pana se inmoaie..
Sosul se face separat, dintr-o ceapa tocata foarte marunt, sotat pana se inmoaie. Peste aceasta adaugam sare, piper, apoi smantana subtiata cu apa si amestecata cu o lingura de faina. Se potriveste sa se obtina un sos potrivit in care se pune mararul si fasolea fiarta. Se mai fierb 5-10 minute.
Servim cu marar si mamaliguta.
15 ian. 2017
Chiftele din piept de pui
Le facem cu carne tocata de la un piept de pui. Adaugam 2 cartofi si un morcov, rasi si storsi de zeama.
Apoi adaugam 1 ou, sare, piper, verdeata, eventual usturoi pisat.
Le trecem prin faina si le prajim in ulei incins.
Cozonac cu crema de ciocolata
Folosim aluatul de cozonac preferat.
Umplutura:
Facem o crema din unt, cacao, lapte si zahar.
De exemplu, 100 g unt, 100 g zahar, 3 - 5 linguri cu lapte, 70 g cacao. Esente, daca dorim.
Amestecam si fierbem un pic, apoi o lasam sa se raceasca.
Cu aceasta ungem foile de aluat intinse cat de subtire putem, apoi le asezam una langa alta in tava de cozonac.
Lasam sa creasca si ungem cu ou batut.
Prajitura cu capsune si rubarbă
Folosim un aluat de pandispan cu cacao sau alt aluat de chec preferat.
Il turnam in tava si deasupra asezam alternativ capsune si bucati de tulpina de rubarba.
Dupa ce se coace, pudram cu zahar pudra si vanilie.
11 dec. 2016
Mazăre țărănească
Idee pentru o masa rapida:
Se poate servi simpla, de post, sau ca garnitura.
Folosim mazare congelata sau conservata, din cea fina, de calitate.
Mai avem nevoie de rosii, ceapa, ulei, vegeta naturala.
Se taie ceapa marunt si se pune la calit in ulei, avand grija sa nu se arda. Apoi se adauga o cana cu apa si se lasa la fiert 15 minute.
Mazarea se pune intr-o strecuratoare si se spala. Cea congelata se pune direct peste ceapa.
Se fierbe 10 minute, se adauga cuburi de rosii proaspete sau conservate.
Aromatizam dupa gust cu piper si marar.
Eu am servit-o cu snitele.
8 dec. 2016
Tochitura de pui
Daca nu consumati carne de porc (prea des) sau daca vreti sa mancati ceva rapid, gustos si consistent, va recomand un fel de tochitura cu carne de pui.
Am avut piept de pui, ficat de pui, cabanos, oua, branza rasa, mamaliga.
Cum o facem:
- taiem pieptul de pui cubulete si il calim in ulei, la foc mic, amestecand mereu.
- punem sare si piper.
- adaugam si carnaciori, feliati.
- intre timp, punem sa fiarba si apa, ca sa facem mamaliga.
-cand pieptul de pui e gata, punem tot acolo si ficateii.
- separat, pregatim cate 1 ou ochi, pentru fiecare persoana.
- servim cu mamaliguta si branza rasa (cas, cascaval) sau de burduf.
- alaturi punem tochitura, care este foarte buna cu mujdei de usturoi.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...