Iata o idee de a face un pic mai altfel supa de gaina.
Este, totusi, o reteta mai ....ciudata:
"Se fierbe orez un sfert de ora in supa, se amesteca cu zarzavat taiat marunt, prajit cu slanina, cu ficatei, stomacuri de pasari, creste de cocos etc. - prajite in unt; se toarna totul in supa sa mai dea cateva clocote si se serveste cu parmezan ras."
Totusi, iese ceva bun. Hai sa zicem ca ranza si ficat de pasare gasim, dar nu garantez pentru crestele de cocos (sau de gaina).
Numai daca taiem vreo pasare din curte (Cine are, are.)
Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
- Aperitive
(55)
- Băuturi
(2)
- Budinci
(4)
- Conserve
(33)
- Dulciuri
(67)
- Fripturi
(13)
- Garnituri
(2)
- Gustări
(18)
- Mâncăruri
(67)
- Patiserie
(29)
- Pește
(14)
- Salate
(22)
- Sfaturi
(12)
- Sosuri
(1)
- Supe/ciorbe
(18)
-Diverse...
(21)
*
(10)
* - Retete retro
(9)
* Retete de post
(3)
Afine
(4)
Ananas
(2)
ardei
(13)
Banane
(2)
Biscuiţi
(1)
Branza
(38)
Brocoli
(2)
Cacao
(10)
Cafea
(3)
Caise
(9)
Capsune
(9)
Carne de oaie/miel
(1)
Carne de pasare
(50)
Carne de porc/vita
(42)
Carne tocata
(24)
Cartofi
(24)
Castraveti
(3)
Catina
(2)
Ceai
(1)
Ceapa
(3)
Cimbru
(1)
Ciocolata
(6)
Cirese
(3)
Ciuperci
(40)
Coacaze
(2)
Coacăze
(1)
Condimente
(2)
Conopida
(5)
Creier
(5)
De post
(2)
Dovlecei
(8)
Dulciuri
(50)
Faina
(14)
Fainoase
(2)
Fasole
(8)
Fasole pastai
(5)
Făină
(1)
Ficat
(8)
Foitaj/aluat
(9)
Fragi
(3)
Frișcă
(1)
Fructe de padure
(7)
Fructe diverse
(19)
Gem
(1)
Gem/marmelada
(10)
Gogoșari
(11)
Grâu
(1)
Griș
(2)
Gutui
(3)
Hrean
(1)
Iaurt
(4)
Lamai
(8)
Lapte
(10)
Legume diverse
(16)
Limbă
(2)
Linte
(2)
Lobodă
(1)
Mac
(1)
Malai
(3)
Mazăre
(6)
Mere
(13)
Mezeluri
(12)
Morcovi
(8)
Năut
(1)
Nucă de cocos
(2)
Nuci
(9)
Opinii
(3)
Orez
(15)
Ornare
(1)
Oua
(59)
Paine
(8)
Paine/patiserie
(2)
Paste fainoase
(2)
Pepene
(2)
Pere
(2)
Pesmet
(2)
Peste
(31)
Piersici
(8)
Portocale
(4)
Porumb
(3)
Praz
(1)
Prune
(6)
Rahat
(1)
Rosii
(13)
Secară
(1)
Sfecla
(3)
Smantana
(25)
Soc
(1)
Soia
(1)
Spanac
(4)
Surimi
(4)
Ștevie
(1)
Telina
(7)
Unt
(12)
Untura
(7)
Usturoi
(2)
Varza
(15)
Vin
(7)
Vinete
(6)
Visine
(7)
Zaharoase
(5)
Zmeura
(4)
28 nov. 2008
27 nov. 2008
Prajitura cu nuca Cake with nuts
Seamana cu prajitura Alcazar, dar e mai simpla.
"Se socoteste la un albus batut 100 g zahar, 100 g nuci pisate, coaja de lamaie, scortisoara. Se intinde pe tava unsa, se coace, se taie calda in bucati, se umple cu marmelada si se impreuneaza." (Almanah 1939)
Inseamna ca punem atatea albusuri cat de mari dorim sa fie foile.
De exemplu, cu 6 albusuri putem face doua foi. Nu le suprapunem, ci taiem intai bucatile si apoi le lipim cu crema sau cu ce vrem. Este o varianta mai rapida decat clasicele alcazale.
"Se socoteste la un albus batut 100 g zahar, 100 g nuci pisate, coaja de lamaie, scortisoara. Se intinde pe tava unsa, se coace, se taie calda in bucati, se umple cu marmelada si se impreuneaza." (Almanah 1939)
Inseamna ca punem atatea albusuri cat de mari dorim sa fie foile.
De exemplu, cu 6 albusuri putem face doua foi. Nu le suprapunem, ci taiem intai bucatile si apoi le lipim cu crema sau cu ce vrem. Este o varianta mai rapida decat clasicele alcazale.
24 nov. 2008
Trufe de cafea Truffles Coffee
O reteta, tot din caietul bunicii, de la care putem porni, imbunatatind-o dupa gustul nostru. Putem avea astfel niste bomboane aspectoase si usor de facut. Sunt potrivite daca ne dorim sa avem un platou cu dulciuri cat mai variat - de Craciun, de exemplu.
"Se freaca 1/4 kg de zahar cu un galbenus si o lingura de esenta de cafea. Se adauga treptat 1/4 kg de unt taiat bucatele. Se fac bulgarasi cat nucile, se trec prin socolata granulata si se aseaza in forme speciale de hartie" (Almanah 1939)
Putem adauga esente, nuca macinata, nuca de cocos sau migdale, cacao, coaja de portocale, visine din visinata, lichior, esente diferite.
"Se freaca 1/4 kg de zahar cu un galbenus si o lingura de esenta de cafea. Se adauga treptat 1/4 kg de unt taiat bucatele. Se fac bulgarasi cat nucile, se trec prin socolata granulata si se aseaza in forme speciale de hartie" (Almanah 1939)
Putem adauga esente, nuca macinata, nuca de cocos sau migdale, cacao, coaja de portocale, visine din visinata, lichior, esente diferite.
23 nov. 2008
Tort de gutui Quince cake
"100 g zahar se freacă cu 5 galbenusuri, se adauga 5 linguri de gutui coapte date prin masina, 2 linguri pesmet cu rom, 5 albusuri batute si se coace." (Almanah 1939)
In compozitia de mai sus cred ca putem pune si ceva nuca macinata (si mai mult pesmet).
Apoi, facem ce vrem cu el:
- il servim pudrat, la o cafea sau la un ceai cu lamaie;
- il insiropam si il ornam cu frisca si ciocolata;
In ambele variante, il vom unge (sau îl vom orna) cu peltea sau cu dulceata de gutui.
22 nov. 2008
Budinca de lamaie Lemon Pudding
"Se freaca zeama unei lamai cu o lingura de apa si una de faina,se amesteca cu 20 g unt cald, se adauga treptat 5 galbenusuri, 100g zahar, coaja rasa de lamaie, 3 albusuri spuma si se fierbe la bain-marie." (Almanah 1939)
19 nov. 2008
Sandvisuri calde Hot sandwiches
17 nov. 2008
Banana split
Un desert delicios, care se face rapid si este festiv. Si ne putem pune imaginatia la lucru...fara limite...
Oare de ce se numeste "Split"?
In engleza, split inseamna si despicat.
Din cate am reusit sa mai aflu, acest desert a fost inventat la inceputul secolului trecut, de catre un farmacist, in orasul Latrobe de Pensylvania - oras in care, in anul 2004, s-a sarbatorit implinirea a o suta de ani de la maretul eveniment. De fapt, la inventarea acestui desert au contribuit mai multe persoane.
Apoi, in timp, producatorii/comerciantii de inghetata au preluat si imbunatatit "proiectul", care a ajuns ulterior in meniul marilor restaurante.
Festivalul Banana Split se tine si in Wilmington (Ohio), pentru ca acolo a devenit cunoscut, cand un proprietar de restaurant l-a promovat, pentru a atrage studentii in localul sau si in timpul iernii, caci pana atunci numai vara vindea inghetata.
Inca mai exista dispute, intre orase din America, privind paternitatea celebrului desert.
Ideea de baza de la care pornim este urmatoarea:
taiem o banana curatata pe lung, punem la mijloc inghetata (in reteta originala, se pune inghetata de vanilie, pentru a se "asorta" mai bine cu gustul bananelor), ornam cu frisca, apoi cu sos de ciocolata si sirop de ananas, fructe confiate sau proaspete, alune zdrobite.
glitter-graphics.comVariante:
- eu am renuntat la inghetata ( din motiv de vreme rece) si am pus im mijloc frisca batuta cu cacao, ciocolata amara rasa si alune macinate;
- merg foarte bine, ca ornament (si pentru gust) visinele din visinata;
- ca sos, putem folosi sirop (si din dulceata) de capsune sau de alte fructe, ca si sos de zahar ars cu unt;
-o varianta mai sofisticata - cu banane trecute prin zahar ars - e grozav!
15 nov. 2008
Crema de cafea cu lapte - Coffee with milk cream
" Se face o esenta tare de cafea care se indulceste, se vanileaza, se adauga 800 g lapte, un pic de sare, o lingura de faina si un galbenus. Se bate bine, se strecoara prin sita, se amesteca 4 oua intregi. Se toarna crema in cesti de faianta sau intr-o forma de bain marie si se fierbe in aburi pana se inchiaga. Se presara apoi deasupra zahar pisat, se arde cu lopatica incalzita sa se carmelizeze; se punela ghiata si se serveste foarte rece." (Almanah 1939)
12 nov. 2008
Supa de paine . Bread soup
"Se socoteste de fiecare persoana 30 g de paine alba cu lapte, o ceapa, 10 g unt si jumatate de ou. Painea taiata felioare fara coaja se pune la fiert impreuna cu cepile curatate intregi, putin apa si jumatate de unt. Dupa o ora, se scot cepile, se trece prin sita, se pun din nou la fiert cu un pahar cu lapte, apoi se drege cu ouale; se presara verdeata dupa gust si in momentul servirii se adauga restul de unt proaspat."
11 nov. 2008
Soca - ciocolata calda cu vin / hot chocolate with wine
" Se topeste 150 g socolata in bain marie, se adauga 1/2 kg lapte si cateva linguri de zahar. Se umplu cestile 2/3 cu socolata si se completeaza cu vin negru fierbinte, fiert cu scortisoara".
Se va face, in zilele reci de iarna.
Se va face, in zilele reci de iarna.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...