“Ce lucruri (in materie de decoratiuni) nu ai dori sa le ai in casa?” - m-au intrebat Iulia. si Georgiana.
Sunt de acord ca trebuie sa evitam unele decoratiuni enumerate de ea, si anume:
"- florile de plastic
- gresia pusa in alte locuri din apartament decat in baie sau bucatarie (dar in balcon o accept)
- actibildele lipite pe frigider
- jaluzelele verticale sau de orice fel ar fi ele.
- carpetele de perete gen Rapirea din Serai
- tapetul
- animale si pasari impaiate
- sticle, tuburi de spray si alte ambalaje goale si folosite ca ornament.
- unele bibelouri, ornamente (spun unele, pentru ca sunt si unele ornamente pentru mobila care imi plac)
- tablourile de plastic, cele electrice (cu ciripit de pasarele, susur de ape)
- valize, cutii puse pe dulap sau la vedere si nu in locuri pentru depozitare ascunse, debarale sau alte camarute."
In plus, mie nu mi se par de bun gust:
- vitrina cu oglinda incarcata cu servicii si zeci de bibelouri, chiar si cu sticle goale in care au fost bauturi scumpe;
- expunerea pe mobila a unor bibelouri amestecate cu papusi si jucarii de plus;
- mutunachi agatati de lustra;
- camerele aglomerate si foarte colorate, cat si cele reci si prea simpliste, lipsite de "tusa" personala;
- amestecul de stiluri - de exemplu: rustic cu foarte luxos, in aceeasi incapere (linguri de lemn, fier de calcat vechi si portelanuri fine); perne pe canapea (se poarta) din tesaturi populare (din cele rosii sau bej sau din cerga) amestecate cu perne de catifea, baroc (gen goblen) si chiar cu perne in stil oriental (din saten si cu paiete);
- floricele brodate sau crosetate agatate de cheile sau manerele dulapurilor (am amai vazut si din astea....);
- baietelul care face pipi lipit pe usa de la baie;
- covorase, toale si traverse suprapuse, aglomerand camera;
- fructe de plastic;
- musamaua pe masa de bucatarie - subliniez, ca e oribila;
Totodata, resping si unele tendinte moderne care pornesc doar din spiritul de imitatie, pentru a arata ca esti un om cu bani si foarte modern. De aceea, in general, ma ipresioneaza neplacut apartamentele de bloc (si nu numai) care arata ca niste birouri de firma sau cabinete de avocati (si sunt foarte multe). Adica, pereti albi, mobila gri sau neagra, cu metal si sticla, spoturi peste tot, parchet fals, tavane false si nelipsitele jaluzele verticale ( deseori bleu) . Nu se simte caldura unui camin, este strident spiritul de imitatie si in final e vorba tot de prost gust.
Resping, de asemenea, ceea ce este neaparat la moda - pentru ca se demodeaza in cativa ani si trebuie schimbat totul. Mai mult decat atat, am alergie la peretii albi, nu pentru ca nu mi-ar placea sau nu ar fi nimeriti in anumite interioare, dar ...m-am saturat..... toata lumea vrea pereti albi, chiar daca mobila e de cand bunica.
In vara am facut curatenie in apartament (am folosit in antreu si bucatarie, la zugravit, nuaate de roz - nu tipator, ci nuante pale, diluate "de vin rosu" combinate cu alb, faianta e alba cu reflexe gri argintii, gresia avand un model marmorat cu gri si roziu) si toata lumea (inclusiv zugravii si instalatorii si vecinii si toti ......altii) mi-au spus ca gresesc, ca trebuie sa fac totul alb, ca asa au facut ei la toata lumea ( si in tot blocul). De ce trebuie sa fim toti la fel? Apoi, eu iubesc foarte mult culorile, dar am grija sa nu amestec prea multe. Faptul ca imi place rozul si am curaj sa-l folosesc, poate parea mai ciudat. Dar e o culoare optimista si placuta.
La urma urmei, depinde si de gustul fiecaruia.
Sa nu uit, ca nu mi-as pune sub nici o forma
- parchet fals (seamana cu un linoleu si nici nu se compara cu parchetul de lemn frumos lacuit)
-usa metalica de nuanta maro inchis (toata lumea are, vecinii au zis ca e bine mai inchis, ca sa nu se murdareasca...)
- spoturile care te fac sa te simti ca la stomatolog.
Invit pe toti cititorii sa raspunda la aceasta intrebare.
Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
- Aperitive
(55)
- Băuturi
(2)
- Budinci
(4)
- Conserve
(33)
- Dulciuri
(67)
- Fripturi
(13)
- Garnituri
(2)
- Gustări
(18)
- Mâncăruri
(67)
- Patiserie
(29)
- Pește
(14)
- Salate
(22)
- Sfaturi
(12)
- Sosuri
(1)
- Supe/ciorbe
(18)
-Diverse...
(21)
*
(10)
* - Retete retro
(9)
* Retete de post
(3)
Afine
(4)
Ananas
(2)
ardei
(13)
Banane
(2)
Biscuiţi
(1)
Branza
(38)
Brocoli
(2)
Cacao
(10)
Cafea
(3)
Caise
(9)
Capsune
(9)
Carne de oaie/miel
(1)
Carne de pasare
(50)
Carne de porc/vita
(42)
Carne tocata
(24)
Cartofi
(24)
Castraveti
(3)
Catina
(2)
Ceai
(1)
Ceapa
(3)
Cimbru
(1)
Ciocolata
(6)
Cirese
(3)
Ciuperci
(40)
Coacaze
(2)
Coacăze
(1)
Condimente
(2)
Conopida
(5)
Creier
(5)
De post
(2)
Dovlecei
(8)
Dulciuri
(50)
Faina
(14)
Fainoase
(2)
Fasole
(8)
Fasole pastai
(5)
Făină
(1)
Ficat
(8)
Foitaj/aluat
(9)
Fragi
(3)
Frișcă
(1)
Fructe de padure
(7)
Fructe diverse
(19)
Gem
(1)
Gem/marmelada
(10)
Gogoșari
(11)
Grâu
(1)
Griș
(2)
Gutui
(3)
Hrean
(1)
Iaurt
(4)
Lamai
(8)
Lapte
(10)
Legume diverse
(16)
Limbă
(2)
Linte
(2)
Lobodă
(1)
Mac
(1)
Malai
(3)
Mazăre
(6)
Mere
(13)
Mezeluri
(12)
Morcovi
(8)
Năut
(1)
Nucă de cocos
(2)
Nuci
(9)
Opinii
(3)
Orez
(15)
Ornare
(1)
Oua
(59)
Paine
(8)
Paine/patiserie
(2)
Paste fainoase
(2)
Pepene
(2)
Pere
(2)
Pesmet
(2)
Peste
(31)
Piersici
(8)
Portocale
(4)
Porumb
(3)
Praz
(1)
Prune
(6)
Rahat
(1)
Rosii
(13)
Secară
(1)
Sfecla
(3)
Smantana
(25)
Soc
(1)
Soia
(1)
Spanac
(4)
Surimi
(4)
Ștevie
(1)
Telina
(7)
Unt
(12)
Untura
(7)
Usturoi
(2)
Varza
(15)
Vin
(7)
Vinete
(6)
Visine
(7)
Zaharoase
(5)
Zmeura
(4)
5 feb. 2009
Sufleu de portocale - Orange Souffle
"210 g zahar se freaca cu coaja de portocale si zeama de la 2 portocale, 100 g migdale pisate , 1 ou si patru galbensuri; se adauga 3 albusuri spuma si se coace in cuptor." - din almanah.
4 feb. 2009
Scrumbii sarate umplute - Salted Mackerel - stuffed
"Scrumbiile se lasa in apa 48 de ore, se scot oasele, se prajeste ceapa si patrunjel in untdelemn, se adauga pesmet, laptii faramati si un ou. Se umplu scrumbiile cu aceasta compozitie, se tavalesc prin faina si se prajesc." Almanah 1939
1 feb. 2009
Cat rau ne fac indulcitorii artificiali - How bad are artificial sweeteners
Sucurile light, bomboanele si unele dulciuri pentru slabit contin astfel de indulcitori. Aflati mai mult de aici!
30 ian. 2009
Budinca de orez - Rice Pudding
"1/4 kg de orez se fierbe incet intr'un kg de lapte sarat, se adauga 125 g unt; cand orezul e moale si racit se adauga 125 g de stafide, samburi de caise pisati, 2-3 linguri de zahar, coaja de lamaie rasa, 8 galbenusuri si albusul batut spuma. Se coace la cuptorul masinei in forma de Jena unsa cu unt si presarata cu pesmet si se serveste cu un sos de cirese negre." 1939
Mancare de ciuperci cu svaiter si smantana - mushrooms, cheese and cream
"Se taie in bucati 400 g svaiter gras, se pune intr'o craita la foc potrivit cu un pahar de vin alb. Cand svaiterul s'a topit aruncam ciupercile taiate felii mai groscioare si piper. Amestecam 10 minute apoi adaugam o ceasca de smantana, apoi o lingurita de faina, lasandu-le sa se mai ingroase. Se serveste cu macaroane."(Almanah 1939)
Crema Celeste - Celeste Cream
"Se freaca 5 galbenusuri cu 5 linguri de zahar pudra vanilat, in bain-marie. Cand se ingroasa ca sosul olandez, se bate la rece, se adauga un pahar mic de peltea de zmeura parfumat cu lichior, se umple crema in pahare; se garniseste cu frisca si se pune la ghiata". Mmmm, pare delicios. (Din Almanah 1939)
27 ian. 2009
Prajituri cu unt, fine si aromate - Butter Cakes, fine and aromatic
Cu destul de multa intarziere m-am hotarat sa postez cateva retete (foarte bune) de prajituri pe care le-am facut de sarbatori, dar pe care le voi mai face, cu siguranta, si in cursul anului.
Am gatit, ca toata lumea, destul de multe "bunatati", dar nu am postat retetele, neavand fotografii. Cu chiu cu vai am selectat cate ceva, mai mult din dorinta de a va arata cateva din cele mai reusite prajituri. Au fost chiar foarte bune... Reusita se datoreaza si ingredientelor folosite - am avut un unt gras, 85% grasime, de la Plus ( fabricat cu marca "Plus"), care a fost foarte bun. Am regasit, cumva, gustul prajiturilor pe care le facea mama cand eram copii. Ca faina, am optat pentru Dobrogea - pentru cozonac. Tot cu faina Dobrogea ( pentru cozonac sau 000) fac si painea, care-mi iese totdeauna buna si aspectuoasa.
Imi cer scuze pentru calitatea fotografiilor; sper sa va faceti cat de cat o idee asupra retetelor mele.
Am facut cornulete cu vanilie si nuci, reteta de altfel foarte intalnita; am mancat la mai multe case, dar, lasand deoparte modestia, ale mele au fost de departe cele mai fine. Nu sunt subiectiva, caci dimpotriva, de cele mai multe ori mi se par mai bune bucatele gatite de altii decat cele pe care le fac eu ( si voua vi se-ntampla, nu-i asa?). Dar cornuletele pe care le-am facut eu au fost mai aromate si mai fragede (probabil si datorita untului).
Va mai prezint apoi o prajitura foarte fina - cu blat de unt, gem de caise si glazura de nuca. A fost o nebunie!!!
Nu va speriati: unii sunt pur si simplu NEBUNI dupa dulciuri!
Am gatit, ca toata lumea, destul de multe "bunatati", dar nu am postat retetele, neavand fotografii. Cu chiu cu vai am selectat cate ceva, mai mult din dorinta de a va arata cateva din cele mai reusite prajituri. Au fost chiar foarte bune... Reusita se datoreaza si ingredientelor folosite - am avut un unt gras, 85% grasime, de la Plus ( fabricat cu marca "Plus"), care a fost foarte bun. Am regasit, cumva, gustul prajiturilor pe care le facea mama cand eram copii. Ca faina, am optat pentru Dobrogea - pentru cozonac. Tot cu faina Dobrogea ( pentru cozonac sau 000) fac si painea, care-mi iese totdeauna buna si aspectuoasa.
Imi cer scuze pentru calitatea fotografiilor; sper sa va faceti cat de cat o idee asupra retetelor mele.
Am facut cornulete cu vanilie si nuci, reteta de altfel foarte intalnita; am mancat la mai multe case, dar, lasand deoparte modestia, ale mele au fost de departe cele mai fine. Nu sunt subiectiva, caci dimpotriva, de cele mai multe ori mi se par mai bune bucatele gatite de altii decat cele pe care le fac eu ( si voua vi se-ntampla, nu-i asa?). Dar cornuletele pe care le-am facut eu au fost mai aromate si mai fragede (probabil si datorita untului).
Va mai prezint apoi o prajitura foarte fina - cu blat de unt, gem de caise si glazura de nuca. A fost o nebunie!!!
Nu va speriati: unii sunt pur si simplu NEBUNI dupa dulciuri!
Cornulete vanilate foarte fine - Cookies, very fine, with vanilla
250 g unt gras
100 g zahar pudra
150 g nuci macinate
300 g faina
un praf de sare
vanilie si zahar pentru pudrat
Untul se scoate din timp din frigider si se lasa aproape de o sursa de caldura, ca sa fie la temperatura camerei. Se amesteca cu sarea si zaharul, cu ajutorul unei linguri de lemn. Daca este moale, se freaca foarte usor. Turnam apoi nucile macinate ( daca sunt macinate mai mare, cornuletele ies mult mai bune) si faina. Omogenizam totul si dam la rece vreo 20 de minute.
Modelam cornuletele luand cate o bila de aluat si frecand-o intre palme, astfel incat sa devina lunguiata si subtire la capete. Arcuim in forma de semiluna si le punem in tava, pe hartie de copt. Sunt bune cornuletele bombate la mijloc si subtiri la capete, avand astfel un miez delicios. Fac aceasta precizare pentru ca am avut ocazia sa mananc cornulete foarte plate si subtiri ( numai coaja) si nu erau prea bune. Ce vreti, e chestie de mare.....finete...
Le coacem in cuptorul incalzit dinainte, la foc potrivit. Trebuie sa fie foarte usor rumenite pe fund, iar deasupra sa ramana albe. Dupa ce s-au racorit putin, trecem (cald fiind) fiecare cornulet prin zahar amestecat cu vanilie.
Raman fragde mult timp.
Fursecuri "Zbarciogi" - Cookies 'Morel'
Aceste fursecuri care seamana cu zbarciogii (o ciuperca de primavara) sunt deosebit de aspectuoase. Am vazut ca le-a facut si Amalia, dar ea le-a numit "ghinde" si erau putin diferite ca forma.
De obicei fac acesti biscuiti din timp, cu cateva zile inainte de eveniment. Oricum, trebuie umplute macar cu o zi inainte, ca sa se poata inmuia.
In continuare, lipim fursecurile cu gem, cate doua. Eu am folosit gem de caise, gem de zmeura si de prune. E mai distractiv sa vezi ce aroma nimeresti cand mananci un "zbarciog".
Le-am trecut apoi prin glazura de ciocolata amara topita si prin nuca macinata.
Aluatul se face din 250 g unt frecat cu 250 g zahar si putina sare: se adauga 2 oua, bicarbonat de amoniu, o lingura de otet si faina cat sa iasa un aluat ca de tarta ( aluatul sa fie totusi moale, si apoi sa se dea la rece, sa se intareasca).
De obicei fac acesti biscuiti din timp, cu cateva zile inainte de eveniment. Oricum, trebuie umplute macar cu o zi inainte, ca sa se poata inmuia.
In continuare, lipim fursecurile cu gem, cate doua. Eu am folosit gem de caise, gem de zmeura si de prune. E mai distractiv sa vezi ce aroma nimeresti cand mananci un "zbarciog".
Le-am trecut apoi prin glazura de ciocolata amara topita si prin nuca macinata.
Linzer londonez-cu gem si bezea - Linzer London-with jam and meringue
Am facut aceasta reteta dupa revista "Practic in bucatarie" si am avut o surpriza placuta, fiind foarte reusita.
Aluatul se face din 200 g faina, 150 g unt, 100 g zahar pudra, 3 galbenusuri, 1/2 plic praf de copt. Se framanta un aluat care se intinde in tava.
Facand pentru prima data aceasta prajitura, mi-am dat seama ca pentru tava mare de aragaz trebuie dublate cantitatile.
Din aluatul rezultat aici se poate face o prajitura intr-o forma de tarta rotunda. Eu am folosit o tava dreptunghiulara de aragaz (asa numita tava pentru friptura)- cea de aragaz ar fi fost prea mare.
Dam tava cu aluat in cuptorul incalzit si lasam sa se coaca pe jumatate - adica sa fie ferm aluatul deasupra, dar sa nu fie inca rumenit dedesubt.
In acest timp batem albusurile spuma ( 3 albusuri cu 100 g zahar - in reteta erau 200 g de zahar, dar m-am gandit ca iese prea dulce - si 200 g nuca - eu am pus cred ca vreo 250 g nuca - am pus o farfurie plina cu nuca macinata). Adica am mai redus din zahar si am mai adaugat nuca si zic eu ca am facut bine.
Scoatem tava si turnam deasupra un gem fluid - dar nu dulceata, ca e prea subtire. Eu am pus gem de caise. Turnam si bezeaua si dam din nou la cuptor, la foc mic, ca sa nu se arda desupt si sa se intareasca un pic bezeaua.
Am taiat-o in triunghiuri mici. In revista era taiata cu paharul, in forma de semilune.
Reteta nu este o noutate, am mai facut genul acesta de prajituri, dar aceasta a iesit mai buna decat altele.
Aluatul se face din 200 g faina, 150 g unt, 100 g zahar pudra, 3 galbenusuri, 1/2 plic praf de copt. Se framanta un aluat care se intinde in tava.
Facand pentru prima data aceasta prajitura, mi-am dat seama ca pentru tava mare de aragaz trebuie dublate cantitatile.
Din aluatul rezultat aici se poate face o prajitura intr-o forma de tarta rotunda. Eu am folosit o tava dreptunghiulara de aragaz (asa numita tava pentru friptura)- cea de aragaz ar fi fost prea mare.
Dam tava cu aluat in cuptorul incalzit si lasam sa se coaca pe jumatate - adica sa fie ferm aluatul deasupra, dar sa nu fie inca rumenit dedesubt.
In acest timp batem albusurile spuma ( 3 albusuri cu 100 g zahar - in reteta erau 200 g de zahar, dar m-am gandit ca iese prea dulce - si 200 g nuca - eu am pus cred ca vreo 250 g nuca - am pus o farfurie plina cu nuca macinata). Adica am mai redus din zahar si am mai adaugat nuca si zic eu ca am facut bine.
Scoatem tava si turnam deasupra un gem fluid - dar nu dulceata, ca e prea subtire. Eu am pus gem de caise. Turnam si bezeaua si dam din nou la cuptor, la foc mic, ca sa nu se arda desupt si sa se intareasca un pic bezeaua.
Am taiat-o in triunghiuri mici. In revista era taiata cu paharul, in forma de semilune.
Reteta nu este o noutate, am mai facut genul acesta de prajituri, dar aceasta a iesit mai buna decat altele.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...