Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

7 mai 2009

Clatita rosiatica cu parmezan - parmesan red pancakes

Vi s-a-ntamplat ca, din graba sau lene (deh, ne mai incearca cate-o data), sa improvizati repede ceva ce se gateste usor, cu ce gasiti prin casa?
Sunt sigura ca da.
Iata ce am facut intr-o zi si, din greseala, mi-a iesit ceva ... atat de bun!!!!
Din pacate, nu am toate pozele, nu stiu cum de le-am sters. Dar sper sa intelegeti despre ce este vorba.
Asadar, am facut o singura clatita mai groasa (mai fac asa cateodata, cand improvizez cate-o pizza rapida).

Mai intai aprindeti cuptorul aragazului, ca sa fie incins.
Am facut aluatul de clatite dintr-un ou batut, o cesca de suc de rosii, faina (cam o ceasca cu varf) si putina apa minerala. Puteti improviza, dupa gust. Am adaugat putina sare, 1-2 linguri ulei si frunze zdrobite de busuioc.
Am turnat toata compozitia intr-o tigaie incalzita dinainte si unsa cu ulei.
Am ras din abundenta parmezan (cu cascaval, n-ar fi iesit asa de bun) si am bagat repede tigaia la cuptor.
Cand s-a inchegat si s-a topit parmezanul, se infuleca repede, pe loc, pentru ca nu mai e nevoie de sos de rosii deasupra.
De-abia astept sa repet figura.

candy recipes

candy recipes

"Hundreds of Tasty Recipes"

"Hundreds of Tasty Recipes" Book

Mai vrea cineva compot?


Inca mai am din compoturile facute in toamna si trebuie sa le termin, ca vine acusi un nou sezon de fructe proaspete.
Asa ca am desfacut azi un borcan de compot de piersici. Este absolut delicios, iar fructele au ramas tari si parfumate.
La compotul de caise, fructele s-au mai inmuiat, cred ca au fost mai coapte, dar gustul este foarteeee bun.

3 mai 2009

Chec cu multa cacao - Cake with lots of cocoa

Chec cu multa cacao

O reteta simpla si buna. 
Am folosit 6 oua, 200g zahar, 200 g unt, circa 250 g faina, 3 -4 linguri de cacao, un praf de sare, un varf de cutit de bicarbonat dizolvat cu lamaie sau otet, cateva nuci si cateva visine conservate. 


L-am lucrat rapid, astfel:
am batut la mixer albusurile cu sare, sa fie ca zapada; am adaugat treptat zaharul, esenta de rom, apoi galbenusurile unul cate unul si untul topit.
Foarte usor se presara si faina, amestecand cu atentie,cu lingura, de sus in jos. In jumatate de compozitie se pune cacao (eu am pus in mai multa), am mai adaugat vreo 3 linguri de apa sau lapte. 
In final am amestecat in compozitie miez de nuca taiat cu cutitul.
Cand se toarna straturile de aluat in tava, se pun si visinile (de la aspirina) scurse de zeama si trecute prin faina.

1 mai 2009

Cum organizam bufetul suedez - How to organize Swedish buffet

Am fost si sunt adepta bufetului suedez. In general, cand am mai multi oaspeti sau cand e sarbatoare, prefer acest tip de masa. Are avantajul ca poti pregati si aseza totul din timp si nu trebuie, ca gazda, sa te transformi in bucatar si chelner si sa nu ai timp sa vorbesti cu oaspetii. Am fost la onomastici sau alt fel de petreceri la care biata gospodina, dupa ce gatise toata ziua, trebuia sa faca naveta intre bucatarie si sufragerie, sa puna farfuriile pentru ciorba, sa le ia, sa aduca raciturile, apoi sarmalele etc. Musafirii o trateaza ca pe o bucatareasa; unul cere sare, unul cere apa, altul nu mai termina din farfurie. Apoi, oaspetii nu vin toti odata. Cand mesenii au ajuns la sarmale (unii vor si mamaliga calda), apar altii pentru care trebuie aduse din nou aperitivele. Dupa vreo 2-3 ore, o vezi pe gazda clatinandu-se pe picioare, in timp ce petrecerea se inteteste.Apoi mai este si alt aspect (eu fiind o feminista): toti ai casei petrec cu musafirii, in timp ce femeia sotie si mamma e absolut absenta de la placerea petrecerii (unele nici macar nu mai mananca), avand atata de trebaluit. Imaginea familiei respective e cea a barbatului vesel si petrecaret si a femeii repudiate la coada cratitei. Eu prefer imaginea unui cuplu armonios. De aceea, cred ca organizand masa tip bufet, poti sa te arati in fata musafirilor eleganta si ca o partenera reala a sotului, nu ca servitoare.
Alt aspect> ca prietena a gazdei, esti tentata sa o ajuti sau uneori ea chiar iti cere ajutorul. Recunosc ca am mai facut si eu cate ceva si, nu stiu de ce, nu m-am simtit bine si mi se parea ceva ... de mahala. Ulterior am citit in Codul manierelor elegante ca este de mare prost gust ca o doamna invitata la o petrecere sa se bage in bucataria gazdei sau sa debaraseze de pe mese!

Cum organizam treaba
Nu este deloc simplu de realizat un bufet suedez reusit. Caci o astfel de masa nu inseamna doar salamuri si branzeturi cu masline, saleuri si dulciuri din comert. De regula, bufetul suedez romanesc daca ne putem exprima asa) cuprinde salamuri si branza, chiftele, salate cu maioneaza - boeuf, de telina, snitele, iar legumele apar doar ca frunze de salata dca ornamentm pe marginea platourilor. In alte parti ale lumii, am vazut ca la astfel de mese se servesc si multe sosuri (dip) cu fel de fel de cruditati taiate sub fooma de baghete ( morcovii si telina nu lipsesc), alaturi de branzeturi si multe fructe. Parca ar fi bine sa combinam cele doua tipuri de mese.

Despre salam
Daca era o raritate pe timpul lui Ceausescu, acum salamul de vara sau chiar cel mai bun e un aliment banal si nu are ce cauta pe o masa festiva, unde trebuie servita mancare mai rafinata. E atat de urat sa vezi la nunti platoul de apertive umplut cu salam. Acesta trebuie inlocuit cu orice preparat din carne, facut la bucatarie - chiftea, snitel, rulada.

Ca sa realizam un bufet impresionant, poate fi usor, daca tinem cont de cateva reguli simple, care inseamna VARIATIE:
- jumatate din produsele expuse vor fi cele proteice ( branza, carne) si jumatate legume si verdeturi; un astfel de bufet va impresiona prin culoare si abundenta
- alimentele proteice vor fi variate (obligatoriu)
carne (fripturi, rulade, preparate)
oua
branzeturi

peste/icre

- vom prepara cateva paste si salate cu care vom umple legume (rosii, ardei, masline, ciuperci) sau prezentate ca salate sau pe paine, in clatite, choux-ri, eclere, tarte, cosulete etc.

- apreciate sunt ouale si ciupercutele umplute, pateurile.


 ORNARE
* pentru a putea prezenta mai bine platourile, incercati sa improvizati pe masa (asezata langa un perete) un postament, sa fie prezentate platourile pe 2 trepte (se vad mai frumos si se servesc mai usor);

* pentru a colora unele dulciuri, aperitive, sosuri, etc. putem apela la coloranti naturali vegetali ca: suc de sfecla rosie, suc de morcovi, suc de fructe de padure proaspat sau conservat, suc proaspat extras din spanac.

* iarna, un tort imbracat in frisca se decoreaza rapid cu cateva crengute de brad de care prindem conuri si globuri de ciocolata maro sau alba.

* platourile cu buseuri sau sandvisuri unse cu pate de ficat sau pasta de masline se orneaza cu firisoare subtiri de unt alb

* un platou cu icre se poate orna cu felii de lamaie, alternand cu rulouri mici de peste marinat (umplute cu gogosar sau castravete murat, de care se gasesc in comert;)

* platurile cu branzeturi se orneaza cu scobitori (tepuse) colorate decorative in care infingem boabe de struguri, masline, feli de castravete proaspat, ridichi


* in platourile cu afumaturi, peste, folosim scobitori in care infingem felii dintate de lamaie, masline, flori taiate din gogosar rosu, alte legume marinate (conopida alba si mov, cuburi de dovlecel marinat, ciuperci);

*inelele suprapuse de ceapa rosie si alba sunt indicate pe platourile cu peste (afumat);

* in mijlocul unui platou cu creveti pane sau chiftelute, asezam o cupa ( o jumatate de rosie mare, de portocala sau lamaie) umpluta cu un sos picant;

*inelele de ceapa mare, alba, facute pane, vor insoti cu succes multe gustari;

Sa nu lipseasca fructele si prajiturele variate:

30 apr. 2009

Zi trista

Fiind o victima a Taxei forfetare si a firmei Rodipet, ieri am suspendat activitatea firmei, pentru o perioada de 3 ani (sau poate mai putin, daca se schimba ceva in tara noastra). Despre toate acestea si procedura de suspendare am scris AICI. M-am gandit ca poate mai este cineva in situatia mea si sa se grabeasca sa suspende activitatea, altfel va avea de platit aceasta taxa.

Semneaza petitia http://www.petitieonline.ro/petitie-p35243045.html

Taxa forfetara - Scapa cine poate/ "Sa plateasca sau sa crape!"/Mai exista prezumtia de nevinovatie?
Avand o firma mica, cu administrator unic, cu profit aproape inexistent, m-am trezit in situatia de a nu avea posibilitatea de a plati statului acele zeci de milioane pentru taxa forfetara.
Cat de absurda este impunerea acestui bir, nu stiu daca intelege toata lumea. Unele cunostinte cu care m-am intalnit (salariati la stat sau pensionari), jubilau de multumire ca o parte din semeniii lor au patit-o. "Sa plateasca sau sa crape!" - mi-a spus cineva, desi nu avea nici o tangenta cu aceasta problema. Pur si simplu, e vorba de o mare bucurie, pentru unii, daca moare capra vecinului.
Realitatea este cruda: firme mici, din care omul scotea un salariu mai mare sau mai mic, vor fi inchise, iar numarul somerilor, acum, pe perioada de criza, va creste si mai mult.
Din pacate, si eu a m fost nevoita sa renunt la activitatea mea, pe care o faceam mai mult din pasiune. Editam o revista si de-abia reuseam sa adun banii de tipografie, profitul fiind ca si inexistent. De aceea, nici nu am mai scazut din profit banii cheltuiti cu telefoanele si cu transportul - desi puteam, dar voiam ca in fiecare an sa inchid totusi cu un profit mic. Spuneti-mi daca ati vazut vreo firma care sa nu aiba cheltuieli cu telefoanele si transportul? Nu exista.
Iar acum, considerandu-se ca am declarat profit mic pentru ca, desigur, " fur" (daca exista astfel de suspiciuni, de ce nu controleaza firmele cu profit mic, sa vada unde se duc banii?) si, daca am firma, sunt, ca si ceilalti in situatia mea, "escroaca" (nici nu-mi vine sa scriu acest cuvant)- am fost pedepsita.
NOi, astia mici, suntem adevaratii hoti din Romania.
Nu mai spun cate organe de control (de inabusire a initativei particulare) trebuie sa suporte tot cei mici, care nu scapa fara amenzi date pentru NIMIC.
Asadar, solutia optima, in conditiile date, am considerat ca este suspendarea firmei pe 3 ani - deocamdata. Ce-o mai fi, om vedea; poate trece criza, poate va veni la putere alt guvern si alt presedinte, sa indrepte aberatiile actualilor mafioti. Si pentru suspendare trebuie sa gasesti bani - costa intre 2-300 lei.
Am remarcat pe net ca unii avocati (ei nu vor plati taxa forfetara) si firme specializate isi ofera serviciile de suspendare a firmelor.
NU APELATI LA EI. VETI PIERDE BANI

16 apr. 2009

Va recomand o carte: cele 150 de retete care fac fala traditiei transilvanene

Se numeste simplu - Prajiturile ardelenesti - cele 150 de retete care fac fala traditiei transilvanene si este scrisa de Sorina Tibacov.
Pe mine m-a incantat ca am regasit retete pierdute si altele ale unor prajituri pe care le-am mancat si mi-au placut, dar nu mi-au fost impartasite. In plus, retetele sunt culese de la doamne in varsta si preluate din familie - deci sunt vechi de sute de ani ( sau macar de o suta ...).
Iata ce spune autoarea:
"Bogat amestec mai e şi Transilvania! Aproape o Europă în miniatură, căci din Banat pană în Maramureş s-au tot pus laolaltă români, maghiari, saşi, secui, şvabi, sarbi, evrei, ucraineni.Şi au trăit împreună mai paşnic sau mai duşmănos, după cum erau vremurile. Fiecare neam s-a străduit să-şi păstreze limba şi obiceiurile, iar în materie de gastronomie, felurile zise specifice ori naţionale şi-au păstrat cu mandrie identitatea.
În schimb, în ceea ce priveşte prăjiturile, s-a instalat o (dulce!) devălmăşie. Umbland mult după reţete prin case de români, germani sau maghiari, am constatat că nimeni nu mai ştie ce origine au dulciurile şi de la cine a aflat secretele scrise
în carneţel. Îmi şi închipui un fel de conspiraţie a nevestelor, care, în timp ce bărbaţii li se ţineau de polemici naţionaliste, împingeau portiţa din fundul grădinii şi mergeau pe la vecine cu farfuria cu prăjituri, bucuroase să facă schimb de reţete. "

Aici am gasit-o la cel mai mic pret - 12 lei ( in general se vinde cu 20).

Iata si o reteta - Tort cu nuca

15 apr. 2009

Dac-as fi o floare....

Am primit o leapsa de la Diana si doua premii de la Amirabela.

Leapsa primita de la Diana mi-a placut mult. Intr-adevar, intrebarile sunt foarte atractive si cred ca ne ajuta sa ne cunoastem mai bine.
Sa zicem ca eu sunt:

O floare: un trandafir roz
Un anotimp: primavara
O culoare: lila
Un animal: o pisica
Un obiect vestimentar: o palarie din dantela
O piesa de mobilier: un scrin
O piesa muzicala: Da tempeste (din "Iulio Cesare" de G.F. Handel)
Un peisaj: alpin
Un obiect: ceasca de portelan
Un instrument muzical: clavecin
Un copac: brad
Un oras: Londra
Un vers: ar fi mai multe....."Inchisa daca va e lumea, recoboriti-va-ntre roze/Parfumele din mai inalta reinnoite-apoteoze,(....)Vestalelor, daca-ntre oameni sunt numai jalnice nevroze/E cerul inca plin de stele, si cimpul inca plin de roze." (Macedonski)
Persoana publica: nu stiu...
O persoana apropiata: iubitul meu
O carte: Muntele vrajit
Un fel de mancare: serbet de trandafiri
Un supererou: nu-i de mine....
Un fenomen al naturii: o ploaie de vara
O masina: de epoca
Un fruct: fragi
O parte a corpului: ochi
Un film: La rascruce de vanturi
Continuam cu Mihaela, Cristina K si Nico.

9 apr. 2009

Tort picant

" O paine se taie patrat, apoi in trei foi, care se umplu cu urmatoarele compozitii: 125 g sunca tocata si 100 g unt; a 2-a foaie - sardele frecate cu 100 g unt; a treia - 120 unt frecat cu 100 g parmezan si doua oua fierte tocate. Ungem tortul cu aceasta ultima compozitie, garnisim cu castraveciori, ridichi, rosii, ardei." (Almanah 1939)
Eu faceam asemanator un tort surpiza: in interior puneam umpluturi sarate - putem folosi si umplutura cu pate de ficat, cu pasta de masline. In exterior, il acopeream cu pasta din unt, cascaval si branza de vaci, iar cu posul faceam floricele si presaram albus ras. Parea un tort diplomat si invitatii credeau ca nu le voi servi decat desertul.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori