Ingrediente :
8 linguri unt, 3 catei de usturoi tocati, 1 ceapă rosie tocata, 1 linguriţă seminte de coriandru macinate, 1/2 linguriţă piper negru, 1/2 cană cu vin roşu, 2 lingurite cu oţet de vin roşu, 2 linguri cu frunze proaspete de pătrunjel fin tocate, 1-2 lingurite cu sare.
Topim 1 lingură de unt într-o oală, adaugăm usturoiul şi ceapa si le calim vreo 3 minute. Adăugam de coriandru şi piper, mai sotam 30 de secunde. Dam oala deoparte si adaugăm vinul. Punem pe foc din nou, pentru a se evapora alcoolul. Dupa ce da in clocot, dam focul foarte mic si fierbem , ca sa scada si sa fie siropos, cam 20 - 25 de minute. Restul de unt il omogenizam, sa fie spumos, cu mixerul; adaugam sosul de vin si restul ingredientelor. Intindem untul astfel obtinut pe o folie de plastic si rulam sa obtinem un sul subtire; rasucim capetele în direcţii opuse si il punem la congelator.
Din acest unt taiem felii pe care le servim peste friptura la gratar, legume sote, peste, ciuperci sau vinete la gratar.
Variante:
- unt cu usturoi verde:
- unt cu patrunjel, cu boia, cu alte condimente: