Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
28 aug. 2009
Otet de mere si miere de albine
Sunt foarte mulțumită de această rețetă de oțet de mere.
Se folosesc mere bio, de la țară, cu coaja colorată și dulci-acrișoare.
Merele se spală și se curăță de eventualele porțiuni alterate.
Pulpa fructelor am folosit-o la pastă de mere, iar cojile și cotoarele, la oțet.
La circa 3 kg de coji am folosit 3 litri de apă fiartă, 3-500 g de miere de albine, 30 g de drojdie.
Cantitățile sunt de fapt: 1 kg fructe, 1 l apă, 100-150 miere, 10 g drojdie - și se modifică în funcție de câte kg de mere avem.
Se dizolvă mierea și drojdia în apă caldă (de circa 50 grade C), apoi se toarnă peste coji, într-un borcan, pe care l-am acoperit cu un tifon (să nu fie închis etanș). Se ține la o temperatură de peste 20 de grade C.
Se amestecă zilnic.
Eu am pus miere mai multă, încât oțetul miroase și acum a miere. În plus, am adăugat și o mână de curmale (că tot aveam în casă și nu prea le mănânc), pentru că tocmai văzusem în filmul Giuvaierul palatului că obișnuiau să facă oțet din curmale, care ieșea foarte fin.
După circa 10 zile, se separă de coji, se filtrează și se lasă în continuare în bucătărie, la temperatură constantă, pentru a fermenta. Al meu s-a făcut după 2-3 luni. Se strecoară și se pune în sticle - partea mai puțin limpede am pus-o in 2 borcane de 800 g, nu mă deranjează că mai conține suspensii de mere.
E posibil ca in sticle sau borcane să se formeze din nou acea peliculă, floare, sau cum s-o chema, de oțet, dar aceasta nu inseamnă că oțetul nu este bun.
Mie imi place foarte mult, pentru că pe celalalt tip de oțet din comerț (chiar și cel de mere de la Plafar) nu prea îl suportam.
Acesta, făcut în casă, este blând și neagresiv. La o salată cum e cea de varză, de exemplu, se pune mai mult.
Tot acest oțet îl folosesc și în apa cu care-mi clătesc părul.
18 aug. 2009
Unt cu vin rosu si ceapa rosie - Butter with red wine and red onion
Ingrediente :
8 linguri unt, 3 catei de usturoi tocati, 1 ceapă rosie tocata, 1 linguriţă seminte de coriandru macinate, 1/2 linguriţă piper negru, 1/2 cană cu vin roşu, 2 lingurite cu oţet de vin roşu, 2 linguri cu frunze proaspete de pătrunjel fin tocate, 1-2 lingurite cu sare.
Topim 1 lingură de unt într-o oală, adaugăm usturoiul şi ceapa si le calim vreo 3 minute. Adăugam de coriandru şi piper, mai sotam 30 de secunde. Dam oala deoparte si adaugăm vinul. Punem pe foc din nou, pentru a se evapora alcoolul. Dupa ce da in clocot, dam focul foarte mic si fierbem , ca sa scada si sa fie siropos, cam 20 - 25 de minute. Restul de unt il omogenizam, sa fie spumos, cu mixerul; adaugam sosul de vin si restul ingredientelor. Intindem untul astfel obtinut pe o folie de plastic si rulam sa obtinem un sul subtire; rasucim capetele în direcţii opuse si il punem la congelator.
Din acest unt taiem felii pe care le servim peste friptura la gratar, legume sote, peste, ciuperci sau vinete la gratar.
Variante:
- unt cu usturoi verde:
- unt cu patrunjel, cu boia, cu alte condimente:
17 aug. 2009
Crema de iaurt cu caise
Ingrediente:
400 g caise coapte4 linguri cu zahar
suc de la o lamaie
1 pliculet de gelatina
200 g iaurt simplu
2 albusuri batute spuma
2 dl de smantana
Pentru ornat:
100 g de frisca
2 caise taiate felii fine
8 foi de menta proaspata
Taiem caisele in felii si le ametecam ca zaharul si lamaia. Lasam sa se dizolbe zaharul apoi facem un piure. La acesta adaugam gelatina, dizolvata in putin apa. Omogenizam si adaugam iaurtul, albusurile, smantana; punem crema in portii individuale si o dam la rece 3-4 ore.
Ornam dupa preferinta.
Fructe acoperite cu crema
Mai întâi se aranjeaza în forma unsa cu unt fructele (750 g caise taiate jumatăți sau alte fructe). Le presărăm cu puțin zahar.
Aluatul: 3 oua, 3 dl smântână, 60 g de zahar, vanilie și zahăr pudră. Dam la cuptor și cand scoatem budinca o răsturnăm și o pudrăm cu zahăr.
Nu știu de unde am rețeta, am găsit-o scrisă în schițe, sigur cu intenția da a o avea în atenție.
Aluat pentru tarta cu fructe - Mixtures flan
Aluat: 150 g unt, 3 oua, coaja de lamaie, 375 g faina, praf de copt, 100 ml lapte, 100 g zahar.
In mixer omogenizam untul cu zaharul, apoi celelalte ingrediente, pe rand.
Intindem aluatul intr-o forma unsa cu unt.
Umplutura cu fructe:
- intai se aranjeaza pe aluat fructele:
750 g caise taiate jumatati (sau alte fructe), 2 lingurite cu zahar.
- apoi turnam sosul facut din 2 oua amestecate cu 3 linguri de zahar si o cana de smantana.
Dam la cuptor, pana se rumeneste usor. Este foarte buna si cu prune.
Sos de rosii cu caise sau piersici
31 iul. 2009
Crema de unt cu miere pentru copii - Cream butter with honey for children
Ingrediente:
100 g de unt moale
1 galbenus foarte proaspat
2 -3 linguri cu miere naturala
Frecam mai intai untul, sa fie cremos, apoi adaugam galbenusul si omogenizam cat mai bine. Treptat, turnam mierea si crema e gata.
Aceasta e reteta de la care am pornit, iar eu in plus am adaugat si cateva picaturi de zeama de lamaie. E foarte bun.
Cu acest unt special se ung feliile de paine si se dau pofticiosilor, ca sa creasca mari. Putem gusta si noi, dar numai un piculet.
Cred ca pentru amatorii de creme tip nutela poate fi pusa si cacao amara. bine omogenizata in crema. Oricum, daca folosim produse proaspete, naturale, vom avea o crema fara conservanti si fara zahar, cu adevarat sanatoasa.
Crema de unt cu miere pentru copii - Cream butter with honey for children
Este bun cu paine de casa si indicat in special copiilor.
Ingrediente:
100 g de unt moale
1 galbenus foarte proaspat
2 -3 linguri cu miere naturala
Frecam mai intai untul, sa fie cremos, apoi adaugam galbenusul si omogenizam cat mai bine. Treptat, turnam mierea si crema e gata.
Aceasta e reteta de la care am pornit, iar eu in plus am adaugat si cateva picaturi de zeama de lamaie. E foarte bun.
Cu acest unt special se ung feliile de paine si se dau pofticiosilor, ca sa creasca mari. Putem gusta si noi, dar numai un piculet.
Cred ca pentru amatorii de creme tip nutela poate fi pusa si cacao amara. bine omogenizata in crema. Oricum, daca folosim produse proaspete, naturale, vom avea o crema fara conservanti si fara zahar, cu adevarat sanatoasa.
28 iul. 2009
Sos de usturoi pentru salate de vara - Garlic sauce for summer salads
Il facem cu:
1 pahar de iaurt, o lingura de parmezan ras, 2 catei de usturoi + condimente ( sare, lamaie, otet balsamic, ierburi uscate - busuioc, oregano, rosmarin, cimbru, boabe de mustar, boia).
Batem iaurtul spumos, adaugam toate ingredientele si condimentele, dupa gust, apoi dam sosul la rece. Il servim cu legume de vara crude sau fierte.
Caise in aluat - Apricots in dough
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...