Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

19 mai 2011

Biscuiţi săraţi (sărăţele) cu brînză şi ulei


Altă reţetă adaptată.
Aveam nişte brînză din care aş fi vrut să fac ceva, dar să nu fie dulce.
Am optat pentru sărăţele, dar nu aveam unt. Şi atunci am încercat să văd dacă iese bine cu ulei.
A mers perfect.

Am amestecat brînza (am avut de vaci şi de burduf) cu o cantitate aproximativ egală de ulei şi un ou.


Apoi am pus condimente: chimen, boia de ardei.

Ca să fie mai crocanţi, am pus şi un pumn de fulgi de ovăz.

Am mai pus bicarbonat de sodiu şi făină albă, cît a fost necesar pentru a obţine un aluat obişnuit.

Am înins o foaie de aluat din care am decupat biscuţii, dar nu mai ţin minte dacă i-am uns cu ou(?)

Parcă nu........


14 mai 2011

Prăjitură cu ciocolată și cremă de smântână (alt fel de kinder)

Văzând eu că foarte multă lume de pe-aici face prăjitură Kinder pingui, m-am hotărît s-o fac și eu.
Am cumpărat (aproape) toate cele necesare, am mai căscat gura prin magazine și cînd am ajuns acasă am constatat că nu aveam în frigider decât ... două ouă.
Orice om mai normal decît mine s-ar fi dus să cumpere ouă, mai ales că în rețeta pentru care optasem erau nu mai puțin de 10 ouă. Adică 10 ouă pentru 2 foi de pandișpan - cam așa ceva.
Însă eu am improvizat. Mi-am spus: pandișpanul poate fi înlocuit cu checul și tot am eu o rețetă de chec cu două ouă. Astfel că am făcut 2 foi după rețeta respectivă, ușor modificată, conform scopului propus, și anume:
Blaturi: 2 ouă, 200 g zahăr, 100 ml ulei, 200 ml lapte, 100 g griș, făină albă, 3-4 linguri de cacao, amoniac, o lingură de oțet, un pic de sare. 

(sau, mai simplu, pot spune că am pus o cană de zahăr, o jumătate de cană de ulei, o cană cu lapte, o jumătate de cană cu griș etc.) 
Crema:
900 ml smîntână, 6 linguri cu zahăr (fiecare poate pune cât vrea, nu e o problemă), 2 plicuri de zahăr vanilat, 2 plicuri de gelatină ( pe fiecare plic scria că încheagă 500 ml de lichid), 150 ml de lapte.

Glazura: o ciocolată amăruie, 100 g unt, 2 linguri ulei, 2 linguri apă. 


Mod de preparare
 Facem aluatul pentru chec, punând  ingredientele în ordinea următoare: ouăle frecate cu sare și zahăr, apoi punem uleiul, laptele, grișul, cacaoa, oțetul și la final potrivim făina, atât cât trebuie pentru a obține un aluat care curge (de chec). Nu uitați amoniacul.
Împărțim aluatul în două părți și coacem, pe rînd, 2 foi.

Am pus într-o tavă hârtie de copt și cu lingura am repartizat aluatul. Se coc repede. 
Crema: batem smântâna cu zahărul și vanilia, Într-un inbric amestecăm laptele cu cele 2 plicuri de gelatină și lăsăm să se umfle. După vreo 10 minute, punem ibricul pe foc și amestecăm pînă se dizolvă, dar nu lăsăm să se încălzească lichidul prea mult, să nu fiarbă. Îl dăm deoparte și după ce s-a mai răcorit, dar este cald, îl adaugăm în frișcă și batem bine cu mixerul. Dăm totul la frigider, pentru circa 10 minute (se va întări, dar nu de tot, căci altfel n-o mai putem întinde).
La glazură, am sfeclit-o. Mi-a ieșit prea groasă, chiar dacă am mai adăugat niște apă. N-am reușit s-o întind bine peste cremă șia  rămas ca niște bucăți groase de ciocolată. N-a fost rău, dar data viitoare știu ce am de făcut: voi amesteca ciocolata cu smântână - am văzut și aceatsă variantă la cineva, pe blog, ca să iasă mai fluidă și atunci ajunge și pentru deasupra. 


Asamblare: așezăm într-o tavă o foaie și punem deasupra jumătate de cremă. O dăm la frigider vreo 10 minute, o scoatem și punem glazura, iarăși o dăm la rece. La final, punem restul de cremă și cealaltă foaie. Eu nu am mai pus glazură deasupra, a mers foarte bine și așa. Oricum, se pot găsi multe variante.
A ieșit foarte bună, toată lumea a savurat-o cu plăcere (an dus-o la o aniversare). Nu mai spun că a trebuit să fac totul repede- repede, că eram în criză de timp. 
Observații - mai bine zis, corecții:
Repet: galazura se poate face din ciocolată topită pe foc mic sau baie marină, cu smântână.
- varianta doi - putem pune în loc de glazură un strat de ciocolată rasă. Foile trebuie făcute chiar mai subțiri, cu răbdare, nu cum n-am precipitat eu, și se pot pune în tava mare de la aragaz - eu am folosit una mai îngustă.
Oricum, rețeta se va repeta. 

9 mai 2011

Borș cu costiță afumată și hribi uscați

O rețetă din bătrâni, absolut delicioasă. O combinație desăvârșită de arome.........Nu am cuvinte.......
Folosim scăriță sau costiță afumată.

Ciupercile uscate (un castronel) le punem le hidratat, în apă călduță, cu o seară înainte.

Apoi ne ocupăm de carnea afumată. O tăiem în bucăți potrivite și o opărim în apă clocotită. Spălăm iarăși carnea și o punem la fiert, la foc domol, într-o oală cu 2-3 l de apă rece, astfel ca să iasă o zeamă gustoasă. După vreo 35  de minute adăugăm o ceapă mare tăiată foarte mărunt, morcov ras și albitură -păstîrnac, țelină, ce avem - și ciupercile, cu tot cu zeama în care au fost înmuiate. Mai lăsăm totul să fiarbă vreo 25 de minute, adică să fie carnea bine fiartă, ca și hribii.

Adăugăm cartofi tăiați cuburi, iar după ce fierb vreo 10 minute punem zarzavat de ciorbă de la borcan (sau roșii, ardei, gogoșari și verdeață). După ce clocotește încă vreo 5 minute, adăugăm 500 ml de borș clocotit ( se pune mai mult sau mai puțin, depinde cât e de acru), o ramură de cimbru, potrivim de sare. 

Stingem focul, presărăm verdeață - leuștean, pătrunjel - și mâncăm cu poftă,  preferabil cu mămăligă.

Ce bine-ar merge borșul ăsta acuma, pe frigul ăsta. Mai ales că l-am făcut mai demult, fiind o rețetă de iarnă. Dar nu-i nimic, pot repeta figura, de ce nu?

7 mai 2011

Curry de dovlecei cu orez

O mîncare mai ușoară, dar gustoasă.

Se face repede și se mănâncă repede. Avem nevoie de dovlecei, orez, condimente, ulei, ceapă, un ardei; cantitățile - după gust și necesități.


Răzuim ușor coaja dovleceilor, apoi îi tăiem felii. 

Încingem uleiul și adaugăm condimente - boia, piper, curry, turmeric (asta am pus eu, fiecare face cum dorește). Amestecăm continuu cu lingura de lemn și avem grijă să nu se ardă deloc, de aceea imediat adăugăm ceapă tocată mărunt și ardei gras tăiat cuburi. Lăsăm să se călească la foc mic, cu capac.  

Adaugăm și dovleceii și îi inăbușim. Punem treptat cîte puțină apă, sărăm.  

Orezul îl fierbem separat.
Când dovleceii sunt pătrunși, amestecăm și orezul.

Potrivim de sare și condimente, mai fierbem puțin.
Această mâncare este bună dacă orezul și dovleceii sunt lăsați ”al dente” și să nu fie zemoși.
Dacă i-am fiert și i-am terciuit, n-am făcut nimic bun.

3 mai 2011

Un meniu pe bază de peşte

O masă festivă pentru amatorii de peşte sau pentru Florii sau alte sărbători, cînd e post şi e dezlegare la peşte:

APERITIVE:
- platou cu peşte marinat, măsline, ceapă verde, roşii

- pastă de ton, pe biscuiți sărați

- macrou afumat cu măsline, roşii, ceapă



- platou cu surimi în ulei, hering marinat
 
- icre de crap cu ceapă şi ridichi

Borş pescăresc - cu peşte oceanic, borş de casă


- file de cod la cuptor cu mirodenii şi garnitură de legume

30 apr. 2011

Pandișpanul, în 10 pași

Îmi spunea o cunoștință că nu face pandișpan sau chec, pentru că nu-i iese niciodată. Pentru ea, și poate mai sunt și alți novici, dau acum o rețetă de pandișpan, căci de chec am postat mai multe, pînă acum.

Pentru începători:

1 - batem spumă albușurile de la 6 ouă;

albușurile se bat mai bine dacă sunt reci și în vas de sticlă sau porțelan, perfect uscat; albușurile se presară cu puțină sare; le batem ca zăpada.


2 -  adăugăm 6- 10 linguri cu zahăr tos, una câte una; le încorporăm treptat, batem bine după fiecare lingură cu zahăr adăugată. 
- pentru a se menține spuma mai bine, se recomandă să adăugăm esență de rom și zeamă de lămâie.

3 - la fel incorporăm gălbenușurile, unul câte unul;

4 - punem și 3 linguri cu ulei, treptat; 

5 - la fel facem cu făina cernută - circa 7-8 linguri;
- mare atenție - acesta este momentul când, uneori, spuma se lasă; pentru a evita acest lucru, procedăm astfel: presărăm pe toata suprafața compoziției numai o lingură de făină / chiar și numai jumătate - și o incorporăm foarte ușor, cu o lingură (paletă) de lemn, cu mișcări circulare efectuate pe orizontală, de jos în sus; nu învârtim în lateral și nici nu punem făină mai multă deodată și, de asemenea, trebuie să evităm să o turnăm în același loc; altfel, se va lăsa.


6 - dacă dorim să facem chec cu cacao, vom turna o parte din compoziția de pandișpan în alt vas, vom adăuga 2-3 linguri de cacao și o lingură sau două de lichid (lapte, cafea, apă). 

 7 - dacă vom adăuga nuci, rahat, stafide, fructe proaspete sau confiate, le vom trece mai întâi prin făină.

8 - Pandișpanul se toarnă în forma tapetată cu hîrtie de copt sau cu ulei și făină, după cum vrea fiecare. Vom pune întâi o parte din compoziția albă, apoi din cea cu cacao, eventual rahat, stafide etc. și apoi din nou compoziția albă.

9 -  - urmează coptul, care necesită multă atenție: 

- se dă la copt în cuptorul bine încălzit, dar la foc mediu, să poată crește în voie; nu deschidem cuptorul în primele 10 minute; după un sfert de oră, dăm focul  mai mic, căci e posibil să fie necopt la mijloc; știm când este gata, dacă facem, ca bunica, testul cu scobitoarea / eu il incerc cu  un băț de frigărui înfipt chiar la mijlocul checului; dacă iese uscat, e în ordine.

10 -  după ce s-a copt, scoatem tava pe aragaz și îl lăsăm să se răcească la cald, adică evităm diferențele mari de temperatură; dacă punem tava  cu pandișpan pe o gresie rece, se va lăsa. 

Aici eu am făcut 2 checuri simple și mici, numai bune la ceai sau cafea, că mă cam grăbeam, și s-au copt mai repede în 2 tăvi.

 - cu pandișpan din 6 ouă, iese un chec obișnuit, să zicem într-o tavă mai mărișoară, sau un blat de tort de mărime medie.

27 apr. 2011

Budincă cu brocoli și morcovi


O rețetă mai light................

Curățăm brocoli și îl punem la fiert în apă clocotită, cu puțină sare. Il fierbem vreo 10 - 15 minute, să intre furculița în legumă, dar să nu fie prea moale. Separat fierbem și câteva felii de morcov; eu le-am fiert împreună, dar am tăiat morcovul foarte subțire, ca să nu rămână tare.  

Separăm albușurile de gălbenușuri; amestecăm gălbenușurile cu sare și piper.

Adăugăm cașcaval ras......
.........curry ......

...și legumele scurse de apă și răcite.

Punem și albușurile bătute (nu prea tare). 



Presărăm cașcaval și o dăm la cuptor ......dacă nu.............
........ dacă nu vine nimeni cu vreo propunere. Căci mie mi s-a sugerat să pun și niște ciuperci (conservate):
 Bună idee!



Putem folosi conopidă, măsline etc.

17 apr. 2011

Ghebe cu maioneză

Am conservat toamna trecută cele mai micuţe ghebe, special pentru această reţetă.

Cu toate că sunt aşa minuscule, le-am mai tocat un pic, cu cuţitul.
Fiind conservate în apă cu sare (dar nu foarte multă), nu a trebuit decât să le clătesc. Dacă aveţi ciuperci conservate, este prudent să le gustaţi şi dacă sunt prea sărate, să le puneţi în apă, la desărat.
Dacă aveţi ciuperci proaspete, le fierbeţi în puţină apă şi sare, apoi le puneţi la scurs şi la răcit.
Facem apoi maioneza clasică, cu gălbenuş, ulei, sare şi lamâie.
Adăugăm usturoi pisat amestecat cu puţină apă, după gust.
Apoi turnăm şi ghebele.
Ornăm cu pătrunjel verde, salată verde, ou şi masline.

15 apr. 2011

Răţuşte la plimbare

Aşa tare a bătut vîntul zilele astea, cât pe ce să ne ia pe sus.
Ca pe răţuşte:



Drăgălaşe tare!

13 apr. 2011

Mazăre cu crutoane mari

Preparăm o mîncărică scăzută de mazăre - cu sos alb sau sos de roşii, cu mărar.
O servim cu  felii de pâine prăjite în unt, cu câte o felie de jambon deasupra.

11 apr. 2011

Pastă de ţelină cu maioneză


Este una dintre pastele mele preferate, pentru aperitive. Uneori, o fac amestecată cu piept de pui fiert.

Facem maioneză, după reţeta preferată de fiecare. Adăugăm zeamă de lamâie şi mujdei, desigur, din usturoi, din ce altceva ar putea fi?

Trecem ţelina prin răzătoarea mică şi o amestecăm cu zeamă de lamâie. La fel procedăm şi cu 1-2 mere, care e bine să fie dulci-acrişoare.

Le lăsăm deoparte câteva minute, apoi le stoarcem. Nu e bună prea multă zeamă, căci ar putea ieşi pasta prea moale.

Le amestecăm cu maioneză, potrivim de sare.

Cum spuneam, mai putem obţine o salată de piept de pui sau, pentru mai multă consistenţă, în această pastă punem 1-2 ouă fierte rase.

O aşezăm pe un platou şi o ornăm cu măsline, salată verde şi felii de ou.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori