Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

22 nov. 2012

Salată marinată pentru iarnă - din varză și legume

Această salată, folosită ca murătură, iese atractivă, fiind divers colorată.
Se face un amestec de varză și unele legume, care se marinează cu oțet.
Etapele:
- se toacă, prin răzătoarea specială, o varză mare;
- se adaugă o conopidă mică, desfăcută în buchețele;
- se trec 1-2 kg de morcovi prin răzătoarea mare;
- se feliază fin 1-2 kg de castraveciori;
- adaugăm și crica 1 kg de gogoșari feliați:
Cantitățile sunt orientative și după gustul fiecăruia.
Pentru aspect și pentru conservare, adăugăm și semințe de muștar.
Amestecăm totul, într-un lighean mare, și adaugăm sare pt. murături - cam 1 lingură rasă la 1 kg de legume. Amestecăm și lăsăm totul deoparte, să lase zeamă.
Mai târziu - sau a doua zi - adaugăm o marinată din oțet și apă, din o parte de oțet la două părți de apă.
O facem cam cu 2 pahare de oțet și 4 de apă, la care adăugăm și 3-4 linguri cu zahăr.
In general, această marinată e suficientă pt. a cuprinde legumele. 
Eu am folosit Picant fix și am procedat astfel:
am pus legumele in borcane, am turnat marinata fierbinte și le-am pus capacele, apoi le-am acoperit cu pături.
Dacă nu avem condiții bune pentru păstrat borcanele cu salată (boxă, beci), putem folosi Pikant fix dulce acrișor de la dr. Oetker, și vom fi siguri că salata nu se va oțeti.
la servire,  scurgem salata și o amestecăm cu puțin ulei.

5 nov. 2012

Chec cu ciuperci

Am avut niște champignoane foarte fragede, din care am mâncat înnăbușite (excelente!) și mă gândeam să mai prepar și altceva din ele.
Am făcut un chec aperitiv, la care am pus și gogoșari și ceapă verde, ca să fie mai colorat.
Baza se face cu:
- 2 pahare de lapte amestecate cu 6 linguri de făină
- in acest sos se adaugă 4 ouă, sare, piper, 1 pahar cu cascaval cuburi

- se adaugă apoi legumele:
ciuperci călite și răcite
cubulețe de gogoșari
ceapă verde crudă
Punem și puțin praf de copt.
-turnăm compoziția in forma de chec captușită cu hârtie.
- se coace circa 40 de minute, se taie rece.
Eu am pus compoziția in 2 tăvi de chec mai mici.
Parcă e mai bun cald, aș zice. Sau mi-a plăcut mai mult, căci se simțea mai tare aroma ciupercilor.

3 nov. 2012

O cină rapidă și mai multe întrebări

Ce-o fi văzând lumea la cartofii prăjiți, nu știu. Eu nu-i găsesc prea buni, decât dacă ești foarte flămând și ai mânca aproape orice, dar fac o excepție pt. cartofii noi: măcar o dată pe sezon mănânc cartofi noi prăjiți, cu usturoi verde.
Am observat ca în special copii și adolescenții sunt înnebuniți după cartofi prăjiți și alte feluri crocante și sărate.
Aseară, având oaspeți de la drum, le-am servit ca fel principal ardei umpluți.
Pe cei doi ”copii”, de aprox. 20 de ani, a trebuit sa-i răsfăț cu cartofi prăjiți și cabanos.
Au fost incântați.
Le plac, de asemenea, foarte mult, pastele.
Eu aș mânca oricând altceva, dac-ar fi să aleg.
Da, așa e, alte generații.
Să mai spun că eu, la vârsta lor, eram mult mai slabă decât ei?
Poftă bună, celor care nu se gândesc la colesterol.


1 nov. 2012

Merluciu la cuptor, cu sos de țelină

Am cumpărat trunchi de merluciu, peștii fiind, după cum se vede, ceva mai mici.
Am presărat peștii pe toate părțile cu sare și piper, apoi i-am pus intr-un vas cu ulei.
Am adăuat din nou ulei, o ceșcuță cu vin, usturoi felii, puțin gogoșar tocat, pătrunjel și cimbru.
Este indicat sa lasăm peștii la marinat măcar o oră, să intre aromele in ei, apoi ii punem in cuptorul incins, acoperiți cu folie.
După 30 de minute, dăm folia deoparte și îi mai lăsăm in cuptor, să scadă sosul.
Pentru a acentua puțin gustul de usturoi, putem presăra și usturoi granulat.


Sosul de țelină:
dăm o bucată de țelină prin răzătoarea mică, o frecăm cu sare și lamâie, cu lingura de lemn, apoi adăugăm iaurt grecesc sau o smântână mai slabă. Punem și câteva frunze verzi de țelină.

Servim cu garnitură din orez și legume, congelate sau proaspete, cum avem.



28 oct. 2012

Pui cu conopidă și sos de gogoșari


Am vrut să fac o mâncare caldă, rapidă și mai mult de toamnă. Cu ce aveam prin casă - mă refer la legume.

Am început simplu (și practic, că mă grăbeam; mai mult decât atât, se gătește totul în același vas, respectiv tigaie):
- am pus pieptul de pui la înnăbușit, cu puțin ulei, la foc mic și acoperit;
- când e pe jumătate făcut, se pune puțină ceapă tocată mărunt, împreună cu un gogoșar;
- se călește totul ușor, se stinge cu apă și se lasă la gătit in continare;
- presărăm sare;
- adăugăm buchețele de conopidă, după vreo 10 minute;
- turnăm o ceașcă de apă și lăsăm la fiert vreo 20 de minute;
- la final presărăm sare, piper și mărar.
- după moda chinezilor, putem adăuga un pic de amidon pt. a îngroșa sosul; eu nu am pus, pt.că mi-a ieșit destul de scăzută mâncarea.
Servim cu orez fiert simplu.
E foarte bună și totodată ușoară.


25 oct. 2012

Salam de biscuiți

O rețetă mai light, mai fină, fără nucă și rahat (suportabilă de cei care au probleme cu stomacul, dar și foarte bună).
Se face cu un pachet mare de biscuiți Petite beurre, un pachet de unt, o ceașcă mică de zahăr, 50 g cacao, esență de rom, 2 ceșcuțe cu lapte.


  Zdrobim biscuiții, in bucăți mai mari, și îi stropim cu lapte.
Separat, punem la fiert o ceșcuță (de cafea) cu lapte, zahăr (după gust, dar nu prea mult), după ce se dizolvă punem cacoa și apoi untul. Nu mai fierbem, omogenizăm și amestecăm cu biscuiții și romul.
Compoziția se pune intr-o formă de chec care se dă la rece.
După câteva ore, se întărește.
Răsturnăm salamul, il pudrăm cu cacao și îl tăiem felii.
După gust



21 oct. 2012

Salată de vinete

Rețeta de bază ne e binecunoscută.
Una din variantele preferate de mine, pt.că iese mai fină și mai ușoară, este următoarea:
- amestecăm cu blenderul 1-2 vinete coapte, curățate și scurse de zeama amară;
- adăugăm sare;
- adăugăm 3-6 felii de pâine, inmuiată și stoarsă bine;
- lucrăm cu blenderul, în continuare;
- adăugăm uleiul, ca la maionează, amestecând cu lingura de lemn - aprox. 100 ml ulei la o vânătă;
- punem ceapă tocată fin, după ce am ținut-o înainte în apă/oțet, să iasă mirosul și izul amărui.
- pt. a atenua eventualul gust iute al vinetelor, adaugă și un praf de zahăr, apoi amestecă bine-bine.

Poftă bună, că ale mele au dispărut repede din castron.

18 oct. 2012

Gogoșari în sos de roșii - conservă pentru iarnă

Este una din rețetele preferate, gogoșarii fiind marinați și dulcegi.
Și se face ușor.
Rețeta este următoarea:
2 kg de gogoșari
250 g zahăr
150 ml oțet din vin
1-2 linguri cu sare
150 ml ulei
800 ml (un borcan mare) de pastă de tomate
boabe de muștar, hrean

Eu i-am adus câteva modificări:
am renunțat definitiv la ulei, pentru că nu am beci, boză sau cămară și uleiul rîncezește ușor; astfel că voi adăuga puțin ulei în această salată atunci când o voi servi;
am pus indulcitor in loc de zahăr, pt. că mama mea are diabet și aș vrea să poată mânca și ea din această conservă.

Cum se face:
- gogoșarii se taie feliuțe subțiri;
- se pun la fiert toate ingredientele, în afară de gogoșari. Se amestecă, se fierb până se face un sos.
Eu am folosit pastă de tomate Clever și am pus tot borcanul. Dacă aveți  un bulion mai concentrat, puneți mai puțin.
Mi îmi place mult cum au ieșit, pasta de tomate e aromată.
Se poate pune și suc de roșii făcut în casă, dar nu din acela subțire, pt. că nu va ieși un sos, ci o zeamă lungă.


Când totul fierbe, adăugăm gogoșariii și îi lăsăm pe foc până ce amestecul clocotește iar - vreo 5 minute. Nu îi fierbem, numai să fie opăriți.

Se pun fierbinți în borcane, se pune deasupra o bucată de hrean și boabe de muștar, se pun capacele la borcane, se acoperă cu multe pături și se lasă așa 24 de ore.


3 oct. 2012

Mâncare din carne de porc, cartofi și sos cu morcovi

Dacă nu vrei să stai prea mult lângă aragaz și să ai in același timp și friptura, și garnitura, fă această rețetă.
Folosim cotlete, cu os sau fără, sau șnițele de porc. Dar se poate face cu orice fel de carne. Eu am avut 4 șnițele, pe care le-am bătut puțin.
- mai întâi tocăm mărunt de tot o ceapă, o călim ușor, apoi gătim și carnea, pe o parte și alta, până ”se albește”, turnăm o cană cu apă caldă și o lăsăm la foc mic 20 de minute;
- presărăm sare, adaugăm 1/2 de ardei tocat și o roșie mică, și mai lăsăm să fiarbă 30 de minute;

- punem și 3-4 morcovi tăiați feliuțe subțiri, aproape transparente, ca să se facă repede, și cartofii, felii mari;

- mai presară sare și piper și pune apă cât crezi că mai trebuie.
- după vreo 20 de minute, este gata.
Mai pune in sos praf de usturoi, puțin suc de roșii, dacă mai vrei.
Este gustoasă și dulceagă.
Important e ca sosul să iasă scăzut, deci nu adauga apă decît treptat.

23 sept. 2012

Ciorbă a la grec


Se face cu: - carne de pasăre - de care vreți, apoi legume pentru supă - o ceapă, 2 morcovi, 1 pătrunjel, o bucată de țelină, o ceașcă de orez, 1-2 lămâi, 4 gălbenușuri, o cană cu smântână, sare, verdeață.
Punem carnea la fiert, cu multă apă rece și sare. După ce o spumuim, adaugăm și legumele și lăsăm supa să fiarbă, la foc mic, circa 40 de minute.
Acum vom strecura supa și vom scoate deoparte carnea și legumele.
In supa strecurată punem la fiert orezul.
Iar acum trebuie să alegem carnea de pielțe și de oase, și apoi vom reintroduce în supă carnea tăiată cubulețe. Unii fac supa numai cu piept de pui, dar iese mai bună și cu alte părți ale puiului, și cu oasele.
După cum se vede, eu am reintrodus în supă și o parte din morcov și pătrunjel, pentru aspect și consistență.
Pregătim dreseala: amestecăm gălbenușurile cu zeama de lămâie, apoi punem și smântâna, și pe urmă adăugăm, cu polonicul, câte puțină supă fierbinte - și batem mereu cu telul.
După ce diluăm totul, turnăm amestecul în supă și stingem focul.
Potrivim de sare și presărăm pătrunjel verde.  

5 sept. 2012

Cartofi scăzuți

Mare lucru, niște cartofi aruncați acolo, într-o oală. Mai pui o ceapă, o roșie, ceva, și gata. Oricine poate face tocană sau mâncărică, e banal.
Ei, nu-i chiar așa. Dacă auzi, ca mine, o rețeta spusă, ca o poveste, de către o bătrânică de pe Valea muntelui, de-abia aștepți să guști minunea. Și ți se face o foameee...
Am întîlnit-o la spital, unde m-am dus în vizită la cineva. Tocmai fusese ora mesei și oamenii erau mai flămânzi ca ânainte de a mânca, după ce au amestecat cu lingurile prin fiertura făcută în bătaie de joc, primită pe post de ciorbă. Sigur, nu se așteptau să mănânce ca la restaurant sau ca la mama acasă, dar ce sa faci cu o zeamă chioară făcută cu apă, delicat (astă o fi bun pentru oameni bolnavi?), dafin și 5 boabe de orez cu 3 fire de fidea, la farfurie? Mai bună iese zeama  de la spălatul unei oale de ciorbă. Mai rău e că pentru o astfel de hrană se cheltuie sume frumușele, din banii asiguraților.
” De ce nu vor bucătăresele astea să facă o mâncare mai bună? - se miră batrina. Că se poate și cu bani puțini.
Doamne, ce mîncare bună încropeam vara, la țară, cînd veneam de la cîmp. Nu era vreme de gătit și ne era la toți foame, aăăa că se făcea ușor și repede. Cel mai des făceam cartofi scăzuți.
Repejor făceam un foc de găteje, puneam ceaunul pe plită, cu puțin ulei, și când sfârâia puneam o ceapă mare, tăiată mărunt - mărunt.
Învârți în oală cu lingura de lemn și ai grijă să nu se ardă. Adaugi o cană cu apă, și apoi cureți cartofi - erau încă pe jumătate ”noi” -, îi tai cuburele, îi pui la fiert peste ceapă - dar ai grijă- să nu se ardă, dar să nu aibă zeamă. Cînd a scăzut apa, pui o roșie mare, coaptă la soare pe rug, tăiată bucăți. Amesteci, pui și sare, și lași să fiarbă în acest sos . Dacă trebuie, mai pui apă. Mai pui și 2 căței de usturoi tăiați mărunt, și pătrunjel verde de pe strat și apoi dai ceaunul deoparte. O mâncam cu castraveți murați de vară, mai făceam și un scrob cu ouă proaspete, în care puneam și 2-3 jumări afumate, toate cu nelipsita mămăligă.”
Toată lumea din salon asculta încântată, cu gândul la un modest paradis pierdut, al vieții tihnite și curate de la țară, cum era cândva.
De fapt, atât de puțin îi trebuie omului să se simtă fericit.
Am preparat și eu ceva asemănător, a fost bun, e altfel decât tocana de cartofi clasică.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori