Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

23 oct. 2017

Paste carbonara

La reteta originala, sosul se face din oua si parmezan.
Ulterior s-a mai modificat si s-a pus smantana. Gustul se schimba, devine acrisor. Cu toate acestea, prefer varianta cu smantana, nefiind adepta consumarii oualor crude. De fapt, ouale s-ar gatesc putin, dar cred ca   raman totusi pe jumatate crude.

Se prepara rapid, cu:

250 g paste
200 g bacon
100 g parmezan
200 g smantana
2 linguri ulei de masline
sare piper

Preparare:

Fierbem pastele, cu putina sare.
Prajim baconul, sa fie crocant.
Amestecam smantana cu parmezan ras, o turnam peste bacon.Lasam sa clocoteasca, punem si pastele, amestecam, potrivim de sare, piper.
Presaram putin parmezan.


22 oct. 2017

Limba cu maioneza


Am ales limbi de porc, pentru ca devin foarte fragede la fiert.

  • Ingrediente:
  • 4 limbi de porc 
  • zarzavat pentru supa
  • sare piper

Pentru sos:
maioneza
4 catei de usturoi

Facem o supa din limba, ceapa, radacinoase.
Cand furculita intra usor in carne, o scoatem si o lasam sa racoreasca un pic. Asa fierbinte o curatam de pielea alba. Daca se va raci, nu se mai curata usor.
Indepartam pielite, vinisoare... apoi o taiem felii subtiri.
O servim calda, cu sos de maioneza si usturoi
Este buna si rece.

Variante:
- prepara o salata din limba taiat cubulete, maioneaza, ceapa marinata.
- putem face un aperitiv adaugand in maioneza castraveti murati taiati marunt.
-presaram patrunjel verde.



Chiftele din peste


Ingrediente:
 300 g peste file
 250 g cartofi fierti
 2 oua
 4 catei usturoi
 o legatura patrunjel
 sare,  piper
faina si pesmet
 ulei pentru prajit
 Se pun la fiert cartofii, curatati, in apa cu sare.
 Pestele se inabusa rapid intr-o tigaie, cu putin ulei si apa.
Facem piure din cartofi si peste, punem oua, o lingura de faina,usturoiul pisat, sare, piper și patrunjel.
Cu mana umezita se formeaza chiftelute care se trec prin fiana si pesmet si se prajesc in ulei incins. Se scot apoi pe un servetel.


Spaghete cu sos carbonara si ciuperci

Am inlocuit sunculita prajita cu ciuperci prajite. In rest, reteta e aceeasi.
Ingrediente:
1/2 pachet spagheti
2 linguri ulei de măsline
2 căței de usturoi
1 praf de sare
1 cană cascaval ras
2-3 linguri parmezan
200 g ciuperci
200 ml smântână
piper
Punem la fiert apă cu sare, iar când clocotește adaugă pastele.Le lasam la fiert 10 minute apoi le dam deoparte, lasandu-le sa absoarba apa. 
In uleiul incins punem ciupercile tăiate, feliute de usturoi si le lasam sa se rumeneasca un pic. Adaugam apoi smatana, putina apa din care au fiert pastele, lasam sa dea un clocot. Punem pastele, mai lasam sa se incinga impreuna, la final punem branzeturile. Adaugam piper. Am prajit si cateva ciuperci intregi, pentru pus deasupra.
Eu am renuntat la galbenus , pentru ca nu imi place.
Cine vrea, poate pune galbenusuri si sunca prajita.

19 oct. 2017

Yorkshire pudding

Am incercat si eu aceasta reteta, din curiozitate. Deci, dragilor, ceea ce vedeti e doar o prima proba.
Sunt bune, desigur, si seamana la gust cu gogoselele din aluat pripit, cum sunt cele pentru eclere - coapte in cuptor. Doar ca se fac mult mai rapid: se amesteca lapte cu oua si faina si totul e gata de pus in cuptor.
Clasic, se servesc cu friptura si sos.
Cred insa ca pot fi folosite si in alte combinatii, chiar si ca desert.
Pozele mele sunt cam sterse (facute seara).

Reteta:
(de pe Paprika, de la Mary Berry)Képtalálat a következőre: „yorkshire pudding mary berry”

Ingrediente

  • 100 g faina
  • un praf de sare
  • 3 oua mari
  • 225 ml lapte
  • ulei pentru forme
  • +
  • forme metalice de briose, savarine etc
  1. Preîncălziți cuptorul la circa 200 grade C .
  2. Se amestecă făina și sarea într-un castron și se face o fântână în centru. Adăugați ouăle și puțin din lapte. Se toarna treptat laptele ramas. 
  3. Forma de copt se incinge puternic in cuptor. O scoateti si cu atentie turnati în fiecare forma o lingură de ulei - sau mai mult, daca folositi forme mai mari. Trebuie sa sfaraie. Se transferă în cuptor până când uleiul se încălzește.
  4. Scoateți cu grijă din cuptor și turnați aluatul si coaceti timp de 20-25 minute sau până când cresc si devin auriu-maronii.
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/yorkshire_pudding_69240


11 oct. 2017

Zacusca lenesului - cu ciuperci

Foarte, foarte rapida , din lipsa de timp, de fapt.

Va spun in trei pasi cum am facut-o:

2 kg de ciuperci - champignon si pleurotus, dar se pot folosi de orice fel
Se spala fiecare, fara a le tine in apa, se storc un pic si se pun la gatit intr-o tigaie mare, cu o ceasca de ulei. Doar cat sa se inmoaie putin, apoi le trecem prin masina de tocat.

Tot asa, inabusim in o ceasca de ulei:
- 1 kg de ceapa taiata jumatati
- 1 kg de gogosari, cuaratati si taiati in patru
Ii trecem prin masina de tocat.

Adaugam sos de rosii, 4 catei de usturoi, boabe de mustar, de piper, de enibahar.

Transferam compozitia intr-o cratita pe care o punem in cuptor, pentru 30-40 de minute, foc potrivit. In acest fel va scadea dar nu se va lipi si nu trebuie sa stam langa ea sa o pazim.

Se transfera in borcane si se sterilizeaza.
La servire, se poate combina cu masline negre.


Ciorba de legume cu cartofi si perisoare de pui



Reteta  clasica de ciorba de perisoare este delicioasa si este cu totul alta, se face baza din oase cu maduva.
Eu prezint o varianat rapida:

- punem la fiert in apa ceapa tocata si radacinoase rase - morcov, telina, patrnjel.
- dupa 20 de minute punem ardei tocati si cuburi de cartofi, zarzavat de ciorba conserva si perisoarele
- dupa circa un sfert de ora adaugam bors clocotit - treptat, dupa gust, dar si pasta de tomate, cimbru, leustean, verdeturi.

Reteta de perisoare:

250 piept de pui tocat
1 albus sau 1 ou mic
o ceapa mica rasa
2 linguri de orez fiert
o lingurita faina
marar tocat (patrunjel)
piper




Pizza rapida cu porumb

Este o combinatie foarte buna.

Umplem pizza cu:
mozzarella
sunca presata
masline
ardei/gogosar
porumb boabe conservat

Baza se face din 2 oua, o cana lapte, o ceasca faina , sare , piper. Sa fie mai gros decat cel de clatite.
Se toarna intr-o tigaie unsa cu ulei, se pune toate ingredientele deasupra si se da in cuptorul incins, pt 15-20 de minute.
Servim cu sos de rosii, daca vrem.


10 oct. 2017

Pui indian



Am vrut sa dam alta consistenta si savoare pieptului de pui facut la gratar. 
M-am inspirat dupa retele de pui tandoori, dar acest tandoori inseamna de fapt acel cuptor indian in forma de vas de lut.
Eu l-am facut pe gratar, la aragaz, si am furat de la reteta originala doar marinata.

Ingrediente:
– carne de pui - piept, pulpe dezosate si fara piele - 500 g
– iaurt - 200 g

CONDIMENTE, cam o lingurita din fiecare sau dupa preferinta:
– boia iute de ardei 
– ghimbir ras 1 lingura
– usturoi ras
– turmeric 
– curry
– chimion 
– coriandru macinat 
– piper 
– sare, ulei, lamaie

Amestecam condimentele cu iaurtul, punem si carnea , acoperim vasul si il lasam la frigider pana a doua zi.
A doua zi scurgem carnea de sos, dar nu o stergem. Se coace in cuptorul f. tare incins, pe gratar, daca sunt bucati mari.
Eu am taiat carnea bucati mai miic si am gatit-o pe tigaia grill, pe aragaz. Am copt si cateva ciuperci, presarate cu putina sare in interior.





3 oct. 2017

Zacusca de gogonele - o reteta interesanta si usor de facut

Am gasit reteta intr- o cartulie veche si am facut numai putina, din curiozitate. Astfel ca am pus cantitatile "din ochi", dar astfel incat sa mentin o proportie apropiata retetei.
Reteta originala este  urmatoarea:
 2 kg gogonele, 2 kg gogosari, 2 kg rosii, 500 ml ulei, 1,5 kg ceapa, ienibahar, sare.

Mod de preparare: 
- mai intai am pus gogonelele la fiert, in apa calda cu sare; le-am lasat pana au fost fierte ( eu am avut aceste gogonele, unele foarte mari)
- intre timp am curatat ceapa si am lasat-o intr-un vas cu apa;
- am curatat gogosarii si i-am taiat feliute;
- am trecut ceapa prin razatoare;
 - intr-o cratita incapatoare am pus uleiul sa se incinga, am adaugat toata ceapa, am acoperit vasul si am lasat-o sa se inabuse (dar sa nu se rumeneasca deloc);
- cand ceapa a devenit sticloasa am pus si gogosarii si am acoperit din nou cu capacul, lasand sa fiarba la foc domol;
- am trecut gogonelele intr-o strecuratoare, le-am calit cu apa rece si le-am curatat de pielita;
- le-am tocat ca pe vinete, lasand si bucatele intregi;
- cand am considerat ca gogosarii si ceapa sunt bine scazute am adaugat gogonelele, iar dupa vreo 5 minute am pus sucul de rosii;
- se pun arome dupa gust, eu am pus vreo 4 catei de usturoi taiati feliute, boabe de piper si de ienibahar;
- am potrivit de sare;  gustul fiind oarecum nedefinit ( usor acru - cum se-ntampla si la sosul de rosii), l-am intregit adaugand vreo 3 linguri cu zahar.


Nu se scade foarte mult, caci se pierde gustul de legume.
Se pune in borcane si se sterilizeaza.
Odata terminata reteta, am si inceput degustarea, caci eram foarte curioasa. Ce sa va spun, divin. Un gust dulce-acrisor deosebit. Mult mai buna decat zacusca de vinete, cu gustul acela de afumat. In plus, reteta e mai dietetica.
Nefiind o zacusca grasa, am descoperit ca nu e musai s-o mancam cu paine. Eu am mancat-o alaturi de orez fiert simplu si a mers de minune. 

Ciorbă cu fasole şi scăriţă afumată

Să vă mai spun că e excelentă?
Cred că ştiţi deja.

O facem cu:
    400 g fasole boabe
1 ceapa mare
2 morcovi
1 patrunjel radacina/pastarnac
o felie telina
1 ardei gras
scaricica sau alte afumaturi
cimbru
 piper
 boia dulce de ardei-iute
paste fainoase late
pasta de tomate
sare
frunze de telina/patrunjel
marar proaspat sau uscat
Fasolea se lasa la inmuiat  in apa rece, preferabil 8 ore. Sa schimbam apa in care a stat si se pune la fiert; asa cum stim, mai schimbam apa ince de doua ori, apoi adugam afumatura oparita si taiata bucati si ceapa.
Cand e fiarta carnea pe jumatate adauga radacinoasele taiata cuburi si ardeiul taiat cubulete.
Dupa ce fasolea si afumatura sunt fierte, potrivim de sare si adaugam pasta de tomate, condimentele, pastele/taieteii. Mai lasam sa dea 2-3 clocote si presaram deasupra marar sau alta verdeata. Este foarte buna si frunza de telina , verde.


Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori