Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

29 nov. 2008

Budinca de paine cu stafide Bread pudding with raisins


Ingrediente:
- 4 felii mari de franzela coapta pe vatra (sa nu fie foarte proaspata) unse cu unt si taiate cuburi mari
- 2 cani cu lapte
- 2 oua
- 1/4 cana cu zahar
- un pic de sare
- 1/2 cana stafide
- esenta de vanilie, rom etc.

Punem bucatile de paine intr-un vas Jena uns cu unt. Intr-un castron amestecam laptele, ouale, zaharul, aromele si sarea. Turnam amestecul peste paine si apoi presaram stafidele macerate in rom sau esenta de vanilie, dupa plac.
Asezam vasul cu budinca intr-o cratita (tava) cu apa calda si o coacem vreo jumatate de ora - in functie de cuptor. Incercam sa fie ferma la mijloc.
Dupa gust, o servim cu sos din dulceata diluata cu apa etc. De asemenea, ii dam o anumita tenta, dupa cum dorim - aroma de rom, de vanilie, de coaja de lamaie sau portocala.
Este minunata.
Cantitatile le putem mari, dupa necesitati.

28 nov. 2008

Calatorie intergalactica - pe aripile muzicii / Intergalactic travel - on the wings of music

Imn in cinstea fortei creatoare a Universului - a Lui Dumnezeu

Cor din Oratoriul Samson de G.F. Handel

Minestra cu maruntaie de pasare Minestra with chicken giblets

Iata o idee de a face un pic mai altfel supa de gaina.

Este, totusi, o reteta mai ....ciudata:
"Se fierbe orez un sfert de ora in supa, se amesteca cu zarzavat taiat marunt, prajit cu slanina, cu ficatei, stomacuri de pasari, creste de cocos etc. - prajite in unt; se toarna totul in supa sa mai dea cateva clocote si se serveste cu parmezan ras."
Totusi, iese ceva bun. Hai sa zicem ca ranza si ficat de pasare gasim, dar nu garantez pentru crestele de cocos (sau de gaina).
Numai daca taiem vreo pasare din curte (Cine are, are.)

27 nov. 2008

Prajitura cu nuca Cake with nuts

Seamana cu prajitura Alcazar, dar e mai simpla.
"Se socoteste la un albus batut 100 g zahar, 100 g nuci pisate, coaja de lamaie, scortisoara. Se intinde pe tava unsa, se coace, se taie calda in bucati, se umple cu marmelada si se impreuneaza." (Almanah 1939)
Inseamna ca punem atatea albusuri cat de mari dorim sa fie foile.
De exemplu, cu 6 albusuri putem face doua foi. Nu le suprapunem, ci taiem intai bucatile si apoi le lipim cu crema sau cu ce vrem. Este o varianta mai rapida decat clasicele alcazale.

24 nov. 2008

Trufe de cafea Truffles Coffee

O reteta, tot din caietul bunicii, de la care putem porni, imbunatatind-o dupa gustul nostru. Putem avea astfel niste bomboane aspectoase si usor de facut. Sunt potrivite daca ne dorim sa avem un platou cu dulciuri cat mai variat - de Craciun, de exemplu.

"Se freaca 1/4 kg de zahar cu un galbenus si o lingura de esenta de cafea. Se adauga treptat 1/4 kg de unt taiat bucatele. Se fac bulgarasi cat nucile, se trec prin socolata granulata si se aseaza in forme speciale de hartie" (Almanah 1939)
Putem adauga esente, nuca macinata, nuca de cocos sau migdale, cacao, coaja de portocale, visine din visinata, lichior, esente diferite.

23 nov. 2008

Plutind deasupra muntilor, cascadelor, padurilor

Calatorie pe aripile muzicii:

Tort de gutui Quince cake


"100 g zahar se freacă cu 5 galbenusuri, se adauga 5 linguri de gutui coapte date prin masina, 2 linguri pesmet cu rom, 5 albusuri batute si se coace." (Almanah 1939)
In compozitia de mai sus cred ca putem pune si ceva nuca macinata (si mai mult pesmet).
Apoi, facem ce vrem cu el:
- il servim pudrat, la o cafea sau la un ceai cu lamaie;
- il insiropam si il ornam cu frisca si ciocolata;
In ambele variante, il vom unge (sau îl vom orna) cu peltea sau cu dulceata de gutui.

22 nov. 2008

Budinca de lamaie Lemon Pudding

"Se freaca zeama unei lamai cu o lingura de apa si una de faina,se amesteca cu 20 g unt cald, se adauga treptat 5 galbenusuri, 100g zahar, coaja rasa de lamaie, 3 albusuri spuma si se fierbe la bain-marie." (Almanah 1939)

19 nov. 2008

Sandvisuri calde Hot sandwiches


"Chifle reci se taie in doua, se scobesc, se stropesc cu lapte cald si cu unt topit si se umplu cu urmatoarele: un sos gros alb din unt, faina si lapte, amestecat cu felii de oua rascoapte, bucatele de cascaval. Se presara cu un strat gros de cascaval ras si se coace in cuptor." (Almanah 1939)

17 nov. 2008

Banana split


Un desert delicios, care se face rapid si este festiv. Si ne putem pune imaginatia la lucru...fara limite...
Oare de ce se numeste "Split"?
In engleza, split inseamna si despicat.
Din cate am reusit sa mai aflu, acest desert a fost inventat la inceputul secolului trecut, de catre un farmacist, in orasul Latrobe de Pensylvania - oras in care, in anul 2004, s-a sarbatorit implinirea a o suta de ani de la maretul eveniment. De fapt, la inventarea acestui desert au contribuit mai multe persoane.
Apoi, in timp, producatorii/comerciantii de inghetata au preluat si imbunatatit "proiectul", care a ajuns ulterior in meniul marilor restaurante.
Festivalul Banana Split se tine si in Wilmington (Ohio), pentru ca acolo a devenit cunoscut, cand un proprietar de restaurant l-a promovat, pentru a atrage studentii in localul sau si in timpul iernii, caci pana atunci numai vara vindea inghetata.
Inca mai exista dispute, intre orase din America, privind paternitatea celebrului desert.

Ideea de baza de la care pornim este urmatoarea:
taiem o banana curatata pe lung, punem la mijloc inghetata (in reteta originala, se pune inghetata de vanilie, pentru a se "asorta" mai bine cu gustul bananelor), ornam cu frisca, apoi cu sos de ciocolata si sirop de ananas, fructe confiate sau proaspete, alune zdrobite.
glitter-graphics.comVariante:
- eu am renuntat la inghetata ( din motiv de vreme rece) si am pus im mijloc frisca batuta cu cacao, ciocolata amara rasa si alune macinate;
- merg foarte bine, ca ornament (si pentru gust) visinele din visinata;
- ca sos, putem folosi sirop (si din dulceata) de capsune sau de alte fructe, ca si sos de zahar ars cu unt;
-o varianta mai sofisticata - cu banane trecute prin zahar ars - e grozav!

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Salată

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori