Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

11 oct. 2017

Ciorba de legume cu cartofi si perisoare de pui



Reteta  clasica de ciorba de perisoare este delicioasa si este cu totul alta, se face baza din oase cu maduva.
Eu prezint o varianat rapida:

- punem la fiert in apa ceapa tocata si radacinoase rase - morcov, telina, patrnjel.
- dupa 20 de minute punem ardei tocati si cuburi de cartofi, zarzavat de ciorba conserva si perisoarele
- dupa circa un sfert de ora adaugam bors clocotit - treptat, dupa gust, dar si pasta de tomate, cimbru, leustean, verdeturi.

Reteta de perisoare:

250 piept de pui tocat
1 albus sau 1 ou mic
o ceapa mica rasa
2 linguri de orez fiert
o lingurita faina
marar tocat (patrunjel)
piper




Pizza rapida cu porumb

Este o combinatie foarte buna.

Umplem pizza cu:
mozzarella
sunca presata
masline
ardei/gogosar
porumb boabe conservat

Baza se face din 2 oua, o cana lapte, o ceasca faina , sare , piper. Sa fie mai gros decat cel de clatite.
Se toarna intr-o tigaie unsa cu ulei, se pune toate ingredientele deasupra si se da in cuptorul incins, pt 15-20 de minute.
Servim cu sos de rosii, daca vrem.


10 oct. 2017

Pui indian



Am vrut sa dam alta consistenta si savoare pieptului de pui facut la gratar. 
M-am inspirat dupa retele de pui tandoori, dar acest tandoori inseamna de fapt acel cuptor indian in forma de vas de lut.
Eu l-am facut pe gratar, la aragaz, si am furat de la reteta originala doar marinata.

Ingrediente:
– carne de pui - piept, pulpe dezosate si fara piele - 500 g
– iaurt - 200 g

CONDIMENTE, cam o lingurita din fiecare sau dupa preferinta:
– boia iute de ardei 
– ghimbir ras 1 lingura
– usturoi ras
– turmeric 
– curry
– chimion 
– coriandru macinat 
– piper 
– sare, ulei, lamaie

Amestecam condimentele cu iaurtul, punem si carnea , acoperim vasul si il lasam la frigider pana a doua zi.
A doua zi scurgem carnea de sos, dar nu o stergem. Se coace in cuptorul f. tare incins, pe gratar, daca sunt bucati mari.
Eu am taiat carnea bucati mai miic si am gatit-o pe tigaia grill, pe aragaz. Am copt si cateva ciuperci, presarate cu putina sare in interior.





3 oct. 2017

Zacusca de gogonele - o reteta interesanta si usor de facut

Am gasit reteta intr- o cartulie veche si am facut numai putina, din curiozitate. Astfel ca am pus cantitatile "din ochi", dar astfel incat sa mentin o proportie apropiata retetei.
Reteta originala este  urmatoarea:
 2 kg gogonele, 2 kg gogosari, 2 kg rosii, 500 ml ulei, 1,5 kg ceapa, ienibahar, sare.

Mod de preparare: 
- mai intai am pus gogonelele la fiert, in apa calda cu sare; le-am lasat pana au fost fierte ( eu am avut aceste gogonele, unele foarte mari)
- intre timp am curatat ceapa si am lasat-o intr-un vas cu apa;
- am curatat gogosarii si i-am taiat feliute;
- am trecut ceapa prin razatoare;
 - intr-o cratita incapatoare am pus uleiul sa se incinga, am adaugat toata ceapa, am acoperit vasul si am lasat-o sa se inabuse (dar sa nu se rumeneasca deloc);
- cand ceapa a devenit sticloasa am pus si gogosarii si am acoperit din nou cu capacul, lasand sa fiarba la foc domol;
- am trecut gogonelele intr-o strecuratoare, le-am calit cu apa rece si le-am curatat de pielita;
- le-am tocat ca pe vinete, lasand si bucatele intregi;
- cand am considerat ca gogosarii si ceapa sunt bine scazute am adaugat gogonelele, iar dupa vreo 5 minute am pus sucul de rosii;
- se pun arome dupa gust, eu am pus vreo 4 catei de usturoi taiati feliute, boabe de piper si de ienibahar;
- am potrivit de sare;  gustul fiind oarecum nedefinit ( usor acru - cum se-ntampla si la sosul de rosii), l-am intregit adaugand vreo 3 linguri cu zahar.


Nu se scade foarte mult, caci se pierde gustul de legume.
Se pune in borcane si se sterilizeaza.
Odata terminata reteta, am si inceput degustarea, caci eram foarte curioasa. Ce sa va spun, divin. Un gust dulce-acrisor deosebit. Mult mai buna decat zacusca de vinete, cu gustul acela de afumat. In plus, reteta e mai dietetica.
Nefiind o zacusca grasa, am descoperit ca nu e musai s-o mancam cu paine. Eu am mancat-o alaturi de orez fiert simplu si a mers de minune. 

Ciorbă cu fasole şi scăriţă afumată

Să vă mai spun că e excelentă?
Cred că ştiţi deja.

O facem cu:
    400 g fasole boabe
1 ceapa mare
2 morcovi
1 patrunjel radacina/pastarnac
o felie telina
1 ardei gras
scaricica sau alte afumaturi
cimbru
 piper
 boia dulce de ardei-iute
paste fainoase late
pasta de tomate
sare
frunze de telina/patrunjel
marar proaspat sau uscat
Fasolea se lasa la inmuiat  in apa rece, preferabil 8 ore. Sa schimbam apa in care a stat si se pune la fiert; asa cum stim, mai schimbam apa ince de doua ori, apoi adugam afumatura oparita si taiata bucati si ceapa.
Cand e fiarta carnea pe jumatate adauga radacinoasele taiata cuburi si ardeiul taiat cubulete.
Dupa ce fasolea si afumatura sunt fierte, potrivim de sare si adaugam pasta de tomate, condimentele, pastele/taieteii. Mai lasam sa dea 2-3 clocote si presaram deasupra marar sau alta verdeata. Este foarte buna si frunza de telina , verde.


Friptura de vinete cu ciuperci




Calim in ulei ciuperci si vinete. Simplu!
Ciuperci - pe cat posibil, nu le tinem mult in contact cu apa, le clatim rapid sau le stergem, le taiem felii sau jumatati.
Vinete - le taiem cuburi, le presaram cu sare si dupa 30 de minute le clatim si le stoarcem bine.
Calim in ulei, fara sa punem o cantitate mare de legume in tigaie. La final mai punem putina sare si piper.
Servim cu orez.


2 oct. 2017

Crochete (clatite) din dovlecei si porumb

Sunt foarte bune si usor de facut.

Ingrediente:
o conserva de porumb boabe
3-4 dovlecei sau tuchini
4 oua
o cana lapte
circa o cana de faina
putin parmezan/cascaval
verdeata (marar)
usturoi praf
sare, piper
ulei pentru prajit

Dovlecei se rad si se pun la scurs.
Batem putin ouale, punem faina, verdeata, dovlecei bine storsi, restul ingredientelor. Lapte punem numai cate putin, daca e nevoie. Eventual, la final subtiem cu putin lapte /apa minerala. Sa rezulte o compozitie fluida.
Prajim mici clatite, in tigaia cu putin ulei incins. Le scoatem pe hartie absorbanta.









Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Chiftele de peste

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori