Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
21 apr. 2010
Fasole franţuzească
Din când în când se mai pune supă, ca să fie fiartă, dar fără zeamă. În acest moment se pune sos de la friptură de viţel, amestecat cu unt. Se condimentează.
2 apr. 2010
Prajitura cu branza de vaci si stafide
A facut-o mama mea si a iesit foarte buna.
Se face un aluat (ca de chec) din 4 oua frecate cu o cana de zahar tos, in care mai adaugam un pic de sare, o jumatate de cana de ulei si o cana cu iaurt. Amestecam in compozitie si o lingura cu otet sau zeama de lamaie. Apoi punem treptat faina (2 cani - din ochi) si o lingurita de amoniac ( merge si cu bicarbonat). Omogenizam si avem grija sa rezulte exact ca aluatul de chec, adica mai gros, dar sa curga.Turnam in tava cam 1/3 din aluat, apoi punem o umplutura facuta din circa 800 g branza proaspata de vaci frecata cu zahar dupa gust (cateva linguri, caci si aluatul este dulce) si 4 oua, o lingura de faina si stafide.
Acoperim cu restul de aluat si o punem in cuptorul fierbinte.
Dupa gust, in coca sau in umplutura mai putem pune coaja de lamaie, esenta de rom, vanilie. Cand este gata, o pudram cu zahar vanilat
29 mar. 2010
Cotlet de porc cu sos si ciuperci
Am pus si ciupercile - eu am avut galbiori din padure, pusi la congelatori. Pentru ca buretii au fost doar opariti, este necesar sa fiarba impreuna cu carnea. Am continuat fierberea, am mai adaugat cate putina apa. Mai punem sare si piper.
Cand carnea este patrunsa, am adaugat cativa gogosari ( eu am avut gogosari felii conservati, speciali pentru mancaruri), si doar o lingurita de sos de rosii ( numai sa dea aroma, caci acest fel nu este cu mult sos de rosii).
Pe parcursul gatirii se aduga cate putina apa, iar la final va rezulta sosul - dar nu foarte mult. Se mai adauga 2-3 catei de usturoi feliati, o ramura de cimbru, un paharel de vin - si se trece pe foc mare, fara capac, ca sa se evapore alcoolul. Intregim gustul cu sare, piper si ce ne mai place.
L-am servit cu piure de cartofi.
Este un fel foarte delicios!
Pofta buna!
23 mar. 2010
Pateuri cu peşte
200 g făină, 100 g unt, 1 gălbenuş, sare, 1/4 pahar lapte.
Se intinde o foaie de 2-3 mm, se taie forme cu paharul.
Se pune in mijloc peşte rasol sfărâmat şi pătrunjel. Se acoperă cu alt rotund din aluat, se unge cu ou şi se coc.
22 mar. 2010
Salată rusească
20 mar. 2010
Bors de perisoare
Cumparam vreo 3 astfel de oase pentru supa, le spalam foarte bine ca sa indepartam eventualele aschii de os si apoi le punem la fiert in apa calda; dupa ce clocoteste, aruncam apa si le mai spalam o data. Acum le punem la fiert pentru bors, in apa rece, cat sa le acopere mai bine; le fierbem la foc mic, circa o ora; dupa 30 de minute adaugam si sarea; avem grija sa indepartam spuma.Punem legumele :
- o ceapa tocata marunt;
- radacinoase rase: 1-2 morcovi, pastarnac sau patrunjel, o bucata de telina;
- 1-2 cartofi taiati cuburi.
- dupa caz, dupa vreo 20 de minute, punem si zarzavatul pentru ciorbe, de la borcan, sau proaspat ( ardei taiati marunt, rosii); mai fierbem vreo 10 min.
Punem la fiert putin orez (o cescuta de cafea).
Formam perisoarele din: 300 g carne de vitel tocata, o ceapa mica rasa prin razatoarea mica, patrunjel verde tocat, 2 linguri de orez fiert, sare, piper, 1-2 albusuri.
Restul orezului il punem in oala cu ciorba.
Formam perisoare rotunde, cu mainile umede, si apoi le punem sa fiarba in ciorba - cred ca vreo 15 minute; scoatem una sa vedem cum e la mijloc.
Daca sunt fierte, punem circa o jumatate de litru de bors clocotit (adaugati treptat, ca sa puteti potrivi dupa gust), o ramura de cimbru, verdeata, leustean tocat.
Mai clocoteste o data si e gata.
Nu pot lipsi ardeii iuti marinati!
Portia mea (cu maduva):
Pofta buna!
8 mar. 2010
Ciulama de pui
O facem cu carne de pasare, de orice fel.
Taiem pasarea bucati, o calim un pic in ulei (pana se albeste), pe ambele parti, apoi adaugam 2 cani cu apa, o ceapa, morcovi si putina telina si o lasam sa fiarba mocnit. Dupa vreo 15 minute punem sare.Vom obtine in final o supa concentrata din care vom face sosul. Pentru aceasta, strecuram supa. Dam carnea deoparte, o lasam sa se zvante si o rumenim un pic intr-o cratita cu putin ulei. O scoatem pe-o farfurie si in continuare pregatim un sos alb:
mai adaugam in tigaie 50 ml de ulei, punem cratita pe foc si cand sfaraie adaugam 1-2 linguri de faina si o lingura de malai, amestecam pe foc, numai cat sa fie cuprinsa de ulei ( nu se rumeneste deloc) si subtiem cu putina supa; amestecam mereu si vom vedea ca toate cocoloasele se vor dizolva, in timp ce adaugam, treptat, supa.
Se fierbe putin si in sosul subtiat ( ca o smantana subtire) punem carnea si piper negru macinat, si o mai lasam sa fiarba putin impreuna.
In aceasta mancare nu se adauga smantana, avand astfel gustul ei aparte.
Se mananca obligatoriu cu ardei iute proaspat si mamaliguta fierbinte.
6 mar. 2010
Mancarica de cartofi cu afumatura
Se face cu cartofi fainosi (albi) si costita, carnati sau sunculita afumata.Mai avem nevoie de ceapa, ulei, morcov, telina, sos de rosii, pasta de ardei, marar, piper, boia.
Taiem felii carnea (eu am avut sunculita taraneasca) si apoi o rumenim usor in ulei, pe ambele parti. Adaugam si calim ceapa tocata foarte marunt, pe foc mic, fara a se rumeni; adaugam boia de ardei, apoi punem morcov si telina rasa pe razatoarea mica; amestecam putin, apoi adaugam o cana cu apa calda. Cand credem ca ceapa a fiert punem cartofii curatati si taiati cuburi mai mari, mai turnam apa atat cat sa cuprinda cartofii si ii fierbem la foc domol, ca sa nu ramana cruzi si ca sa-si elibereze amidonul in sos. Cand sunt aproape gata punem sare, pasta de ardei, sos de rosii, piper, marar uscat.
Mancarea iese mai buna daca din acest moment o punem in cuptorul incalzit dinainte, neacoperita, sa se evapore apa si sa se formeze sosul.
Este delicioasa fierbinte, cu castraveti murati.
Se face cat se mananca calda, pentru ca reincalzita nu mai e asa de buna.
2 mar. 2010
Bors de pui
Pentru reusita avem nevoie de carne de pui ( pui intreg, tacamuri, adica sa fie si oase, nu numai piept
dezosat, cum face acum multa lume). Borsul facut numai cu cubulete de piept va avea gust de bors de zarzavat. De fapt, borsul traditional moldovenesc se face dintr-o pasare intreaga (preferabil gaina) - labe, picioare, piept, inclusiv ficatul, ranza si ouale gainii.
Cum facem acest bors:
Vom pune la fiert un pui mai mare intreg ( sau echivalentul, ca greutate, din alte parti ale puiului), ca sa iasa o zeama gustoasa. Punem carnea la fiert in apa rece, la foc mic, si cand e nevoie indepartam spuma; dupa vreo 20 de minute punem si o lingurita de sare, mai punem o cana cu apa rece, ca sa se mai ridice ultimele ramasite de spuma.
Apoi in aceasta zeama adaugam ceapa tocata fin si radacinoase - morcovi, patrunjel, telina.
Dupa ce au fiert si acestea punem cativa cartofi taiati cubulete ( nu este obligatoriu), zarzavat pentru ciorbe, ardei grasi ( proaspeti sau conservati sau pasta de ardei). Cand toate sunt fierte adaugam si taietei de casa; ii lasam sa fiarba 5 minute si apoi turnam circa 0, 5 litri de bors clocotit si suc de rosii.
In functie de gust si de cantitatea de carne si apa, se mai poate adauga bors, atat cat dorim.
Tot acum punem o creanga de cimbru, verdeata si neaparat leustean proaspat sau uscat. Lasam sa mai fiarba vreo cateva minute, sa se combine aromele.
17 feb. 2010
Tocanita de pui moldoveneasca
Se face astfel:
Vom face mancarea intr-o cratita sau tigaie mai incapatoare, pentru ca va avea mai mult sos si vom pune si cartofii.
Calim in ulei carne de pui, si pe o parte si pe alta, pana se albeste carnea si chiar se rumeneste putin; apoi adaugam boia de ardei, pe urma ceapa trecuta prin razatoare - nu prea multa, ca nu e mancare de ceapa, dar dublu decat punem in general la o tocana. Lasam sa se inmaoie, la foc mic, si cand scade lichidul adaugam o cescuta de apa fierbinte, ca sa fiarba carnea innabusit. Punem si doi catei de usturoi .
Cand carnea e aproape gata, aduagam cartofii taiati in sferturi; cand sunt si acestia aproape fierti ( adica sa nu se zdrobeasca) punem sos de rosii si pasta din gogosari ( eu am de-amandoua facute in casa si condimentate). Potrivim de sare, piper si alte condimente.
O mai lasam sa fiarba pe foc mic, ca se seze aromele si deasupra se va ridica uleiul. Este buna fierbinte, cu castraveciori murati.
E o mancare mai gustoasa decat daca facem friptura si garnitura de cartofi ( piure, natur) separat. Carnea va fi moale, aromata, si cartofii vor prelua gust de carne si sos.
Pofta buna!
Nu, nu am mancat lebedele. Voiam sa arat ce rece e afara si ce bine e cand ajungi acasa infrigurat si gasesti o mancarica calda si buna.
15 feb. 2010
Retete de paine mai deosebite de pe net
Poate mai sunt si alti amatori; vizitati linkurile si n-o sa va para rau:
- multe retete - Pâinea Fermecată! - gasiti si paine-fara-framantare
- Wild yeast - colectie de retete:
- http://cornerloaf.blogspot.com
- http://mirchmasala2.blogspot.com:
http://ayearinbread.earthandhearth.com/
gracekitchencorner.blogspot.com
Paini fara drojdie:
- http://www.anamob.ro/panif/traditional.shtml
- http://chaoskueche.wordpress.com/2007/08/18/bread-baking-day-3-the-sourdough-experiment/ - piine facuta in mai multe zile
- paine cu praf de copt 0 http://www.culinar.ro/forum/continut/Produse-de-Panificatie/18439/Paine-in-30-de-minute/
- drojdie facuta in casa - http://www.culinar.ro/forum/continut/Tehnici-ustensile-ingrediente/16277/Drojdie-naturala-lichida/
- cu praf de copt si zer http://www.gustos.ro/retete-culinare/aluaturi/paine-fara-drojdie.htm
http://sourdough.com/recipes/sauerteig-hausbrot-sourdough-german-bread
- drojdia de casa - pui drojdie 10%-15% din cantitatea de faina.
- branza de vaci de casa se poate folosi in loc de drojdie
PAINI DIN DIVERSE CEREALE
-://recipeland.com/recipe/v/Brown-and-White-Rice-Bread-28793
Green Tea and Red Rice Swirl Bread
http://www.grouprecipes.com/812/rice-bread.html
http://www.fastrecipes.com/recipe/brown-rice-bread-2009051724286/
http://mamasminutia.blogspot.com/2010/03/cracking-code.html
http://www.stirthepots.com/2010/02/3-stage-levain.html
http://aromigolosi.weebly.com/my-daily-bread.html
Bonus - cozonac fara drojdie; Trandafir cu visine
http://gracekitchencorner.blogspot.com/2008/12/pumpkin-chiffon-cake.html
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...