Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
21 mai 2009
Crap la cuptor cu cascaval/Carp baked with cheese
20 mai 2009
Budinca de creier cu clatite
" Se coc foi de clatite neindulcite, se umple fiecare foaie cu creier fert taiat bucatele si amestecat cu sos alb facut din unt, faina si lapte; se aseaza clatitele intr-o forma de sticla Jena. Se toarna sos alb amestecat cu parmezan si se rumeneste la cuptor." (1939)
19 mai 2009
Friptura de vitel cu legume asortate - Roast veal with assorted vegetables
"O bucata de vitel dela pulpa se impaneaza cu slanina, se baga la cuptor intr-o tava cu 2 linguri de untura, o ceapa intreaga , sare, paprica, boabe de piper. Din cand in cand se stropeste cu zeama ce se scurge din carne.
Legumele de iarna se taie felii subtiri, se fierb in apa, se amesteca cu cateva linguri de legume din conserve. Se face un rantas deschis din unt, faina si lapte, se pune legumele in acest sos si se lasa pe foc pana se leaga bine. "
O mancare simpla si aspectuoasa. Cred ca merge si cu carne de vitel.
15 mai 2009
Prajitura cu cocos, coniac si ciocolata/Cake with coconut, chocolate and cognac

Am facut mai intai un pandispan in care am adaugat nuca de cocos.

Fiecare isi poate face pandispanul dupa propria reteta.
Eu l-am preparat din 6 oua, 6 linguri cu zahar, 3 linguri cu apa, 3 linguri cu ulei, 6 linguri cu varf cu faina si o ceasca de nuca de cocos.
Am batut albusul spuma cu putina sare, apoi am adaugat zaharul, l-am mai batut ca sa se dizolve, dupa care am pus treptat galbenusurile, apa, uleiul, faina.Crema: am facut-o din 2 oua, 150 g zahar, 200 g unt, 50 g cacao, 4 linguri apa. Punem o cratita sau tigaie pe foc, cu apa, caci urmeaza sa facem crema pe baie marina. Intr-o craticioara smaltuita frecam ouale cu zaharul, timp de 2 minute, apoi adaugam apa si cacao; punem craticioara pe baie de aburi, unde o tinem circa 10 minute, amestecand continuu cu lingura de lemn. Lasam sa se raceasca un pic.

Cand e calduta adaugam untul, omogenizam bine si lasam crema sa se raceasca.
Rezulta o crema fina si alifioasa.

Revenind la pandispan, dupa ce e rece il stropim cu un paharel de coniac, eventual diluat. Repartizam crema deasupra si o modelam cu furculita. Eu am presarat cacao deasupra, ca sa accentuez gustul amarui.

O putem face si fara nuca de cocos. E o prajitura nu prea dulce (cum imi place mie), cu arome rafinate. Si se face usor.
Clatite micute cu malai - Tiny pancakes with corn flour

Daca e nevoie, mai subtiati aluatul cu apa minerala sau bere, sau cu apa simpla ori lapte. Compozitia va fi mai groasa decat la clatitele obisnuite(asemanatoare cu pancakes).
In tigaia incinsa si unsa cu putin ulei asezam cu lingura cate o clatita; le prajim pe ambele parti. Se pot servi simple, pudrate cu zahar vanilat. Eu le-am mancat cu dulceata de zmeura. Sunt usor crocante.

7 mai 2009
Clatita rosiatica cu parmezan - parmesan red pancakes
Sunt sigura ca da.
Iata ce am facut intr-o zi si, din greseala, mi-a iesit ceva ... atat de bun!!!!
Din pacate, nu am toate pozele, nu stiu cum de le-am sters. Dar sper sa intelegeti despre ce este vorba.
Asadar, am facut o singura clatita mai groasa (mai fac asa cateodata, cand improvizez cate-o pizza rapida).

Mai intai aprindeti cuptorul aragazului, ca sa fie incins.
Am facut aluatul de clatite dintr-un ou batut, o cesca de suc de rosii, faina (cam o ceasca cu varf) si putina apa minerala. Puteti improviza, dupa gust. Am adaugat putina sare, 1-2 linguri ulei si frunze zdrobite de busuioc.
Am turnat toata compozitia intr-o tigaie incalzita dinainte si unsa cu ulei.
Am ras din abundenta parmezan (cu cascaval, n-ar fi iesit asa de bun) si am bagat repede tigaia la cuptor.
Cand s-a inchegat si s-a topit parmezanul, se infuleca repede, pe loc, pentru ca nu mai e nevoie de sos de rosii deasupra.
De-abia astept sa repet figura.
Mai vrea cineva compot?

Inca mai am din compoturile facute in toamna si trebuie sa le termin, ca vine acusi un nou sezon de fructe proaspete.
Asa ca am desfacut azi un borcan de compot de piersici. Este absolut delicios, iar fructele au ramas tari si parfumate.
La compotul de caise, fructele s-au mai inmuiat, cred ca au fost mai coapte, dar gustul este foarteeee bun.

3 mai 2009
Chec cu multa cacao - Cake with lots of cocoa

O reteta simpla si buna.
Am folosit 6 oua, 200g zahar, 200 g unt, circa 250 g faina, 3 -4 linguri de cacao, un praf de sare, un varf de cutit de bicarbonat dizolvat cu lamaie sau otet, cateva nuci si cateva visine conservate.
L-am lucrat rapid, astfel:
am batut la mixer albusurile cu sare, sa fie ca zapada; am adaugat treptat zaharul, esenta de rom, apoi galbenusurile unul cate unul si untul topit.
Foarte usor se presara si faina, amestecand cu atentie,cu lingura, de sus in jos. In jumatate de compozitie se pune cacao (eu am pus in mai multa), am mai adaugat vreo 3 linguri de apa sau lapte.
In final am amestecat in compozitie miez de nuca taiat cu cutitul.
Cand se toarna straturile de aluat in tava, se pun si visinile (de la aspirina) scurse de zeama si trecute prin faina.
Subscrie via email
Ecuson Facebook
AROME...: Lebăr de casă
AROME...: Lebăr de casă : Se face cu: 1- 1,5 kg de ficat 4-500 g carne de porc o bucată - cam 250 g - de slănină afumată 300 g ceapă pu...
-
M-am inspirat dupa o reteta de pe net, dar am dublat cantitatile. Reteta este aici - http://www.lalena.ro/1106-reteta-Cozonac-ItalianPane...
-
Este o reteta usoara si apreciata de toata lumea. Ai nevoie de ghebe cat mai marunte. Se pregatesc usor, în tava mare de la aragaz, a...
