
Cantitățile le vedeți aici.
Este foarte bun și-l voi mai face.






Folosim pulpe si aripi de curcan, pe care le coacem intregi.
Pentru ca bucatile de carne sunt mari, le-am lasat la macerat, ca sa fie patrunse de arome.Am facut o solutie din ulei, vin (sau otet diluat cu apa ), condimente dupa preferinta.
Dupa cateva ore am dat friptura la cuptor, in tava cu ulei, acoperita. Am lasat sa se coaca in suc propriu. Dupa vreo 35 de minute, am scos-o din cuptor si dupa ce s-a mai racit putin am uns-o cu o pasta formata din o lingura cu mustar cu boabe, o lingurita rasa de miere, vin, ulei, apa, sare, piper, boia, putin cimbru si usturoi taiat marunt. Cantitatile variaza in functie de cata carne avem.
Am indeparatat pielea (pentru ca mie nu-mi place, dar fiecare face cum vrea), am facut cu cutitul cateva crestaturi mai adanci in carne si am uns-o pe ambele parti, cu aceasta pasta. La nevoie, in tava se toarna cate putina apa.
Am lasat-o sa mai coaca inabusit, apoi, cand furculita a patruns cu usurinta in carne, am lasat-o sa se rumeneasca.
Atentie - la mine a scazut tot sosul si s-a ars putin, pe fundul tavii, de la miere.
Dar a fost foarte buna, a avut cu totul alt gust decat friptura obisnuita. Gustul de mustar nu se simte, dar este aromata de la miere, fara a fi totusi dulce.
Am folosit retetea Chec tip Panetone, de la Vulpea bucatar, dar la jumatate, sa vad cum iese. Data viitoare o sa-l fac si cu cacao, si cu visine.
A facut-o mama mea si a iesit foarte buna.
Se face un aluat (ca de chec) din 4 oua frecate cu o cana de zahar tos, in care mai adaugam un pic de sare, o jumatate de cana de ulei si o cana cu iaurt. Amestecam in compozitie si o lingura cu otet sau zeama de lamaie. Apoi punem treptat faina (2 cani - din ochi) si o lingurita de amoniac ( merge si cu bicarbonat). Omogenizam si avem grija sa rezulte exact ca aluatul de chec, adica mai gros, dar sa curga.Turnam in tava cam 1/3 din aluat, apoi punem o umplutura facuta din circa 800 g branza proaspata de vaci frecata cu zahar dupa gust (cateva linguri, caci si aluatul este dulce) si 4 oua, o lingura de faina si stafide.
Acoperim cu restul de aluat si o punem in cuptorul fierbinte.
Dupa gust, in coca sau in umplutura mai putem pune coaja de lamaie, esenta de rom, vanilie. Cand este gata, o pudram cu zahar vanilat
Pe parcursul gatirii se aduga cate putina apa, iar la final va rezulta sosul - dar nu foarte mult. Se mai adauga 2-3 catei de usturoi feliati, o ramura de cimbru, un paharel de vin - si se trece pe foc mare, fara capac, ca sa se evapore alcoolul. Intregim gustul cu sare, piper si ce ne mai place.
L-am servit cu piure de cartofi.
Este un fel foarte delicios!
Pofta buna!
AROME...: Lebăr de casă : Se face cu: 1- 1,5 kg de ficat 4-500 g carne de porc o bucată - cam 250 g - de slănină afumată 300 g ceapă pu...