Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
13 iul. 2009
Sufle de zmeura / Raspberry souffle
29 iun. 2009
Sarlota de fructe - Fruit charlotte
Ingrediente: 1 pahar cu suc proaspat stors din fructe ( capsune, zmeura, caise, piersici, fragi) , 150 g zahar, 250 frisca, 2 plicuri de gelatina.
Incalzim zeama de fructe, punem zaharul si amestecam pe foc, pana se dizolva - insa zeama nu trebuie sa fiarba.
Dam deoparte si lasam sa se racoreasca, apoi adaugam gelatina dizolvata inainte in apa caalda. Omogenizam si lasam sa se mai raceasca, apoi adaugam frisca - cand compozitia este usor calduta. Omogenizam si o turnam in forma de sarlota sau in pahare sau cupe . Dam la rece cateva ore.
Dupa caz, rasturnam sarlota si o ornam cu fructe si frisca sau decoram cupele.
27 iun. 2009
Am facut si eu placinte! _Poale-n brau si cozonacel /Cheesecake
Umplutura:
Se face amestecand bine circa 1 kg de branza de vaci grasa cu 4 oua, 7-8 linguri de zahar ( o puteti gusta de dulce si fiecare pune cat zahar vrea), un pic de sare, o lingura cu faina si un pic de gris. La sfarsit adaugam stafidele inmuiate inainte in rom.
Aluatul:
1 kg de faina Dobrogea, 50 g drojdie, 4 oua, 10 linguri cu zahar, 300 g lapte ( zer).
Reteta pe scurt, in 7 pasi:
Pasul 1 - se face maiaua
- intr-un castron mai mare in care urmeaza sa fie facut aluatul am amestecat drojdia ( cat 2 nuci ) cu o lingura de miere ( am frecat-o bine cu lingura de lemn), cu o mana de faina si cu zer ( lapte ) caldut, ca sa iasa ca o smantana groasa. Am lasat-o sa creasca vreun sfert de ora.
De retinut:
- drojdia nu se opareste, caci nu va mai creste;
- zaharul (sau mierea) hraneste drojdia si aceasta va creste usor.
- sarea nu se pune acum,pentru ca opreste dezvoltarea drojdiei.
Pasul 2 - Facem aluatul
Peste maia am adaugat 3 oua batute un pic ca pentru omleta, sare, cam o jumatae din faina, 8 linguri ca zahar, circa o cana cu zer cald ( sa fie alifioasa) si am omogenizat totul cu mixerul. Apoi am adaugat restul de faina, am mai amestecat, sa fie un aluat omogen. Am acoperit castronul cu un servet si am lasat la crescut 20 de minute.
Pasul 3 - Framantarea
Am incoroporat treptat in alaut 150 ml ulei, framanatnd ca sa se amestece. Apoi am rasturnat alautul pe masa presarata cu faina, l-am aruncat repetat de masa, ca sa nu mai fie lipicios. L-am framantat cat am putut, rulandu-l si apasandu-l. Se framanta usor, fiind pufos.
Pasul 4 - se lasa la crescut inca 40 de minute, pana creste si se face mai mult decat dublu.
Pasul 5 - modelarea placintelor
Se face din aluat un sul din care taiem gramajoare. Fiecare bucata de aluat se intinde pe masa, se pune im mijloc umplututra, adunand apoi marginile.
Pasul 6 - se aseaza in tava unsa si cu pensula ungem cu ulei placintele de jur imprejur ( nu si deasupra), ca sa nu se lipeasca intre ele.
De retinut:
Nu se pun distantate, caci vor creste si se vor labarta. Daca le vreti mai inalte, daca putem spune asa, asezati-le mai inghesuite si ele vor creste mai mult in sus.
Pasul 7 - finalizarea
Se ung cu ou batut, inainte de a fi date la cuptor. Ca sa aiba o fata frumoasa, se ung de doua ori. Se coc in cuptorul incins dinainte, la foc potrivit. Ale mele s-au copt in jumatate de ora. Dupa ce le scoatem din cuptor, le ungem cu apa si le acoperim cu un servet gros de bucatarie, ca sa se inmoaie coaja.
Pasul 8 - Pofta buna!
Mi-au iesit cam prea inalte, au crescut ca un cozonac. Dar sunt foarte pufoase.
La aceasta ora am dat in cuptor a doua tava, iar primele placinte coapte se afla sub servet. De-abia astept sa vad cum mi-ai iesit.
Pentru ca mi-a mai ramas ceva aluat si umplutura, dar nu sufiicnet pentru o tava cu placinte, am facut un fel de cozonacel, foarte dragut."Modelul" de realizare a cozonacelului l-am preluat de pe blogul Bucatareselor vesele - de aici - Cozonac.
La placinte, inainte!
Daca vreti placinte, priviti acest clip si o sa vi se faca asa o pofta incat veti trece la treaba!
E un video un pic prea lung, dar amuzant si foarte ....romanesc.
26 iun. 2009
25 iun. 2009
Prajitura cu cirese/Cake with cherries
24 iun. 2009
Director de bloguri culinare/Director of food blogs
Impropriu numit asa, dar imi plac prea muuuulte bloguri si nu incap toate in listele defavorite. Asa ca le-am trecut aici, ca sa mai vizitez cate unul - doua, din cand in cand. Daca am mai mentionat si cate o reteta, am facut-o pentru ca mi-a placut in mod deosebit si ca s-o regasesc cu usurinta. Va invit si pe voi:
A
- A mes nuits blanche - retete variate si foarte interesante - gustoase si aratoase - deserturi, aperitive
- A year in bred - retete variate de paine
- * apple pie patis pate - salate, foarte bune retete vegetariene, paine, pizza cu cartofi, Five-Grain Walnut Bread, Bread Bowls for Soups, Cinnamon Raisin Walnut Bread – 100% Whole Wheat, Pain d’épices – Fruit and Spice Cake
- * Arabic bites - chiftele, turte, carne, paine , cataif, turte cu grau incoltit - Sprouted Wheat Flat Bread
- Au levain - piine french
B
- bake my day
-baking a sweet life
- baking history - prajiturele faine
- * bao bread -paine foarte variata
- beginning with bread
- bread baby
- breadcetera - paine f. interesanta
C
- cooketa
- chez pim
D
-Dinners for a Year and Beyond chief, modern, French Silk Pie, retete cu carne - Spicy Roasted Chicken and Gravy
- deliziando -E
F
- foodo del mundo - mancare usoara, stil mediteranian; deserturi cu fructe, salate, gratar, rosii umplute, fructe de mare
- * Favorite familiy recipes - - retete delicioase - fripturi, calzone, supe, pizza, tacos, curry, mancare consistenta, variata, irish pasties, sandvisuri + piine umpluta, Chicken Pot Pie (mancare de infl. asiatica, mexicana, italiana)
G
- *greek food - un deliciu - gratare, salata de dovlecei, Grilled Chicken Stuffed With Ramps & Feta Pesto, Lamb Lemonato, vinete umplute, Greek Roasted Potatoes, Leek and Cheese Pie – Prassopita (Πρασόπιτα), Chocolate Baklava, Diples
H
Homemade Jam and Jelly Recipes
I
- Il ricettario di anna - prajituri, foto de calitate, tarte,
J
K
- Kitchen Wench - prajituri - Chocolate Confessions, Morning muesli pick-me-up, Luscious Lemon Slices, Retro-cool and a touch of nostalgia, Roll up, roll up, come see these magical mushrooms…
- kitchen corner - retete variate de paine
L
-Les tentations culinaires de Clemence
M
* My Little Space - retete selectate:
fursec cu migdala in ciocolata *
gelatina cu tapioca si fasole*
- Meddi-meddi - pasiune pentru ciocolata
- My cooking escapades- paine, prajituri, negresa cu maioneaza, tarta smochine, checuri
- mickymath - Au jardin des delices
- Mireille blog - Les myrtilles
- My culinary world - carnati de casa, slanina afumata,
- Menu in progress - toba, carnati, tacos
- My kitchen- prajitura chifon, mancare asiatica:
pineapple-chicken-in-tomato-sauce
double-boiled-ginger-milk-custard
N
* no ceu da boca-piza, cornuri, salate, lasagne, Pão de Queijo
O
P
- pastry chef - prajituri si torturi - retete si poze foarte frumoase!- pig pigs corner - caneloni, mancare gatita din carne, legume, paste, cereale
Q
R
- Recipes from dawn's daily life
S
Sweets -my irresistible temptations
-* Stella di sale - tofu de casa, vegan, natural, lasagne integrale, paine, turte, integrale, Salsa rosa di tofu, Salvia fritta col sesamo
- Sogni di zucchero - dulciuri
T
- *Tastorama
-Two skinny jenkins - black bean quesadillas, paine
- Trifood
- technicolor kitchen in english
U
V
W
_ Wisk - a food blog - dulciuri, retete frantuzesti - modern
Y
http://www.gospodine.net
http://forkspoonnknife.blogspot.com
http://lespetitsplatsdetrinidad.blogspot.com/
http://www.piggyscookingjournal.com/
Branza de vaca cu fragi/Cheese with strawberry
21 iun. 2009
Tortulet cu capsune si frisca/Cake with strawberries and whipped cream
L-am numit "tortulet" pentru ca mi-a iesit mai micut. Dar tot am avut sase portii zdravene!
Am facut un blat de pandispan din 5 oua, ca sa-mi incapa intr-o forma cu gaura la mijloc. Mi-a iesit ceva mai mult aluat si a trebuit sa coc in plus si o savarina.
Initial, am vrut sa fac tortul ca o savarina mai mare, cu golul din mijloc umplut cu frisca si capsune, dar am fost indusa ineroare de forma pe care o aveam, fiind prea mica. Urmeaza sa -mi cumpar o forma mai mare de acest gen, pentru astfel de torturi.
Vazand ca mi-a iesi tun blat mai mic, am decis sa-l tai in doua si sa-l umplu, ca sa iasa ceva mai consistent.
Astfel, am taiat blatul si l-am insiropat cu un sirop foarte light, dintr- o cescuta cu apa fiarta cu o lingura de zahar si un plic de zahar vanilat.
Mentionez ca am primit "comanda" de a nu iesi tortul prea dulce si de a pune cat mai putin zahar.
Crema pentru interior:
Am topit intr-o craticioara o jumatate de ciocolata amara, am adaugat o cana de smantana si o lingura de cacao. Se pune si zahar, dupa gust. Le-am fiert amestecand continuu, pana s-a omogenizat, apoi am lasat-o sa se raceasca. Am repartizat crema pe blatul taiat si am presarat si cateva cubulete de capsune.
Apoi am preparat frisca la mixer, cu zahar ( eu am pus miere) dupa gust ( proportia ar fi de o lingura cu varf de zahar la o cana cu frisca) si, fiind smantana prea subtire, a trebuti sa adaug si o lingura de gelatina inmuiata in apa si incalzita un pic pe foc, pentru a se dizolva. Cantitatile depind de marimea tortului, deci gelatina se va adauga conform instructiunilor de pe plic, in functie de cata frisca avem.
Am umplut mijlocul tortului cu capsune taiate cubulete amestecate cu frisca:
Pentru decor, am folosit fulgi fini de migdale, pe care i-am rumenit usor intr-o tigaie incinsa:
Am decorat marginea cu felii de capsune:
Capsunele de pe tort le-am umplut cu cate o feliuta de kiwi (din pacate, am nimerit unul mai mult galben decat verde):
A iesit un tort aromat, racoros si .........usor de facut!
20 iun. 2009
Primii hribi din anul acesta
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...