Din acelasi fel de aluat se fac colacii, pomenile.
La 1 kg de faina punem 2 oua, o ceasca cu ulei, o lingurita cu sare, 60 g de drojdie, o lingura de miere, mac, susan.
Faze de lucru:
1 - facem o maia din drojdie, o lingura de miere, o ceasca de faina si 2 cesti de apa - ideea e sa fie ca smantana groasa. Lasam maiaua sa cresca, la loc cald, 15 minute.
2 - facem aluatul din maia, 1ou, sare, faina si apa.
Mixam foarte bine, adaugand apa treptat, pana iese un aluat ferm.
3 - prima crestere a aluatului - lasam ligheanul langa un loc cald (pe aragaz), acoperit, timp de 30 de minute (aproximativ).
Daca aluatul se lipeste, incepem sa il trantim usor de masa, pe toate partile; oricum e bine sa facem si aceasta operatiune, pentru ca aluatul devine mai pufos si nu mai trebuie framantat prea mult.
5 - punem aluatul din nou la crescut, timp de 40 de minute, linga ochiul aragazului.
Va creste mult...................6 - incepem sa modelam painea:
-impartim aluatul in 3;
- formam 3 rulouri pe care le impletim;
- nu se cere mare dexteritate; de obicei, painea iese ceva mai lunga decat tava, si atunci o presam usor cu mainile, de la capete spre centru, pana de vine cat tava; tot in acest fel corectam distributia aluatului, daca cumva am facut o paine mai subtire intr-o parte;
-7 - punem painea in tava si o mai lasam sa creasca 15 minute; eu am modelat 2 trandafiri, dar la copt ......au luat-o razna.
Dupa ce a crescut painea, o ungem cu celalalt ou, presaram mac si o dam la copt in cuptorul infierbantat dinainte; se coace la un foc mediu.