Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

27 feb. 2012

Supă elvețiană

Este o supă hrănitoare și gustoasă, care se poate face în multe variante, în funcție de ce avem prin cămară.

Reteta de bază
Se face cu 3 grupe de alimente:
fasole boabe
orez/grâu/paste
rădăcinoase, ceapă, cartof
La acestea se adaugă și alte legume de sezon.
Mod de preparare:
Se fierbe o ceașcă de fasole și una de arpacaș.
Cât fierb acestea, pregătim restul legumelor, adică le tăiem pe toate mărunt, ca la salata boeuf.


Punem la fiert circa 2 l de apă, cu o ceapă tocată mărunt, rădăcinoase ( morcovi, pătrunjel, țelină) și 2 cartofi (se pun de la început, pentru că va ieși amidonul din ei ).
Tot acum se mai pot pune alte legume care fierb mai greu - de exemplu, puțină varză tocată.
Mai târziu putem adăuga dovlecel, conopidă etc.
Când sunt fierte, se adaugă și un gogoșar (ardei) proaspăt sau conservat, fasolea fiartă și arpacașul.

Se lasă să clocotească împreună, se potrivește de sare, de zeamă - la nevoie, se mai adaugă apă, se pune și puțin ulei și verdeață.
Se servește cu cașcaval ras sau cuburi, deasupra (sau o brânză asemănătoare).

Eu am pus grâu și câțiva tăieței, iar în loc de verdeață - ardei iute (care nu e prea iute, că e de seră)
Se poate face cu orez în loc de grâu.
Supica e gata și așteaptă înfrigurații - încă era iarnă..........

26 feb. 2012

Salată colorată cu surimi - la pahar

Am mai făcut cândva salată cu surimi, porumb, salată verde și maioneză.
Pentru că de această dată nu aveam salată verde, am improvizat.
Ideea e că surimi este bun amestecat cu maioneză picantă, porumb și ceva legume crocante - de care ai.
Iată ce a ieșit:

Am folosit:

- varză - câteva frunze - eu am avut roșie
- ardei gras - tăiat cuburi, fâșii
- surimi congelați, stropiți cu zeamă de lămâie (îi scoți din congelator cu ceva timp de a face salata, ca să se dezghețe)
- morcov coreean (tocmai făcusem salată) sau morcov ras amestecat cu oțet și condimente
- porumb conservat
Am pus și câteva cuburi de castraveți cornișon.
Torni, pe rând, aceste ingrediente în pahare sau cupe de sticlă și pui și câte puțină maioneză ( am pus in maioneză lămâie și iaurt).


Este apetisantă, colorată, gustoasă, mai ales acum iarna, când ducem dorul legumelor proaspete. În același timp, este și ieftină.

25 feb. 2012

Salată Șuba - cu pește marinat

De sărbători, în loc de salata boeuf, am făcut salată șuba, asemănătoare, dar mai ușoară, parcă. Și se face și mai repede.
Ne-a plăcut foarte mult.

Ingrediente:
Cartofi fierți întregi - 2 buc
 Morcovi  fierți- 2 buc
 Sfecla rosie  fiartă sau coaptă - 1 buc
 Ceapa alba tocată - 1 buc
 File de peste marinat, conservat în ulei -  3 buc
 o ceașcă maioneză
1 iaurt mic
1 ou fiert
măsline

Toate ingredientele se vor așeza în straturi, într-un vas de sticlă sau pe un platou.

1 - Primul strat - cartofi trecuți prin razatoare medie.
Pentru a fi salata mai ușoară, am incorporat îm maionează un pahar cu iaurt cremos, pus treptat. A ieșit chiar foarte bună.
 Stratul 2 - peste taiat cubulete.


3 - Ceapa tocată, dar ținută înainte în apă cu puțin oțet (pentru a mai ieși mirosul și a nu lăsa o zeamă neplăcută) și bine stoarsă.

Se unge cu putina maioneza.
4 - morcovul
Se unge cu maioneza.
5 - sfecla data prin razatoare.

Se orneaza cu albuș și galbenus ras, castraveciori etc.


Observatii:
Este mai bună dacă amestecăm sfecla cu oțet (ca la salata de sfeclă), deoarece morcovul + sfecla erau oarecum prea dulci.
Este recomandat să puneți salata intr-un vas jena cu capac, în acest fel se acoperă perfect și poate fi păstrată la frigider până a doua și a treia zi.
A doua zi este mai bună decât în ziua în care ați făcut-o, pentru că se pătrund foarte bine ingredientele.
Se poate face și cu hamsii marinate, fără oase.

Produse recomandate:
iaurtul Pilos, care nu are zer, merge foarte bine cu maioneza;
 heringul Matias, foarte bun, conservat cu ulei și nu în oțet, fiind astfel mai puțin acru:

22 feb. 2012

Ficat de curcan la grătar

Putem folosi orice fel de ficat.

Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem.
Apoi lăsăm ficatul să stea în lapte dulce, la rece, 1-2 ore.
Îl scurgem, îl ștergem și il punem pe grătarul bine încins și uns cu puțin ulei.
Se ține 5 minute pe o parte, apoi se întoarce pe cealaltă parte. Nu se lasă mai mult de 4-5 minute și pe această parte, pentru a nu se întări.
După ce îl scoatem pe o farfurie, punem puțin unt să se topească pe ficatul fierbinte; tot acum resărăm și  sarea fină, care se va topi mai repede.
Se mai pun condimente. Eu am pus piper și praf de usturoi.
Este sănătos, bun pentru anemici, pentru persoane slăbite, demineralizate.
Faceți și o garnitură sau preparați o salată ...și............
Poftă bună!

18 feb. 2012

Ciorbă de sfeclă roșie și varză

Este foarte bine-venită iarna.

Ingrediente:

400 gr sfecla rosie
1 ceapa
1 morcov
1 patrunjel
o felie de varză
2 cartofi
zarzavat de la borcan
putin ulei
3-400 ml bors
leuștean verde sau uscat
mărar
smântana

Morcovul si pătrunjelul se dau pe razatoare, ceapa se toacă marunt și se pun toate la calit, cu putin ulei; se lasa sa se inmoaie putin, se adauga 1,5 l de apa fiarta si se fierbe. Adăugăm varza tăiată tăieței, cartofii cuburi și sfecla rasă prin răzătoarea mare, dar o parte mică din sfeclă o trecem pentru răzătoarea mică și o vom adăuga in ciorbă la final.
Când legumele sunt pătrunse, punem și zarzavatul de ciorbă și se mai fierbe vreun sfert de oră. Se potrivește de sare, se adauga borsul clocotit si se mai tine pe foc cateva minute
Punem cimbru, leuștean, mărar.
Servim cu smântână.

4 feb. 2012

Topirea slăninei

Slanina se curata bine de pe sorici, se spala si se pun intr-un vas cu apă rece vreo doua ore. Se lasă să se scurgă bine de apă apoi se taie marunt și se pune intr-o cratita încălzită pe foc.
Cât timp se topește slănina, focul nu trebuie sa fie prea mare, și se amesteca des. Bucățile de slănine trebuie să devină aurii-arămii, nu arse. Este bine să stingem focul când jumerile sunt galbene, căci se vor mai prăji in continuare în untura încinsă.
Când toata untura este topita, se lasa sa se limpezeasca.
In acest mod obtinem untura și jumari.
Untura se lasă să se răcorească și apoi se toarna, prin sita, in borcane sau cutii de tabla, unde va fi pastrata.
Untura racita trebuie sa fie curată și foarte alba.
Se folosește la prăjituri, dar și la gătit, în cantități mici.
Jumarile ramase de la topit se sareaza putin, și se pot pastra în untură catva timp sau se congelează.
Untura se pastreaza bine intr-un loc racoros si uscat, in borcane legate cu hartie intepata ici-colo cu un ac.

Fondant din marshmallows

500 grame de marshmallows
1 kg zahăr pudră
1 / 2 pahar de apă (nu se va utiliza toată)
Arome (vanilie, amaretto, esenta de portocale etc)

Etape
Goliţi punga de marshmallows într-un castron de sticlă şi adăuga o lingură sau două de apă.
Se dă la cald ( în cuptorul cu microunde), până când amestecul este omogen. Se face acest lucru în  20-30 secunde, amestecand de câteva ori.
Scoateţi bolul de la microunde şi se amestecă cu aproximativ jumătate din zahăr.
Se mai pune din restul de zahăr pudră şi se anestecă bine, ca un aluat.
Adauga aromele.
Extractul de menta este un bun şi ce îţi place mai mult.

Menţine mâinile acoperite cu zahăr pudră, framanta zahărul rămas în aluat. Veţi ajunge la un punct în care veți fii sigur că nu trebuie  mai mult zahăr, la nevoie nu ezitaţi să adăugaţi și puțină apă. Ştii că fondantul este gata atunci când e neted, elastic.

Acest fondant:
Nu se usucă la fel de rapid ca fondantul tradiţional.
Reţine coloranții foarte bine.
Dacă aluatul este prea rigid (de exemplu, după refrigerare), pune-l în cuptorul cu microunde pentru o scurtă perioadă.
Pentru a face fondant maro, încercaţi să utilizaţi pudră de cacao, dar  proprietăţile fondantului se vor schimba uşor (se usucă mai repede şi este mai greu să se rehidrateze).
(rețetă tradusă)

19 ian. 2012

Fasole bătută

Ce bună e, iarna!
E o rețetă banală, în România, dar ......câte bordeie, atâtea obiceie. Vin și eu cu rețeta mea, care a suportat unele adaptări, pentru a fi mai ”light”.
Se fierbe fasole, se mixează, se pune sare, ulei, usturoi, ceapă., nu-i așa?
Cum o fac eu:
Pun vreo 3 căni de fasole (inmuiată, din ajun) la fiert, și după ce schimb apa de 2 ori, adaug 1/2 de linguriță de bicarbonat, apoi și :  

o ceapă mare
un morcov
o bucată de țelină
2 cartofi
2 linguri cu ulei
Vor fierbe toate, împreună. Când e gata, le pun intr-o strecurătoare, să se scrugă. Când apropae s-a răcit,  mixez fasolea cu tot cu legume (dar fără ceapă), cu blenderul, până iese fină. Apoi, cu lingura de lemn o amestec cu usturoi pisat, mai pun, treptat, cam 150 ml ulei, completând mereu și cu apă în care a fiert fasolea, astfel îmcât să iasă ca o cremă.


Dacă optați pentru varianta clasică, pregătiți un sos din ceapă călită. Ceapa se toacă, se pune in ulei incins, se presară sare și se amestecă mereu. Trebuie să se rumenească puțin de tot. Apoi se presară boia de ardei, se amestecă și se toarnă peste fasole.

Acest fel de fasole bătută este bună cu mămăligă fierbinte și murături.
Datorită legumelor, e mai gustoasă și mai fină.
Poftă bună! 

16 ian. 2012

Lebăr de casă

Se face cu:
1- 1,5 kg de ficat
4-500 g carne de porc
o bucată - cam 250 g - de slănină afumată
300 g ceapă
puțin ulei
intestine pentru lebăr
condimente

Carnea se fierbe:

Ficatul se fierbe separat, însă nu prea mult..
Se scurge, se lasă la răcit.
Dăm ficatul, carnea și slănina prin mașină, de 2 ori. Dăm și ceapa, trasă puțin în ulei.
Adăugăm sare, piper, corinadru măcinat. Adaugă condimente cu generozitate, căci trebuie să fie mai picant. Omogenizăm.
Formăm lebărul, în intestinele spălate.
Poate fi cam dificil de pus intestinul pe tubul mașinii.
Iată o metodă ușoară: rulezi tot intestinul cu degetele (ca atunci cînd vrei să-ți pui un ciorap lung) și după ce l-ai rulat pe tot îl pui pe tub, fără riscul de a se rupe.
Înnodăm capetele lebărului, îl ințepăm ici-colo cu un ac, apoi îl punem la fiert într-o cratiță mai largă, cu apă clocotită și mirodenii  (enibahar, ramuri de cimbru, piper).
Se fierbe cam o oră.
Se scoate imediat din apă și se pune într-un lighean cu apă rece.
Apoi îl dăm rece.
Eu l-am și afumat, pentru că avea o vecină afumătoare, dar e bun oricum.
Gustos, fin, fără e-uri.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori