Se face usor si e foarte gustoasa.
Un fel de sos condimentat din legume taiate cuburi. Ghimbirul ras confera o aroma aparte:
- 900g roșii
- 1 kg ardei/gogosari
- 3 vinete mari
- 700g ceapă tocată
- 4 catei de usturoi , zdrobit
- 1 bucata de ghimbir ras proaspat
- 350 g zahăr tos
- Oțet de vin -e 300ml
- 1 lingură de sare
- 1 lingură de semințe de coriandru
- 1 lingură de boia de ardei sau ardei iute proaspat
- 2 lingurițe de piper
Mod de preparare:
Rosiile se oparesc, se decojiesc si taie cuburi.
Vinetele se taie cuburi, se presara cu sare si se lasa circa 30 de minute, apoi se storc si se clatesc.
Calim in ulei ceapa tocata cu usturoiul, la foc mic, cu capac, sa se inmoaie.Adaugam vinetele, le calim, apoi ardeii cuburi, rosiile cuburi si le lasam 5 minute pe foc mare, apoi iarasi la foc mic, cam o ora.
Punem zahărul, oțetul, sarea, coriandrul, boia și cayenul în tigaie, la foc mediu, amestecând, până când zahărul se dizolvă. Continuam să fierbem timp de 30 de minute sau mai mult, până când amestecul ajunge la o consistență chutney groasă și excesul de lichid apos s-a evaporat. Aveți grijă spre sfârșitul timpului de gătire, sa nu se prinda pe fundul tigaii.
Turnam compozitia fierbinte in borcane.
Lăsați să se maturizeze timp de cel puțin o lună într-un loc întunecos.
Observatii:
Este foarte - foarte bun , insa:
- mi s-a parut ca este prea mult otet si prea mult zahar, fata de legume.
- am pus cam jumatate de cana de zahar, apoi cam jumatae din otet. Era foarte acru, iar am mai pus zahar, de nevoie. Acum parea prea dulce.
Deci, in concluzie:
Ca gospodine cu simt culnar, daca pot sa spun asa, consider ca este cel mai bine sa punem cam vreo 3 linguri de zahar si 3-4 de otet, si apoi mai adaugam pe parcurs, dupa gust.
Eu am pus si seminte de mustar si sunt foarte potrivite.