Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

6 nov. 2008

Pasta de gutui



Este foarte buna, insa pozele au disparut de aici.
Fierbem 1 kg gutui curatate de cotor si taiate cuburi, impreuna cu 2-3 mere felii, pana cand sunt moi. Le lasam sa se raceasca si le trecem prin masina de tocat.
Adaugam zahar - 400 g zahar la 1 kg de piure.
Apoi le punem la fiert, pe foc mic, ca sa scada (avem grija sa nu se lipeasca de cratita). Aduagam si zeama de lamaie, dupa gust.
Punem apoi pasta fierbinte in borcane. Vom avea un fel de marmelada gustoasa, nu atat de dulce ca dulceata de gutui.
Alta posibilitate:
Turnam pasta de gutui intr-o tava lata de aragaz (captusita cu hartie de copt), in strat de 3 cm. Lasam sa se usuce 1-2 zile. Taiem cuburi cu un cutit fierbinte.
Lasam sa se mai usuce in cuptorul deschis al aragazului, pe foc mic.
Patratelele se dau prin zahar tos si se pastreaza, ca jeleurile, in cutie de carton.
De retinut:
Fiind o reteta cu mai putin zahar, e posibil sa mucegaiasca, daca nu o tinem intr-un loc uscat si racoros. Pentru a evita aceste neplaceri, e recomandabil sa sterilizam borcanele cu pasta, timp de vreun sfert de ora, in cratita cu apa.

Cotlete picante / Spicy Cutlets

"Se bat cotletele, se spala, se freaca cu sare. Se impaneaza cu felii de svaiter si fileuri de sardele, se dau prin ou si pesmet amestecat cu cascaval ras si se prajesc in untura fierbinte."

3 nov. 2008

Oua scotiene - Calatorie culinara / Scottish Eggs



N-am fost in Scotia, decat cu gandul.
Primele imagini care imi vin in minte sunt colinele verzi, lacurile adanci, castelele bantuite, costumele nationale rosii, insotite de muzica specifica, apoi whisky, bere, carne de oaie.

Castelul bantuit

Va mai amintiti ? Stan si Bran scotieni.

Edinburgh, capitala

Una din mancarurile lor nationale se numeste haggies, care seamana cumva cu chisca moldoveneasca, numai ca ei o prepara din carne si stomac sau intestine de oaie. De pe masa scotienilor nu lipsesc felurile variate de paine, budincile si tartele cu gemuri de fructe.

OUA SCOTIENE

Se pare ca ouale scotiene sunt chiar ... scotiene.
Este un preparat util, caci poate fi servit si la brunch, si la masa de pranz sau cina (cu piure de cartofi, salata, sos etc.) dar si ca aperitiv - de exemplu, asezate pe salata verde si ornate cu putina maioneza. De asemenea, vor arata frumos si pe o masa stil bufet suedez.

Mai intai se fierb ouale, sa fie tari. Le curatam si le dam la frigider, pana lucram compozitia din carne.
Preparam o compozitie de chiftele, dupa cum prefera fiecare ( carne tocata, paine inmuiata, ou, un pic de faina si dupa cum dorim punem cimbru, patrunjel sau marar, piper, nucsoara etc.), dar punem 2 oua si un pic de apa rece, ca sa fie compozitia ceva mai moale.
Invelim ouale in carne (ar fi indicat sa le trecem prin faina inainte, ca sa adere carnea mai bine). Presam bine, sa se lipeasca compozitia in strat uniform, iar bilele obtinute le trecem prin ou batut si apoi prin pesmet. Le prajim in ulei mai mult, intr-o cratita sau tigaie cu diametrul mai mic, pentru ca sa fie nivelul uleiului mai inalt si sa se poata praji frumos si uniform. Le scoatem pe hartie absorbanta. Se pot pregati si la cuptor.
Se servesc calde, cu diverse garnituri.
Sunt aspectuoase si ca aperitiv, taiate in jumatati sau sferturi, alaturi de salate, castraveti murati etc. In acest caz, le vom taia cand sunt reci, pentru a nu se zdrentui.

Pandispan / Sponge cake


" Opt albusuri se bat spuma, se amesteca cu 8 linguri de zahar, opt linguri de faina, migdale curatate si taiate, stafide, visine din visinata din care s-au scos samburii, se toarna intr-o forma unsa si se coace la foc potrivit in cuptor." (reteta din Almanah 1939)

2 nov. 2008

Rasol cu sos olandez ' Meat with Dutch sauce

" 125 g unt, 75 g smantana, radacina si verdeata de patrunjel tocate marunt, piper, sare, otet, un pahar de vin - se bat bine, se fierb pana scad la jumatate, se adauga o lingura cu mustar si se serveste in sosiera la rasolul de vaca. " - sau de peste, sau de gaina...

1 nov. 2008

Friganele in ciocolata / Bread + chocolate

" Felioare de franzela cu lapte se moaie in lapte indulcit, vanilat si batut cu 2 oua - sa fie patrunse; se prajesc in unt, se scurg, se presara cu zahar si se tavalesc prin ciocolata rasa. Se servesc calde."

30 oct. 2008

Crema de sunca / Cream ham

"Doua pahare de racituri de picioare de porc sau aspic se pun pe fundul unei forme, garnisand cu castraveciori, felii de ou, bucati de sparanghel; se lasa la ghiata sa se intareasca, se acopera cu un strat de sunca tocata amestecata cu smantana si putin hrean, se toarna restul aspicului peste ea si se lasa cateva ore la racitor. Inainte de a servi se moaie un minut vasul in apa fierbinte ca sa iasa forma usor" (Almanah 1939).
Foarte aspectuoasa reteta... si gustoasa. Cred ca ar merge sa ornam cu salata de sfecla rosie cu hrean si salata verde. Grozav, nu?

28 oct. 2008

Galusti de vin / Wine dumpling

" Se taie felii de franzela cu lapte, se moaie in vin alb amestecat cu ou si indulcit, se framanta galusti, se rumenesc in untura si se servesc cu compot de sezon." (Almanah 1939)

27 oct. 2008

Salata de creier / Brain Salad

" Creierul fiert si racit se freaca cu furculita pana devine o crema, se adauga treptat zeama de lamaie si un pahar cu untdelemn, pana se ingroasa ca o maioneza. Se decoreaza cu masline si se serveste separat ceapa tocata." (Almanah 1939)

26 oct. 2008

Tort Diplomat - repede si usor de facut / Diplomat Cake - quick and easy to do


NU INTELEG DE CE MI-AU DISPARUT TOATE POZELE: PACAT.

Am folosit:
- un pachet mare de piscoturi de sampanie (sau Savoiardi)
- circa 1 kg de smantana (eu am avut o cutie de 900 g de smantana Oke)
- 7 linguri de zahar (sau mai mult, dupa gust)
- esenta de rom
- 1 plic de gelatina
- zahar vanilinat
- fructe proaspete (portocale, struguri, kiwi) si/sau din compot ( mere, pere, struguri, visine etc.)
- un pic de ciocolata sau cateva bombonele

De aceasta data, nu am mai facut tort rotund, ci am folosit o tava mare de cozonac. Am constatat ca astfel isi pastreaza mai bine forma, se incheaga mai repede si se taie mai usor.
Mod de preparare:- foarte simplu
Crema am facut-o batand smantana cu mixerul, adaugand rom, zahar si gelatina dizolvata inainte in putina apa, conform indicatiilor de pe plic.
Am invelit tava (sau tavile) de cozonac in staniol (sau puteti pune altfel de folie) si am asezat fructele, formand un model, si am turnat apoi un strat subtire de frisca. Continuand, am asezat un rand de piscoturi (fara sa le insiropez, caci se vor inmuia de la frisca), un strat de frisca, fructe taiate in bucati mici, apoi am continuant alternand straturile de crema cu cele de piscoturi, pana se umple forma.
Se acopera cu folie si se da la frigider, cateva ore.
Se rastoarna usor si se indeparteaza folia. Am ornat cu bombonele de ciocolata.
Este foarte racoroos, aromat, nu foarte dulce, dar si practic. Mai ales in zile de sarbatoare, cand avem de facut multe bucate, prepararea acestui tort nu ne ia prea mult timp.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori