Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

1 dec. 2008

De Ziua Nationala a Romaniei

AM CAUTAT UN CANTEC CARE SA NU FI FOST ERODAT DE COMUNISTI - DESI NU VAD CARE AR FI VINA LUI CIPRIAN PORUMBESCU PENTRU PRELUAREA "TRICOLORULUI" DE CATRE ACESTIA - DAR M-AM GANDIT SA NU STARNESC ANUMITE AMINTIRI... ASA CA M-AM OPRIT LA:
- muzica de Timotei Popovici.
"Astăzi, cu bucurie, Românilor veniţi,
Pe Iancu în câmpie, voioşi să-l însoţiţi,
Spălaţi armele voastre, degrabă s-alergăm,
Din locurile noastre, pe duşman s-alungăm.
Iancule mare, bravule tare,
Cu noi să fii.
Tu însoţeşte şi însufleteşte,
Pe ai tăi fii.
Optzeci de oi despoaie şi prin frigări le pun,
De fluier de cimpoaie, pădurile răsun.
Românii se aşează pe lâng-un mare foc,
Iar Iancu ospătează cu dânşii la un loc.
Iancule mare, bravule tare,
Cu noi să fii,
Tu însoţeşte şi însufleţeşte,
Pe ai tăi fii.
Sunt gata, stau cu toţii, să se coboare-n văi,
Să izgonească hoţii şi-ai Neamului călăi.
Iancu mergea-nainte pe-un cal cu ager curs
Şi peste-mbrăcăminte purta piele de urs.
Cine-a sta-n cale Iancului mare
Şi brav român,
Fulger şi trăznet, peste-a lui creştet,
De la români.
Iată-i, voioşi porniră, românii cei voinici
Ca lanţuri se înşiră pe-a munţilor poteci.
Nevestele cu jale, privindu-i lacrimând,
Îi urmareau, în vale, cum se duceau cântând.
Cine-a sta-n cale Iancului mare
Şi brav român,
Fulger şi trăznet, peste-a lui creştet,
De la români."

Pateuri cu creier


"Din aluat frantuzesc se taie triunghiuri, se da forma de cornete si se umplu cu urmatoarele: creier fiert taiat bucatele amestecat cu verdeata, sos de ciulama in care se pune un galbenus si piper. Se coace si se serveste cu legume asortate." (1939)
Cred ca putem adauga putin cascaval ras in umplutura si deasupra. Mmmmmmmm, merg bine ca aperitiv, alaturi de alte pateuri umplute cu ficat, ciuperci sau carne.

30 nov. 2008

Prajitura cu lamaie (Chec englezesc) -Lemon cake


Avem nevoie de:
6 oua
200 g zahar tos
150 g faina
150g unt
o lamaie
zahar vanilat
un praf de sare
cateva nuci
Cu aceste ingrediente putem face prajitura in tava lata sau, daca punem in tava de chec, vom avea clasicul chec englezesc, potrivit pentru five o'clock tee. In acest chec nu se pune cacao, ci doar vanilie si coaja rasa de lamaie. Este foarte fin.

Iata cum il preparam:
Topim untul usor - nu direct pe flacara.
Batem spuma albusurile, adaugam zaharul tos si batem din nou, apoi punem zeama de la 1 -2 lamai. Se bat pana se intaresc iarasi albusurile. Zeama de lamaie are calitatea de a mentine spuma, iar in aceasta reteta da nota dominanta a prajiturii.
Adaugam si galbensurile, pe rand, si untul (rece), apoi faina, care va fi incorporata treptat si usor, prin miscari cu telul de jos in sus, pentru a nu se lasa spuma.
Turnam aluatul in tava unsa si tapetata cu faina, iar cine vrea, poate presara nuci tocate cu cutitul.
Punem tava in cuptorul incalzit dinainte si coacem la foc potrivit circa 30 de minute. In primele 20 de minute nu vom deschide cuptorul; dupa aceea, daca nu coace cuptorul uniform, putem schimba pozitia tavii; eventual, putem da focul mai mic.
O pudram si o taiem dupa ce s-a racit. Poate fi taiata si cu forme pentru fursecuri sau cu paharul, in forma de semilune.

Tartelete

"Se freaca 2 oua intregi cu trei galbenusuri si 120 g zahar, 100 g migdale, albusul batut dela 3 oua si o lingura de pesmet fin. Se coace aluatul in forme de tartelete unse si se umple cu fructe de sezon." (Almanah 1939)

29 nov. 2008

Retete de post

Pe acest blog gasiti cateva retete de post care va vor mai diversifica meniul zilnic:
- pasta de gutui
- ardei umpluti cu ghebe
- zacusca de ghebe si masline -(conservele se poate simplifca gatind doar pentru consum imediat)
- tocana de legume
- salam de mere
- rosii cu vinete
- sarmale de toamna cu soia
- supa de rosii condimentata
Alte idei de gustari rapide ce alunga foamea si care sunt foarte, foarte gustoase si sanatoase:
- paine feliata usor prajita (sau proaspata) frecata cu usturoi si unsa cu ulei de masline (eu o mananc cu usturoi taiat si presarat deasupra);
- paine neagra cu salata de ridichi amestecate cu morcovi rasi;
- salate, salate, salate:
- salata de telina rasa cu morcovi, mere si maioneza de post (facuta in casa, nu cumparata);
- salata de cartofi cu morcov ras;
- salata de sfecla rosie cruda, rasa, cu ceapa, nuca si maioneza de post;
- icre de fasole sau de linte cu salata verde;
- peste orice fel de salata de radacinoase se presara miez de nuca sau seminte de floarea soarelui sau bostan - este gustos si asigura un aport de proteine.

De evitat:
margarina (si produsele cu margarina), conservele si salamurile de post cu multi conservanti (cum sunt acele pateuri pe care le mananca toata lumea), frisca sintetica (vegetala), maioneza de post de la magazin, dulciurile de cofetarie de post si alte produse similare. Acestea nu sunt naturale ( nu sunt compatibile cu organismul uman), contin E-uri periculoase si, in timp, duc la aparitia unor boli grave.

Budinca de paine cu stafide Bread pudding with raisins


Ingrediente:
- 4 felii mari de franzela coapta pe vatra (sa nu fie foarte proaspata) unse cu unt si taiate cuburi mari
- 2 cani cu lapte
- 2 oua
- 1/4 cana cu zahar
- un pic de sare
- 1/2 cana stafide
- esenta de vanilie, rom etc.

Punem bucatile de paine intr-un vas Jena uns cu unt. Intr-un castron amestecam laptele, ouale, zaharul, aromele si sarea. Turnam amestecul peste paine si apoi presaram stafidele macerate in rom sau esenta de vanilie, dupa plac.
Asezam vasul cu budinca intr-o cratita (tava) cu apa calda si o coacem vreo jumatate de ora - in functie de cuptor. Incercam sa fie ferma la mijloc.
Dupa gust, o servim cu sos din dulceata diluata cu apa etc. De asemenea, ii dam o anumita tenta, dupa cum dorim - aroma de rom, de vanilie, de coaja de lamaie sau portocala.
Este minunata.
Cantitatile le putem mari, dupa necesitati.

28 nov. 2008

Calatorie intergalactica - pe aripile muzicii / Intergalactic travel - on the wings of music

Imn in cinstea fortei creatoare a Universului - a Lui Dumnezeu

Cor din Oratoriul Samson de G.F. Handel

Minestra cu maruntaie de pasare Minestra with chicken giblets

Iata o idee de a face un pic mai altfel supa de gaina.

Este, totusi, o reteta mai ....ciudata:
"Se fierbe orez un sfert de ora in supa, se amesteca cu zarzavat taiat marunt, prajit cu slanina, cu ficatei, stomacuri de pasari, creste de cocos etc. - prajite in unt; se toarna totul in supa sa mai dea cateva clocote si se serveste cu parmezan ras."
Totusi, iese ceva bun. Hai sa zicem ca ranza si ficat de pasare gasim, dar nu garantez pentru crestele de cocos (sau de gaina).
Numai daca taiem vreo pasare din curte (Cine are, are.)

27 nov. 2008

Prajitura cu nuca Cake with nuts

Seamana cu prajitura Alcazar, dar e mai simpla.
"Se socoteste la un albus batut 100 g zahar, 100 g nuci pisate, coaja de lamaie, scortisoara. Se intinde pe tava unsa, se coace, se taie calda in bucati, se umple cu marmelada si se impreuneaza." (Almanah 1939)
Inseamna ca punem atatea albusuri cat de mari dorim sa fie foile.
De exemplu, cu 6 albusuri putem face doua foi. Nu le suprapunem, ci taiem intai bucatile si apoi le lipim cu crema sau cu ce vrem. Este o varianta mai rapida decat clasicele alcazale.

24 nov. 2008

Trufe de cafea Truffles Coffee

O reteta, tot din caietul bunicii, de la care putem porni, imbunatatind-o dupa gustul nostru. Putem avea astfel niste bomboane aspectoase si usor de facut. Sunt potrivite daca ne dorim sa avem un platou cu dulciuri cat mai variat - de Craciun, de exemplu.

"Se freaca 1/4 kg de zahar cu un galbenus si o lingura de esenta de cafea. Se adauga treptat 1/4 kg de unt taiat bucatele. Se fac bulgarasi cat nucile, se trec prin socolata granulata si se aseaza in forme speciale de hartie" (Almanah 1939)
Putem adauga esente, nuca macinata, nuca de cocos sau migdale, cacao, coaja de portocale, visine din visinata, lichior, esente diferite.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Salată

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori