Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

8 feb. 2009

Tarta cu fructe si frisca - Tart with fruit and whipped cream


Pentru blat avem nevoie de 3 oua mari, 75 g zahar, 60 g faina, zeama de lamaie.
Folosim o forma rotunda si destul de mare de tarta, cu marginea ondulata, pe care o ungem cu ulei si o tapetam cu faina sau cu fulgi de nuca de cocos.
Batem albusurile spuma foarte bine, adaugam zaharul treptat, apoi rom, zeama de lamaie si batem pana se face ca zapada. Punem galbenusurile, faina, si turnam aluatul in forma - dar cu o lopatica il tragem spre margini, ca sa aiba in final o forma putin adancita. Coacem timp de 20-25 de minute, in cuptorul infierbantat dinainte, pana ce blatul se rumeneste putin, caci altfel se lasa.
Il rasturnam pe o farfurie mare (nu pe un platou plat), tocmai ca sa stea putin adancit.
Sirop:
Fierbem 100 ml de apa cu 30 g zahar si adugam apoi esenta de rom sau vanilie. Se toarna racorit peste blatul rece - mai bine zis stropim blatul.
Umplutura: gem de caise, 2 linguri de unt, fructe variate, un pahar de frisca, 2 linguri de zahar pudra, un plic de gelatina si 40 ml apa.
Ungem blatul cu un strat subtire de gem de caise (sau de alt fel) amestecat cu unt moale. Untul va izola blatul de umplutura si gelatina nu se va mai infiltra in blat.
Deasupra asezam fructele taiate felii, turnam cu lingura gelatina si zaharul pudra dizolvate cu apa, conform instructiunilor de pe plic.
Ca sa capete fructele un aspect lucios si sa nu se oxideze, trebuie sa le acoperim pe toate cu un strat subtire de gelatina. Pentru aceasta, vom turna gelatina cu o lingura peste fructe, vom lasa sa se inchege, si apoi vom mai turna al doilea strat de gelatina.
Dam la frigider cam o ora si apoi ornam cu raze de frisca.
Varianta aleasa de mine:
Pentru ca frisca imi acoperea fructele si le voiam la vedere, am pus intai frisca pe blat, am dat la rece 2 ore, apoi am pus fructele si gelatina.
Putem folosi fructe proaspete sau din compot.

5 feb. 2009

Leapsa – decoratiuni nedorite

Ce lucruri (in materie de decoratiuni) nu ai dori sa le ai in casa?” - m-au intrebat Iulia. si Georgiana.
Sunt de acord ca trebuie sa evitam unele decoratiuni enumerate de ea, si anume:

"- florile de plastic
- gresia pusa in alte locuri din apartament decat in baie sau bucatarie (dar in balcon o accept)
- actibildele lipite pe frigider
- jaluzelele verticale sau de orice fel ar fi ele.
- carpetele de perete gen Rapirea din Serai
- tapetul
- animale si pasari impaiate
- sticle, tuburi de spray si alte ambalaje goale si folosite ca ornament.
- unele bibelouri, ornamente (spun unele, pentru ca sunt si unele ornamente pentru mobila care imi plac)
- tablourile de plastic, cele electrice (cu ciripit de pasarele, susur de ape)
- valize, cutii puse pe dulap sau la vedere si nu in locuri pentru depozitare ascunse, debarale sau alte camarute."

In plus, mie nu mi se par de bun gust:
- vitrina cu oglinda incarcata cu servicii si zeci de bibelouri, chiar si cu sticle goale in care au fost bauturi scumpe;
- expunerea pe mobila a unor bibelouri amestecate cu papusi si jucarii de plus;
- mutunachi agatati de lustra;
- camerele aglomerate si foarte colorate, cat si cele reci si prea simpliste, lipsite de "tusa" personala;
- amestecul de stiluri - de exemplu: rustic cu foarte luxos, in aceeasi incapere (linguri de lemn, fier de calcat vechi si portelanuri fine); perne pe canapea (se poarta) din tesaturi populare (din cele rosii sau bej sau din cerga) amestecate cu perne de catifea, baroc (gen goblen) si chiar cu perne in stil oriental (din saten si cu paiete);
- floricele brodate sau crosetate agatate de cheile sau manerele dulapurilor (am amai vazut si din astea....);
- baietelul care face pipi lipit pe usa de la baie;
- covorase, toale si traverse suprapuse, aglomerand camera;
- fructe de plastic;
- musamaua pe masa de bucatarie - subliniez, ca e oribila;
Totodata, resping si unele tendinte moderne care pornesc doar din spiritul de imitatie, pentru a arata ca esti un om cu bani si foarte modern. De aceea, in general, ma ipresioneaza neplacut apartamentele de bloc (si nu numai) care arata ca niste birouri de firma sau cabinete de avocati (si sunt foarte multe). Adica, pereti albi, mobila gri sau neagra, cu metal si sticla, spoturi peste tot, parchet fals, tavane false si nelipsitele jaluzele verticale ( deseori bleu) . Nu se simte caldura unui camin, este strident spiritul de imitatie si in final e vorba tot de prost gust.
Resping, de asemenea, ceea ce este neaparat la moda - pentru ca se demodeaza in cativa ani si trebuie schimbat totul. Mai mult decat atat, am alergie la peretii albi, nu pentru ca nu mi-ar placea sau nu ar fi nimeriti in anumite interioare, dar ...m-am saturat..... toata lumea vrea pereti albi, chiar daca mobila e de cand bunica.
In vara am facut curatenie in apartament (am folosit in antreu si bucatarie, la zugravit, nuaate de roz - nu tipator, ci nuante pale, diluate "de vin rosu" combinate cu alb, faianta e alba cu reflexe gri argintii, gresia avand un model marmorat cu gri si roziu) si toata lumea (inclusiv zugravii si instalatorii si vecinii si toti ......altii) mi-au spus ca gresesc, ca trebuie sa fac totul alb, ca asa au facut ei la toata lumea ( si in tot blocul). De ce trebuie sa fim toti la fel? Apoi, eu iubesc foarte mult culorile, dar am grija sa nu amestec prea multe. Faptul ca imi place rozul si am curaj sa-l folosesc, poate parea mai ciudat. Dar e o culoare optimista si placuta.
La urma urmei, depinde si de gustul fiecaruia.
Sa nu uit, ca nu mi-as pune sub nici o forma
- parchet fals (seamana cu un linoleu si nici nu se compara cu parchetul de lemn frumos lacuit)
-usa metalica de nuanta maro inchis (toata lumea are, vecinii au zis ca e bine mai inchis, ca sa nu se murdareasca...)
- spoturile care te fac sa te simti ca la stomatolog.
Invit pe toti cititorii sa raspunda la aceasta intrebare.

Sufleu de portocale - Orange Souffle

"210 g zahar se freaca cu coaja de portocale si zeama de la 2 portocale, 100 g migdale pisate , 1 ou si patru galbensuri; se adauga 3 albusuri spuma si se coace in cuptor." - din almanah.

4 feb. 2009

Scrumbii sarate umplute - Salted Mackerel - stuffed

"Scrumbiile se lasa in apa 48 de ore, se scot oasele, se prajeste ceapa si patrunjel in untdelemn, se adauga pesmet, laptii faramati si un ou. Se umplu scrumbiile cu aceasta compozitie, se tavalesc prin faina si se prajesc." Almanah 1939

30 ian. 2009

Budinca de orez - Rice Pudding

"1/4 kg de orez se fierbe incet intr'un kg de lapte sarat, se adauga 125 g unt; cand orezul e moale si racit se adauga 125 g de stafide, samburi de caise pisati, 2-3 linguri de zahar, coaja de lamaie rasa, 8 galbenusuri si albusul batut spuma. Se coace la cuptorul masinei in forma de Jena unsa cu unt si presarata cu pesmet si se serveste cu un sos de cirese negre." 1939

Mancare de ciuperci cu svaiter si smantana - mushrooms, cheese and cream

"Se taie in bucati 400 g svaiter gras, se pune intr'o craita la foc potrivit cu un pahar de vin alb. Cand svaiterul s'a topit aruncam ciupercile taiate felii mai groscioare si piper. Amestecam 10 minute apoi adaugam o ceasca de smantana, apoi o lingurita de faina, lasandu-le sa se mai ingroase. Se serveste cu macaroane."(Almanah 1939)

Crema Celeste - Celeste Cream

"Se freaca 5 galbenusuri cu 5 linguri de zahar pudra vanilat, in bain-marie. Cand se ingroasa ca sosul olandez, se bate la rece, se adauga un pahar mic de peltea de zmeura parfumat cu lichior, se umple crema in pahare; se garniseste cu frisca si se pune la ghiata". Mmmm, pare delicios. (Din Almanah 1939)

27 ian. 2009

Prajituri cu unt, fine si aromate - Butter Cakes, fine and aromatic

Cu destul de multa intarziere m-am hotarat sa postez cateva retete (foarte bune) de prajituri pe care le-am facut de sarbatori, dar pe care le voi mai face, cu siguranta, si in cursul anului.
Am gatit, ca toata lumea, destul de multe "bunatati", dar nu am postat retetele, neavand fotografii. Cu chiu cu vai am selectat cate ceva, mai mult din dorinta de a va arata cateva din cele mai reusite prajituri. Au fost chiar foarte bune... Reusita se datoreaza si ingredientelor folosite - am avut un unt gras, 85% grasime, de la Plus ( fabricat cu marca "Plus"), care a fost foarte bun. Am regasit, cumva, gustul prajiturilor pe care le facea mama cand eram copii. Ca faina, am optat pentru Dobrogea - pentru cozonac. Tot cu faina Dobrogea ( pentru cozonac sau 000) fac si painea, care-mi iese totdeauna buna si aspectuoasa.
Imi cer scuze pentru calitatea fotografiilor; sper sa va faceti cat de cat o idee asupra retetelor mele.
Am facut cornulete cu vanilie si nuci, reteta de altfel foarte intalnita; am mancat la mai multe case, dar, lasand deoparte modestia, ale mele au fost de departe cele mai fine. Nu sunt subiectiva, caci dimpotriva, de cele mai multe ori mi se par mai bune bucatele gatite de altii decat cele pe care le fac eu ( si voua vi se-ntampla, nu-i asa?). Dar cornuletele pe care le-am facut eu au fost mai aromate si mai fragede (probabil si datorita untului).
Va mai prezint apoi o prajitura foarte fina - cu blat de unt, gem de caise si glazura de nuca. A fost o nebunie!!!

Nu va speriati: unii sunt pur si simplu NEBUNI dupa dulciuri!

Cornulete vanilate foarte fine - Cookies, very fine, with vanilla


250 g unt gras
100 g zahar pudra
150 g nuci macinate
300 g faina
un praf de sare
vanilie si zahar pentru pudrat
Untul se scoate din timp din frigider si se lasa aproape de o sursa de caldura, ca sa fie la temperatura camerei. Se amesteca cu sarea si zaharul, cu ajutorul unei linguri de lemn. Daca este moale, se freaca foarte usor. Turnam apoi nucile macinate ( daca sunt macinate mai mare, cornuletele ies mult mai bune) si faina. Omogenizam totul si dam la rece vreo 20 de minute.
Modelam cornuletele luand cate o bila de aluat si frecand-o intre palme, astfel incat sa devina lunguiata si subtire la capete. Arcuim in forma de semiluna si le punem in tava, pe hartie de copt. Sunt bune cornuletele bombate la mijloc si subtiri la capete, avand astfel un miez delicios. Fac aceasta precizare pentru ca am avut ocazia sa mananc cornulete foarte plate si subtiri ( numai coaja) si nu erau prea bune. Ce vreti, e chestie de mare.....finete...
Le coacem in cuptorul incalzit dinainte, la foc potrivit. Trebuie sa fie foarte usor rumenite pe fund, iar deasupra sa ramana albe. Dupa ce s-au racorit putin, trecem (cald fiind) fiecare cornulet prin zahar amestecat cu vanilie.
Raman fragde mult timp.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Salată

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori