Mmmm, ce bun...........când ești cu adevărat flămând. Cum spunea bunicul meu, ”Foamea e cel mai bun bucătar!” Însă eu consider această mâncare populară, ce a ajuns de curând și națională, de când se prepară de 1 Decembrie, ......o consider, spuneam, delicioasă. Dar trebuie să știi s-o faci. Desigur, nu e nimic complicat, dar ca să iasă extra, trebuie să ai în primul rând produse de primă calitate: fasole cu bob mai mare, din aceea zaharoasă, și cu coajă subțire, și afumături bune. Apoi, un bucătar cu har și răbdare.
Se face cu:
fasole
costiță afumată (sau rasol afumat)
ceapă
rădăcinoase (morcov și țelină)
gogoșari
suc de roșii
condimente - dafin, enibahar, boia, piper, mărar uscat, cimbru
ulei
sare
- cantități, după preferințe.
1. Fasolea se pune la înmuiat de cu seara, iar a doua zi se va pune la fiert la foc potrivit, iar pe parcurs apa se schimbă de 2-3 ori. Adaugăm în apă și puțin bicarbonat de sodiu. Avem grijă să fie bine fiartă, dar nu prea sfărâmată. Ulterior, fasolea va mai fierbe 10 minute cu celelalte ingrediente.
2. Opărim costița tăiată felii, aruncăm apa și o spălăm. Apoi punem costița sau ciolanul din nou la fiert, în apă rece, ca să rezulte o supică gustoasă.
E fiert când intră furculița ușor în carne.
3. Separat, călim ușor ceapa tocată, adăugăm cuburi de rădăcinase, condimentele, călim un pic și completăm cu apă caldă. Lăsăm să fiarbă vreo 25 de minute.
4. Amestecăm toate fierturile - fasolea, carnea cu supă, ceapa cu rădăcinoasele. Completăm cu condimente, suc de roșii, gogoșari (proaspeți sau conservați), sare. Să fie zemoasă, dar nu exagerat.
5. Dăm mâncarea la cuptor, pentru 10-15 minute sau cât mai e nevoie.
Aburindă...........Mi-am pus deoparte, să se răcească mai repede.
E bună cu murături - castraveți, pepene, gogonele - și cu pâine de casă sau mămăligă. Dacă-i bal, bal să fie!
Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
- Aperitive
(55)
- Băuturi
(2)
- Budinci
(4)
- Conserve
(33)
- Dulciuri
(67)
- Fripturi
(13)
- Garnituri
(2)
- Gustări
(18)
- Mâncăruri
(67)
- Patiserie
(29)
- Pește
(14)
- Salate
(22)
- Sfaturi
(12)
- Sosuri
(1)
- Supe/ciorbe
(18)
-Diverse...
(21)
*
(10)
* - Retete retro
(9)
* Retete de post
(3)
Afine
(4)
Ananas
(2)
ardei
(13)
Banane
(2)
Biscuiţi
(1)
Branza
(38)
Brocoli
(2)
Cacao
(10)
Cafea
(3)
Caise
(9)
Capsune
(9)
Carne de oaie/miel
(1)
Carne de pasare
(50)
Carne de porc/vita
(42)
Carne tocata
(24)
Cartofi
(24)
Castraveti
(3)
Catina
(2)
Ceai
(1)
Ceapa
(3)
Cimbru
(1)
Ciocolata
(6)
Cirese
(3)
Ciuperci
(40)
Coacaze
(2)
Coacăze
(1)
Condimente
(2)
Conopida
(5)
Creier
(5)
De post
(2)
Dovlecei
(8)
Dulciuri
(50)
Faina
(14)
Fainoase
(2)
Fasole
(8)
Fasole pastai
(5)
Făină
(1)
Ficat
(8)
Foitaj/aluat
(9)
Fragi
(3)
Frișcă
(1)
Fructe de padure
(7)
Fructe diverse
(19)
Gem
(1)
Gem/marmelada
(10)
Gogoșari
(11)
Grâu
(1)
Griș
(2)
Gutui
(3)
Hrean
(1)
Iaurt
(4)
Lamai
(8)
Lapte
(10)
Legume diverse
(16)
Limbă
(2)
Linte
(2)
Lobodă
(1)
Mac
(1)
Malai
(3)
Mazăre
(6)
Mere
(13)
Mezeluri
(12)
Morcovi
(8)
Năut
(1)
Nucă de cocos
(2)
Nuci
(9)
Opinii
(3)
Orez
(15)
Ornare
(1)
Oua
(59)
Paine
(8)
Paine/patiserie
(2)
Paste fainoase
(2)
Pepene
(2)
Pere
(2)
Pesmet
(2)
Peste
(31)
Piersici
(8)
Portocale
(4)
Porumb
(3)
Praz
(1)
Prune
(6)
Rahat
(1)
Rosii
(13)
Secară
(1)
Sfecla
(3)
Smantana
(25)
Soc
(1)
Soia
(1)
Spanac
(4)
Surimi
(4)
Ștevie
(1)
Telina
(7)
Unt
(12)
Untura
(7)
Usturoi
(2)
Varza
(15)
Vin
(7)
Vinete
(6)
Visine
(7)
Zaharoase
(5)
Zmeura
(4)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
De câte ori văd la magazin șprot ceva mai mărișor, am tendința de a cumpăra. Îmi place că acest pește, prăjit sau conservat, se mănâncă cu t...
2 comentarii:
Foarte buna! Am sa fac si eu dar dupa data de 6. La muli ani!
foarte foarte bun !
chiar daca nu ti-e foame rau, tot gusti putin :)
Trimiteți un comentariu