Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

30 aug. 2016

Pui cu smantana si ciuperci

Il facem cu:
1 piept de pui dezosat, o ceapa mica, 250 g ciuperci,  250 ml smantana, 3 linguri ulei, o lingura de faina, sare, piper, marar.

Mod de preparare:

Taiem pieptul de pui fasii si il rumenim in uleiul incins, pe ambele parti. Adaugam ceapa tocata foarte fin, presaram sare, calim totul usor si punem o ceasca cu apa. 
Lasam mancarea la foc domol, cu capac, pentru a se patrunde carnea si a se topi ceapa. Cand a scazut apa, punem ciupercile taiate cuburi, le calim si le lasam sa fiarba. Ciupercile vor lasa zeama. La nevoie, se completeaza cu apa. Mancarea trebuie sa aiba sos.
La final, cand consideram ca sunt gatite si ciupercile, si carnea, turnam smantana amestecata cu o lingura de faina si o cescuta de apa. Lasam sa fiarba vreo 5 minute. 
Potrivim de sare si piper. Mai lasam sa fiarba, daca sosul nu e legat sau consideram ca trebuie sa mai scada. Presaram marar verde tocat.
Este excelent, cu mamaliguta fierbinte.
Se prepara in circa o jumatate de ora. 
Pofta buna!




Madlene

Am gasit forme pentru madelene, din silicon, la Lidl.

Ingrediente: 

150 g zahar, 3 oua, 100 g unt, 75 ml lapte, circa 300 g faina, 1 praf de copt, 1 praf de sare, vanilie, coaja rasa de lamaie.
Cum le preparam: 
Mixam ouale intregi cu zaharul si sare pana isi dubleaza volumul. Adaugam laptele, untul topit si racorit, coaja de lamaie, apoi  faina amestecata cu praful de copt.
Apoi dam aluatul la frigider pentru un sfert de ora. Cu o lingurita, umplem formele de madlene. Le coacem la foc mediu, timp de 15-20 de minute. Sa fie rumenite un pic pe margini.
Merg bine cu ceai sau cafea.
Pozele le-am facut noaptea, dupa cum se vede.


27 aug. 2016

Plăcintă cu spanac

Folosim foi subtiri de placinta.
Punem in tava de copt o jumatate de pachet de foi de placinta, avand grija sa ungem fiecare foaie cu putin ulei.
Pentru umplutura:
500 g de spanac oparit si scurs, 4 oua, 250 g branza - telemea, cas, cascaval, o lingura de faina, sare si condimente (piper, nucsoara). Putem folosi si spanac congelat, oparit si scurs.
Amestecam totul si turnam umplutura peste foile din tava.
Acoperim cu foile ramase, unse. Cu un cutit ascutit taiem patrate.
Deasupra turnam un amestec din:
2-3 oua, un pahar de smantana amestecat cu apa minerala, atat cat sa rezulte un sos.
Dam placinta in cuptorul incins, pana se rumenste frumos.

29 iun. 2016

Dulceață de trandafiri

 
O facem cu trandafiri de dulceata, care pot fi albi sau rosii.

La 1 kg de zahar punem cam 120 de trandafiri.
Le smulgem petalele in acest fel.
In toate cartile scrie ca trebuie indepartata baza petalelor, o treaba foarte migaloasa. Eu in acest an le-am pus fara sa mai fac acest lucru si nu am vazut nicio diferenta comparativ cu dulceata facuta in anii trecuti.

Le spalam, le presam usor si le lasam la scurs.
Petalele se freaca cu zeama de lamaie.
Separat, facem siropul, din 1 kg de zahar si 2 pahare cu apa. Cand este legat, punem petalele, sa fiarba pana sunt moi si dulceta legata.
ESTE FOARTE FINA.


28 iun. 2016

Chifteluţe cu susan



Se prepara cu:
300 g carne tocată de vită , porc sau amestec, o ceapă, 1 carof mare ras şi stors,  2 ouă, o lingură de făină, usuroi, sare, piper.
plus:
1 ou
susan
ulei pentru prajit
 Carnea si ceapa puţin călită se dau prin masina de tocat. Se adauga cartoful, usuroi pisat, mararul, ouăle, sarea şi faina. piperul. Formam chiftelute mici, modelate cu puţină făină. Le trecem prin ou şi susan si le prajim in ulei incins.


23 iun. 2016

Pizza rapidă

Aceasta se face fără aluat şi se coace foarte repede. Este şi foarte bună.
Baza o facem ca un aluat de clătite mai gros.
Pentru o persoana:
2 ouă
200 ml lapte sau apa minerala
circa 1 pahar cu făină
sare, piper
Se amesteca toate, cu telul. Se mai adauga lichid sau faină, dupa caz, astfel încât sa rezulte o compoziţie ca o ciulama.
Turnam compoziţia într-un vas uns cu ulei - un vas ce merge la cuptor.
Deasupra presaram ingrediente solide : mezeluri sau ton, ciuperci, ardei, masline, roşii etc. Se presara cascaval ras, se introduce in cuptorul incins, pentru 15 - 20 min
Se serveste cu sos de roşii.

22 iun. 2016

Tort rapid şi uşor din compot de piersici

Ingrediente
pişcoturi de şampanie sau savoiardi
1 compot mare de piersici
2 kivi
1 cutie cu smantană - 900 ml
6 linguri cu zahăr sau după gust

Batem smântâna la mixer, cu zahărul, foarte bine. Punem esenţă de rom sau vanilie.
Într-un vas de Jena punem un strat de piscoturi, înmuiate rapid în zeama de compot.
Intindem deasupra un strat de frişcă, presărăm piersici din compot tăiate cubuleţe.
Continuam astfel cu mai multe straturi. Acoperim cu frişca, ornam cu fructe şi dăm la rece.

Pişcoturile nu trebuie înmuiate în mult sirop, caci vor extrage lichid si din frişca.



Ciocolata de casa - cu lapte praf / Homemade Chocolate with milk


Va sfatuiesc sa incercati intai aceasta reteta, apoi, dupa gust, sa faceti si alte variante, de exemplu o parte numai cu lapte praf, pentru a obtine si un strat de ciocolata alba etc.


Eu stiu o reteta cu ceva mai putin zahar. Alte retete se bazeaza pe cantitatea mare de zahar, care determina intarirea rapida a ciocolatei, dar iese prea dulce.
De fapt, gustul de baza trebuie sa fie cel de cacao. Dar nu putem face acasa decat ciocolata cu lapte - pentru cea amaruie fiind necesar unt de cacao, de care nu avem.
Iata cantitatile:
- 400 g zahar tos ( cam 2 cani);
- 500 g lapte praf Raraul sau asemanator, care sa nu contina zahar;
- 100 g cacao - sau chiar mai multa;
- 200 g unt;
- esenta de rom;
- nuci prajite in cuptor si/sau stafide.


Intr-un castron mai mare de portelan cernem prin sita laptele praf si cacaoa si le amestecam.
Punem zaharul intr-o craticioara, impreuna cu o cescuta mica ( sau numai jumatate) de cafea cu apa ( apa sa cuprinda zaharul, pentru a putea obtine un sirop, fara a se carameliza). Atentie - prea multa apa va cere mai mult lapte sau cacao, ori ciocolata va iesi prea moale.
Cui ii place - eu asa fac - poate amesteca zaharul cu o jumatate de cescuta cu cafea, pentru a-i accentua gustul de cacao.
Lasam cratita cu zahar pe foc mic, amestecand cu lingura de lemn, pentru a obtine un sirop limpede.
Turnam acest sirop fierbinte peste laptele praf si cacaoa din castron, amestecand repede cu lingura de lemn.
Omogenizam si adaugam si untul, amestecand iar pentru a se topi si a obtine o compozitie omogena.
Apoi punem romul si nucile - dupa ce au fost usor prajite in cuptor - sa fie de culoare bej maroniu, nici prea albe dar nici prea arse.
Daca este prea moale, mai putem adauga cacao sau un pic de lapte praf.
Apoi turnam compozitia intr-o tava lata de la aragaz, unsa cu unt. Nu dam la frigider, lasam undeva intr-un loc uscat. Ideea e sa se usuce putin.
A doua zi va avea o consistenta mai moale, cred ca de-a treia zi va fi tare, ca ciocolata ( cred ...pentru ca se mananca repede si nu stiu cum arata dupa mai multe zile).
Acest fel de ciocolata este foarte bun, cu totul aparte datorita romului, cantitatii mai mari de cacao si datorita aromei nucilor.

17 iun. 2016

Sirop de zmeura, nefiert

1 kg zmeura, 2 litri de apa, 2-3 kh zahar, 1 lingura sare de lamaie
Zdrobim zmeura, o amestecam cu apa si sarea de lamaie. O lasam deoparte 24 de ore. Stoarcem amestecul printr-o sita deasa si masuram volumul de lichid obtinut cu ajutorul unui vas gradat. 
Punem atata zahar cat lichid avem. Amestecam bine, pana se dizolva zaharul. Adaugam o aspirina in fiecare sticlaTurnam siropul in sticle si le sigilam.




Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori