Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
31 iul. 2009
Crema de unt cu miere pentru copii - Cream butter with honey for children
Ingrediente:
100 g de unt moale
1 galbenus foarte proaspat
2 -3 linguri cu miere naturala
Frecam mai intai untul, sa fie cremos, apoi adaugam galbenusul si omogenizam cat mai bine. Treptat, turnam mierea si crema e gata.
Aceasta e reteta de la care am pornit, iar eu in plus am adaugat si cateva picaturi de zeama de lamaie. E foarte bun.
Cu acest unt special se ung feliile de paine si se dau pofticiosilor, ca sa creasca mari. Putem gusta si noi, dar numai un piculet.
Cred ca pentru amatorii de creme tip nutela poate fi pusa si cacao amara. bine omogenizata in crema. Oricum, daca folosim produse proaspete, naturale, vom avea o crema fara conservanti si fara zahar, cu adevarat sanatoasa.
Crema de unt cu miere pentru copii - Cream butter with honey for children
Este bun cu paine de casa si indicat in special copiilor.
Ingrediente:
100 g de unt moale
1 galbenus foarte proaspat
2 -3 linguri cu miere naturala
Frecam mai intai untul, sa fie cremos, apoi adaugam galbenusul si omogenizam cat mai bine. Treptat, turnam mierea si crema e gata.
Aceasta e reteta de la care am pornit, iar eu in plus am adaugat si cateva picaturi de zeama de lamaie. E foarte bun.
Cu acest unt special se ung feliile de paine si se dau pofticiosilor, ca sa creasca mari. Putem gusta si noi, dar numai un piculet.
Cred ca pentru amatorii de creme tip nutela poate fi pusa si cacao amara. bine omogenizata in crema. Oricum, daca folosim produse proaspete, naturale, vom avea o crema fara conservanti si fara zahar, cu adevarat sanatoasa.
28 iul. 2009
Sos de usturoi pentru salate de vara - Garlic sauce for summer salads
Il facem cu:
1 pahar de iaurt, o lingura de parmezan ras, 2 catei de usturoi + condimente ( sare, lamaie, otet balsamic, ierburi uscate - busuioc, oregano, rosmarin, cimbru, boabe de mustar, boia).
Batem iaurtul spumos, adaugam toate ingredientele si condimentele, dupa gust, apoi dam sosul la rece. Il servim cu legume de vara crude sau fierte.
Caise in aluat - Apricots in dough
17 iul. 2009
16 iul. 2009
Flori de camp
Ciuperca Palaria sarpelui - Mushroom "hat snake"
Aceste ciuperci mari si inalte pe care le intalnim deseori prin padure sunt comestibile si foarte gustoase.
Prea putina lume le culege, dar eu le mananc de vreo...............30 de ani...........
Sunt considerate comestibile in toate atlasurile cu ciuperci, dar oamenii le privesc cu oarecare neincredere pentru ca sunt mai mari.
Dar, atentie, nu le recomand decat cunoscatorilor. Aceasta ciuperca nu se confunda cu altele, caci nu are corespodent in randul celor otravitoare, insa fiecare trebuie sa stie ce culege.
Mai usor se pot confunda - pentru cine nu are suficienta experienta - ciuperci mai cunoscute cum ar fi painisoarele, ciuperca de camp, buretii de roua si chiar si ghebele.
13 iul. 2009
Sufle de zmeura / Raspberry souffle
29 iun. 2009
Sarlota de fructe - Fruit charlotte
Ingrediente: 1 pahar cu suc proaspat stors din fructe ( capsune, zmeura, caise, piersici, fragi) , 150 g zahar, 250 frisca, 2 plicuri de gelatina.
Incalzim zeama de fructe, punem zaharul si amestecam pe foc, pana se dizolva - insa zeama nu trebuie sa fiarba.
Dam deoparte si lasam sa se racoreasca, apoi adaugam gelatina dizolvata inainte in apa caalda. Omogenizam si lasam sa se mai raceasca, apoi adaugam frisca - cand compozitia este usor calduta. Omogenizam si o turnam in forma de sarlota sau in pahare sau cupe . Dam la rece cateva ore.
Dupa caz, rasturnam sarlota si o ornam cu fructe si frisca sau decoram cupele.
27 iun. 2009
Am facut si eu placinte! _Poale-n brau si cozonacel /Cheesecake
Umplutura:
Se face amestecand bine circa 1 kg de branza de vaci grasa cu 4 oua, 7-8 linguri de zahar ( o puteti gusta de dulce si fiecare pune cat zahar vrea), un pic de sare, o lingura cu faina si un pic de gris. La sfarsit adaugam stafidele inmuiate inainte in rom.
Aluatul:
1 kg de faina Dobrogea, 50 g drojdie, 4 oua, 10 linguri cu zahar, 300 g lapte ( zer).
Reteta pe scurt, in 7 pasi:
Pasul 1 - se face maiaua
- intr-un castron mai mare in care urmeaza sa fie facut aluatul am amestecat drojdia ( cat 2 nuci ) cu o lingura de miere ( am frecat-o bine cu lingura de lemn), cu o mana de faina si cu zer ( lapte ) caldut, ca sa iasa ca o smantana groasa. Am lasat-o sa creasca vreun sfert de ora.
De retinut:
- drojdia nu se opareste, caci nu va mai creste;
- zaharul (sau mierea) hraneste drojdia si aceasta va creste usor.
- sarea nu se pune acum,pentru ca opreste dezvoltarea drojdiei.
Pasul 2 - Facem aluatul
Peste maia am adaugat 3 oua batute un pic ca pentru omleta, sare, cam o jumatae din faina, 8 linguri ca zahar, circa o cana cu zer cald ( sa fie alifioasa) si am omogenizat totul cu mixerul. Apoi am adaugat restul de faina, am mai amestecat, sa fie un aluat omogen. Am acoperit castronul cu un servet si am lasat la crescut 20 de minute.
Pasul 3 - Framantarea
Am incoroporat treptat in alaut 150 ml ulei, framanatnd ca sa se amestece. Apoi am rasturnat alautul pe masa presarata cu faina, l-am aruncat repetat de masa, ca sa nu mai fie lipicios. L-am framantat cat am putut, rulandu-l si apasandu-l. Se framanta usor, fiind pufos.
Pasul 4 - se lasa la crescut inca 40 de minute, pana creste si se face mai mult decat dublu.
Pasul 5 - modelarea placintelor
Se face din aluat un sul din care taiem gramajoare. Fiecare bucata de aluat se intinde pe masa, se pune im mijloc umplututra, adunand apoi marginile.
Pasul 6 - se aseaza in tava unsa si cu pensula ungem cu ulei placintele de jur imprejur ( nu si deasupra), ca sa nu se lipeasca intre ele.
De retinut:
Nu se pun distantate, caci vor creste si se vor labarta. Daca le vreti mai inalte, daca putem spune asa, asezati-le mai inghesuite si ele vor creste mai mult in sus.
Pasul 7 - finalizarea
Se ung cu ou batut, inainte de a fi date la cuptor. Ca sa aiba o fata frumoasa, se ung de doua ori. Se coc in cuptorul incins dinainte, la foc potrivit. Ale mele s-au copt in jumatate de ora. Dupa ce le scoatem din cuptor, le ungem cu apa si le acoperim cu un servet gros de bucatarie, ca sa se inmoaie coaja.
Pasul 8 - Pofta buna!
Mi-au iesit cam prea inalte, au crescut ca un cozonac. Dar sunt foarte pufoase.
La aceasta ora am dat in cuptor a doua tava, iar primele placinte coapte se afla sub servet. De-abia astept sa vad cum mi-ai iesit.
Pentru ca mi-a mai ramas ceva aluat si umplutura, dar nu sufiicnet pentru o tava cu placinte, am facut un fel de cozonacel, foarte dragut."Modelul" de realizare a cozonacelului l-am preluat de pe blogul Bucatareselor vesele - de aici - Cozonac.
La placinte, inainte!
Daca vreti placinte, priviti acest clip si o sa vi se faca asa o pofta incat veti trece la treaba!
E un video un pic prea lung, dar amuzant si foarte ....romanesc.
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...