Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

29 oct. 2010

Ciulama de ghebe - sau alte ciuperci


Se face cu:
500 g ghebe
o cană cu lapte
2 linguri rase de faina
o ceapă
sare
piper
patrunjel verde 
o ceșcuță cu smântână


Tocăm ceapa mărunt și o punem la călit, adăugam ghebele tăiate și le acoperim cu un capac, ca să fiarbă în suc propriu. Din când în când, adăugăm puțină apă, ca să nu se ardă.

Când sunt pătrunse, punem sare, piper, o lingură de făina desfăcută cu lapte rece și după 5 minute punem și smântâna, după ce o amestecăm cu cealaltă lingură de făină; mai fierbem 5 minute și presărăm pătrunjel verde. 

Servim cu mămăligă.

22 oct. 2010

Sărățele - trandafiri și ochelari- cu brânză


Se fac din aluat de sărățele. Eu am făcut aluat cu unt și brânză de vaci - rețeta AICI (numai că am folosit unt în loc de untură).

Umplutura am făcut-o din caș, cașcaval, ou și puțină făină.

Am uns sărățele cu ou și le-am presărat cu mac sau chimen. Bineînțeles, le-am copt în cuptorul incălzit dinainte. 

Trandafirii ies mai frumoși, cu petale mai rotunjite, dacă tăiem aluatul in formă de cerc, cu paharul sau forma - cum este acesta:


Pentru că mă grăbeam, i-am făcut taind aluatul in pătrate :

După ce am pus umplutura, am tăiat cu cuțitul in cele 4 colțuri ale pătratului, apoi am ridicat rînd pe rînd marginile rezultate; prin suprapunere, seamănă cu petalele de trandafiri.



Pentru că mi-a mai rămas aluat, am intins o foaie pe care am rulat-o dinspre ambele margini, apoi am tăiat felii obținînd niște ”ochelari”..

16 oct. 2010

Drob de ghebe cu ouă fierte și cârnați

Am făcut drobul dintr-o farfurie plină - cu vârf - de ghebe fierte și tocate.
Am adăugat o ceapă călită, 5 ouă, 2 linguri de făină, o legătură de pătrunjel tocat. Potrivim de sare și piper.
Am pus jumătate de cantitate într-o tavă de chec, am pus la mijloc doi cârnați subțiri și 2 ouă fierte tocate. Am acoperit cu restul de ciuperci,  am uns suprafața cu ou bătut. Se coace in cuptorul încins, circa 40 de minute.


13 oct. 2010

Pâine de secară


500 g făină secară, 300 g făină de grâu, o nucă mare de drojdie proaspătăt, o lingură de miere, sare
Am făcut maiaua punând la crescut un amestec făcut din drojdie, miere, o ceșcuță de apă caldă și făină; am lăsat-o să crească 10 minute.
Apoi am preparat aluatul cu:
făina, maiaua, sare, apă caldă.

Se amestecă toate și se lasă la crescut la loc cald 35 de minute. Am frământat aluatul și l-am bătut de masă (ca să nu mai fie atât de lipicios), cam vreo 10 minute și l-am pus iar la crescut, intr-un castron acoperit.

Se modeelază pâinea. cum vrea fiecare, și se coace până ce se reumenește.

Mărturisesc că am avut o reținere când am încercat această variantă de pâine, cu mai multă făină de secară. rețetele de pe net indicau mai multă făină de grâu, și foarte puțină de secară. Am zis că degeaba se mai numește pâine de secară, dacă predomină tot făina de grîu.

Mi-a ieșit bună, pufoasă și cu un gust aparte, de pâine neagră. 

A doua zi nu mai era șa de bună, deci e bine să nu faci prea multă o dată.

10 oct. 2010

Salată aperitiv cu fasole păstăi și maioneză


Fierbem fasolea păstăi in apă cu sare și o lăsăm la scurs într-o strecurătoare.
Putem folosi și fasole congelată - fiartă - sau conservată.
Preparăm o maionează după rețeta preferată - eu o fac din gălbenuș fiert, gălbenuș crud, lamâie și ulei, mușta r.
În această maioneză adăugăm câțiva câței de usturoi - 5-6 - puțin opăriți (ca să se mai evapore mirosul) și pasați. 
Amestecăm maioneza cu fasolea tăiată aproape ca niște cuburi și o dăm la rece. Ornăm cu ou fiert, masline, gogoșari.

3 oct. 2010

Magiun de prune - fără zahăr

Am făcut și gem de prune, dar ne-am hotărât să facem în acest an și magiun, fără zahăr, adică mai dietetic.
Se face cu prune bine coapte, dulci. Când avem prune mai acre, e bine să le facem gem, cu zahăr.
Am spălat prunele și le-am scos sâmburii. Am făcut prunele pastă - nu foarte fină -  la mixer. 
Trebuie fierte într-un vas cu fundul și pereții mai groși, altfel se va arde. La început, până a clocotit și a scăzut puțin zeama, l-am fiert la foc moderat.
Apoi va fi ținut numai la foc mic.
Este bine să punem vasul pe o tablă, cum e cea de copt ardei, pentru a fierbe mai înnnăbușit și a nu se lipi.
Avem  grijă să învârtim în oală, cu o lingură de lemn. 
Il ținem pe foc ...............mult și bine. Până se leagă.
Il vom turna în borcan sterilizate puțin în cuptor; magiunul să fie cald.
Dăm borcanele cu magiun în cuptorul de la aragaz - dar nu incins dinainte, ca să nu crape borcanele - şi le ținem până ce magiunul prinde o poghiță la suprafață.
Dacă ai o cămară răcoroasă, il poți pune in borcane și il legi cu hârtie în loc de celofan. In timp, conținutul va ma scădea, dar nu va mucegăi. 
Dacă nu, le capsezi fierbinți și le acoperi cu pături până a doua zi.

Dacă nu ai un loc uscat și rece unde să păstrezi magiunul, poți să-l sterilizezi, pentru siguranță. Altfel, ar putea mucegăi.

Pișcoturi de șampanie

Rețeta am luat-o de la Bucătăresele vesele - de aici!

Se pot servi simple sau lipite cu cremă de ciocolată sau cu ce vrea fiecare.

Borș de găină - rețeta tradițională moldovenească

La acest fel de borș punem o găină de curte, întreagă. Nu încape tocmeală, numai așa iese bun.

Curățăm găina, o spălăm și o tăiem bucăți. 

O punem la fiert într-o oală încăpătoare, cu apă rece - să depășească cu o palmă nivelul cărnii, la foc mic. Vom pune și măruntaiele, iar dacă găina are și ouă, succesul este garantat.

După vreo 20 de minute punem și sare și spumuim, când este necesar. Pentru a se ridica spuma, mai turnăm din când în când în oală câte un pic de apă rece. Borșul trebui să fie limpede. 

După o oră și jumătate adăugam o ceapă mare tocată fin, 2 morcovi rași și o rădăcină de pătrunjel. După un sfert de oră punem 1 gogoșar tocat fin și 2 roșii decojite tocate fin. 

După incă 10 minute punem  tăieței făcuți în  casă, cu o zi înainte, din 2 ouă și făină. Nu sunt foarte pretențioși, pot fi și un pic mai groși. 

Mai potrivim de sare.




p>La final adăugăm cam 0,5 l de borș de casă, clocotit. Potrivim după gust, căci depinde de cât de acru e borșul. Apoi, pătrunjel verde tocat, mărar, leuștean tocat și o ramură groasă de cimbru.

Dăm oala deoparte, punem capacul și lăsăm  să se întrepătrundă aromele.

Eu mi-am pus o porție cu o aripă, o bucată de piept și ficatul.

Mmmmmmmm.......Delicios și consitent. Nu mai ai nevoie de felul doi.


Șarpe și arici - aperitiv


Nu vă speriați, nu m-am apucat să mănânc astfel de animale, deși știm că mulți oameni mănâncă și șerpi, și libelule și tot felul de ciudățenii.
Eu doar m-am jucat puțin pregătind masa festivă pentru o persoană născută în anul șarpelui.
Ne-am amuzat destul, deși eu am pregătit totul in mare viteză și nu a ieșit chiar foarte bine (zic eu). De fapt, am mai făcut eu ceva asemănător cu ani în urmă și acum nu-mi mai aminteam exact procedura.
Cu prazul a fost problema, ca atunci am folosit partea verzuie, nu frunzele verzi, ca acum, care au rămas cam tari.
Dar il voi face mai bine data viitoare. Să va spun rețeta:

- am făcut o pastă aperitiv din brânză de vaci, din 800 g de brânză,  250 g de unt de calitate, sare, chimen, praz tocat și ceapă tocată fin,  o bucată de gogoșar tocat fin,  pătrunjel verde. Am amestecat brânza cu untul, să fie ca o cremă; dacă e brânza mai scoaptă, se pot pune și 2-3 linguri de smântână. Apoi se pun pe rând celelalte  ingrediente.

 - am opărit o bucată de praz și i-am scos foile; mie mi-ai ieșit cam tari, cred că trebuia să le opăresc mai mult. Ideea e să se înmoaie prazul, dar să nu se zdrobească. De asemenea, trebuie luate frunzele mai subțiri.

După ce s-au scurs, am îmbrăcat fundul unei forme de chec cu folie și apoi cu bucăți de frunze, ceva mai lungi decât forma. Deasupra am pus crema de brânză de vaci, am lipit bine capetele foilor de praz și am dat totul la rece.


După vreo oră am răsturnat conținutul pe un platou, am curbat ”corpul ”șarpelui și i-am modelat capul. Pentru că îmi mai rămăsese brânză, am făcut și un arici, cu țepi din sticksuri, care a fost de mare efect. 

La final mi-am dat seama că nu lăsasem brânză pentru a face și niște ciupercuțe, cu pălărie din roșie. Și le-am realizat din cotor de praz, le-am presărat cu susan și chiar mi-au ieșit mai frumoase decât cele din brânză de vaci.








2 oct. 2010

Chifteluțe aperitiv

Nu se fac la fel ca pârjoalele; nu se pune usturoi - sau pui numai puțin. 

Rețeta preferată este cea de AICI.

Eu le-am dat prin susan alb și apoi le-am prăjit. Au ieșit foarte -foarte bune.

29 sept. 2010

Salată de telină cu ouă si maioneză

Am făcut o maioneză bine legată, din un gălbenuș fiert, un gălbenuș crud, sare, muștar, ulei.

O țelină potrivită se  rade prin răzătoarea fină, se amestecă și cu un măr ras (mai acrișor), sare și zeamă de lamâie. Am amestecat țelina cu maioneza - dacă lasă zeama se stoarce și se scurge zeama.

Potrivim gustul cu sare, lămâie apoi adăugăm și 4 ouă tari tocate mai mare. Ornăm cu măsline, gogoșar, albuș ras. Este un aperitiv apreciat și care se face rapid.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori