Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

8 nov. 2010

Cimbrul de grădină

Satureja hortensis

Eu il pun aproape în orice fel de borș - mai ales de pasăre, cartofi, fasole etc. și deasupra sarmalelor, când fierb. Apoi, este nelipsit din mici și din unele fripturi la cuptor. Se poate folosi la pâinițe, mâncare cu varză, de fasole, pește la cuptor, la aromatizarea oțetului. 
Cimbrul este și o plantă medicinală, pentru:
- indigestie, gastrita - pulbere sau se bea infuzie, după masă;
- flatulenta - calmează durerile abdominale, favorizează eliminarea gazelor din intestine-  cura de 2 saptamani, cu infuzie;
-atonie gastro-intestinala - 1-2 cani de macerat la rece.
- balonare, dispepsie - infuzie;

- dischinezie biliara - stimulează secreţia glandelor salivare şi secreţia bilei- cură cu  pulbere de cimbru, cu un sfert de ora inaintea meselor principale;
-crampe stomacale, contractii si dureri abdominale -  se bea cu inghitituri mici o cana cu infuzie fierbinte de cimbru de gradina.  
* amenoree, frigiditate - se ia, doua luni, extract alcoolic de cimbru - cate 4 lingurite pe zi. Cimbrul de gradina declanseaza ciclul menstrual, este un afrodisiac de intensitate medie.

Bronsita acuta si cronica, tuse convulsiva - ca remediu de urgenta se administreaza cateva inghitituri de infuzie fierbinte, cu efecte bronhodilatatoare, expectorante si calmante rapide. Pentru un tratament de lunga durata se recomanda pulberea, din care se ia de trei ori pe zi cate o lingurita rasa- 4 saptamani. Se fac bai fierbinti cu infuzie de cimbru, care au efecte de intarire a imunitatii.

Astm, pneumonie, infectii respiratorii recidivante - se administreaza uleiul volatil, cate 2 picaturi de 3 ori pe zi, in cure de 10-20 de zile. Este un antibiotic si bronhodilatator redutabil. Administrat in acelasi fel, este si un extraordinar adjuvant in tratamentul tuberculozei.

Colita de fermentatie si de putrefactie - se ia o lingurita rasa de pulbere de cimbru  de patru ori pe zi. Tratamentul dureaza intre 10 si 21 de zile, putand fi reluat de cate ori este nevoie.

Infectii renale si urinare - cimbrul de cultura se poate lua la intrecere in aceasta categorie de afectiuni cu cele mai puternice antibiotice. Se foloseste uleiul volatil,  2-3 picaturi, in miere, de trei ori pe zi. Pentru tratarea bolilor renale cronice se foloseste extractul alcoolic de cimbru de cultura, de patru ori pe zi cate o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa, in cure de 60-90 de zile. Acest extract distruge microorganismele care afecteaza rinichii si vezica si stimuleaza activitatea renala.

Viermi intestinali, infectii cu Giardia lamblia - o combinatie imbatabila in tratarea acestei categorii de boli este cea dintre cimbrul de cultura si pelin. Pulberea celor doua plante se amesteca in parti egale si se pune apoi intr-un borcan care se inchide ermetic. Se administreaza cate o lingurita din acest amestec, pe stomacul gol, de patru ori pe zi. Tratamentul se face vreme de trei saptamani, iar daca mai este necesar, se poate relua dupa 10-12 zile de pauza.
Extern:- 

adjuvant în tratarea petelor faciale
-* tuse convulsiva - infuzia;
* raceala si stari febrile -  bai calde in care s-a turnat infuzie;

* Rani, plagi - spalari cu infuzie concentrata (3 lingurite la o cana de apa) de cimbru. Are efecte antiinfectioase si cicatrizante usoare.
* Nevralgii - se pun pe locurile afectate comprese fierbinti cu infuzie concentrata .

Circulatie periferica deficitara - se fac bai fierbinti cu infuzie de cimbru (5 litri la o cada cu apa). Aceste bai facute saptamanal activeaza puternic circulatia, maresc caldura organismului si intaresc sistemul imunitar.

Reumatism - se pun cataplasme fierbinti cu cimbru pe locul afectat. Are efecte calmante si antialgice.

tratează şi înfrumuseţează tenurile grase.
* Crampe musculare (carcei) - se fac bai locale cu infuzie cat mai calda de cimbru de gradina, 15-20 de minute. 

Nu se recomandă in ulcer gastric.colon iritabil, ulcer gastric si gastrita hiper-acida, dispepsii si hipopepsii, deoarece inhiba activitatea enzimatica; insuficienta pancreatica.

Supradozat,  da reactii adverse extrem de puternice: convulsii, varsaturi, dureri abdominale puternice, delir.

30 oct. 2010

Rețete inedite -

Dacă nu mai știți ce să gătiți sau v-ați plictisit, ca mine, trebuie să mai schimbați câte ceva. Mi-au plăcut câteva rețete de pe net și le-am marcat, poate le voi face sau doar mă voi inspira. Unele, chiar și pentru sărbătorile de iarnă care se apropie. Sunt sigură că veți găsi și voi ceva inedit:
De pe http://dimitranas.blogspot.com/ am preluat
Fursecuri -ciuperci (intrați să le vedeți)
2 şi 1 / 2 cani faina, 1 cană untură, 1 cană de zahăr pudră, 2 pachete de zahăr vanilat, și pentru model -  1 lingura cacao, cafea sau scortisoară. Din aluat se rup bucăţi mici, de dimensiunea unei nuci şi cu gâtul unei sticle cu un diametru de aproximativ 1 cm, scufundată în scortisoara, se face un cerc, ca pe dosul unei ciuperci.  Se coace la 180 ° C.
***De aici am intrat pe http://umojojkuhinji2.blogspot.com/ și am rămas cam mult........Am notat prima rețetă de aluat, dar apoi numai titlurile, că am găsit prea multe:
* aluat in foi din cartofi
100 g cartofi piure
500 g făină
100 ml lapte cald
100 ml iaurt la temperatura camerei
40 ml ulei
1 ou
drojdie uscata (7 g)
 praf de copt (aproximativ 4 g)
o jumătate de linguriţă de zahăr
1 linguriţă de sare +
100 g margarină moale- eu prefer unt sau untura -  pentru uns aluatul +
150 g de brânză rasă pentru umplutură + ou pentru uns, seminţe
În bol pune faina, drojdie, praf de copt, sare, zahăr, ulei, iaurt, lapte şi cartofi (la temperatura camerei), şi fă pastă , apoi fă-o într-un dreptunghi (cât degetul de gros) şi unge cu 1 / 3 din margarina moale.se pliază ca şi cartea, să formeze mai multe straturi).Lăsaţi-l pentru aproximativ 30 min. la temperatura camerei (se acoperă cu o cârpă). Apoi se mai pune o treime de margarina şi din nou rulăm  - o parte peste cealaltă  (în 3-4 secţiuni).Se lasă să stea timp de aproximativ 30 min., acoperit, la temperatura camerei. Apoi, din nou,  repetaţi întreaga procedură . După a treia jumătate de oră, se se pot face cornuri.Se ung cu ou batut, presara susan, se coc în cuptorul preîncălzit - aurii.

*Cununa de varză şi cartofi
Tartă de gutui
Tartă cu gutui
Budinca cu vinete și cartofi
Tort cu frisca si gutui
*** Salată în straturi - am scris-o și pe aceasta pt. că vreau s-o fac curînd.
200 g mazăre fiartă, 400-500 g fierte sfeclă roşie, feliată, 4 ouă fierte, rase / zdrobite, 250 g brânză tare, rasă,
4-5 castraveti murati, tăiati în inele, 250 g maioneza, 250 g smântână, sare, piper.
Se amestecă maioneza cu smântână şi se condimentează cu sare şi piper. Se prepară într-un bol de aproximativ 2 l., transparent . Ordinea:
Prima în partea de jos am pus mazăre, - ou ras rece, - aproximativ o treime din amestecul de maioneza, - apoi pune branza rasa, - felii de sfecla, -  şi apoi murături, -  restul de amestec maioneza. Se acoperă vasul cu folie de aluminiu / capac. Pune salata în frigider pentru câteva ore (peste noapte), să se răcească bine Dacă se doreşte, decorează cu felii de ouă fierte, ierburi.

* Ardei umpluti cu mamaligută
Ardei umplut cu fasole şi cartofi
Trandafiri
fursecuri cu gem
tort aperitiv
aperitiv interesant
din piine veche
rulada colorată sărată
oua picante
chec aperitiv
fursecuri zebra
aluat din cartofii
biscuiți cu brânză -
fasole la cuptor
mamaliga gratinata
trandafiri 
găluște de pîine și țelină
tort de post
rulada de piine, spanac
gnochi de morcovi
găluște cu banane
puf din bezea
gelatina și cocos
placinta cu legume

29 oct. 2010

Ciulama de ghebe - sau alte ciuperci


Se face cu:
500 g ghebe
o cană cu lapte
2 linguri rase de faina
o ceapă
sare
piper
patrunjel verde 
o ceșcuță cu smântână


Tocăm ceapa mărunt și o punem la călit, adăugam ghebele tăiate și le acoperim cu un capac, ca să fiarbă în suc propriu. Din când în când, adăugăm puțină apă, ca să nu se ardă.

Când sunt pătrunse, punem sare, piper, o lingură de făina desfăcută cu lapte rece și după 5 minute punem și smântâna, după ce o amestecăm cu cealaltă lingură de făină; mai fierbem 5 minute și presărăm pătrunjel verde. 

Servim cu mămăligă.

22 oct. 2010

Sărățele - trandafiri și ochelari- cu brânză


Se fac din aluat de sărățele. Eu am făcut aluat cu unt și brânză de vaci - rețeta AICI (numai că am folosit unt în loc de untură).

Umplutura am făcut-o din caș, cașcaval, ou și puțină făină.

Am uns sărățele cu ou și le-am presărat cu mac sau chimen. Bineînțeles, le-am copt în cuptorul incălzit dinainte. 

Trandafirii ies mai frumoși, cu petale mai rotunjite, dacă tăiem aluatul in formă de cerc, cu paharul sau forma - cum este acesta:


Pentru că mă grăbeam, i-am făcut taind aluatul in pătrate :

După ce am pus umplutura, am tăiat cu cuțitul in cele 4 colțuri ale pătratului, apoi am ridicat rînd pe rînd marginile rezultate; prin suprapunere, seamănă cu petalele de trandafiri.



Pentru că mi-a mai rămas aluat, am intins o foaie pe care am rulat-o dinspre ambele margini, apoi am tăiat felii obținînd niște ”ochelari”..

16 oct. 2010

Drob de ghebe cu ouă fierte și cârnați

Am făcut drobul dintr-o farfurie plină - cu vârf - de ghebe fierte și tocate.
Am adăugat o ceapă călită, 5 ouă, 2 linguri de făină, o legătură de pătrunjel tocat. Potrivim de sare și piper.
Am pus jumătate de cantitate într-o tavă de chec, am pus la mijloc doi cârnați subțiri și 2 ouă fierte tocate. Am acoperit cu restul de ciuperci,  am uns suprafața cu ou bătut. Se coace in cuptorul încins, circa 40 de minute.


13 oct. 2010

Pâine de secară


500 g făină secară, 300 g făină de grâu, o nucă mare de drojdie proaspătăt, o lingură de miere, sare
Am făcut maiaua punând la crescut un amestec făcut din drojdie, miere, o ceșcuță de apă caldă și făină; am lăsat-o să crească 10 minute.
Apoi am preparat aluatul cu:
făina, maiaua, sare, apă caldă.

Se amestecă toate și se lasă la crescut la loc cald 35 de minute. Am frământat aluatul și l-am bătut de masă (ca să nu mai fie atât de lipicios), cam vreo 10 minute și l-am pus iar la crescut, intr-un castron acoperit.

Se modeelază pâinea. cum vrea fiecare, și se coace până ce se reumenește.

Mărturisesc că am avut o reținere când am încercat această variantă de pâine, cu mai multă făină de secară. rețetele de pe net indicau mai multă făină de grâu, și foarte puțină de secară. Am zis că degeaba se mai numește pâine de secară, dacă predomină tot făina de grîu.

Mi-a ieșit bună, pufoasă și cu un gust aparte, de pâine neagră. 

A doua zi nu mai era șa de bună, deci e bine să nu faci prea multă o dată.

10 oct. 2010

Salată aperitiv cu fasole păstăi și maioneză


Fierbem fasolea păstăi in apă cu sare și o lăsăm la scurs într-o strecurătoare.
Putem folosi și fasole congelată - fiartă - sau conservată.
Preparăm o maionează după rețeta preferată - eu o fac din gălbenuș fiert, gălbenuș crud, lamâie și ulei, mușta r.
În această maioneză adăugăm câțiva câței de usturoi - 5-6 - puțin opăriți (ca să se mai evapore mirosul) și pasați. 
Amestecăm maioneza cu fasolea tăiată aproape ca niște cuburi și o dăm la rece. Ornăm cu ou fiert, masline, gogoșari.

3 oct. 2010

Magiun de prune - fără zahăr

Am făcut și gem de prune, dar ne-am hotărât să facem în acest an și magiun, fără zahăr, adică mai dietetic.
Se face cu prune bine coapte, dulci. Când avem prune mai acre, e bine să le facem gem, cu zahăr.
Am spălat prunele și le-am scos sâmburii. Am făcut prunele pastă - nu foarte fină -  la mixer. 
Trebuie fierte într-un vas cu fundul și pereții mai groși, altfel se va arde. La început, până a clocotit și a scăzut puțin zeama, l-am fiert la foc moderat.
Apoi va fi ținut numai la foc mic.
Este bine să punem vasul pe o tablă, cum e cea de copt ardei, pentru a fierbe mai înnnăbușit și a nu se lipi.
Avem  grijă să învârtim în oală, cu o lingură de lemn. 
Il ținem pe foc ...............mult și bine. Până se leagă.
Il vom turna în borcan sterilizate puțin în cuptor; magiunul să fie cald.
Dăm borcanele cu magiun în cuptorul de la aragaz - dar nu incins dinainte, ca să nu crape borcanele - şi le ținem până ce magiunul prinde o poghiță la suprafață.
Dacă ai o cămară răcoroasă, il poți pune in borcane și il legi cu hârtie în loc de celofan. In timp, conținutul va ma scădea, dar nu va mucegăi. 
Dacă nu, le capsezi fierbinți și le acoperi cu pături până a doua zi.

Dacă nu ai un loc uscat și rece unde să păstrezi magiunul, poți să-l sterilizezi, pentru siguranță. Altfel, ar putea mucegăi.

Pișcoturi de șampanie

Rețeta am luat-o de la Bucătăresele vesele - de aici!

Se pot servi simple sau lipite cu cremă de ciocolată sau cu ce vrea fiecare.

Borș de găină - rețeta tradițională moldovenească

La acest fel de borș punem o găină de curte, întreagă. Nu încape tocmeală, numai așa iese bun.

Curățăm găina, o spălăm și o tăiem bucăți. 

O punem la fiert într-o oală încăpătoare, cu apă rece - să depășească cu o palmă nivelul cărnii, la foc mic. Vom pune și măruntaiele, iar dacă găina are și ouă, succesul este garantat.

După vreo 20 de minute punem și sare și spumuim, când este necesar. Pentru a se ridica spuma, mai turnăm din când în când în oală câte un pic de apă rece. Borșul trebui să fie limpede. 

După o oră și jumătate adăugam o ceapă mare tocată fin, 2 morcovi rași și o rădăcină de pătrunjel. După un sfert de oră punem 1 gogoșar tocat fin și 2 roșii decojite tocate fin. 

După incă 10 minute punem  tăieței făcuți în  casă, cu o zi înainte, din 2 ouă și făină. Nu sunt foarte pretențioși, pot fi și un pic mai groși. 

Mai potrivim de sare.




p>La final adăugăm cam 0,5 l de borș de casă, clocotit. Potrivim după gust, căci depinde de cât de acru e borșul. Apoi, pătrunjel verde tocat, mărar, leuștean tocat și o ramură groasă de cimbru.

Dăm oala deoparte, punem capacul și lăsăm  să se întrepătrundă aromele.

Eu mi-am pus o porție cu o aripă, o bucată de piept și ficatul.

Mmmmmmmm.......Delicios și consitent. Nu mai ai nevoie de felul doi.


Șarpe și arici - aperitiv


Nu vă speriați, nu m-am apucat să mănânc astfel de animale, deși știm că mulți oameni mănâncă și șerpi, și libelule și tot felul de ciudățenii.
Eu doar m-am jucat puțin pregătind masa festivă pentru o persoană născută în anul șarpelui.
Ne-am amuzat destul, deși eu am pregătit totul in mare viteză și nu a ieșit chiar foarte bine (zic eu). De fapt, am mai făcut eu ceva asemănător cu ani în urmă și acum nu-mi mai aminteam exact procedura.
Cu prazul a fost problema, ca atunci am folosit partea verzuie, nu frunzele verzi, ca acum, care au rămas cam tari.
Dar il voi face mai bine data viitoare. Să va spun rețeta:

- am făcut o pastă aperitiv din brânză de vaci, din 800 g de brânză,  250 g de unt de calitate, sare, chimen, praz tocat și ceapă tocată fin,  o bucată de gogoșar tocat fin,  pătrunjel verde. Am amestecat brânza cu untul, să fie ca o cremă; dacă e brânza mai scoaptă, se pot pune și 2-3 linguri de smântână. Apoi se pun pe rând celelalte  ingrediente.

 - am opărit o bucată de praz și i-am scos foile; mie mi-ai ieșit cam tari, cred că trebuia să le opăresc mai mult. Ideea e să se înmoaie prazul, dar să nu se zdrobească. De asemenea, trebuie luate frunzele mai subțiri.

După ce s-au scurs, am îmbrăcat fundul unei forme de chec cu folie și apoi cu bucăți de frunze, ceva mai lungi decât forma. Deasupra am pus crema de brânză de vaci, am lipit bine capetele foilor de praz și am dat totul la rece.


După vreo oră am răsturnat conținutul pe un platou, am curbat ”corpul ”șarpelui și i-am modelat capul. Pentru că îmi mai rămăsese brânză, am făcut și un arici, cu țepi din sticksuri, care a fost de mare efect. 

La final mi-am dat seama că nu lăsasem brânză pentru a face și niște ciupercuțe, cu pălărie din roșie. Și le-am realizat din cotor de praz, le-am presărat cu susan și chiar mi-au ieșit mai frumoase decât cele din brânză de vaci.








Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori