Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

26 sept. 2011

Salată (zacuscă) de dovlecei

Se face cu 2 kg dovlecei, 2-300 g ceapă, 1, 5 kg roșii, mărar, sare, ulei. Cantitățile sunt orientative, pot varia, după preferință.

Eu aveam niște dovlecei din aceia mari și m-am gândit că sunt poate prea tari pentru gătit. Nici  vorbă, că aproape s-au topit. I-am răzuit de coajă și am îndepărtat mijlocul, cu semințe. 

În continuare: 

- ceapa tocată se inăbușă cu 150 ml de ulei

- se adaugă dovleceii rași -mai inainte trebuie presărați cu sare, lăsați 30 de minute și ștorși;

- se adaugă roșiile pasate sau suc de roșii.

Se fierbe până ce scade. Se pune fierbinte în borcane, care se închid imediat și se sterilizează 30 de minute. Se servește rece, cu măsline sau ouă fierte, sau caldă, cu orez, carne etc. 

Observație:

Eu am pus roșii cuburi și dovlecei nestorși cum trebuie și mi-a ieșit prea zemoasă. Pentru a scădea, am fiert-o prea mult și parcă e prea moale. Nu faceți aceste greșeli.

Este mai bună cu dovlecei tăiați cuburi.

Ghiveci de legume pentru iarnă

Se face cu mai multe sau mai puține legume, în funcție de ce avem. De regulă, o legumă va da nota dominată. De exemplu, dovleceii, bamele sau vinetele. Eu am ales vinetele, din care am pus mai multe.
Am folosit:
- ceapă - înbușită, nu prăjită;
- rădăcinoase - morcovi, țelină, păturnjel - tăiate cuburi și înăbușite în ulei, adăugând apă, până se înmoaie;
-conopidă desfăcută în buchețele;
-fasole păstăi tăiată în 2 sau în 3;
-dovlecei cuburi;
-vinete rondele - lăsate cu sarem opărite și ușor prăjite;
- gogșari - tăiați fideluță.
Se amestecă toate într- cratiță mare, se presară sare, 2 căni de suc de roșii, se pun boabe de enibahar, de piper, de coriandru, frunze de țelină tocate.
Cât ulei vom pune?
- vom folosi cam 50 ml de ulei la 1 kg de legume curățate. Deci, calculăm aproximativ cam câte legume avem, după ce le curățăm, și cât ulei să folosi. Din acesta vom utiliza la ceapă și rădăcinoase.
Fierbem totul, mai potrivim de suc de roșii sau bulion, după gust. Legumele să fie pătrunse, dar nu fierte foarte tare.
Cantitățile sunt după dorință. Se poate renunța la unele legume. Anul trecut am făcut numai cu vinete, ceapă, ardei și rădăcinoase. A fost bun și rece, ca atare, și gătit, cu cartofi sau orez. Prinde tare bine în perioadele de post.
Se mai poate pune mazăre opărită, bame, ardei etc.
Se lasă la răcit și apoi îl punem in borcane. Se șterge marginea borcanului cu o cârpă udă, apoi cu una uscată, se pune capacele sau celofanul.
Sterilizare:
- în prima zi - 30 minute
- a doua zi - încă 20 de minute

Toamnă bogată

Cum stați cu pregătirile de iarnă?
Cred că binișor, pentru că în această toamnă recolta a fost abundentă și ieftină, comparativ cu anii trecuți.
La noi, prețul legumelor a fost foarte convenabil. Pentru cine ia cantități un pic mai mari, s-au putut cumpăra:
ceapa - 1 leu/ kg
ardei grași frumoși - 1,8 lei/ kg
gogoșari - 2, 5 lei kg
roșii - 1 leu kg, chiar și 80 de bani
morcovi - 1 leu/kg
cartofi - 60-80 de bani/ kg, la sac de 10 kg
Cum se spune, prețuri care sfidează criza.
Prune am luat cu 2,5 lei/kg și am făcut magiun fără zahăr, dar văd că nu prea mai sunt, au fost puține.
Ca niciodată, din cauză că lunile septembrie și august au fost foarte secetoase, nu s-au făcut deloc ciupercile. Nu au cum, în pădure e prea uscat. Anul trecut, pe vremea asta, era piața plină de ghebe, hribi și alți bureți. Așa că, adio zacuscă de ghebe. Deși eu s-ar putea să fac. Mai am ghebe conservate în apă cu sare, în borcane de 800 ml, de anul trecut. Se pot folosi și  la o zacuscă nouă.
Să vă spun ce am pus în cămară?
zarzavat pt. ciorbă
pastă și suc de roșii
roșii în bulion
castraveți bulgărești
ardei iuți la oțet
mărar cu sare și ceapă
frunze pentru sarmale
dulcețuri și compoturi (mai mult în vară - căpșune, vișine, caise, piersici) și vișine pt. ptrăjituri
zacuscă de vinete
zacuscă de dovlecei
zacsucă de pește
zacuscă cu ghebe și gogoșari
tocană de legume cu orez
tocană de fasole păstăi
ghiveci cu vinete

salată de gogoșari și ardei marinați, cu muștar
gogoșari la oțet
gogșari în sos de roșii
salată bulgărească
gem de coarne
 magiun de prune
gem de mere
dulceață de soc
dulceață de gutui cu nuci
sirop de cătină
Poate or mai fi și altele....
Zacuscă de vinete, magiun, tocană de legume cu orez, dulceață de soc
Urmează murăturile, mai ales varză și pepeni cu gogonele.
Din păcate, nu prea am mai avut timp să le postez și nici să le fotografiez, mai ales că le-am făcut seara și nu-mi ies pozele.Totuși, am să încerc să postez câteva din rețetele mele, în aceste zile, poate vor mai fi de folos cuiva, până nu trece sezonul. Și pozele le pun după.

29 aug. 2011

Ardei iuți la oțet

1 kg iuţi bulgăreşti (din cei lungi), de culori diferite + galbeni, roşii, verzi

Se taie ardeii în bucăţi de 2 cm, se scutură seminţele, pe cât posibil.
Pregătim apoi o marinată, din 3 părţi apă şi o parte oţet.
La 1 l de lichid (3 căni de apă, o cană de oţet), se pune o cană de zahăr şi o lingură cu vârf de sare. Se pune mirodenii- dafin, enibahar.
Se opăresc ardeii în marinată, se aşează în borcane, fierbinţi, deasupra se pun 2 bucăţele de hrean şi de ţelină, apoi se toarnă marinata clocotită deasupra.

SE capsează, se lasă sub pături 24 de ore.

Varianta cu ardei întregi:
exact la fel

Varianta cu ceapă:
Ii putem face cu adaus de ceapă tăiată peştişori sau cu arpagic întreg. Opărim ceapa tot aşa, cu un amestec de apă şi oţet, dar separat. Marinata folosită la opărirea cepei o aruncăm, căci nu are un gust bun.
Apoi, se amestecă ceapa cu ardeiii şi se procedează ca mai inainte.
Ardeii marinaţi tăiaţi, în special, nu mai sunt atât de iuţi, deci se mănâncă uşor şi...............cât mai mulţi, mai ales la ciorbe, ciulamale etc.

22 aug. 2011

Chec acrișor - cu lămâie și stafide

Este un chec delicios și ieftin.
Se face cu cu 4 ouă, 200 g zahăr, 100 ml ulei, 100 ml lapte, 1-2 lămâi - coajă și suc, circa 400 g făină, stafide, sare, praf de copt.
Modul de preparare este foarte obișnuit: se bate ouăle întregi cu zahărul, se adaugă sare, apoi lapte, ulei, lămâia, o parte din făină, praful de copt, restul de făină, stafidele trecute prin făină. Se coace în cuptorul încălzit dinainte.
Când e gata, se pudrează. Eu am turnat o glazură făcută din zahăr pudră frecat cu zeamă de lămâie. A ieșit și mai acrișor, și mai bun.

13 aug. 2011

Gogoșele aurii din aluat cu cartofi


Facem un aluat de pâine din : maia din o nucă de drojdie amestecată cu o linguriță de zahăr, o ceșcuță cu apă caldă și un pic de făină, la care adăugăm 500 g de făină, sare, doi cartofi fierți ( fără coajă) și pasați, apă călduță. Omogenizăm și lăsăm la crescut 30 de minute. Apoi frământăm aluatul, cu puțin ulei. Eventual, mai punem și făină. Acoperim aluatul cu un prosp și il lăsăm să crească. După ce modelăm gogoșile, le lăsăm să mai crească 10 minute, apoi le scuturăm foarte bine de făină  și le prăjim în ulei încins. Sunt foarte moi și fragede. 
Și pentru că nu prea avem voie să ne delectăm cu gogoși, am făcut numai câteva și din restul aluatului am făcut o pâine foarte bună:

Brioșe cu cafea


Ingrediente:

2 ouă, 200 g zahăr tos, 100 ml ulei, 100 ml cafea, 100 ml lapte (sau iaurt sau apă minerală), o lingură cu inka sau ness - cine rezistă, 3 linguri cu cacao, făină, esență de rom, praf de copt, câteva nuci sau migdale sfărâmate.Nu uitați să puneți și puțină sare.Se face un aluat ca de chec.

8 aug. 2011

Dulceață de cireșe amare

Am pus 800 g de zahăr tos la 1 kg de cireșe curățate.

Am amestecat fructele cu zahărul și le-am lăsat să stea câteva ore. 
Apoi am pus dulceața la fiert, într-o cratiță încăpătoare. 

Nu fă mai mult de 2 kg de dulceață o dată. Se fierbe la foc mai mare, se colectează spuma și când se leagă puțin, dăm deoparte un pic de zeamă, să vedem dacă este legată.

Trebuie făcute mai multe probe, pentru a nu ieși dulceața prea scăzută. Dacă ați greșit și când se răcește vedeți că dulceața a a ieșit prea vârtoasă, mai puteți adăuga o ceașcă sau o cană cu apă, după caz, amestecați și mai fierbeți.

Pilaf de pui

Am făcut un pilaf dintr-un piept de pui mare, cu os.

Se face la fel ca și Pilaful de găină.

Nu am mai pus carnea la macerat. Important este să fiarbă carnea, înnăbușit, destul de mult, ca să fie fragedă.

E un fel de mâncare simplu și bun.







Ciorbă de pui cu turnăței

O ciorbă de vară foarte gustoasă.

Folosim un pui de țară sau ”Puiul fericit”.

Rețeta este aici: http://aromele.blogspot.com/2010/03/bors-de-pui.html

Iar rețeta de turnăței am luat-o de aici - http://veggetarian.blogspot.com/2011/08/blog-post.html



21 iul. 2011

Prăjitură cu mac


Am găsit rețeta la adresa: http://www.bucataras.ro/retete/prajitura-cu-mac-585.html

” Pt aluat:

50 gr faina
3 galbenusuri
150 gr zahar (eu am pus 100 g)
200 gr margarina (eu am pus unt)
1 pachetel praf de copt
lapte (căt cuprinde aluatul)- am pus cam cât o ceșcută de cafea
Pt crema:
200 gr mac (eu am pus 250)
200 gr zahar
150 gr faina
200 ml lapte
2 pliculete zahar vaniliat
3 albusuri

1 pliculet praf de copt

Am mai pus 2 linguri de griș în umplutură și am mai scăzut un pic din făină.


aluat:

-Din toate ingredientele se framanta un aluat potrivit, din care se intind 2 foi

Pt crema:

-se macina macul
-macul se amesteca cu zaharul, faina, praful de copt, zaharul vaniliat, laptele
-albusurile se bat spuma si se adauga la crema amestecand usor de jos in sus (eu am preferat să bat albușul cu zahăr)
-se pune o foaie in tava unsa sau cu hartie de copt si se toarna crema
-se da la cuptor pana se aureste usor deasupra -

-deasupra se presara zahar pudra ”

Observații personale:

- am făcut prăjitura într-o tavă ceva mai îngustă, de friptură

-cred că prăjitura iese bună și cu nucă în loc de mac

- mi-a plăcut aluatul și îl voi folosi și alte prăjituri. Cred că este bun pentru tarte cu un singur strat de aluat, gem sau măr etc. și bezea cu mac, nuci.

- se poate face și astfel: un strat de aluat, din tot aluatul, un strat de gem și apoi macul cu albuș; mie parcă îmi lipsea ceava din prăjitura asta. nu sunt obișnuită numai cu gustul de mac, dar lui fratelo i-a plăcut așa.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori