Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

6 sept. 2013

Mazăre cu găluştele

Cum putem imbunatati o mâncare simplă de mazare?
In general, cu frigănele, dar este bine sa ne ferim de prăjeli. De aceea am optat pentru galuşte fierte.
Au fost foarte bune!
Facem o mâncare de mazăare, cu ceva mai multă zeamă.
Am făcut mai intâi un sos din ceapă trasă in ulei, cu apă, morcov, roşii şi ardei.
Când au fiert, am adăugat mazăre conservată şi mărar, sare şi 2 boabe de enibahar.
Le fierbem 5+10 minute, apoi cu o lingură aşezăm uşor ăn zeama, deasupra mâncării, câte o găluşcă, pe rând.
Le lasam sa fiarba, cu capac.
Daca trebuie, dupa 7 minute le intoarcem pe cealaltă parte.
Cum se fac găluştile:
într-un castronel batem un pic 2 ouă cu 1 praf de sare, apoi adăugăm făină până obţinem un aluat ca de clătite, dar mai gros.

8 aug. 2013

Prăjitură cu vişine



ingrediente:
4 oua
o cana cu zahar - circa 250 g
100 g unt sau o jumatate de cana cu ulei
200 g iaurt sau lapte
sare
faina
praf de copt
lamie
800 g visine proaspete sau conservate cu asprina sau congelate

Facem un aluat ca de chec, astfel:

se bat mai intai ouale cu sare si zahar, sa fie cremoase, se adauga untul putin topit sau uleiul, cite putin. Apoi iaurtul, coaja de lamie, faina - intre 500-750 g, cat sa iasa un aluat de chec, dar nu foarte tare. Adaugam praf de copt omogenizat cu lamaie, amestecam totul si punem in tava.
Presaram cu visine, fara simburi,  trecute usor prin faina.
Se caoce 30-40 de minute.
O pudram cu zahar pudra si........pofta buna.

Nota:
Eu am facut-o cu visine proaspete, pe care le-am trecut prin faina, dar nu le-am mai adaugat zahar. Astfel visinele sunt chiar acrute, dar merg bine cu aluatul dulce.
De regula, gospodinele lasa visinele, curatate, sa stea cu zahar tos, deoparte, macar 15 minute. Ideea era ca visinele sa fie indulcite si sa mai scapam si de zeama lor. Din cauza zaharului, visinele lasa mult suc, dar nu vor mai fi intregi in prajitura si nici nu vor mai avea un gust atat de pregnant, singurul gust care iese in fata fiind cel al zaharului..
In fond, fiecare face cum vrea



1 aug. 2013

Gnocchi cu sos de rosii si parmezan


Cum facem galustile:
800 g de cartofi fainosi
250 g faina tip 000
2 oua
sare, piper

Se fierb cartofiii in coaja, se curata si se paseaza, se amesteca cu faina, cu ouale, cu sare si pier.
Se formeaza galustele alungite, care se fierb in apa clocotita, sarata. Se scot cind se ridica la suprafata.Se pun intr-o strecuratoare, sa se scurga apa.
***
Separat, incalzim sosul de rosii, il condimentam dupa gust, cu piper, oregano, busuioc.
Amestecam gnochi cu  brinza sau putin parmezan
Punem portiile in farfurii.
Turnam sosul peste gnochi, presaram parmezan si servim  imediat.



30 iul. 2013

Scrumbie în sos de lămâie, cu ceapă şi gogoşari



Ceva rapid, de vara, pentru amatorii de peşte.

Avem nevoie de :

scrumbii de Dunăre, proaspete - o bucată de persoană; ale mele au avut şi icre.
o ceapa
un ardei-gogoşar
ulei de măsline
o lămâie
sare, piper
un praf de cimbru

Curăţăm peştele, îl spălăm şi il tăiem bucăţi.Il condimentăm cu sare şi piper.
Taiem ceapa peştişori şi o punem in apa cu oţet. Astfel se va menţine mai tare, ulterior.
Punem peştele intr-o tava, il stropim cu zeamă de lămâie şi ulei de masline.
Presarăm ceapa printre feliile de peşte, apoi şi feliute de ardei - dar nu multe, pentru a nu acoperi gustul peştelui.
Presărăm cimbru şi dăm totul la cuptor.
Servim cu feliuţe de lămîie, rece sau cald.

Dupa gust, se mai poate pune un căţel de usturoi , frunze de pătrunjel verde

Notă
Aceasta reţetă se poate face si cu peşte sarat, tinut câteva ore la desărat. Iese foarte bun.

4 iul. 2013

Mazăre cu carne


Folosim orice fel de carne dorim; am avut de porc, proaspata, dar se poate folosi şi afumată.

Prima etapă:
Calim uşor o ceapă tăiată mărunt, in putin ulei, adaugăm cubuleţele de carne şi dupa ce s-au făcut albe pe toate părţile, turnăm 1-2 căni de apă clocotita şi o lăsăm să fiarbă la foc mai domolit, pentru ca sa se facă carnea cât mai fragedă.
Se fierbe cam 40 de minute, depinde cât de tare este carnea, deci trebuie s-o verificăm.

A doua etapă
-adăugăm ardei sau gogoşari tăiaţi mărunt, mazărea conservata sau congelată, apoi mai fierbem 5 minute.

A treia etapă
- punem suc de roşii sau bulion dizolvat in puţină apă calda, o lingura de făină dizolvata in puţină apă rece.
-potrivim gustul de sare, piper, punem şi 1-2 de linguriţă de zahăr, o lingură de mărar, câteva boabe de enibahar. Se mai fieb toate 5 minute.
La final, presărăm mărar tocat.

Dacă folosim mazăre proaspătă, o punem în carne dupa ce aceasta a fiert 30 de minute si se fierb împreună în continuare.

2 iul. 2013

Icre preparate cu griş

Am observat că multă lume se fereşte să pună în icre griş sau pâine şi mulţi chiar se laudă cu asta. Nu văd de ce, pentru că acest adaus nu strică gustul sau aspectul icrelor, ba, dimpotrivă, le face mai ferme şi mai digerabile -adică mai puţin grase - ca să nu zic greţoase. Acuma, depinde şi de gusturi. Mie îmi plac cele făcute cu griş, pt.că, de când miezul de pâine nu mai este aşa de ferm, când este înmuiat rezultă o pastă lipicoasă, subţire şi fără consistenţă.
In plus, grişul seamănă la aspect cu icrele - având acele mici bobiţe, deci este bine mascat în compoziţia finală, icrele ies mai tari şi pot fi aşezate frumos şi sunt şi mai digerabile, fiind uşor suportate de către persoanele cu diverse sensibilităţi.....

Cum se prepară:

La 100 g de icre proaspete sau sărate folosim cam o ceaşcă de griş fiert, pentru care trebuie să fierbem cam 2 linguri de griş la 100 ml apă-aproximativ.
Grişul fierbe repede, apoi se pune intr-un castronel şi se lasă la răcit.
Icrele sărate se lasă 2-3 ore la desărat în apă, apoi se scurg foarte bine de apă.
Cele proaspete, se curăţă de pieliţe şi se usucă puţin într-un castronel aşezat deasupra unui ibric cu apă clocotită; ideea e să fie uscate puţin.
Când ambele ingrediente sunt reci, se amestecă intr-un castron, cu o lingură de lemn, apoi se adaugă zeamă de lămâie. Incepem apoi să încorporăm ulei, puţîn câte puţîn, ca la maioneză, frecînd mereu în acelaşi sens. Punem cam 100 ml ulei.La final, adaugăm puţină apă minerală - atenţie, să nu devină subţiri, doar să fie pufoase -şi zeamă de lămâie după gust.
Se adaugă în compoziţie ceapă tocată mărunt, ţinută înainte in apă rece, ca să iasă sucul iritant.
Ornăm cu măsline şi lămâie şi mâncăm cu pâine proaspătă. Ce poftă mi-am făcut, că acum sunt la cură şi nu am voie pâine. Iar icre fărăr pâine, nu văd cum s-ar pute mânca.

Observaţii:
- cantităţile se pot modifica după preferinţe
- la icrele prea sărate, se pune mai mult griş
- cine vrea, poate pune mai mult ulei.

16 iun. 2013

Plăcintă umplută cu morcovi şi ghimbir

Este o reţetă inventată de fratelo Virgilio, deci e originală.
De post, vegan etc.
Important e că a ieşit şi foarte bună.
Se face cu foi de plăcintă cumpărate.
Umplutura: 
morcovi - cam 1 kg, dar din cei mai dulci şi mai gustoşi, să nu fie fazi, lemnoşi - , ulei, ghimbir proaspăt + după gust, lămâie şi puţin zahăr.

Morcovii au fost mai intâi zdrobiţi la robot - sau se rad pe răzătoareaa mare, apoi se pun la innăbuşit într-un vas cu pereţi mai groşi, in care punem şi puţin ulei. Presărăm sare, punem capac şi lăsăm să se înmoaie (cu capac), dar nu exagerat de tare, pentru co umplutura se mai coace şi în cuptor şi totodată trebuie să fie un pic mai fermă. La nevoie, adăugăm câte puţină apă.
La final, punem ghimbir ras, zeamă de lămîie mai multă, să fie acrişori. După gust, se adaugă şi puţin zahăr sau alt fel de indulcitor.

Aranjăm plăcinta in tavă, după metoda obişnuită. Adică, punem câte o foaie, o ungem cu ulei, apoi alta şi continuăm aşa pînă facem stratul de jos, din vreo 7 foi.
Ungem şi foaia de deasupra, presărăm grişi sau pesmet şi întidem umplutura de morcovi. 
Continuăm să punem celelalte straturi de foi.
Deasupra ungem cu ulei şi cu un cuţit ascuţit porţionăm plăcinta, apoi o dăm la copt.
Trebuie să fie uşor rumenită, dacă e prea tare poate fi scorţoasă.
A ieşit perfectă.
Deasupra se poate pune smântână; nu frişcă, pt. că ar fi prea dulce. Dar depinde de gusturi.


8 iun. 2013

Pastă de linte şi susan


Lintea fierbe mai repede decât fasolea şi e mai uşoară.
Am folosit linte roşie - cam o cană, pe care am fiert-o circa 30 de minute. Lintea se spală in mai multe ape inainte de a fi pusă la fiert, dar apoi nu se mai aruncă apa, ca la fasole.
Dacă este lăsată la înmuiat ceva timp înainte de fierbere, e şi mai bine.
La fiert se mai pot adăuga ceapă şi morcov, şi sare, chiar de la început.
Cum procedăm cu făina de susan:
punem intr-un castron 4-5 linguri de făină de susan (eu aşa am cumpărat-0, dar se poate pune şi susan măcinat), pe care le opărim cu zeama clocotită, de la fiertul lintei. Omogenizăm.
Lintea fiartă se scurge, se pasează, se amestecă cu susasnul şi se adaugă ulei, după gust, cam o ceaşcă- frecînd continuu. O aromatizăm cu :
-usturoi pisat
sau 
zeamă de lămâie şi ceapă verde, caz in care o servim cu salată.
Poftă bună.



Salată de dovlecei şi ouă - bună pentru dietă


Pentru o persoană, e necesar 1 dovlecel şi 1 ou.
Mai intîi punem oul la fiert.
Dovleceii se răzuiesc de coajă, apoi se taie fâşii lungi cu cuţitul economic de legume.
Opărim aceste fâşii in apă clocotită cu sare, câteva minute, dar nu prea mult, ca să nu se sfărâme.
Ii scurgem imediat de apă şi ii lăsăm in sită.
După ce s'au mai răcorit, ii amestecăm cu un sos din ulei şi lămâie.
Adăugăm deasupra oul zdrobit sau ras sau feliii............
Cine işi permite, poate minca salata cu o felie de pâine integrală.
Cine nu are voie pâine, se sacrifică şi o mănâncă aşa cum este.
Nu ştiu dacă vă place, dar e destul de bună pentru diete, şi nu numai.

17 mai 2013

Clătite umplute cu brânză de vaci

Nu ştiu de ce, par cam dificil de preparat, dar de fapt nu este aşa.
Trebuie să preparăm clătite subţiri, fiecare după reţeta proprie sau după cele 2 reţete de pe acest blog:
- http://aromele.blogspot.ro/2012/07/a-doua-runda-de-clatite-rulate-si.html
- http://aromele.blogspot.ro/2012/07/clatiada-cu-tigaia-fisler-clatite-cu.html

În timp ce coacem clătitele, preparăm umplutura din brânză de vaci.
La jumătate de kg de brânză punem 2-3 linguri de zahăr, 2 ouă, o lingură de făină. După caz, putem dubla cantităţile.
Reţeta nu este strictă, fiecare pune cât zahăr doreşte, apoi mai poate adăuga în umplutură vanilie, rom, coajă de lamâie sau chiar şi stafide.
Eu am pus doar vanilie.
Ungem clătitele cu brânza, le rulăm şi le aşezăm intr-un vas de jena. Deasupra um pus unt topit şi puţin zahăr vanilat, apoi le-am dat câteva minute la cuptor, cât să se facă fierbinţi. Dacă le ţinem prea mult, se fac scorojite.
Se obişnuieşte să se pună şi smântănă şi apoi să se dea la cuptor.
Noi am preferat fără, de această dată, pentru că................Mirosul de unt şi vanilie e demenţial.
Poftă bună!

16 mai 2013

Pateuri cu ciuperci

Făceam aceste pateuri cu ciuperci de fiecare data cind era ziua mea - de pe la vreo 20 de ani incepând.
Apoi am uitat de ele............
Mi le-am reamintim iar de ziua mea şi , pentru ca eu nu aveam timp, le-a făcut mama.
Aluatul:
orice aluat de foitaj sau sărăţele.
Se pot face si cu aluat cumparat.
Eu le făceam cu aluat din unt şi brânză de vaci şi tot aşa sunt şi acestea.
Reţeta de aluat o găsiţi aici.

Umplutura:
ciuperci tocate -noi am avut ghebe conservate- cam 300 g, daca sunt proaspete; ciupercile trebuie calite uşor cu o ceapă tocată. După ce se răcoresc, adaugam sare, piper, pătrunjel, o lingură de făină şi 1 ou.

Mod de lucru:
întindem aluatul şi tăiem pateurile cu gura unui pahar sau cu o formă, apoi la unele dintre ele decupăm un cerc mai mic cu un păhăruţ.
Punem umplutura, formam pateurile şi le ungem deasupra cu 1 ou bătut.
Le punem in cuptorul incins, aproape 30 de minute-după caz.


Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori