Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

8 aug. 2013

Prăjitură cu vişine



ingrediente:
4 oua
o cana cu zahar - circa 250 g
100 g unt sau o jumatate de cana cu ulei
200 g iaurt sau lapte
sare
faina
praf de copt
lamie
800 g visine proaspete sau conservate cu asprina sau congelate

Facem un aluat ca de chec, astfel:

se bat mai intai ouale cu sare si zahar, sa fie cremoase, se adauga untul putin topit sau uleiul, cite putin. Apoi iaurtul, coaja de lamie, faina - intre 500-750 g, cat sa iasa un aluat de chec, dar nu foarte tare. Adaugam praf de copt omogenizat cu lamaie, amestecam totul si punem in tava.
Presaram cu visine, fara simburi,  trecute usor prin faina.
Se caoce 30-40 de minute.
O pudram cu zahar pudra si........pofta buna.

Nota:
Eu am facut-o cu visine proaspete, pe care le-am trecut prin faina, dar nu le-am mai adaugat zahar. Astfel visinele sunt chiar acrute, dar merg bine cu aluatul dulce.
De regula, gospodinele lasa visinele, curatate, sa stea cu zahar tos, deoparte, macar 15 minute. Ideea era ca visinele sa fie indulcite si sa mai scapam si de zeama lor. Din cauza zaharului, visinele lasa mult suc, dar nu vor mai fi intregi in prajitura si nici nu vor mai avea un gust atat de pregnant, singurul gust care iese in fata fiind cel al zaharului..
In fond, fiecare face cum vrea



1 aug. 2013

Gnocchi cu sos de rosii si parmezan


Cum facem galustile:
800 g de cartofi fainosi
250 g faina tip 000
2 oua
sare, piper

Se fierb cartofiii in coaja, se curata si se paseaza, se amesteca cu faina, cu ouale, cu sare si pier.
Se formeaza galustele alungite, care se fierb in apa clocotita, sarata. Se scot cind se ridica la suprafata.Se pun intr-o strecuratoare, sa se scurga apa.
***
Separat, incalzim sosul de rosii, il condimentam dupa gust, cu piper, oregano, busuioc.
Amestecam gnochi cu  brinza sau putin parmezan
Punem portiile in farfurii.
Turnam sosul peste gnochi, presaram parmezan si servim  imediat.



30 iul. 2013

Scrumbie în sos de lămâie, cu ceapă şi gogoşari



Ceva rapid, de vara, pentru amatorii de peşte.

Avem nevoie de :

scrumbii de Dunăre, proaspete - o bucată de persoană; ale mele au avut şi icre.
o ceapa
un ardei-gogoşar
ulei de măsline
o lămâie
sare, piper
un praf de cimbru

Curăţăm peştele, îl spălăm şi il tăiem bucăţi.Il condimentăm cu sare şi piper.
Taiem ceapa peştişori şi o punem in apa cu oţet. Astfel se va menţine mai tare, ulterior.
Punem peştele intr-o tava, il stropim cu zeamă de lămâie şi ulei de masline.
Presarăm ceapa printre feliile de peşte, apoi şi feliute de ardei - dar nu multe, pentru a nu acoperi gustul peştelui.
Presărăm cimbru şi dăm totul la cuptor.
Servim cu feliuţe de lămîie, rece sau cald.

Dupa gust, se mai poate pune un căţel de usturoi , frunze de pătrunjel verde

Notă
Aceasta reţetă se poate face si cu peşte sarat, tinut câteva ore la desărat. Iese foarte bun.

4 iul. 2013

Mazăre cu carne


Folosim orice fel de carne dorim; am avut de porc, proaspata, dar se poate folosi şi afumată.

Prima etapă:
Calim uşor o ceapă tăiată mărunt, in putin ulei, adaugăm cubuleţele de carne şi dupa ce s-au făcut albe pe toate părţile, turnăm 1-2 căni de apă clocotita şi o lăsăm să fiarbă la foc mai domolit, pentru ca sa se facă carnea cât mai fragedă.
Se fierbe cam 40 de minute, depinde cât de tare este carnea, deci trebuie s-o verificăm.

A doua etapă
-adăugăm ardei sau gogoşari tăiaţi mărunt, mazărea conservata sau congelată, apoi mai fierbem 5 minute.

A treia etapă
- punem suc de roşii sau bulion dizolvat in puţină apă calda, o lingura de făină dizolvata in puţină apă rece.
-potrivim gustul de sare, piper, punem şi 1-2 de linguriţă de zahăr, o lingură de mărar, câteva boabe de enibahar. Se mai fieb toate 5 minute.
La final, presărăm mărar tocat.

Dacă folosim mazăre proaspătă, o punem în carne dupa ce aceasta a fiert 30 de minute si se fierb împreună în continuare.

2 iul. 2013

Icre preparate cu griş

Am observat că multă lume se fereşte să pună în icre griş sau pâine şi mulţi chiar se laudă cu asta. Nu văd de ce, pentru că acest adaus nu strică gustul sau aspectul icrelor, ba, dimpotrivă, le face mai ferme şi mai digerabile -adică mai puţin grase - ca să nu zic greţoase. Acuma, depinde şi de gusturi. Mie îmi plac cele făcute cu griş, pt.că, de când miezul de pâine nu mai este aşa de ferm, când este înmuiat rezultă o pastă lipicoasă, subţire şi fără consistenţă.
In plus, grişul seamănă la aspect cu icrele - având acele mici bobiţe, deci este bine mascat în compoziţia finală, icrele ies mai tari şi pot fi aşezate frumos şi sunt şi mai digerabile, fiind uşor suportate de către persoanele cu diverse sensibilităţi.....

Cum se prepară:

La 100 g de icre proaspete sau sărate folosim cam o ceaşcă de griş fiert, pentru care trebuie să fierbem cam 2 linguri de griş la 100 ml apă-aproximativ.
Grişul fierbe repede, apoi se pune intr-un castronel şi se lasă la răcit.
Icrele sărate se lasă 2-3 ore la desărat în apă, apoi se scurg foarte bine de apă.
Cele proaspete, se curăţă de pieliţe şi se usucă puţin într-un castronel aşezat deasupra unui ibric cu apă clocotită; ideea e să fie uscate puţin.
Când ambele ingrediente sunt reci, se amestecă intr-un castron, cu o lingură de lemn, apoi se adaugă zeamă de lămâie. Incepem apoi să încorporăm ulei, puţîn câte puţîn, ca la maioneză, frecînd mereu în acelaşi sens. Punem cam 100 ml ulei.La final, adaugăm puţină apă minerală - atenţie, să nu devină subţiri, doar să fie pufoase -şi zeamă de lămâie după gust.
Se adaugă în compoziţie ceapă tocată mărunt, ţinută înainte in apă rece, ca să iasă sucul iritant.
Ornăm cu măsline şi lămâie şi mâncăm cu pâine proaspătă. Ce poftă mi-am făcut, că acum sunt la cură şi nu am voie pâine. Iar icre fărăr pâine, nu văd cum s-ar pute mânca.

Observaţii:
- cantităţile se pot modifica după preferinţe
- la icrele prea sărate, se pune mai mult griş
- cine vrea, poate pune mai mult ulei.

16 iun. 2013

Plăcintă umplută cu morcovi şi ghimbir

Este o reţetă inventată de fratelo Virgilio, deci e originală.
De post, vegan etc.
Important e că a ieşit şi foarte bună.
Se face cu foi de plăcintă cumpărate.
Umplutura: 
morcovi - cam 1 kg, dar din cei mai dulci şi mai gustoşi, să nu fie fazi, lemnoşi - , ulei, ghimbir proaspăt + după gust, lămâie şi puţin zahăr.

Morcovii au fost mai intâi zdrobiţi la robot - sau se rad pe răzătoareaa mare, apoi se pun la innăbuşit într-un vas cu pereţi mai groşi, in care punem şi puţin ulei. Presărăm sare, punem capac şi lăsăm să se înmoaie (cu capac), dar nu exagerat de tare, pentru co umplutura se mai coace şi în cuptor şi totodată trebuie să fie un pic mai fermă. La nevoie, adăugăm câte puţină apă.
La final, punem ghimbir ras, zeamă de lămîie mai multă, să fie acrişori. După gust, se adaugă şi puţin zahăr sau alt fel de indulcitor.

Aranjăm plăcinta in tavă, după metoda obişnuită. Adică, punem câte o foaie, o ungem cu ulei, apoi alta şi continuăm aşa pînă facem stratul de jos, din vreo 7 foi.
Ungem şi foaia de deasupra, presărăm grişi sau pesmet şi întidem umplutura de morcovi. 
Continuăm să punem celelalte straturi de foi.
Deasupra ungem cu ulei şi cu un cuţit ascuţit porţionăm plăcinta, apoi o dăm la copt.
Trebuie să fie uşor rumenită, dacă e prea tare poate fi scorţoasă.
A ieşit perfectă.
Deasupra se poate pune smântână; nu frişcă, pt. că ar fi prea dulce. Dar depinde de gusturi.


8 iun. 2013

Pastă de linte şi susan


Lintea fierbe mai repede decât fasolea şi e mai uşoară.
Am folosit linte roşie - cam o cană, pe care am fiert-o circa 30 de minute. Lintea se spală in mai multe ape inainte de a fi pusă la fiert, dar apoi nu se mai aruncă apa, ca la fasole.
Dacă este lăsată la înmuiat ceva timp înainte de fierbere, e şi mai bine.
La fiert se mai pot adăuga ceapă şi morcov, şi sare, chiar de la început.
Cum procedăm cu făina de susan:
punem intr-un castron 4-5 linguri de făină de susan (eu aşa am cumpărat-0, dar se poate pune şi susan măcinat), pe care le opărim cu zeama clocotită, de la fiertul lintei. Omogenizăm.
Lintea fiartă se scurge, se pasează, se amestecă cu susasnul şi se adaugă ulei, după gust, cam o ceaşcă- frecînd continuu. O aromatizăm cu :
-usturoi pisat
sau 
zeamă de lămâie şi ceapă verde, caz in care o servim cu salată.
Poftă bună.



Salată de dovlecei şi ouă - bună pentru dietă


Pentru o persoană, e necesar 1 dovlecel şi 1 ou.
Mai intîi punem oul la fiert.
Dovleceii se răzuiesc de coajă, apoi se taie fâşii lungi cu cuţitul economic de legume.
Opărim aceste fâşii in apă clocotită cu sare, câteva minute, dar nu prea mult, ca să nu se sfărâme.
Ii scurgem imediat de apă şi ii lăsăm in sită.
După ce s'au mai răcorit, ii amestecăm cu un sos din ulei şi lămâie.
Adăugăm deasupra oul zdrobit sau ras sau feliii............
Cine işi permite, poate minca salata cu o felie de pâine integrală.
Cine nu are voie pâine, se sacrifică şi o mănâncă aşa cum este.
Nu ştiu dacă vă place, dar e destul de bună pentru diete, şi nu numai.

17 mai 2013

Clătite umplute cu brânză de vaci

Nu ştiu de ce, par cam dificil de preparat, dar de fapt nu este aşa.
Trebuie să preparăm clătite subţiri, fiecare după reţeta proprie sau după cele 2 reţete de pe acest blog:
- http://aromele.blogspot.ro/2012/07/a-doua-runda-de-clatite-rulate-si.html
- http://aromele.blogspot.ro/2012/07/clatiada-cu-tigaia-fisler-clatite-cu.html

În timp ce coacem clătitele, preparăm umplutura din brânză de vaci.
La jumătate de kg de brânză punem 2-3 linguri de zahăr, 2 ouă, o lingură de făină. După caz, putem dubla cantităţile.
Reţeta nu este strictă, fiecare pune cât zahăr doreşte, apoi mai poate adăuga în umplutură vanilie, rom, coajă de lamâie sau chiar şi stafide.
Eu am pus doar vanilie.
Ungem clătitele cu brânza, le rulăm şi le aşezăm intr-un vas de jena. Deasupra um pus unt topit şi puţin zahăr vanilat, apoi le-am dat câteva minute la cuptor, cât să se facă fierbinţi. Dacă le ţinem prea mult, se fac scorojite.
Se obişnuieşte să se pună şi smântănă şi apoi să se dea la cuptor.
Noi am preferat fără, de această dată, pentru că................Mirosul de unt şi vanilie e demenţial.
Poftă bună!

16 mai 2013

Pateuri cu ciuperci

Făceam aceste pateuri cu ciuperci de fiecare data cind era ziua mea - de pe la vreo 20 de ani incepând.
Apoi am uitat de ele............
Mi le-am reamintim iar de ziua mea şi , pentru ca eu nu aveam timp, le-a făcut mama.
Aluatul:
orice aluat de foitaj sau sărăţele.
Se pot face si cu aluat cumparat.
Eu le făceam cu aluat din unt şi brânză de vaci şi tot aşa sunt şi acestea.
Reţeta de aluat o găsiţi aici.

Umplutura:
ciuperci tocate -noi am avut ghebe conservate- cam 300 g, daca sunt proaspete; ciupercile trebuie calite uşor cu o ceapă tocată. După ce se răcoresc, adaugam sare, piper, pătrunjel, o lingură de făină şi 1 ou.

Mod de lucru:
întindem aluatul şi tăiem pateurile cu gura unui pahar sau cu o formă, apoi la unele dintre ele decupăm un cerc mai mic cu un păhăruţ.
Punem umplutura, formam pateurile şi le ungem deasupra cu 1 ou bătut.
Le punem in cuptorul incins, aproape 30 de minute-după caz.


8 mai 2013

Salata de fructe cu crema de vanilie

In general, nu tolerez amestecul din prea multe fructe si foarte variate ca gust. Se spune ca nici nu ar fi prea sanatos.
De aceea am facut aceasta salata mai usoara, dupa gustul meu.Adica cu mai putine soiuri de fructe si fara alcoool.Cu adaus de alcool, toata salata pare fermentata. Am mincat si salate in care s-a pus vodka sau chiar rachiu si aceste bauturi taiau total gustul si aroma fructelor.
Acum, se-ntelege ca fiecare face dupa gustul sau.
Eu am amestecat ananas din compot, porotcale si mere taiate felii subtiri:
Am adaugat f. putin zahar si esenta de rom.
Deasupra am pus crema de vanilie - imi ramasese de la un tort -, dar se poate pune si crema facuta din budinca dr.Oetker sau frisca.
Ap presarat-o cu citeva bombonele, pentru aspect, si cu migdale feliate.
Imi mai plac in salate si strugurii, dar acum nu am avut.

7 mai 2013

Bors de peste (somon)

Este unul din cele mai bune borsuri de peste. Absolut senational!
Il facem cu tacim de somon, care are in principal capul si coada si este foarte ieftin.

Mai inii pregatesc baza din legume:
pun la fiert in circa 2 litri de apa o ceapa mare tocata, morcov, patrunjel, telina, si se fierb cam 20 de minute. Apoi pun si pestele bine spalat si frecat cu sare si un cartof cuburi. Dupa vrea 10 minute am mai pus zarzavat de ciorba (din cel cu mult leustean, facut asta toamna) si gogosari de la borcan.
Dupa ce mai fierb 5 minute, pun si marar uscat, 2 cani de bors de casa, o cana cu suc de rosii, cimbru.
Potrivesc de sare si daca e totul fiert- Pofta buna!

De multe ori am pus in bors lapti si icre, care sunt nemaipomenite.

4 mai 2013

Pască cu brânză şi fidea

Este o reţetă veche, aflată de mama mea în anul 1950, în satul Vulpăşeşti, jud. Neamţ.

Ingrediente:
250 g fidea, 500 ml lapte, 250 g zahăr, 1 kg brânză de vaci, stafide, 3 linguri de făină, stafide.

Se unge o tavă adâncă cu ulei şi se aşează în ea 250 g de fidea subţire, crudă.
Se toarnă 250 ml de lapte îndulcit cu o lingură cu vârf cu zahăr.
Peste acesetea se pune unmplutura făcută din 1 kg de brânză de vaci amestecată 5 ouă, 200 g zahăr, stafide, mirodenii, sare şi 3 linguri de făină.
Se întinde pe toată suprafaţa, şi peste umplutură se mai toarnă 1 pahar de lapte îndulcit.
Se coace la foc potrivit, pînă se rumeneşte.
Este foarte fină, uşor de făcut, şi musafirii nu au sesizat că e fără aluat.


Surimi sotați, cu vin

In general, am folosit surimi doar la salate.
La sugestia unei prietene, i-am preparat pentru a fi serviți calzi.

1 - In ulei de măsline, se sotează o ceapă mică și 2 căței de usturoi, care se vor scoate înainte de a se rumeni:


2 - Adăugăm surimi decongelați și tăiați în două:


3 - Când s-au încins bine, stingem cu 1/2 pahar de vin alb, apoi presărăm piper și pătrunjel verde, eventual sare.
Sunt foarte gustoși.

Cred ca în acest sote mai putem adăuga uneori câteva masline  sau felii de ardei.

3 mai 2013

Pască cu aluat fraged

Ieri am făcut cozonacii și astăzi pasca.
Am preferat să aleg pentru pasca varianta fără aluat de cozonac, mai puțin dulce și mai ușor.
Iată o rețetă care se folosește pentru prăjituri - o foaie deasupra și una dedesubt (adică, invers) - deci ajunge pentru două păști.
Așadar, am folosit:
250 g unt (sau margarină unirea pentru prăjituri), 2 ouă, 450 g de făină, 1/2 linguriță cu sare, o linguriță de praf de copt, zeamă de lamîie.
Amestecăm margarina sau untul moale cu sarea, apoi cu ouăle intregi. Ca să le omogenizăm, adăugăm și o mână de făină.
Punem praful de copt și zeama de lamâie (sau oțetul), omogenizăm și apoi tot adăugăm făina, lucrând aluatul cu mâinile. Când este gata, îl dăm deoparte cam 20 de minute.
Pentru o pască, întindem și așezăm în tavă o jumătate din acest aluat.
Apoi folosim umplutura cu brânză, cu smântână sau cu ciocolată.
Se coace la foc mediu, circa 45 de minute.


3 apr. 2013

Tort din smântână, cu rulade


Este un tort simplu, rapid și light.
( Pozele sunt facute seara, dar tot se vede câte ceva.)
Eu am facut o rulada - din foaie de pandispan din 4 ouă -, dar se poate face cu rulade cumpărate, cu piscoturi de șampanie sau savoiardi, cu blat de tort tip pandișpan.
Am umplut rulada cu cremă de ciocolată - tip ganache, din ciocolată amară și puțină smântînă omogenizate pe foc.
Se poate umple rulada cu gem, de caise, măceșe etc.
Crema:
 - la o cutie de 900 ml de smântână am folosit 2 plicuri de gelatina.
Batem smântâna cu mixerul, adăugăm cam 6 linguri cu zahar sau alt fel de indulcitor ( pe gustate, cine vrea mai dulce mai pune zahar).
Batem frișca pina se topește zahărul, apoi adăugăm gelatina
(gelatina se pune intr-un ibbric și se toarna deasupra apa sau suc din compt, iar după ce se umflă se pune pe fioc, amestecand cu lingura de lemn, dar numai cât sa se incălzească, apoi  o dăm deoparte de pe foc și daca nu s-a dizolvat, amestecăm in continuare).
In aceasta cremă adăugăm un pic de esență de rom, fructe din compot sau proaspete, ciocolata.
Eu am pus rom, iar in jumatate din cremă am pus fructe de pădure și am mai colorat-o, cu suc de sfeclă roșie.
Am așezat felii de rulada intr-o cratiță, apoi un strat de cremă roz, un strat la mijloc din cremă albă, apoi iar roz.
Apoi presăm deasupra și restul feliilor de ruladă.
Când îl răsturnăm, il mai ornăm cu fructe sau crema; eu am facut niște trandafiri din rahat - eram curioasă să văd cum ies, dar nu sunt prea fini, mai mult imi plac cei din fondant.





2 apr. 2013

Friptură întreagă de porc, la cuptor

Dintr-o bucată de cotlet fără os am făcut o friptură, bucată întreagă.
Carnea am frecat-o bine cu ulei, sare și piper, am presărat și Mirodenia - condimentul fără e-uri, am crestat carnea și am pus in crestăturile respective căței de usturoi.
Am așezat carnea pe un pat de slănină, iar deasupra am așezat alte bucăți transversale de slănină - eu am avut afumată, dar se poate pune și crudă.
Carnea se acopera cu folie sau capac și se lasă la cuptor aprox. o oră.
Apoi vom turna deasupra un sos facut din 2 linguri sos soia, puțin ulei, o linguriță mica cu miere, condimente-puțin cimbru sau oregano,  praf de usturoi și piper, muștar aproape o lingură, putină zeamă de lamâie.Acestea vor frăgezi carnea si vor forma o crustă.
deasupra se presară boabe de coriandru - am pus eu - dar se pot pune și de muștar.
Se da din nou la cuptor inca o ora, avind grijă sa o mai stropiți cu zeama lasată - eventual se mai pune cite puțină apă.
Spre final, se lasa sa se rumenească. Se incearca la un capat, sa fie carnea bine pătrunsa.


Eu am servit-o cu garnitură de mazăre și morcovi sote.
Poftă bună!




28 mar. 2013

Merluciu la cuptor cu garnitură de orez şi legume



Am avut trunchi de merluciu, congelat, cam 1 kg.
Pestele se lasa sa se dezghete macar pe jumatae, se spala si se pune la scurs.
Pregatim o tava in care punem ulei.
Asezăm in ea peştii, ii presaram cu sare si piper, ii stropim cu ulei si ii dam in cuptorul incis, acoperiti partial cu o folie.Ideea e sa nu fie fierti la aburi, ca atunci and sunt acoperiti etans, dar nici prea uscati, cum ies daca-i facem fara capac. Când s-au rumenit putin, turnam o creasca de vin alb si usturoi taiati marunt - dupa gust.
Cam in 30 de minute pestele e gata. Dacă e necesar, se lasa sa se mai coaca descoperit, daca are zeama.

Garnitura se face separat:
+ punem la fiert o cana cu orez si 2-3 cani cu apa, avand grija sa nu il fierbem foarte mult, cam 20 de minute, apoi il lasam acoperit sa se mai umfle. Nu uitati de sare si boabe de piper.
- in privinta legumelor, avem mai multe variante, dupa sezon:
- fierbem legume proaspete, de sezon,
- folosim legume cumparate congelate, cum sunt pachetele de legume cu unt sau alt fel;
- folosim si legume congelate, si din cele proaspete, de care avem.
Eu am ales a patra varianta:
am folosit legume pentru garnituri puse de mine la congelator (conopida, radacinoase, mazăre, porumb, gogoşari).
Ori de care legume ar fi, dupa ce sunt fierte le scurgem de apa, le trecem usor prin unt sau prin ulei si le amestecam cu orezul

Mmmmm, este foarte bun.



23 mar. 2013

Salată de fasole boabe - o sugestie pentru o zi de post

Și nu numai...
E tonifiantă, parcă mai alungă moleșeala și depresia ce ne mai încearcă în aceste zile.
Ce să mai spun de rețetă, căci toată lumea știe s-o facă.
Folosim fasole fiartă de noi, acasă, sau din conservă.
Nu trebuie să lipsească ceapa tocată - ținută ceva timp in apă rece cu puțin oțet, ca s-o mai imblânzim și să mai scăpăm și de miros.
Se adaugă sosul vinegretă - din ulei, lămâie sau oțet, diluat cu puțină apă, sare și puțin zahăr.
Este bine să se marineze un pic fasolele in acest sos.
Apoi, ca să-i dăm o notă mai primăvaratică, adăugăm salată verde, 1 ardei sau gogoșar tăiat cuburi.
Am mai pus și câteva masline.
Cine are, poate pune ceapă verde, pătrunjel verde, ridichi roșii.
Poate ca v-am dat o sugestie pentru aceste wekend cam mohorât.

22 mar. 2013

Legume congelate pentru iarnă

Le-am făcut astă toamnă și le-am consumat pe parcursul iernii.
Sunt extrem de practice, atunci când nu ai timp de gătit. Prind bine și acum, în post.
Le-am folosit ca garnitură, dar și în supe și ciorbe și mai ales în amestec cu orez fiert.
Se găsesc și de cumpărat - eu m-am inspirat după acele cutii de Legume cu unt, dar din ele cam lipsea conopida, nu era prezentă decât simbolic, și eu doream ceva mai multă.Apoi, mie mi-au ieșit foarte ieftine, căci astă toamnă am cumpărat legume (de-ale noastre) la preț foarte scăzut, gogoșarii la 2 lei pe kg și conopida la 1,5 lei.
Pachetul cu legume congelate se pune în puțină apă clocotită și se fierbe vreo 10 minute. Această zeamă se aruncă, caci conține și ceva gheață de la congelat care are un izi care se simte chiar și in frigiderul meu nou. Deci, e bine să strecurăm legumele, apoi le sotăm cu ulei (eventual și unt ), sau se fac cu sos. Mie mi-au plăcut astfel: am pus peste ele orez fiert, am pus totul la calit  ușor, am adăugat piper și curry sau pamezan (atunci nu mai pui curry).

Cum se face:
conopida se desface în bucățele, se fierbe - nu foarte tare, dar nici să fie prea puțin fiartă, pentru că atunci când o folosești nu vei mai fierbe amestecul.
La fel opărești (și fierbi puțin) rădăcinoase cuburi - morcov, țelină, pătrunjel.
Apoi opărești cuburi de gogoșari.
Pui totul intr-un castron mare.
Adaugi mazăre - eu o aveam congelată dinainte .
Amestecul il face fiecare cu ce are. Am adăugat, pentru aspect, porumb congelat, cumpărat.
Cam atât.
Se poate pune și brocoli, fasole verzi.
Am reamestecat totul apoi am repartizat in cutii care se închid bine, apoi și intr-o pungă. Am pus și în pungi mici, aplatizate, dar trebuie puse în cîte trei pungi, ca să fie etanșe.

17 mar. 2013

Crochete din cartofi și șuncă

Sunt foarte gustoase - și deosebite - mai ales calde.
Rețeta este dintr-o carte germană.
Se face cu:
600 g cartofi, 200 g șuncă, 2 ouă, o lingură cu smântână, cașcaval - 80 g, făină circa 150 g - depinde cât primește aluatul, piper, ulei pt. prăjit, pesmet.


Cartofii, fierți înainte cu apă și sare - reci - și șunca se dau prin mașina de tocat, se amesteca cu ouăle, smântâna, sare dacă mai trebuie  și piperul.
Se adaugă câteva linguri de cașcaval, apoi făina. Se face un aluat potrivit de moale.



Crochetele se fac ca niște mititei - se poate folosi și dispozitivul pr cârnați de la mașina de carne.
Se tăvălește fiecare crochetă prin făină, ou și pesmet și se prăjețte în ulei - mai mult, încins.
Merg ca aperitiv cald sau cu mazăre și alte soteuri.




15 mar. 2013

Conopidă pane


 Mmm, ce gustoase sunt!
Pentru a le prepara - simplu și rapid - ai nevoie de o conopidă mică, 2 ouă, 2-3 linguri de făină, sare, piper, ulei.
Să trecem la treabă:
- mai întâi, desfacem conopida în buchețele și o punem la fiert în apă clocotită cu sare; se fierbe pe jumătate, al dente - cum s-ar spune, apoi se scoate într-o strecurătoare și se lasă la scurs;

- se trece conopida prin făină:
 - apoi prin pane - preparat din 2 ouă bătute cu sare, piper, o ceșcuță de apă și câteva linguri de făină; se omogenizează totul astfel ca să rezulte un aluat gros de clătite:
 - se pun la prăjit în ulei încins, după ce se rumenesc pe o parte se întorc și pe cealaltă, apoi se scot pe hârtie absorbantă.
Se servesc cu sosuri, cu bere, cu cașcaval ras etc.
Eu le-am servit ca aperitiv, alături de ghebe marinate cu gogoșari și măsline.
Un deliciu!



27 feb. 2013

Pesmeţi pentru ceai sau ciocolată

Batem 8 gălbenuşuri cu 12 linguri cu zahăr, se adaugă 12 linguri de pesmet şi apoi albuşurile bătute.
Se toarnă în tava lată.
Coapte, se taie baghete care se glasează sau se pudrează.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Salată

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori