Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

3 oct. 2010

Magiun de prune - fără zahăr

Am făcut și gem de prune, dar ne-am hotărât să facem în acest an și magiun, fără zahăr, adică mai dietetic.
Se face cu prune bine coapte, dulci. Când avem prune mai acre, e bine să le facem gem, cu zahăr.
Am spălat prunele și le-am scos sâmburii. Am făcut prunele pastă - nu foarte fină -  la mixer. 
Trebuie fierte într-un vas cu fundul și pereții mai groși, altfel se va arde. La început, până a clocotit și a scăzut puțin zeama, l-am fiert la foc moderat.
Apoi va fi ținut numai la foc mic.
Este bine să punem vasul pe o tablă, cum e cea de copt ardei, pentru a fierbe mai înnnăbușit și a nu se lipi.
Avem  grijă să învârtim în oală, cu o lingură de lemn. 
Il ținem pe foc ...............mult și bine. Până se leagă.
Il vom turna în borcan sterilizate puțin în cuptor; magiunul să fie cald.
Dăm borcanele cu magiun în cuptorul de la aragaz - dar nu incins dinainte, ca să nu crape borcanele - şi le ținem până ce magiunul prinde o poghiță la suprafață.
Dacă ai o cămară răcoroasă, il poți pune in borcane și il legi cu hârtie în loc de celofan. In timp, conținutul va ma scădea, dar nu va mucegăi. 
Dacă nu, le capsezi fierbinți și le acoperi cu pături până a doua zi.

Dacă nu ai un loc uscat și rece unde să păstrezi magiunul, poți să-l sterilizezi, pentru siguranță. Altfel, ar putea mucegăi.

2 comentarii:

Maria spunea...

Bun gasit! Ce valabilitate (teoretica) are? Al meu, din pacate, dupa o saptamana a facut mucegai

Daneza spunea...

secretul ...."lipsei" mucegaiului consta in sterilizarea foarte bine facuta !

Succese data viitoare

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori