Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
- Aperitive
(55)
- Băuturi
(2)
- Budinci
(4)
- Conserve
(33)
- Dulciuri
(67)
- Fripturi
(13)
- Garnituri
(2)
- Gustări
(18)
- Mâncăruri
(67)
- Patiserie
(29)
- Pește
(14)
- Salate
(22)
- Sfaturi
(12)
- Sosuri
(1)
- Supe/ciorbe
(18)
-Diverse...
(21)
*
(10)
* - Retete retro
(9)
* Retete de post
(3)
Afine
(4)
Ananas
(2)
ardei
(13)
Banane
(2)
Biscuiţi
(1)
Branza
(38)
Brocoli
(2)
Cacao
(10)
Cafea
(3)
Caise
(9)
Capsune
(9)
Carne de oaie/miel
(1)
Carne de pasare
(50)
Carne de porc/vita
(42)
Carne tocata
(24)
Cartofi
(24)
Castraveti
(3)
Catina
(2)
Ceai
(1)
Ceapa
(3)
Cimbru
(1)
Ciocolata
(6)
Cirese
(3)
Ciuperci
(40)
Coacaze
(2)
Coacăze
(1)
Condimente
(2)
Conopida
(5)
Creier
(5)
De post
(2)
Dovlecei
(8)
Dulciuri
(50)
Faina
(14)
Fainoase
(2)
Fasole
(8)
Fasole pastai
(5)
Făină
(1)
Ficat
(8)
Foitaj/aluat
(9)
Fragi
(3)
Frișcă
(1)
Fructe de padure
(7)
Fructe diverse
(19)
Gem
(1)
Gem/marmelada
(10)
Gogoșari
(11)
Grâu
(1)
Griș
(2)
Gutui
(3)
Hrean
(1)
Iaurt
(4)
Lamai
(8)
Lapte
(10)
Legume diverse
(16)
Limbă
(2)
Linte
(2)
Lobodă
(1)
Mac
(1)
Malai
(3)
Mazăre
(6)
Mere
(13)
Mezeluri
(12)
Morcovi
(8)
Năut
(1)
Nucă de cocos
(2)
Nuci
(9)
Opinii
(3)
Orez
(15)
Ornare
(1)
Oua
(59)
Paine
(8)
Paine/patiserie
(2)
Paste fainoase
(2)
Pepene
(2)
Pere
(2)
Pesmet
(2)
Peste
(31)
Piersici
(8)
Portocale
(4)
Porumb
(3)
Praz
(1)
Prune
(6)
Rahat
(1)
Rosii
(13)
Secară
(1)
Sfecla
(3)
Smantana
(25)
Soc
(1)
Soia
(1)
Spanac
(4)
Surimi
(4)
Ștevie
(1)
Telina
(7)
Unt
(12)
Untura
(7)
Usturoi
(2)
Varza
(15)
Vin
(7)
Vinete
(6)
Visine
(7)
Zaharoase
(5)
Zmeura
(4)
5 oct. 2008
Varza in aluat
"Varza se taie felii, se fierbe in aburi,se moaie feliile in aluat gros de clatite si se prajesc in untura fierbinte." ALMANAH 1939
Galusti cu mere / Apple dumpling
"Se freaca doua linguri de unt cu un ou intreg si un galbenus, putina sare, faina si un pic de apa calduta. Se bate un aluat usor, in care se amesteca atatea bucatele de mere cat poate cuprinde. Se ia cu lingura din compozitie, se fierb IN apa sarata, clocotita; se scurg pe sita, se mai prajesc putin in unt incins si SE baga la cuptor. Se presara cu zahar." ALMANAH 1939
3 oct. 2008
Compot de coarne
Aceasta reteta este, din cate stiu eu, originala. Adica, am facut-o anul trecut, de incercare, si a fost cu totul deosebita.
Din coarne obisnuiam sa facem dulceata - foarte buna, dar foarte greu de facut, pentru ca fructele se aleg tare anevoie de samburi. Pana sa obtii 4 cani de fructe - cat trebuie la o portie de dulceata - trece a o zi intreaga.
Apoi, am mai facut un fel de pasta - cu fructe fierte si apoi strecurate si trecute prin sita, ca sa obtinem un sirop-pasta.
Cautand o reteta mai simpla, adica mai putin migaloasa, ne-am gandit la compot.
Am facut anul trecut, am facut si anul acesta. Reteta de compot este aceeasi ca la compot de caise.
Este un compot deosebit.
Din coarne obisnuiam sa facem dulceata - foarte buna, dar foarte greu de facut, pentru ca fructele se aleg tare anevoie de samburi. Pana sa obtii 4 cani de fructe - cat trebuie la o portie de dulceata - trece a o zi intreaga.
Apoi, am mai facut un fel de pasta - cu fructe fierte si apoi strecurate si trecute prin sita, ca sa obtinem un sirop-pasta.
Cautand o reteta mai simpla, adica mai putin migaloasa, ne-am gandit la compot.
Am facut anul trecut, am facut si anul acesta. Reteta de compot este aceeasi ca la compot de caise.
Este un compot deosebit.
Oua bordeleze
" Se pune in cratita unt si smantana, se fierbe pana ce cantitatea se reduce la jumatate, se sparg oua pe acest strat de sos, se sareaza, se pipareaza, se pune cratita in cuptorul masinei aragaz, pana ce ouale au consistenta dorita." ALMANAH 1939
Plachie de platica proaspata / Fish
Platica trebuie sa fie mare, de min. 1 kg.
Mai avem nevoie de:
2-4 cepe
un morcov mai marisor
o felie de telina
4 cartofi
2 gogosari - sau ardei grasi
5 rosii
o ceasca de ulei
o ramura de cimbru
o ramura de busuioc
un paharel de vin alb
piper
Se curata pestele de solzi si de intestine si se spala bine. Se sterge, se sareaza si se pipareaza usor.
Ceapa tocata si morcovul taiat felii subtiri se soteaza un pic in ulei si se aseaza intr-tava sau intr-un vas de Jena potrivit pentru cuptor. Se aseaza deasupra feliile de cartofi taiate foarte subtiri, cubulete de telina si un gogosar taiat fin.
Pestele se umple cu crengile de cimbru si busuioc (se pot adauga si cativa catei de usturoi), se unge cu ulei si se aseaza peste legume.
Se aseaza pe peste feliile de gogosar, apoi se acopera mancarea cu felii de rosii. Se mai stropeste cu ulei (daca e necesar), se presara sare, cimbru si piper.
Eu am acoperit tava cu folie de aluminiu, ca sa fiarba inabusit - cam vreo 20 de minute, apoi am indepartat-o, ca sa scada zeama si sa se rumeneasca un pic pestele. A fost minunat!
2 oct. 2008
Catina alba - un complex natural de vitamine si minerale / Sea buckthorn - a natural complex of vitamins and minerals
Pentru adeptii medicinei naturale, aceasta perioada a anului este foarte importanta: acum se culeg ultimele plante medicinale; totodata, incepe sezonul pentru recoltarea radacinilor de plante si pentru doua dintre cele mai valoroase fructe de padure - catina si macesele.
Cu catina, este destul de complicat, pentru ca trebuie culeasa si aleasa. Mai intai, trebuie sa cauti locurile unde se afla arbustii.
Trecem peste Bistrita
Pe Valea Bistritei
La noi, catina se gaseste din belsug, dar, fiind un arbust foarte tepos, se recolteaza destul de greu. Noi am taiat ramurele, cu un foarfece de viticultor. Din pacate, unele persoane (dintre acelea care vand catina in piata), taie arbustul de la radacina, fara sa gandeasca ca acesta a crescut atat in cativa ani...
Calitatile catinei
Fructele sunt foarte bogate in vitamina C - de 10 ori mai mult decat citricele (cam 400-800 mg la 100 g de suc proaspat). Mai contine vitamina A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F, ca si betacaroten (mult mai concentrat comparativ chiar si cu morcovii), microelemente - fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu.
Consumul de catina creşte imunitatea organismului la agenţi patogeni (protejeaza si de gripa), energizează, sustine activitatea fizica şi intelectuala, grabeste vindecarea si refacerea organismului.
Practic, reface intregul organism _ pielea, ochii, organele interne: este buna pentru imbunatatirea circulatiei sanguine, hraneste celulele, este radioprotectoare, imunomodulatoare (indicata si in cancer), mai ales preventiv.
Cum o conservam
- sub forma de fructe uscate - in ceai; se usuca pe o tava, in cuptorul incins foarte bine, pentru a suporta un şoc termic, dar foarte scurt, apoi focul se da la mic - chiar cu usa cuptorului deschisa. Fructele uscate se rasnesc si se pastreaza in borcane. Se face ceai, din o linguriţă de pulbere la o cană de apă clocotita;
- fructe amestecate cu miere - pastrate la frigider, care se pot adauga in ceai, apă sau apă minerală; are efect imunostimulator, antigripal, anticancerigen.
Din catina se mai face suc, peltea, sirop.
Cu catina, este destul de complicat, pentru ca trebuie culeasa si aleasa. Mai intai, trebuie sa cauti locurile unde se afla arbustii.
Trecem peste Bistrita
Pe Valea Bistritei
La noi, catina se gaseste din belsug, dar, fiind un arbust foarte tepos, se recolteaza destul de greu. Noi am taiat ramurele, cu un foarfece de viticultor. Din pacate, unele persoane (dintre acelea care vand catina in piata), taie arbustul de la radacina, fara sa gandeasca ca acesta a crescut atat in cativa ani...
Calitatile catinei
Fructele sunt foarte bogate in vitamina C - de 10 ori mai mult decat citricele (cam 400-800 mg la 100 g de suc proaspat). Mai contine vitamina A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F, ca si betacaroten (mult mai concentrat comparativ chiar si cu morcovii), microelemente - fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu.
Consumul de catina creşte imunitatea organismului la agenţi patogeni (protejeaza si de gripa), energizează, sustine activitatea fizica şi intelectuala, grabeste vindecarea si refacerea organismului.
Practic, reface intregul organism _ pielea, ochii, organele interne: este buna pentru imbunatatirea circulatiei sanguine, hraneste celulele, este radioprotectoare, imunomodulatoare (indicata si in cancer), mai ales preventiv.
Cum o conservam
- sub forma de fructe uscate - in ceai; se usuca pe o tava, in cuptorul incins foarte bine, pentru a suporta un şoc termic, dar foarte scurt, apoi focul se da la mic - chiar cu usa cuptorului deschisa. Fructele uscate se rasnesc si se pastreaza in borcane. Se face ceai, din o linguriţă de pulbere la o cană de apă clocotita;
- fructe amestecate cu miere - pastrate la frigider, care se pot adauga in ceai, apă sau apă minerală; are efect imunostimulator, antigripal, anticancerigen.
Din catina se mai face suc, peltea, sirop.
Peltea de catina / Sea buckthorn jam
Fructele de catina se spala, apoi se strivesc, apoi sucul se strecoara.
Eu le-am dat printr-un separator ,si astfel am obtinut sucul. Se amesteca cu zaharul - 1 l de suc si 2 kg de zahar - treptat, amestecand mereu cu lingura de lemn. Dupa un timp, incepe sa se gelatinizeze, dar se continua pana ce tot zaharul se dizolva. Se toarna in borcane, se mai pune deasupra un strat subtire de zahar, se pun capace sau se leaga cu celofan si se pun in camara. Rezulta o peltea foarte aromata, avand si avantajul ca fructele nefierte isi pastreaza enzimele si o mare parte din vitamine, care, prin fierbere, se distrug. Se consuma ca adaos la ceaiuri, ca bautura - cu apa minerala, sau cum vrea fiecare - ca sos pentru budinca, pe paine,de exemplu.
De retinut ca orice preparat cu catina se consuma in cantitati foarte mici, fiind puternic energizant - si nu dupa orele 16, caci poate provoca insomnii.
Ideal este sa facem, mai ales in timpul iernii, o cura cu catina, pe care sa o consumam la micul dejun, pentru a fi in forma toata ziua.
Eu le-am dat printr-un separator ,si astfel am obtinut sucul. Se amesteca cu zaharul - 1 l de suc si 2 kg de zahar - treptat, amestecand mereu cu lingura de lemn. Dupa un timp, incepe sa se gelatinizeze, dar se continua pana ce tot zaharul se dizolva. Se toarna in borcane, se mai pune deasupra un strat subtire de zahar, se pun capace sau se leaga cu celofan si se pun in camara. Rezulta o peltea foarte aromata, avand si avantajul ca fructele nefierte isi pastreaza enzimele si o mare parte din vitamine, care, prin fierbere, se distrug. Se consuma ca adaos la ceaiuri, ca bautura - cu apa minerala, sau cum vrea fiecare - ca sos pentru budinca, pe paine,de exemplu.
De retinut ca orice preparat cu catina se consuma in cantitati foarte mici, fiind puternic energizant - si nu dupa orele 16, caci poate provoca insomnii.
Ideal este sa facem, mai ales in timpul iernii, o cura cu catina, pe care sa o consumam la micul dejun, pentru a fi in forma toata ziua.
1 oct. 2008
Gem de prune - Plum jam
Ce-ar fi toamna fara aroma prunelor si a gutuilor?
Aceasta este o reteta populara. Dar, ca sa obtinem un gem bun, trebuie sa avem prune coapte. Subliniez acest fapt pentru ca mi-a fost greu sa gasesc la piata prune coapte si dulci. La tarabe erau fructe fara aroma si acre, culese inainte de maturare. Cu astfel de cruzaturi, nu poate iesi un gem bun.
Pentru ca prunele coapte au un continut ridicat de glucide, acest gem se face cu zahar mai putin.
Astfel, la 1 kg de zahar revin 3 kg de prune curate de samburi. Din acest motiv, gemul de prune este mai sanatos.
Iata reteta:
3 kg de prune curate de samburi
1 kg de zahar tos
o lamaie
Acestea sunt cantitatile pe care le pun eu; am gasit insa in unele carti de bucate proportia de 5 kg de prune la 1 kg de zahar. Probabil se poate face asa daca prunele sunt foarte dulci sau se fierbe apoi gemul mai mult, ca sa scada mai bine. (cum se face magiunul). Totusi, eu prefer cu fructe mai putine, pentru ca un gem fiert prea mult nu iese prea gustos si aromat.
Continuam:
Se curata prunele taiate in jumatati sau sferturi si se amesteca cu zaharul.
De regula, eu prefer sa fac gem din fructe trecute prin masina de tocat, pentru a-mi iesi pasta. Astfel, pot folosi gemul, foarte usor, la diverse prajituri (cum ar fi prajitura cu gem si bezea cu nuca sau fursecuri lipite cu gem, ca si cornulete umplute cu gem amestecat cu nuca _ toate sunt delicioase). Lamaia se taie sferturi si apoi felii, care se amesteca cu fructele si zaharul.
Se lasa pana a doua zi - circa 12 ore, dupa care se fierbe pana la consistenta dorita.
Cu gemul clasic, adica cu bucati mari de fructe, aceste prajituri nu ies atat de fine. Gemul de prune este ideal la prepararea multor prajituri, gustul sau fiind completat in mod fericit de aluaturile cu unt si adaosul de nuca.
Aceasta este o reteta populara. Dar, ca sa obtinem un gem bun, trebuie sa avem prune coapte. Subliniez acest fapt pentru ca mi-a fost greu sa gasesc la piata prune coapte si dulci. La tarabe erau fructe fara aroma si acre, culese inainte de maturare. Cu astfel de cruzaturi, nu poate iesi un gem bun.
Pentru ca prunele coapte au un continut ridicat de glucide, acest gem se face cu zahar mai putin.
Astfel, la 1 kg de zahar revin 3 kg de prune curate de samburi. Din acest motiv, gemul de prune este mai sanatos.
Iata reteta:
3 kg de prune curate de samburi
1 kg de zahar tos
o lamaie
Acestea sunt cantitatile pe care le pun eu; am gasit insa in unele carti de bucate proportia de 5 kg de prune la 1 kg de zahar. Probabil se poate face asa daca prunele sunt foarte dulci sau se fierbe apoi gemul mai mult, ca sa scada mai bine. (cum se face magiunul). Totusi, eu prefer cu fructe mai putine, pentru ca un gem fiert prea mult nu iese prea gustos si aromat.
Continuam:
Se curata prunele taiate in jumatati sau sferturi si se amesteca cu zaharul.
De regula, eu prefer sa fac gem din fructe trecute prin masina de tocat, pentru a-mi iesi pasta. Astfel, pot folosi gemul, foarte usor, la diverse prajituri (cum ar fi prajitura cu gem si bezea cu nuca sau fursecuri lipite cu gem, ca si cornulete umplute cu gem amestecat cu nuca _ toate sunt delicioase). Lamaia se taie sferturi si apoi felii, care se amesteca cu fructele si zaharul.
Se lasa pana a doua zi - circa 12 ore, dupa care se fierbe pana la consistenta dorita.
Cu gemul clasic, adica cu bucati mari de fructe, aceste prajituri nu ies atat de fine. Gemul de prune este ideal la prepararea multor prajituri, gustul sau fiind completat in mod fericit de aluaturile cu unt si adaosul de nuca.
29 sept. 2008
Tort cu prune / Plum Cake
"100 g unt se freaca cu 6 galbenusuri, 100 g zahar, 70 g socolata rasa, se adauga albusul batut dela doua oua, 50 g faina de cartofi, 50 g faina de grau, 250 g prune taite sferturi; se pune in forma de Jena Durax si se coace la cuptor." Almanah 1939
28 sept. 2008
Bowle de piersici / Bowl of peaches
"Se curata piersici, se taie felii, se aseaza intr-un borcan adanc si lat, se presara cu zahar si lasa sa stea astfel cateva ore. Cu 1/2 de ceas inainte de a servi in pahare se toarna deasupra o sticla de vin alb si una de vin negru Rhein si se tine la ghiata. Se socotesc 6 piersici mari, zemoase, si 1/2 kg zahar la 2 l vin. La o bowle fina se adauga si o sticla de sampanie Rhein."
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...