2 oct. 2008

Peltea de catina / Sea buckthorn jam

Fructele de catina se spala, apoi se strivesc, apoi sucul se strecoara.
Eu le-am dat printr-un separator ,si astfel am obtinut sucul. Se amesteca cu zaharul - 1 l de suc si 2 kg de zahar - treptat, amestecand mereu cu lingura de lemn. Dupa un timp, incepe sa se gelatinizeze, dar se continua pana ce tot zaharul se dizolva. Se toarna in borcane, se mai pune deasupra un strat subtire de zahar, se pun capace sau se leaga cu celofan si se pun in camara. Rezulta o peltea foarte aromata, avand si avantajul ca fructele nefierte isi pastreaza enzimele si o mare parte din vitamine, care, prin fierbere, se distrug. Se consuma ca adaos la ceaiuri, ca bautura - cu apa minerala, sau cum vrea fiecare - ca sos pentru budinca, pe paine,de exemplu.
De retinut ca orice preparat cu catina se consuma in cantitati foarte mici, fiind puternic energizant - si nu dupa orele 16, caci poate provoca insomnii.
Ideal este sa facem, mai ales in timpul iernii, o cura cu catina, pe care sa o consumam la micul dejun, pentru a fi in forma toata ziua.

2 comentarii:

Niko spunea...

Didonia,
minunata reteta dar unde ai gasit fructe de catina?

Didona spunea...

Noi le-am cules din "mijlocul naturii" - asa cum se vede in articolul de mai sus.
Se gaseste si in piata - daca in zona in care locuiesti cresc astfel de arbusti. Catina creste pe malurile abrupte ale raurilor, in zone de munte si deal.
Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Miauuuuuuuuu.....Tot macaroane avem și azi?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Spune repede: cine a lins frișca de pe prăjitură?

Postări populare

My Headlines