Ce-ar fi toamna fara aroma prunelor si a gutuilor?
Aceasta este o reteta populara. Dar, ca sa obtinem un gem bun, trebuie sa avem prune coapte. Subliniez acest fapt pentru ca mi-a fost greu sa gasesc la piata prune coapte si dulci. La tarabe erau fructe fara aroma si acre, culese inainte de maturare. Cu astfel de cruzaturi, nu poate iesi un gem bun.
Pentru ca prunele coapte au un continut ridicat de glucide, acest gem se face cu zahar mai putin.
Astfel, la 1 kg de zahar revin 3 kg de prune curate de samburi. Din acest motiv, gemul de prune este mai sanatos.
Iata reteta:
3 kg de prune curate de samburi
1 kg de zahar tos
o lamaie
Acestea sunt cantitatile pe care le pun eu; am gasit insa in unele carti de bucate proportia de 5 kg de prune la 1 kg de zahar. Probabil se poate face asa daca prunele sunt foarte dulci sau se fierbe apoi gemul mai mult, ca sa scada mai bine. (cum se face magiunul). Totusi, eu prefer cu fructe mai putine, pentru ca un gem fiert prea mult nu iese prea gustos si aromat.
Continuam:
Se curata prunele taiate in jumatati sau sferturi si se amesteca cu zaharul.
De regula, eu prefer sa fac gem din fructe trecute prin masina de tocat, pentru a-mi iesi pasta. Astfel, pot folosi gemul, foarte usor, la diverse prajituri (cum ar fi prajitura cu gem si bezea cu nuca sau fursecuri lipite cu gem, ca si cornulete umplute cu gem amestecat cu nuca _ toate sunt delicioase). Lamaia se taie sferturi si apoi felii, care se amesteca cu fructele si zaharul.
Se lasa pana a doua zi - circa 12 ore, dupa care se fierbe pana la consistenta dorita.
Cu gemul clasic, adica cu bucati mari de fructe, aceste prajituri nu ies atat de fine. Gemul de prune este ideal la prepararea multor prajituri, gustul sau fiind completat in mod fericit de aluaturile cu unt si adaosul de nuca.
Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
- Aperitive
(55)
- Băuturi
(2)
- Budinci
(4)
- Conserve
(33)
- Dulciuri
(67)
- Fripturi
(13)
- Garnituri
(2)
- Gustări
(18)
- Mâncăruri
(67)
- Patiserie
(29)
- Pește
(14)
- Salate
(22)
- Sfaturi
(12)
- Sosuri
(1)
- Supe/ciorbe
(18)
-Diverse...
(21)
*
(10)
* - Retete retro
(9)
* Retete de post
(3)
Afine
(4)
Ananas
(2)
ardei
(13)
Banane
(2)
Biscuiţi
(1)
Branza
(38)
Brocoli
(2)
Cacao
(10)
Cafea
(3)
Caise
(9)
Capsune
(9)
Carne de oaie/miel
(1)
Carne de pasare
(50)
Carne de porc/vita
(42)
Carne tocata
(24)
Cartofi
(24)
Castraveti
(3)
Catina
(2)
Ceai
(1)
Ceapa
(3)
Cimbru
(1)
Ciocolata
(6)
Cirese
(3)
Ciuperci
(40)
Coacaze
(2)
Coacăze
(1)
Condimente
(2)
Conopida
(5)
Creier
(5)
De post
(2)
Dovlecei
(8)
Dulciuri
(50)
Faina
(14)
Fainoase
(2)
Fasole
(8)
Fasole pastai
(5)
Făină
(1)
Ficat
(8)
Foitaj/aluat
(9)
Fragi
(3)
Frișcă
(1)
Fructe de padure
(7)
Fructe diverse
(19)
Gem
(1)
Gem/marmelada
(10)
Gogoșari
(11)
Grâu
(1)
Griș
(2)
Gutui
(3)
Hrean
(1)
Iaurt
(4)
Lamai
(8)
Lapte
(10)
Legume diverse
(16)
Limbă
(2)
Linte
(2)
Lobodă
(1)
Mac
(1)
Malai
(3)
Mazăre
(6)
Mere
(13)
Mezeluri
(12)
Morcovi
(8)
Năut
(1)
Nucă de cocos
(2)
Nuci
(9)
Opinii
(3)
Orez
(15)
Ornare
(1)
Oua
(59)
Paine
(8)
Paine/patiserie
(2)
Paste fainoase
(2)
Pepene
(2)
Pere
(2)
Pesmet
(2)
Peste
(31)
Piersici
(8)
Portocale
(4)
Porumb
(3)
Praz
(1)
Prune
(6)
Rahat
(1)
Rosii
(13)
Secară
(1)
Sfecla
(3)
Smantana
(25)
Soc
(1)
Soia
(1)
Spanac
(4)
Surimi
(4)
Ștevie
(1)
Telina
(7)
Unt
(12)
Untura
(7)
Usturoi
(2)
Varza
(15)
Vin
(7)
Vinete
(6)
Visine
(7)
Zaharoase
(5)
Zmeura
(4)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
De câte ori văd la magazin șprot ceva mai mărișor, am tendința de a cumpăra. Îmi place că acest pește, prăjit sau conservat, se mănâncă cu t...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu