Pentru adeptii medicinei naturale, aceasta perioada a anului este foarte importanta: acum se culeg ultimele plante medicinale; totodata, incepe sezonul pentru recoltarea radacinilor de plante si pentru doua dintre cele mai valoroase fructe de padure - catina si macesele.
Cu catina, este destul de complicat, pentru ca trebuie culeasa si aleasa. Mai intai, trebuie sa cauti locurile unde se afla arbustii.
Trecem peste Bistrita
Pe Valea Bistritei
La noi, catina se gaseste din belsug, dar, fiind un arbust foarte tepos, se recolteaza destul de greu. Noi am taiat ramurele, cu un foarfece de viticultor. Din pacate, unele persoane (dintre acelea care vand catina in piata), taie arbustul de la radacina, fara sa gandeasca ca acesta a crescut atat in cativa ani...
Calitatile catinei
Fructele sunt foarte bogate in vitamina C - de 10 ori mai mult decat citricele (cam 400-800 mg la 100 g de suc proaspat). Mai contine vitamina A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F, ca si betacaroten (mult mai concentrat comparativ chiar si cu morcovii), microelemente - fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu.
Consumul de catina creşte imunitatea organismului la agenţi patogeni (protejeaza si de gripa), energizează, sustine activitatea fizica şi intelectuala, grabeste vindecarea si refacerea organismului.
Practic, reface intregul organism _ pielea, ochii, organele interne: este buna pentru imbunatatirea circulatiei sanguine, hraneste celulele, este radioprotectoare, imunomodulatoare (indicata si in cancer), mai ales preventiv.
Cum o conservam
- sub forma de fructe uscate - in ceai; se usuca pe o tava, in cuptorul incins foarte bine, pentru a suporta un şoc termic, dar foarte scurt, apoi focul se da la mic - chiar cu usa cuptorului deschisa. Fructele uscate se rasnesc si se pastreaza in borcane. Se face ceai, din o linguriţă de pulbere la o cană de apă clocotita;
- fructe amestecate cu miere - pastrate la frigider, care se pot adauga in ceai, apă sau apă minerală; are efect imunostimulator, antigripal, anticancerigen.
Din catina se mai face suc, peltea, sirop.
Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
- Aperitive
(55)
- Băuturi
(2)
- Budinci
(4)
- Conserve
(33)
- Dulciuri
(67)
- Fripturi
(13)
- Garnituri
(2)
- Gustări
(18)
- Mâncăruri
(67)
- Patiserie
(29)
- Pește
(14)
- Salate
(22)
- Sfaturi
(12)
- Sosuri
(1)
- Supe/ciorbe
(18)
-Diverse...
(21)
*
(10)
* - Retete retro
(9)
* Retete de post
(3)
Afine
(4)
Ananas
(2)
ardei
(13)
Banane
(2)
Biscuiţi
(1)
Branza
(38)
Brocoli
(2)
Cacao
(10)
Cafea
(3)
Caise
(9)
Capsune
(9)
Carne de oaie/miel
(1)
Carne de pasare
(50)
Carne de porc/vita
(42)
Carne tocata
(24)
Cartofi
(24)
Castraveti
(3)
Catina
(2)
Ceai
(1)
Ceapa
(3)
Cimbru
(1)
Ciocolata
(6)
Cirese
(3)
Ciuperci
(40)
Coacaze
(2)
Coacăze
(1)
Condimente
(2)
Conopida
(5)
Creier
(5)
De post
(2)
Dovlecei
(8)
Dulciuri
(50)
Faina
(14)
Fainoase
(2)
Fasole
(8)
Fasole pastai
(5)
Făină
(1)
Ficat
(8)
Foitaj/aluat
(9)
Fragi
(3)
Frișcă
(1)
Fructe de padure
(7)
Fructe diverse
(19)
Gem
(1)
Gem/marmelada
(10)
Gogoșari
(11)
Grâu
(1)
Griș
(2)
Gutui
(3)
Hrean
(1)
Iaurt
(4)
Lamai
(8)
Lapte
(10)
Legume diverse
(16)
Limbă
(2)
Linte
(2)
Lobodă
(1)
Mac
(1)
Malai
(3)
Mazăre
(6)
Mere
(13)
Mezeluri
(12)
Morcovi
(8)
Năut
(1)
Nucă de cocos
(2)
Nuci
(9)
Opinii
(3)
Orez
(15)
Ornare
(1)
Oua
(59)
Paine
(8)
Paine/patiserie
(2)
Paste fainoase
(2)
Pepene
(2)
Pere
(2)
Pesmet
(2)
Peste
(31)
Piersici
(8)
Portocale
(4)
Porumb
(3)
Praz
(1)
Prune
(6)
Rahat
(1)
Rosii
(13)
Secară
(1)
Sfecla
(3)
Smantana
(25)
Soc
(1)
Soia
(1)
Spanac
(4)
Surimi
(4)
Ștevie
(1)
Telina
(7)
Unt
(12)
Untura
(7)
Usturoi
(2)
Varza
(15)
Vin
(7)
Vinete
(6)
Visine
(7)
Zaharoase
(5)
Zmeura
(4)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
De câte ori văd la magazin șprot ceva mai mărișor, am tendința de a cumpăra. Îmi place că acest pește, prăjit sau conservat, se mănâncă cu t...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu