Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (13) - Salate (21) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

2 oct. 2008

Peltea de catina / Sea buckthorn jam

Fructele de catina se spala, apoi se strivesc, apoi sucul se strecoara.
Eu le-am dat printr-un separator ,si astfel am obtinut sucul. Se amesteca cu zaharul - 1 l de suc si 2 kg de zahar - treptat, amestecand mereu cu lingura de lemn. Dupa un timp, incepe sa se gelatinizeze, dar se continua pana ce tot zaharul se dizolva. Se toarna in borcane, se mai pune deasupra un strat subtire de zahar, se pun capace sau se leaga cu celofan si se pun in camara. Rezulta o peltea foarte aromata, avand si avantajul ca fructele nefierte isi pastreaza enzimele si o mare parte din vitamine, care, prin fierbere, se distrug. Se consuma ca adaos la ceaiuri, ca bautura - cu apa minerala, sau cum vrea fiecare - ca sos pentru budinca, pe paine,de exemplu.
De retinut ca orice preparat cu catina se consuma in cantitati foarte mici, fiind puternic energizant - si nu dupa orele 16, caci poate provoca insomnii.
Ideal este sa facem, mai ales in timpul iernii, o cura cu catina, pe care sa o consumam la micul dejun, pentru a fi in forma toata ziua.

1 oct. 2008

Gem de prune - Plum jam

Ce-ar fi toamna fara aroma prunelor si a gutuilor?
Aceasta este o reteta populara. Dar, ca sa obtinem un gem bun, trebuie sa avem prune coapte. Subliniez acest fapt pentru ca mi-a fost greu sa gasesc la piata prune coapte si dulci. La tarabe erau fructe fara aroma si acre, culese inainte de maturare. Cu astfel de cruzaturi, nu poate iesi un gem bun.
Pentru ca prunele coapte au un continut ridicat de glucide, acest gem se face cu zahar mai putin.
Astfel, la 1 kg de zahar revin 3 kg de prune curate de samburi. Din acest motiv, gemul de prune este mai sanatos.
Iata reteta:
3 kg de prune curate de samburi
1 kg de zahar tos

o lamaie
Acestea sunt cantitatile pe care le pun eu; am gasit insa in unele carti de bucate proportia de 5 kg de prune la 1 kg de zahar. Probabil se poate face asa daca prunele sunt foarte dulci sau se fierbe apoi gemul mai mult, ca sa scada mai bine. (cum se face magiunul). Totusi, eu prefer cu fructe mai putine, pentru ca un gem fiert prea mult nu iese prea gustos si aromat.
Continuam:
Se curata prunele taiate in jumatati sau sferturi si se amesteca cu zaharul.
De regula, eu prefer sa fac gem din fructe trecute prin masina de tocat, pentru a-mi iesi pasta. Astfel, pot folosi gemul, foarte usor, la diverse prajituri (cum ar fi prajitura cu gem si bezea cu nuca sau fursecuri lipite cu gem, ca si cornulete umplute cu gem amestecat cu nuca _ toate sunt delicioase). Lamaia se taie sferturi si apoi felii, care se amesteca cu fructele si zaharul.
Se lasa pana a doua zi - circa 12 ore, dupa care se fierbe pana la consistenta dorita.

Cu gemul clasic, adica cu bucati mari de fructe, aceste prajituri nu ies atat de fine. Gemul de prune este ideal la prepararea multor prajituri, gustul sau fiind completat in mod fericit de aluaturile cu unt si adaosul de nuca.

29 sept. 2008

Tort cu prune / Plum Cake

"100 g unt se freaca cu 6 galbenusuri, 100 g zahar, 70 g socolata rasa, se adauga albusul batut dela doua oua, 50 g faina de cartofi, 50 g faina de grau, 250 g prune taite sferturi; se pune in forma de Jena Durax si se coace la cuptor." Almanah 1939

28 sept. 2008

Bowle de piersici / Bowl of peaches

"Se curata piersici, se taie felii, se aseaza intr-un borcan adanc si lat, se presara cu zahar si lasa sa stea astfel cateva ore. Cu 1/2 de ceas inainte de a servi in pahare se toarna deasupra o sticla de vin alb si una de vin negru Rhein si se tine la ghiata. Se socotesc 6 piersici mari, zemoase, si 1/2 kg zahar la 2 l vin. La o bowle fina se adauga si o sticla de sampanie Rhein."

Rosii cu vinete / Tomatoes with Eggplant

"Se prepara o salata de vinete, se scobesc rosii potrivite, se umplu cu salata de vinete, se aseaza deasupra o garnitura de ardeiu verde si cate o maslina." Almanah 1939

Piersici Cardinales / Peaches Cardinales


"Se cojesc piersici mari, se infing in fiecare jumatate de piersica migdale oparite, taiat ebucatele - ca un fel de coroana - se pune in mijloc frisca si cate o zmeura, se aseaza piersicile pe un strat gros de frisca amestecata cu zmeura proaspata ." Almanah 1939
In loc de zmeara, punem afine sau fructe confiate.

Prajitura cu coacaze / Currant cake

" Se freaca unt (in greutate de patru oua) cu 6 galbenusuri si zahar (in greutate de 6 oua). Se amesteca albusul dela 4 oua, faina (in greutate de 4 oua) si coaja de lamaie. Se pune 1/2 din compozitie in tava, se coace pe jumatate, se presara cu coacaze si zahar, se acopera cu restul aluatului si de coace la cuptor." Din Almanah 1939.

Briose cu mere / Apple muffins


Ingrediente:
2 oua
200 g zahar
100 ml ulei
200 ml iaurt gras
1 praf de copt
bicarbonat de sodiu - cat 4 boabe de piper
faina (500 g?)
scortisoara
sare
zeama de lamaie ( sau putin otet)
4 mere mari acrisoare
zahar vanilinat
Se freaca ouale intregi cu zaharul, adaugand cate putin lapte (ideea e sa se dizolve zaharul); se pune si sarea. Cand se termina de turnat laptele, se adauga si uleiul, treptat, ca la maioneza. Se adauga zeama de lamaie, mirodeniile, praful de copt si bicarbonatul, apoi faina, ca sa rezulte aluat ca de chec. La final, se pun si merele rase prin razatoarea mare.
Se poate coace in forma de chec. Eu am preferat sa fac briose, turnand aluat in formele tapetate cu hartie. In fiecare briosa am infipt o feliuta de mar.
Se coc la foc potrivit.
Cand sunt gata, se pudreaza cu zahar vanilinat. Eu nu le-am mai pudrat, ca mi s-au parut cam dulci. Ce-i drept, eu m-am obisnuit sa reduc din cantitatea de zahar aproape la toate prajiturile. Si pentru dieta, dar si pentru ca asa mi se par mai bune. Imi place sa simt gustul fructelor sau al branzei, sa zicem, sau gustul amar al ciocolatei, decat numai gustul de dulce.

27 sept. 2008

BATOANE / Bars

" Se amesteca 180 gr zahar cu 6 galbenusuri, spuma batuta dela 3 albusuri frecandu-se 40 de minute. Se adauga 30 g unt proaspat, 2 linguri rom, anason, 300 g faina. Se lasa sa se odihneasca 1/2 de ceas. Intindem compozitia pe scandura, taiem batoane, ungem cu galbenus, presaram cu zahar si coacem la foc potrivit." Din ALMANAH 1939.

Prajitura cu fructe / Fruit cake

"Se cantaresc 3 oua, intrebuintandu-se la prajitura atata unt, zahar, faina cat cantaresc ouale. Se freaca untul cu 3 galbenusuri si zaharul, se adauga 3 albusuri spuma si faina, se intinde in tava, se acopera cu fructe taiate bucatele si se taie aluatul bucati cand e pe jumatate copt, apoi se repune in cuptorul masinei de aragaz." ALMANAH 1939

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Salată

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori