Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

20 oct. 2008

PESTE GRECESC / Fish

"Un peste mijlociu se taie de-a lungul, se curata si se taie bucati mari. Capul, coada si oasele se fierb separat.
Bucatile de peste se sareaza, se dau prin faina, se prajesc; separat se prajeste patrunjel, marar, foi de telina si o ceapa.
Se aseaza bucatile de peste impreuna cu zarzavaturile intr-o forma de sticla de Jena, se stropesc cu bulion de tomate, se adauga smantana sau iaurt, o ceasca din zeama in care au fiert capul si oasele si se rumeneste la cuptor."
Almanah 1939

19 oct. 2008

Varza cu debretini / Cabbage with Debrecen


" Se caleste varza acra taiata foarte subtire, se aseaza intr-o forma de Jena, punand intre straturile de varza straturi de debretini, de costita afumata, de sunca sau alte mezeluri taiate felii. Se toarna deasupra jumatate pahar cu smantana, se rumeneste la cuptor si se serveste cu felioare de mamaliga." ALMANAH 1939

Salata de scrumbii tocate / Mackerel salad - chopped


" Doi heringi de butoiu curatati se spala bine si dupa ce s-au desarat o ora in apa se dau prin masina de tocat impreuna cu o painisoara muitata in lapte. Se bat intr-un castron picand zeama de lamaie si jumatate de pahar de untdelemn ca pentru maioneza, se adauga putina ceapa rasa, se aseaza pe farfurie inconjurand cu masline si laptii taiati fasii." ALMANAH 1939.

18 oct. 2008

Tocana de legume - pentru iarna

Tocana de legume este mai dietetica decat zacusca obisnuita, dar foarte gustoasa.
Eu am folosit ca masura o farfurie mare adanca, plina (cu varf) de legume.
Am avut:
o farfurie de ceapa curatata
2 farfurii de gogosari taiati cuburi
2 farfurii de ardei taiati cuburi
o farfurie cu rosii curate de pielita si taiate cuburi
o farfurie de morcov tras prin razatoarea mare
o telina potrivita, rasa
2 cani de orez (adica masuram 2 cani de orez crud) fiert pe jumatate
750 ml ulei
suc de rosii dupa gust
frunze de telina taiate fin
putin busuioc verde
sare dupa gust
boabe de piper si de enibahar

Punem uleiul la incins si adaugam toata ceapa, apoi morcovul si telina. Lasam pe foc mic, sa se patrunda, avand grija sa nu se rumeneasca, ci sa fie innabusite. Urmeaza sa punem ardeii si gogsarii, apoi mai tarziu rosiile. Lasam sa fiarba, dregem gustul cu sare, condimente, suc de rosii. Orezul il punem spre final, ca sa ramana bobul intreg. Mai fierbem cat e necesar.
In continuare, se procedeaza ca la orice conserva de acest gen: punem in borcane si sterilizam circa 30 de minute

Toamna colorata / Autumn Color







Stelute cu marmelada / Star with jam

"Din 220 g faina, 140 g unt, 50 g zahar, 2 oua si coaja de lamaie se framanta un aluat, se lasa sa stea jumatate de ora, se intinde foaia, se taie forme de stelute, se lipesc cate doua cu marmelada si se coc in cuptor, dupa ce s-au uns cu galbenus si s-au presarat cu zahar gros." Almanah 1939

Varza rosie / Red Cabbage

" Se prajeste o ceapa felii in untura de gasca, se amesteca apoi cu o varza fin taiata, se toarna deasupra doua pahare de vin negru si se fierbe acoperit. Gustul e mai fin daca se adauga si un mar taiat felii." ALAMANAH 1939
Aceasta este o garnitura potrivita pentru fripturile la cuptor.

17 oct. 2008

Mere "Bonne femme" / Apples "Bonne Femme"

Continuam calatoria in timp, printre retetele anilor "30.
Bunica ma priveste, melancolic, din fotografia alaturata.
"Mere reinete se scobesc, se taie de jur imprejur, se aseaza in forma, punand pe fund putin vin Rhein, se umplu golurile cu unt amestecat cu zahar si se aseaza la cuptor."

Clatite cu spuma / Pancakes with foam

" Se prepara clatite obisnuite, se umplu cu marmelada, se taie in jumatati; se bat 4 albuse cu 60 g de zahar, se pune putina spuma intr-o forma unsa de porcelan unsa cu unt, se aseaza un rand de clatite, se acopera iar cu spuma, pana se intrebuinteaza toata cantitatea. Ultimul strat sa fie din spuma. Se presara cu zahar, se rumeneste la cuptor; se unge cu marmelada calda si se serveste imediat, altfel se lasa." ALMANAHUL 1939

16 oct. 2008

Hai la ghebe! Cum le conservam?


GHEBE CONSERVATE IN APA CU SARE
Ghebele trebuie curatate de partea intarita a coditelor ( din care cam 3/4 se arunca, pentru ca sunt tari si atoase), de resturi vegetale si de mucilagiul alb de sub unele palarii ( doar cele mai mici au). Se spala in multe ape si se lasa la scurs.
PUNEM LA FIERT APA INTR-O CRATITA INCAPATOARE, IN CARE VOM FIERBE CIUPERCILE TIMP DE 15 MINUTE - LE PUNEM CAND APA CLOCOTESTE.
Scoatem ciupercile cu spumiera, le scurgem si le punem pe o tava, sa se racoreasca.


De retinut:
Daca avem mai multe ciuperci si nu le putem fierbe pe toate o data, vom arunca apa in care am fiert o tura de ciuperci. De fiecare data vom pune ghebele la fiert in apa clocotita, dar curata. Apa in care au fiert o data ciupercile este murdara - caci nu le putem spala una cate una - si baloasa, astfel ca trebuie aruncata.

Apoi le asezam in borcane (umplute cam 80%). Urmeaza sa completam continutul borcanelor cu saramura, pe care o facem astfel:
punem la fiert apa ca sare - o lingura cu varf cu sare la 1 litru de apa - si lasam sa se dizolve sarea.
Cand apa se mai racoreste (sa nu fie clocotita, ci calda), o turnam peste ghebele din borcane si apoi punem capacul sau celofanul.
Mai ramane sa punem borcanele la sterilizat, timp de circa 30 de minute. - vezi detalii la Sterilizarea conservelor.
Conservate in acest fel, ciupercile nu necesita desarare, doar ca nu trebuie sa mai adaugam sare atunci cand le gatim.
Este indicat sa conservam ghebele separat, in functie de marimea lor:
- cele micute de tot sunt foarte bune intregi, pentru a le gati mai tarziu (ghebe cu maioneza, de exemplu);
- pe cele nu prea mari si carnoase, le conserv pentru diverse garnituri, urmand sa fie folosite tot intregi;
- cele mari, le voi toca, la gatit, fiind bune pentru drob, sarmale,etc.
Va las acum, ca am o multime de treaba, dupa cum se poate vedea.

15 oct. 2008

Bureti ca la stana / Mushrooms as the sheepfold


La cererea cititorilor blogului, voi posta mai multe retete de preparare a ciupercilor - feluri de mancare si conserve.

Aceasta reteta populara este foarte gustoasa si consistenta.
Avem nevoie de:
- o farfurie adanca plina varf cu ciuperci mari si carnoase ca champignon, nicoreti, hribi, painisoare;
- 100 g de untura sau slanina (chiar si afumata);
- 250 g branza de oi (cas framantat)
- facultativ - un carnacior afumat.

De la ciuperci folosim palariile mari, spalate si lasate la scurs pe un prosop.
Palariile se umplu cu branza amestecata cu putina untura si ceva afumatura. Se pun intr-o tava sau tigaie de tuci in care am mai adaugat untura si se dau in cuptorul incins.

Se servesc fierbinti, cu mamaliguta.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Chiftele de peste

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori