Cand a trecut timpul?
Malina a implinit ieri 18 ani!
O varsta frumoasa si un nou inceput de drum, intr-o viata care va fi MINUN3px;">
Malina Francesca este nepotica mea: aici suntem impreuna, iarna trecuta:
" Mie nu mi-e frica de moarte, pentru ca ma simt implinita cu tot ceea ce am facut. Sicriul cumparat acum saizeci de ani e inca in pod. Ma asteapta. Stiu ca nu acela este sfarsitul. Stiu ca viata asta nu se rupe odata cu moartea. Ceva trece si dincolo. Si cred ca daca voi ajunge acolo, tot cu plantele am sa ma ocup, ca si pe acolo trebuie sa fie flori si ierburi." - spunea anul trecut cunoscuta autoare de carti dedicate sanatatii, intr-un interviu acordat revistei "Formula AS".
Elena Nitã Ibrian, pornind de la propria sa experienta, a ajuns sa fie cea mai apreciatã promotoare a alimentatiei fara foc, a hranei vii. Retetele ei de vindecare sunt cuprinse în peste 50 de cãrti, prin care mii de oameni si-au gãsit tãmãduirea.
O vindecare miraculoasa; De unde a pornit pasiunea pentru plante:
În anii 1945-1946, Elena Nitã Ibrian s-a îmbolnãvit de cancer la gât si plamani si s-a vindecat cu sucuri de legume si fructe. De la un roman care locuia in Canada, prieten cu sotul ei, a aflat ca acolo se tratau bolile cu sucuri de fructe si de legume. La noi nu se stia, pe vremea aceea, de o astfel de terapie. I s-a dat suc de morcovi cu pipeta, caci nu putea inghiti, apoi cu lingurita; dupa o luna si jumatate - timp in care a consumat numai suc de morcov combinat cu alte sucuri de legume si fructe - a reusit sa coboare singura din pat. Dupa ce s-a facut bine, a continuat sa studieze plantele, sa creeze peste zece mii de retete de hranã vie.
Si astfel a trait 89 de ani foarte bogati si activi, in care a ajutat foarte multa lume aflata in suferinta.
Sfaturi pentru sanatatea noastra:
- sa includem in alimentatie cat mai multe alimente vii si curate;
- sa evitam ce este fals in alimentatie, sa preferam piata si nu marile magazine.
Meniul pe o zi:
" Pun in fata mea cinci, sase borcane mai mari cu capac, si in fiecare torn, pana la jumatate, zeama de varza acra, moare. Intr-un borcan, peste moare, pun morcov ras, in altul pastarnac, in altul ceapa, si tot asa in fiecare borcan, rad cate o leguma cumparata de la tarani: varza, patrunjel, dovlecel, ardei, praz. Acopar umplutura borcanelor cu frunze de vita, care-i la fel de buna pentru sanatate, pun capacele si las legumele sa se mureze. Cand vreau sa mananc ciorba, combin zeama si legume din fiecare borcan, mai adaug un pic de ulei stors la rece, putina smantana, un pic de suc de rosii, praf din seminte de ardei si gogosari, si asta-i mancarea mea. Naturala, cruda, plina de enzime, vitamine si minerale. (...) In ghivece am pus urzici. Tot la doua saptamani le tund si asa am urzicute crude mereu ... imi prepar faina din seminte de ardei sau gogosari, pasta de catina sau de macese, germenii de grau, siropurile, tincturile, maceratele, dar retetele le-am publicat toate in carti, pentru ca si altii sa invete sa le faca. Incep ziua cu fructe de-ale noastre, mere, pere, nu portocale sau altele aduse de departe. Apoi supa de care v-am spus. Si seara, branza de vaci, salate de legume. Folosesc lingura de lemn, pentru ca metalul este daunator, si-mi prepar hrana cu dichis si atentie, ca si cum ar fi pregatita pentru cine stie ce oaspete de vaza." (Formula AS)
Carti publicate:
Hrana vie vindeca diabetul
Hrana vie si leacuri naturale pentru o sanatate deplina
Bucãtãria fãrã foc - 238 de retete de hranã vie
Vindecarea bolilor prin tratamente naturale - 900 de retete si remedii naturale
Tinerete fãrã bãtrânete cu hranã naturalã
Frumusete si sãnãtate prin hranã vie
Tratamente naturale cu argilã, urinã si hranã vie
Hranã vie si leacuri naturale pentru o sãnãtate deplinã
Fructele din flora spontanã în hrana vie
Hrana vie în prevenirea si vindecarea cancerului
Pentru sãnãtatea dumneavoastrã ............... si multe altele.
Ii multumim doamnei Ibrian pentru tot ce a facut pentru noi, pentru cartile valoroase pe care le ni le-a lasat si pentru colaborarea cu revista noastra, "VIATA", pentru care a avut numai vorbe bune si articole interesante. Nu o vom uita si o pretuim in continuare. (articol preluat din revista "Viata").
Iata ca am ajuns si eu sa urmaresc un serial (pana acum, nu m-a atras niciunul).Dar acesta _ Giuvaierul palatului - ma fascineaza. E ca si cum ai citi o poveste frumoasa. Insa ceea ce m-a atras mai mult a fost alt aspect: felul in care se gateste - si nu-i treaba usoara sau superficiala "sa stai la cratita"' , leacurile diverse cu plante, condimente, ceaiuri, prisnite, acupunctura etc. si apropierea de cultura asiatica.Oricine vede filmul va afla ca gatitul e o stiinta si nu-i va mai ironiza pe cei care au (si) aceasta ocupatie. Nu in ultimul rand, filmul este o lectie de viata din care, inca o data, vezi cat de importanta este rabdarea, ambitia, bunul simt.
Filmul este coreean ; nu prea stiam prea multe despre aceasta tara, decat teoretic; acum simpatizez cu adevarat acest popor.
Se poate vedea in timpul saptamanii pe TVR 1, la orele 17
sau
online cu subtitrare in engleza:
ep. 1-25 http://www.tudou.com/playlist/id/308871/
26-50 http://www.tudou.com/playlist/id/314045/
51-70- http://www.tudou.com/playlist/id/313909/
Din acest unt taiem felii pe care le servim peste friptura la gratar, legume sote, peste, ciuperci sau vinete la gratar.
Variante:
- unt cu usturoi verde:
- unt cu patrunjel, cu boia, cu alte condimente:
Ingrediente:
400 g caise coapteMai întâi se aranjeaza în forma unsa cu unt fructele (750 g caise taiate jumatăți sau alte fructe). Le presărăm cu puțin zahar.
Aluatul: 3 oua, 3 dl smântână, 60 g de zahar, vanilie și zahăr pudră. Dam la cuptor și cand scoatem budinca o răsturnăm și o pudrăm cu zahăr.
Nu știu de unde am rețeta, am găsit-o scrisă în schițe, sigur cu intenția da a o avea în atenție.
Aluat: 150 g unt, 3 oua, coaja de lamaie, 375 g faina, praf de copt, 100 ml lapte, 100 g zahar.
In mixer omogenizam untul cu zaharul, apoi celelalte ingrediente, pe rand.
Intindem aluatul intr-o forma unsa cu unt.
Umplutura cu fructe:
- intai se aranjeaza pe aluat fructele:
750 g caise taiate jumatati (sau alte fructe), 2 lingurite cu zahar.
- apoi turnam sosul facut din 2 oua amestecate cu 3 linguri de zahar si o cana de smantana.
Dam la cuptor, pana se rumeneste usor. Este foarte buna si cu prune.
Ingrediente: 1 pahar cu suc proaspat stors din fructe ( capsune, zmeura, caise, piersici, fragi) , 150 g zahar, 250 frisca, 2 plicuri de gelatina.
Incalzim zeama de fructe, punem zaharul si amestecam pe foc, pana se dizolva - insa zeama nu trebuie sa fiarba.
Dam deoparte si lasam sa se racoreasca, apoi adaugam gelatina dizolvata inainte in apa caalda. Omogenizam si lasam sa se mai raceasca, apoi adaugam frisca - cand compozitia este usor calduta. Omogenizam si o turnam in forma de sarlota sau in pahare sau cupe . Dam la rece cateva ore.
Dupa caz, rasturnam sarlota si o ornam cu fructe si frisca sau decoram cupele.
De retinut:
- drojdia nu se opareste, caci nu va mai creste;
- zaharul (sau mierea) hraneste drojdia si aceasta va creste usor.
- sarea nu se pune acum,pentru ca opreste dezvoltarea drojdiei.
Pasul 2 - Facem aluatul
Peste maia am adaugat 3 oua batute un pic ca pentru omleta, sare, cam o jumatae din faina, 8 linguri ca zahar, circa o cana cu zer cald ( sa fie alifioasa) si am omogenizat totul cu mixerul. Apoi am adaugat restul de faina, am mai amestecat, sa fie un aluat omogen. Am acoperit castronul cu un servet si am lasat la crescut 20 de minute.
Pasul 3 - Framantarea
Am incoroporat treptat in alaut 150 ml ulei, framanatnd ca sa se amestece. Apoi am rasturnat alautul pe masa presarata cu faina, l-am aruncat repetat de masa, ca sa nu mai fie lipicios. L-am framantat cat am putut, rulandu-l si apasandu-l. Se framanta usor, fiind pufos.
Pasul 4 - se lasa la crescut inca 40 de minute, pana creste si se face mai mult decat dublu.
Pasul 5 - modelarea placintelor
Se face din aluat un sul din care taiem gramajoare. Fiecare bucata de aluat se intinde pe masa, se pune im mijloc umplututra, adunand apoi marginile.
Pasul 6 - se aseaza in tava unsa si cu pensula ungem cu ulei placintele de jur imprejur ( nu si deasupra), ca sa nu se lipeasca intre ele.
De retinut:
Nu se pun distantate, caci vor creste si se vor labarta. Daca le vreti mai inalte, daca putem spune asa, asezati-le mai inghesuite si ele vor creste mai mult in sus.
Pasul 7 - finalizarea
Se ung cu ou batut, inainte de a fi date la cuptor. Ca sa aiba o fata frumoasa, se ung de doua ori. Se coc in cuptorul incins dinainte, la foc potrivit. Ale mele s-au copt in jumatate de ora. Dupa ce le scoatem din cuptor, le ungem cu apa si le acoperim cu un servet gros de bucatarie, ca sa se inmoaie coaja.
Pasul 8 - Pofta buna!
Mi-au iesit cam prea inalte, au crescut ca un cozonac. Dar sunt foarte pufoase.
La aceasta ora am dat in cuptor a doua tava, iar primele placinte coapte se afla sub servet. De-abia astept sa vad cum mi-ai iesit.
Pentru ca mi-a mai ramas ceva aluat si umplutura, dar nu sufiicnet pentru o tava cu placinte, am facut un fel de cozonacel, foarte dragut."Modelul" de realizare a cozonacelului l-am preluat de pe blogul Bucatareselor vesele - de aici - Cozonac.