Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

10 dec. 2008

Va pregatiti si voi de Craciun?


Nu mai avem mult pana la aceasta indragita si importanta sarbatoare. Si se vede, in graba cu care oamenii au inceput sa faca unele cumparaturi, sa caute cadouri, sa faca curatenie generala. Pe langa toate acestea, trebuie sa mai avem in vedere un alt aspect: decorarea casei, care contribuie la aceea atnmosfera intima, deosebita, a sarbatorilor de iarna.

Anul trecut am avut un mic brad albastru, foarte dragut, dar incomparabil cu "originalul", pe care l-am decorat alta data, tot pe tema de albastru si argintiu, dar fiind un brad mai mare, am avut unde sa ma desfasor. Dupa ce am agatat in brad globuri albastru intens si bleu, rotunde (mari si mici), am pus apoi mai multe globuri tip turture alb ( aproape toate globuri au fost din acelea cu aspect glazurat, din sticla pisata), am mai pus ghirlande (obisnuite) albastru inchis, ghirlande din margele (tot albastru inchis) si beteala alba dreapta, care are un luciu aparte. Instalatia de pom a fost stil cablu, cu beculete mici albastre, cu un joc de lumini foarte discret, fara a obosi. Nota aparte a fost data de cateva funde bleu, facute din banda lucioasa de hartie _ am pus vreo 4-5 funde mici in brad, ca sa fac o "legatura" cu funda foarte mare, cu panglici lasate in jos, pe care am pus-o in varful bradului. Aceasta funda a fost tripla si in mijloc i-am facut un smoc de margele asortate.
Dupa cum vedeti, sunt si acum mandra de acest pom, pe care l-am facut cu multa grija si a fost foarte apreciat de musafirii de atunci, niste elvetieni sadea, care au exclamat ca nu au vazut brad mai frumos. Eu nu ma steptam la aceasta reactie, pentru ca porneam de la idee ca pe niste elvetieni, care locuiesc intr-o tara atat de curata, civilizata si tin foarte mult la design, nu-i mai poate impresiona nimic.
Dar n-a fost asa si uite ca au trecut cativa ani de cand vreau sa repet figura, dar n-am reusit, din lipsa de brad. Poate,anul acesta.
Oricum, sper ca ideea mea sa va inspire si pe voi.
Mai multe sugestii gasiti in Beaty&style

6 dec. 2008

Vrei sa vezi un pui mic, mic de panda?

Nu mi-am permis sa copii pozele, asa ca da un click aici.

Budinca de gris colorata Semolina pudding colored

  "Se face o mamaliga groasa dintr-un pahar cu lapte, in care se fierbe 65 g unt, 125 g gris. Dupa ce s-a racit se adauga 3 galbenusuri si 3 albuse batute spuma si se imparte amestecul in trei parti egale.
Una din parti se coloreaza cu cacao, cealalta cu dulceata rosie (de trandafiri, zemeura) iar a treia se lasa alba.
Se pune straturile alternativ, intr-o forma inalta - un strat maro, unul alb si unul roz.
Se fierbe in bain marie. Se serveste cu sos de vanilie. " (reteta din anul 1939)

2 dec. 2008

Racituri (piftie) moldovenesti - Mici sfaturi pentru reusita sigura - Meat jelly

O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba).
PIFTIE DE PASARE
1. Primul pas: alegerea carnii.
- nu putem face pifitie cu carne putina, numai pentru cateva portii; cel mai bine ar fi sa punem macar vreo 2 kg de carne si oase;
- pentru piftia de pasare, nu se recomanda puiul, ci carnea de pasare mai matura ( un cocos batran e cel mai bun, dar si gaina sau curca), care contine mai multe substante gelatinoase;
- pasarea mai batrana are pielea mai groasa;
- pentru cine cumpara carne din magazin (pui sau pulpe), sa retina ca picioarele de pasare matura sunt mai lungi;
- piftia de curcan este gustoasa, dar nu va iesi prea limpede, oricâte reguli am respecta, carnea fiind mai bogata in albumina; zeama iese cam albicioasa;
- piftia iese buna si se face mai repede daca punem labe de pasare sau mai multe gaturi;
- este bine sa punem si mai multa piele.

2. Punem carnea la fiert.
Dar câta apa punem? Daca punem prea multa, piftia se va incheaga greu. De aceea, trebuie sa tinem cont de urmatoarea regula: dupa ce punem carnea intr-o cratita cu pereti inalti, adaugam atâta apa rece cat sa cuprinda carnea - cu 3-4 cm mai mult decât nivelul carnii;
- tot acum punem si o lingurita de sare, care contribuie la formarea spumei - altfel va iesi zeama albicioasa;
- nu punem acum vasul pe foc, ci îl lasam deoparte inca vreo 20 de minute; ideea este ca gelatina sa iasa din carne treptat si in cantitate cat mai mare; asa cum stie orice gospodina, o carne pusa in apa fierbinte (sau ulei fierbinte) se coaguleaza la suprafata si va fi gustoasa, ca friptura sau mancare; la piftie, vom proceda exact invers.

3. Fierberea
- tot secretul este sa fiarba nu la foc mic, ci la foc foarte mic;
- vom indeparta usor spuma cu spumiera;
- cand supa va da in clocote mici, vom pune si zarzavatul - o ceapa, un morcov, un patrunjel - dar nu mai mult de 200 g la 2 kg de carne;
- adaugam cateva boabe intregi de piper;
- lasam sa fiarba vreo 3 ore, acoperita cu capac, dar asezat pe o parte a cratitei;
- piftia este fiarta atunci cand carnea se desprinde usor de pe oase, iar supa a scazut;
- cand luam putina zeama intre degete, aceasta va fi lipicioasa;
- vom sti sigur când e gata facând proba - altfel nu se poate -, punand un pic de zeama intr-o farfurie pe care o dam la rece; daca nu e ferma, o vom mai fierbe; eventual, vom adauga un plic sau doua de gelatina - dizolvata inainte, conform instructiunilor de pe plic;

4. Finalul - Aranjarea in forme.
Este bine sa lasam acest lucru pentru a doua zi. Dam oala cu piftie in balcon si a doua zi culegem tot stratul de grasime ridicat deasupra. Totodata, vom vedea clar cat de inchegata este si daca mai trebuie fiarta sau adaugata gelatina.
- incalzim piftia, pentru a redeveni lichida si strecuram zeama prin strecuratoare;
- adaugam usturoi pisat, piper pisat si sare, dupa gust;
- o piftie cu usturoi putin si nesarata este gretoasa, dar nici excesul nu e bun;
- apoi mai strecuram inca o data, asezand tifon peste o strecuratoare obisnuita sau o strecurăm printr-un filtru pentru cafea;
- pregatim formele, asezand in ele morcov taiat, boabe de piper si carnea aleasa bine de oase, pielite si tendoane si completand cu zeama;
- pentru piftia ce va fi servita ca aperitiv, vom folosi castronase mici sau cesti, in care vom forma ornamente cu masline, gogosari in otet, morcov, frunzulite de patrunjel;
- se dau formele la rece, pentru 3-4 ore;
- raciturile ( adica piftia adusa ca fel doi, la masa) se va servi in farfuriile in care s-a inchegat, cu mamaliguta fierbinte;
- piftia servita ca aperitiv se va rasturna pe un platou cu salata verde (prin scufundarea formei, pentru cateva secunde, in apa fierbinte) si salata de sfecla rosie cu hrean.

PIFTIE DE PORC
Raman valabile regulile de mai sus, dar mai trebuie sa stim:
- avem nevoie de carne slaba de porc, iar pentru inchegat sunt buni "adidasii", urechile, parti din capul de porc, bucatile de sorici;
- partile cu soric se parlesc mai intai la flacara aragazului;
- dupa ce punem carnea in oala, vom pune apa mai multa, sa depaseasca cu 7 cm nivelul carnii si vom pune oala la foc, fara s-o mai lasam deoparte;
- piftia de porc fierbe mai greu - in 4-5 ore;
- cui ii place mai condimentat - tinand cont si de faptul ca aceasta piftie e mai grasa - poate lasa mujdeiul de usturoi in zeama, fara sa-l mai strecoare;
- pentru aperitiv, putem face o piftie mai consistenta, asemanatoare cu toba (vom pune mai multa carne slaba de porc si vom adauga si cateva organe fierte separat (limba, rinichi, o bucatica de ficat), pe care le vom pune intr-o tava de chec (vom face si un ornament, acolo, sa ia ochii, cu un gogosar sau altceva) si vom completa cu zeama mai inchegata; cand o vom scoate pe platou, vom taia din ea cateva felii; este o varianta gustoasa a tobei, incomparabil mai buna cu cea de la magazin;
- foile de dafin se potrivesc, ca aroma, numai la piftia de porc aperitiv, cea asemanatoare cu toba; nu vom uita de usturoi si de piperul negru ..........nu mai scriu nimic, ca mi s-a facut o pooooooooooofta, si pana la Craciun mai este.

Pere la cuptor Baked Pears

"Se taie si se scobesc funduri mici de paine, se prepara un compot de pere foarte legat, se toaca perele marunt, se amesteca cu marmelada de caise si rom; se umplu cu ele fundurile de paine, se presara cu pricomigdale pisate, se stropesc cu unt si se rumenesc la cuptor."
O idee excelenta! Putem folosi chifle, cornuri sau felii mai groase de paine. Daca nu postim, ungem vasul cu unt.
Deasupra putem presara, dupa dorinta, biscuiti sfaramati sau pesmet, amestecate cu nuci - daca nu avem pricomigdale.

1 dec. 2008

De Ziua Nationala a Romaniei

AM CAUTAT UN CANTEC CARE SA NU FI FOST ERODAT DE COMUNISTI - DESI NU VAD CARE AR FI VINA LUI CIPRIAN PORUMBESCU PENTRU PRELUAREA "TRICOLORULUI" DE CATRE ACESTIA - DAR M-AM GANDIT SA NU STARNESC ANUMITE AMINTIRI... ASA CA M-AM OPRIT LA:
- muzica de Timotei Popovici.
"Astăzi, cu bucurie, Românilor veniţi,
Pe Iancu în câmpie, voioşi să-l însoţiţi,
Spălaţi armele voastre, degrabă s-alergăm,
Din locurile noastre, pe duşman s-alungăm.
Iancule mare, bravule tare,
Cu noi să fii.
Tu însoţeşte şi însufleteşte,
Pe ai tăi fii.
Optzeci de oi despoaie şi prin frigări le pun,
De fluier de cimpoaie, pădurile răsun.
Românii se aşează pe lâng-un mare foc,
Iar Iancu ospătează cu dânşii la un loc.
Iancule mare, bravule tare,
Cu noi să fii,
Tu însoţeşte şi însufleţeşte,
Pe ai tăi fii.
Sunt gata, stau cu toţii, să se coboare-n văi,
Să izgonească hoţii şi-ai Neamului călăi.
Iancu mergea-nainte pe-un cal cu ager curs
Şi peste-mbrăcăminte purta piele de urs.
Cine-a sta-n cale Iancului mare
Şi brav român,
Fulger şi trăznet, peste-a lui creştet,
De la români.
Iată-i, voioşi porniră, românii cei voinici
Ca lanţuri se înşiră pe-a munţilor poteci.
Nevestele cu jale, privindu-i lacrimând,
Îi urmareau, în vale, cum se duceau cântând.
Cine-a sta-n cale Iancului mare
Şi brav român,
Fulger şi trăznet, peste-a lui creştet,
De la români."

Pateuri cu creier


"Din aluat frantuzesc se taie triunghiuri, se da forma de cornete si se umplu cu urmatoarele: creier fiert taiat bucatele amestecat cu verdeata, sos de ciulama in care se pune un galbenus si piper. Se coace si se serveste cu legume asortate." (1939)
Cred ca putem adauga putin cascaval ras in umplutura si deasupra. Mmmmmmmm, merg bine ca aperitiv, alaturi de alte pateuri umplute cu ficat, ciuperci sau carne.

30 nov. 2008

Prajitura cu lamaie (Chec englezesc) -Lemon cake


Avem nevoie de:
6 oua
200 g zahar tos
150 g faina
150g unt
o lamaie
zahar vanilat
un praf de sare
cateva nuci
Cu aceste ingrediente putem face prajitura in tava lata sau, daca punem in tava de chec, vom avea clasicul chec englezesc, potrivit pentru five o'clock tee. In acest chec nu se pune cacao, ci doar vanilie si coaja rasa de lamaie. Este foarte fin.

Iata cum il preparam:
Topim untul usor - nu direct pe flacara.
Batem spuma albusurile, adaugam zaharul tos si batem din nou, apoi punem zeama de la 1 -2 lamai. Se bat pana se intaresc iarasi albusurile. Zeama de lamaie are calitatea de a mentine spuma, iar in aceasta reteta da nota dominanta a prajiturii.
Adaugam si galbensurile, pe rand, si untul (rece), apoi faina, care va fi incorporata treptat si usor, prin miscari cu telul de jos in sus, pentru a nu se lasa spuma.
Turnam aluatul in tava unsa si tapetata cu faina, iar cine vrea, poate presara nuci tocate cu cutitul.
Punem tava in cuptorul incalzit dinainte si coacem la foc potrivit circa 30 de minute. In primele 20 de minute nu vom deschide cuptorul; dupa aceea, daca nu coace cuptorul uniform, putem schimba pozitia tavii; eventual, putem da focul mai mic.
O pudram si o taiem dupa ce s-a racit. Poate fi taiata si cu forme pentru fursecuri sau cu paharul, in forma de semilune.

Tartelete

"Se freaca 2 oua intregi cu trei galbenusuri si 120 g zahar, 100 g migdale, albusul batut dela 3 oua si o lingura de pesmet fin. Se coace aluatul in forme de tartelete unse si se umple cu fructe de sezon." (Almanah 1939)

29 nov. 2008

Retete de post

Pe acest blog gasiti cateva retete de post care va vor mai diversifica meniul zilnic:
- pasta de gutui
- ardei umpluti cu ghebe
- zacusca de ghebe si masline -(conservele se poate simplifca gatind doar pentru consum imediat)
- tocana de legume
- salam de mere
- rosii cu vinete
- sarmale de toamna cu soia
- supa de rosii condimentata
Alte idei de gustari rapide ce alunga foamea si care sunt foarte, foarte gustoase si sanatoase:
- paine feliata usor prajita (sau proaspata) frecata cu usturoi si unsa cu ulei de masline (eu o mananc cu usturoi taiat si presarat deasupra);
- paine neagra cu salata de ridichi amestecate cu morcovi rasi;
- salate, salate, salate:
- salata de telina rasa cu morcovi, mere si maioneza de post (facuta in casa, nu cumparata);
- salata de cartofi cu morcov ras;
- salata de sfecla rosie cruda, rasa, cu ceapa, nuca si maioneza de post;
- icre de fasole sau de linte cu salata verde;
- peste orice fel de salata de radacinoase se presara miez de nuca sau seminte de floarea soarelui sau bostan - este gustos si asigura un aport de proteine.

De evitat:
margarina (si produsele cu margarina), conservele si salamurile de post cu multi conservanti (cum sunt acele pateuri pe care le mananca toata lumea), frisca sintetica (vegetala), maioneza de post de la magazin, dulciurile de cofetarie de post si alte produse similare. Acestea nu sunt naturale ( nu sunt compatibile cu organismul uman), contin E-uri periculoase si, in timp, duc la aparitia unor boli grave.

Budinca de paine cu stafide Bread pudding with raisins


Ingrediente:
- 4 felii mari de franzela coapta pe vatra (sa nu fie foarte proaspata) unse cu unt si taiate cuburi mari
- 2 cani cu lapte
- 2 oua
- 1/4 cana cu zahar
- un pic de sare
- 1/2 cana stafide
- esenta de vanilie, rom etc.

Punem bucatile de paine intr-un vas Jena uns cu unt. Intr-un castron amestecam laptele, ouale, zaharul, aromele si sarea. Turnam amestecul peste paine si apoi presaram stafidele macerate in rom sau esenta de vanilie, dupa plac.
Asezam vasul cu budinca intr-o cratita (tava) cu apa calda si o coacem vreo jumatate de ora - in functie de cuptor. Incercam sa fie ferma la mijloc.
Dupa gust, o servim cu sos din dulceata diluata cu apa etc. De asemenea, ii dam o anumita tenta, dupa cum dorim - aroma de rom, de vanilie, de coaja de lamaie sau portocala.
Este minunata.
Cantitatile le putem mari, dupa necesitati.

28 nov. 2008

Calatorie intergalactica - pe aripile muzicii / Intergalactic travel - on the wings of music

Imn in cinstea fortei creatoare a Universului - a Lui Dumnezeu

Cor din Oratoriul Samson de G.F. Handel

Minestra cu maruntaie de pasare Minestra with chicken giblets

Iata o idee de a face un pic mai altfel supa de gaina.

Este, totusi, o reteta mai ....ciudata:
"Se fierbe orez un sfert de ora in supa, se amesteca cu zarzavat taiat marunt, prajit cu slanina, cu ficatei, stomacuri de pasari, creste de cocos etc. - prajite in unt; se toarna totul in supa sa mai dea cateva clocote si se serveste cu parmezan ras."
Totusi, iese ceva bun. Hai sa zicem ca ranza si ficat de pasare gasim, dar nu garantez pentru crestele de cocos (sau de gaina).
Numai daca taiem vreo pasare din curte (Cine are, are.)

27 nov. 2008

Prajitura cu nuca Cake with nuts

Seamana cu prajitura Alcazar, dar e mai simpla.
"Se socoteste la un albus batut 100 g zahar, 100 g nuci pisate, coaja de lamaie, scortisoara. Se intinde pe tava unsa, se coace, se taie calda in bucati, se umple cu marmelada si se impreuneaza." (Almanah 1939)
Inseamna ca punem atatea albusuri cat de mari dorim sa fie foile.
De exemplu, cu 6 albusuri putem face doua foi. Nu le suprapunem, ci taiem intai bucatile si apoi le lipim cu crema sau cu ce vrem. Este o varianta mai rapida decat clasicele alcazale.

24 nov. 2008

Trufe de cafea Truffles Coffee

O reteta, tot din caietul bunicii, de la care putem porni, imbunatatind-o dupa gustul nostru. Putem avea astfel niste bomboane aspectoase si usor de facut. Sunt potrivite daca ne dorim sa avem un platou cu dulciuri cat mai variat - de Craciun, de exemplu.

"Se freaca 1/4 kg de zahar cu un galbenus si o lingura de esenta de cafea. Se adauga treptat 1/4 kg de unt taiat bucatele. Se fac bulgarasi cat nucile, se trec prin socolata granulata si se aseaza in forme speciale de hartie" (Almanah 1939)
Putem adauga esente, nuca macinata, nuca de cocos sau migdale, cacao, coaja de portocale, visine din visinata, lichior, esente diferite.

23 nov. 2008

Plutind deasupra muntilor, cascadelor, padurilor

Calatorie pe aripile muzicii:

Tort de gutui Quince cake


"100 g zahar se freacă cu 5 galbenusuri, se adauga 5 linguri de gutui coapte date prin masina, 2 linguri pesmet cu rom, 5 albusuri batute si se coace." (Almanah 1939)
In compozitia de mai sus cred ca putem pune si ceva nuca macinata (si mai mult pesmet).
Apoi, facem ce vrem cu el:
- il servim pudrat, la o cafea sau la un ceai cu lamaie;
- il insiropam si il ornam cu frisca si ciocolata;
In ambele variante, il vom unge (sau îl vom orna) cu peltea sau cu dulceata de gutui.

22 nov. 2008

Budinca de lamaie Lemon Pudding

"Se freaca zeama unei lamai cu o lingura de apa si una de faina,se amesteca cu 20 g unt cald, se adauga treptat 5 galbenusuri, 100g zahar, coaja rasa de lamaie, 3 albusuri spuma si se fierbe la bain-marie." (Almanah 1939)

19 nov. 2008

Sandvisuri calde Hot sandwiches


"Chifle reci se taie in doua, se scobesc, se stropesc cu lapte cald si cu unt topit si se umplu cu urmatoarele: un sos gros alb din unt, faina si lapte, amestecat cu felii de oua rascoapte, bucatele de cascaval. Se presara cu un strat gros de cascaval ras si se coace in cuptor." (Almanah 1939)

17 nov. 2008

Banana split


Un desert delicios, care se face rapid si este festiv. Si ne putem pune imaginatia la lucru...fara limite...
Oare de ce se numeste "Split"?
In engleza, split inseamna si despicat.
Din cate am reusit sa mai aflu, acest desert a fost inventat la inceputul secolului trecut, de catre un farmacist, in orasul Latrobe de Pensylvania - oras in care, in anul 2004, s-a sarbatorit implinirea a o suta de ani de la maretul eveniment. De fapt, la inventarea acestui desert au contribuit mai multe persoane.
Apoi, in timp, producatorii/comerciantii de inghetata au preluat si imbunatatit "proiectul", care a ajuns ulterior in meniul marilor restaurante.
Festivalul Banana Split se tine si in Wilmington (Ohio), pentru ca acolo a devenit cunoscut, cand un proprietar de restaurant l-a promovat, pentru a atrage studentii in localul sau si in timpul iernii, caci pana atunci numai vara vindea inghetata.
Inca mai exista dispute, intre orase din America, privind paternitatea celebrului desert.

Ideea de baza de la care pornim este urmatoarea:
taiem o banana curatata pe lung, punem la mijloc inghetata (in reteta originala, se pune inghetata de vanilie, pentru a se "asorta" mai bine cu gustul bananelor), ornam cu frisca, apoi cu sos de ciocolata si sirop de ananas, fructe confiate sau proaspete, alune zdrobite.
glitter-graphics.comVariante:
- eu am renuntat la inghetata ( din motiv de vreme rece) si am pus im mijloc frisca batuta cu cacao, ciocolata amara rasa si alune macinate;
- merg foarte bine, ca ornament (si pentru gust) visinele din visinata;
- ca sos, putem folosi sirop (si din dulceata) de capsune sau de alte fructe, ca si sos de zahar ars cu unt;
-o varianta mai sofisticata - cu banane trecute prin zahar ars - e grozav!

15 nov. 2008

Crema de cafea cu lapte - Coffee with milk cream

have a nice day! Pictures, Images and Photos
" Se face o esenta tare de cafea care se indulceste, se vanileaza, se adauga 800 g lapte, un pic de sare, o lingura de faina si un galbenus. Se bate bine, se strecoara prin sita, se amesteca 4 oua intregi. Se toarna crema in cesti de faianta sau intr-o forma de bain marie si se fierbe in aburi pana se inchiaga. Se presara apoi deasupra zahar pisat, se arde cu lopatica incalzita sa se carmelizeze; se punela ghiata si se serveste foarte rece." (Almanah 1939)

12 nov. 2008

Supa de paine . Bread soup


"Se socoteste de fiecare persoana 30 g de paine alba cu lapte, o ceapa, 10 g unt si jumatate de ou. Painea taiata felioare fara coaja se pune la fiert impreuna cu cepile curatate intregi, putin apa si jumatate de unt. Dupa o ora, se scot cepile, se trece prin sita, se pun din nou la fiert cu un pahar cu lapte, apoi se drege cu ouale; se presara verdeata dupa gust si in momentul servirii se adauga restul de unt proaspat."

11 nov. 2008

Soca - ciocolata calda cu vin / hot chocolate with wine

" Se topeste 150 g socolata in bain marie, se adauga 1/2 kg lapte si cateva linguri de zahar. Se umplu cestile 2/3 cu socolata si se completeaza cu vin negru fierbinte, fiert cu scortisoara".
Se va face, in zilele reci de iarna.

10 nov. 2008

Rulada cu creier / Roll with brain

" Se freaca 50 g unt cu 3 galbenusuri, 100 g cartofi fierti, dati prin sita, 125 g smantana, sare, 40 g faina, 3 albusuri batute; se toarna compozitia pe tava unsa si se coace in cuptor. Se umple cu creierul fiert, framantat, piperat, se ruleaza si se presara cu parmezan." (Almanah 1939)

Cuburi de fructe / Fruit cubes

Hai, ca pe asta n-o stiam:
"Se bat 4 albusuri, se amesteca cu 50 g zahar pudra vanilat, treptat cu 40 g faina de grau si 30 g faina de orez, 70 g unt caldut, cateva linguri de marmelada de fructe. Se aseaza pe tava unsa cu hartie alba, se toarna compozitia deasupra, se coace la cuptor; se taie patratele cand s-a racit, se glaseaza si se garniseste cu fructe." (Almanah 1939)

9 nov. 2008

Crema de ceaiu / tea creme


" Se prepara un pahar de ceaiu cu o lingurita de ceaiu rusesc foarte bun si se adauga urmatoarea compozitie: 70 g zahar frecat cu 6 galbenusuri, 1/2 pahar de frisca; se amesteca totul pe foc pana se ingroasa, apoi se adauga rom. Se aseaza in pahare si se tine la ghiata." (Almanah 1939)
E o reteta demna de luat in seama si, poate, o mai imbunatatim.
Spun acesta pentru ca, navigand in spatiul virtual, imi amintesc ca am vazut creme colorate in verde fara coloranti, ci cu ceai verde (ori extract de ceai verde?).
Stati sa vad daca mai gasesc ceva pe aceasta tema.
........................................
Am revenit..
Am gasit atatea retete....
Iata una asemanatoare cu a noastra:

Budinca de ceai verde
1/4 de cana de unt, o cana de zahar, 3 oua, 1/4 cana de faina, 3 lingurite Matcha, un pic de sare, 2 cani lapte, 1/4 cana suc de lamaie. Se lucreaza in urmatoarea ordine: unt + o parte din zahar, apoi se pun galbenusurile, faina, apoi o cana cu lapte; restul de lapte se amesteca cu zeama de lamaie si ceaiul, apoi punem in primul amestec; punem si albusurile batute spuma cu cealalta parte de zahar.
Repartizam budinca in vase individuale de ceramica (putem folosi si cesti din ceramica mai groasa), umplute aproape pana sus, caci nu va creste prea mult. Punem formele intr-o tava mai mare, in care turnam apa. Dupa ce le coacem, se racesc si se dau la frigider macar 4 ore. Mai bine, le servim a doua zi, cu putina frisca deasupra.

***
Ce este Macha?
Este un ceai japonez foarte fin. Ramane sa verific daca putem avea rezultate si cu altfel de ceai verde. Daca stiti ceva, spuneti-mi si mie. Din cate am inteles, se foloseste pudra de ceai verde, dar uneori si ceaiul facut concentrat.

***
Iata si alte idei pentru a colora dulciurile cu ceai verde:
Chec, in Cookbookcatchall.blogspot.com

Briose si prajituri, in letsbaketogether.blogspot.com/:

Creme - in anhsfoodblog.blogspot.com:
Gelatine - hmmm.trebuie sa fie o nebunie - in addalittlelove.blogspot.com:
Astept informatii pe aceasta tema, caci ar fi benefic sa mai coloram dulciurile, fara sa folosim coloranti artificiali.
Pentru culorile de rosu si portocaliu folosesc sucul de sfecla rosie si de morcov, apoi mai colorez dulciurile cu sirop de dulceata de afine, galbenus etc.

8 nov. 2008

Pateuri picante, saleuri


"Se cantaresc cantitati egale de unt, telemea rasa si faina. Se lucreaza acest aluat de cateva ori, intinzandu-l cu vergeaua, indoindu-l in patru si reincepand operatia. Intindem apoi foaia de un deget grosime, taiem forme cu paharul si le coacem la foc potrivit la cuptor." (Almanah 1939)
Aceasta reteta am preparat-o si eu, de multe ori, dar cu branza de vaci.
Mai trebuie remarcate urmatoarele:
- aluatul se unge cu ou, inainte de a fi dat la cuptor, pentru a se rumeni frumos;
- pentru a face saratele, se amesteca in coca si putin cascaval:
- este un aluat bun pentru a face pateuri cu diferite umputuri; nu se desface in foi ca aluatul frantuzesc, dar este si bun, si usor de facut:
- cu acest aluat am prpeparat deseori pateuri cu ciuperci, pentru petreceri; am taiat din aluatul intins forme rotunde, apoi la jumatate din ele am facut, cu un pahar mai mic, o gaura; le-am suprapus si am adugat umplutua de ciuperci fierte tocate, amestecate cu ou, faina si condimente, apoi le-am uns cu ou batut; pacat ca nu am poze, dar totdeauna au fost foarte apreciate.

7 nov. 2008

Crema de cafea / Coffee Cream


"150g de cafea se fierbe intr-un kg de frisca indulcita. Dupa 10 minute se strecoara prin sita, se amesteca cu 100 g zahar, 6 galbenusuri, o lingura de faina de cartofi (amidon), se amesteca pe foc pana e aproape sa fiarba. Se pune apoi la racit si se aseaza in pahare, la ghiata." (Almanah 1939)

6 nov. 2008

Pasta de gutui



Este foarte buna, insa pozele au disparut de aici.
Fierbem 1 kg gutui curatate de cotor si taiate cuburi, impreuna cu 2-3 mere felii, pana cand sunt moi. Le lasam sa se raceasca si le trecem prin masina de tocat.
Adaugam zahar - 400 g zahar la 1 kg de piure.
Apoi le punem la fiert, pe foc mic, ca sa scada (avem grija sa nu se lipeasca de cratita). Aduagam si zeama de lamaie, dupa gust.
Punem apoi pasta fierbinte in borcane. Vom avea un fel de marmelada gustoasa, nu atat de dulce ca dulceata de gutui.
Alta posibilitate:
Turnam pasta de gutui intr-o tava lata de aragaz (captusita cu hartie de copt), in strat de 3 cm. Lasam sa se usuce 1-2 zile. Taiem cuburi cu un cutit fierbinte.
Lasam sa se mai usuce in cuptorul deschis al aragazului, pe foc mic.
Patratelele se dau prin zahar tos si se pastreaza, ca jeleurile, in cutie de carton.
De retinut:
Fiind o reteta cu mai putin zahar, e posibil sa mucegaiasca, daca nu o tinem intr-un loc uscat si racoros. Pentru a evita aceste neplaceri, e recomandabil sa sterilizam borcanele cu pasta, timp de vreun sfert de ora, in cratita cu apa.

Cotlete picante / Spicy Cutlets

"Se bat cotletele, se spala, se freaca cu sare. Se impaneaza cu felii de svaiter si fileuri de sardele, se dau prin ou si pesmet amestecat cu cascaval ras si se prajesc in untura fierbinte."

3 nov. 2008

Oua scotiene - Calatorie culinara / Scottish Eggs



N-am fost in Scotia, decat cu gandul.
Primele imagini care imi vin in minte sunt colinele verzi, lacurile adanci, castelele bantuite, costumele nationale rosii, insotite de muzica specifica, apoi whisky, bere, carne de oaie.

Castelul bantuit

Va mai amintiti ? Stan si Bran scotieni.

Edinburgh, capitala

Una din mancarurile lor nationale se numeste haggies, care seamana cumva cu chisca moldoveneasca, numai ca ei o prepara din carne si stomac sau intestine de oaie. De pe masa scotienilor nu lipsesc felurile variate de paine, budincile si tartele cu gemuri de fructe.

OUA SCOTIENE

Se pare ca ouale scotiene sunt chiar ... scotiene.
Este un preparat util, caci poate fi servit si la brunch, si la masa de pranz sau cina (cu piure de cartofi, salata, sos etc.) dar si ca aperitiv - de exemplu, asezate pe salata verde si ornate cu putina maioneza. De asemenea, vor arata frumos si pe o masa stil bufet suedez.

Mai intai se fierb ouale, sa fie tari. Le curatam si le dam la frigider, pana lucram compozitia din carne.
Preparam o compozitie de chiftele, dupa cum prefera fiecare ( carne tocata, paine inmuiata, ou, un pic de faina si dupa cum dorim punem cimbru, patrunjel sau marar, piper, nucsoara etc.), dar punem 2 oua si un pic de apa rece, ca sa fie compozitia ceva mai moale.
Invelim ouale in carne (ar fi indicat sa le trecem prin faina inainte, ca sa adere carnea mai bine). Presam bine, sa se lipeasca compozitia in strat uniform, iar bilele obtinute le trecem prin ou batut si apoi prin pesmet. Le prajim in ulei mai mult, intr-o cratita sau tigaie cu diametrul mai mic, pentru ca sa fie nivelul uleiului mai inalt si sa se poata praji frumos si uniform. Le scoatem pe hartie absorbanta. Se pot pregati si la cuptor.
Se servesc calde, cu diverse garnituri.
Sunt aspectuoase si ca aperitiv, taiate in jumatati sau sferturi, alaturi de salate, castraveti murati etc. In acest caz, le vom taia cand sunt reci, pentru a nu se zdrentui.

Pandispan / Sponge cake


" Opt albusuri se bat spuma, se amesteca cu 8 linguri de zahar, opt linguri de faina, migdale curatate si taiate, stafide, visine din visinata din care s-au scos samburii, se toarna intr-o forma unsa si se coace la foc potrivit in cuptor." (reteta din Almanah 1939)

2 nov. 2008

Rasol cu sos olandez ' Meat with Dutch sauce

" 125 g unt, 75 g smantana, radacina si verdeata de patrunjel tocate marunt, piper, sare, otet, un pahar de vin - se bat bine, se fierb pana scad la jumatate, se adauga o lingura cu mustar si se serveste in sosiera la rasolul de vaca. " - sau de peste, sau de gaina...

1 nov. 2008

Friganele in ciocolata / Bread + chocolate

" Felioare de franzela cu lapte se moaie in lapte indulcit, vanilat si batut cu 2 oua - sa fie patrunse; se prajesc in unt, se scurg, se presara cu zahar si se tavalesc prin ciocolata rasa. Se servesc calde."

30 oct. 2008

Crema de sunca / Cream ham

"Doua pahare de racituri de picioare de porc sau aspic se pun pe fundul unei forme, garnisand cu castraveciori, felii de ou, bucati de sparanghel; se lasa la ghiata sa se intareasca, se acopera cu un strat de sunca tocata amestecata cu smantana si putin hrean, se toarna restul aspicului peste ea si se lasa cateva ore la racitor. Inainte de a servi se moaie un minut vasul in apa fierbinte ca sa iasa forma usor" (Almanah 1939).
Foarte aspectuoasa reteta... si gustoasa. Cred ca ar merge sa ornam cu salata de sfecla rosie cu hrean si salata verde. Grozav, nu?

28 oct. 2008

Galusti de vin / Wine dumpling

" Se taie felii de franzela cu lapte, se moaie in vin alb amestecat cu ou si indulcit, se framanta galusti, se rumenesc in untura si se servesc cu compot de sezon." (Almanah 1939)

27 oct. 2008

Salata de creier / Brain Salad

" Creierul fiert si racit se freaca cu furculita pana devine o crema, se adauga treptat zeama de lamaie si un pahar cu untdelemn, pana se ingroasa ca o maioneza. Se decoreaza cu masline si se serveste separat ceapa tocata." (Almanah 1939)

26 oct. 2008

Tort Diplomat - repede si usor de facut / Diplomat Cake - quick and easy to do


NU INTELEG DE CE MI-AU DISPARUT TOATE POZELE: PACAT.

Am folosit:
- un pachet mare de piscoturi de sampanie (sau Savoiardi)
- circa 1 kg de smantana (eu am avut o cutie de 900 g de smantana Oke)
- 7 linguri de zahar (sau mai mult, dupa gust)
- esenta de rom
- 1 plic de gelatina
- zahar vanilinat
- fructe proaspete (portocale, struguri, kiwi) si/sau din compot ( mere, pere, struguri, visine etc.)
- un pic de ciocolata sau cateva bombonele

De aceasta data, nu am mai facut tort rotund, ci am folosit o tava mare de cozonac. Am constatat ca astfel isi pastreaza mai bine forma, se incheaga mai repede si se taie mai usor.
Mod de preparare:- foarte simplu
Crema am facut-o batand smantana cu mixerul, adaugand rom, zahar si gelatina dizolvata inainte in putina apa, conform indicatiilor de pe plic.
Am invelit tava (sau tavile) de cozonac in staniol (sau puteti pune altfel de folie) si am asezat fructele, formand un model, si am turnat apoi un strat subtire de frisca. Continuand, am asezat un rand de piscoturi (fara sa le insiropez, caci se vor inmuia de la frisca), un strat de frisca, fructe taiate in bucati mici, apoi am continuant alternand straturile de crema cu cele de piscoturi, pana se umple forma.
Se acopera cu folie si se da la frigider, cateva ore.
Se rastoarna usor si se indeparteaza folia. Am ornat cu bombonele de ciocolata.
Este foarte racoroos, aromat, nu foarte dulce, dar si practic. Mai ales in zile de sarbatoare, cand avem de facut multe bucate, prepararea acestui tort nu ne ia prea mult timp.

25 oct. 2008

Tort de spuma / Foam Cake


"Se bat bine 10 albuse cu 10 linguri de zahar praf, apoi se adauga 160 g de migdale pisate. Se taie patru funduri rotunde din hartie, se ung cu unt si pe fiecare din ele se pune cate un sfert din compozitia de mai sus la copt, la foc moale, sa se usuce la cuptor, fara a se rumeni. Se rastoarna calde pe o scandura, se uda hartia sa se scoata usor, se lipesc foile intre ele cu marmelada si se acopera cu frisca batuta." (Almanah 1939)
Alta varianta ar fi sa lipim foile cu crema de ciocolata (ca la alcazale), sa imbracam tortul in crema si sa-l ornam cu ciocolata. De asemenea, putem inlocui migadalele cu nuci (eu asa am facut).

24 oct. 2008

Jardiniera de legume


"Se fierb urmatoarele: un pahar de mazare tanara, carote tinere, cartofiori, o bucata de slanina afumata, sare, piper. Cu un sfert de ora inainte de a servi, se adauga la fiert o farfurie cu mere acre taiate marunt, se leaga cu un rantas deschis din unt si faina si se stropeste cu smantana." (Almanah 1939) Este o garnitura colorata, pentru fel de fel de fripturi.

23 oct. 2008

Ardei umpluti cu ghebe (sau alte ciuperci) / Peppers stuffed with mushrooms


Avem nevoie de :
10 ardei grasi
1 kg de ciuperci
2 cepe
4 linguri cu orez
1ou
1-2 linguri faina
Suc de rosii sau 500 g rosii proaspete
5 linguri ulei
Patrunjel verde
Sare si piper
Tocam ceapa si o punem intr-o tigaie cu ulei sa se caleasca usor, apoi adaugam si ciupercile tocate sau trecute prin masina de tocat cu sita mare. Lasam sa se raceasca putin si apoi adaugam restul ingredientelor, mai putin rosiile, Cu aceasta compozitie umplem ardeii opariti inainte. Ii asezam intr-o cratita incapatoare, adaugam sucul de rosii si ii lasam sa fiarba acoperiti, la cuptor sau pe ochiul mic al aragazului.
Sunt buni cu smantana si cu mamaliguta.

Zacusca de ghebe si masline

3 kg de ghebe fierte
1,5 kg ceapa
3 kg gogosari
circa 500 g suc de rosii
750 ml ulei
250 g masline negre obisnuite
Piper boabe
O capatana mare de usturoi
Sare mare neiodata
Ceapa tocata marunt (la robot) se pune in uleiul incins, amestecand mereu, sa se inmoaie putin: adaugam apoi ghebele fierte si trecute prin masina de tocat cu sita mare . Le lasam sa fiarba domol, vreo 20 de minute. Apoi punem gogosarii copti ( eu am procedat altfel, pentru a fi mai rapid si mai dietetic:gogsarii curatati si taiati bucati i-am inabusit intr-o cratita cu capac, in putin ulei si in sucul propriu , apoi i-am tocat prin masina, cu sita mare). Se pun gogosarii peste ciuperci si o cana de suc de rosii. Se fierbe zacusca pana ce scade ( nu mult, sa fie legumele patrunse), se pun si condimentele si daca mai trebuie, suc de rosii dupa gust. Usturoiul se pune taiat in feliute mici, o data cu maslinele ( inainte de a fi gata, cu vreun sfert de ora).
Zacusca pusa in borcane se sterilizeaza asa cum am aratat aici.

Povesti "ciupercesti" - Un hrib de 1 kg! / Big porcini






22 oct. 2008

Cartofi umpluti cu creier / Potatoes filled with brain

" Cartofi fierti in coaja se taie in doua, se scobesc, se umplu cu creier prajit in unt amestecat cu 1 ou, verdeata, sare, piper, se preseaza cu bucatele de unt si cu parmezan ras si se rumenesc usor la cuptor." Almanah 1939
Simplu si delicios!

20 oct. 2008

Mere cu crema / Apple with cream

" Jumatate de kg de mere se curata de coaja, lasandu-le intregi, se scobesc de samburi. Se fierb in sirop legat si se scot inainte de a fi prea moi. Se aseaza pe o farfurie de Jena, se umple fiecare mar cu marmelada, se stropesc cu unt, se aseaza deasupra merelor o crema din albuse batute spuma cu 100 g zahar praf si putina marmelada; se infing din loc in loc bucati de migdale si se coc repede la cuptor." Almanah 1939

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

Chiftele de peste

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori